Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 30.9.2024: Vuoden peli -voittajat 2024

Vuoden peli -palkinnon voittajat on julkistettu. Vuosiäänestyksen tulokset ja Pelaajien valinnan ja Deutscher Spiele Preisin finalistit ovat myös selvillä.

Vuoden peli -voittajat 2024

Vuoden peli -kisan voittajat on valittu. Voittajiksi valittiin seuraavat pelit:

Pikkuapinat on ensipeli, joka on suunnattu kaksivuotiaille. Se on vähän marginaalisesti peli: siinä ei esimerkiksi ole lainkaan voittajia ja häviäjiä. Kyse on enemmän peliksi paketoidusta ohjatusta ja opettavaisesta leikkivälineestä. Sellaisena Pikkuapinat toimii toki hyvin: Lautapelioppaan Vilma suosittelikin sitä arviossaan erityisesti päiväkotiryhmille.

Telepaattori on ajatustenlukemiseen perustuva partypeli, jossa pelaajat yrittävät arvuutella, mihin järjestykseen kierroksen kysyjä muiden pelaajien ehdotukset laittaa.

Pikkuapinat-pelin kansi
Telepaattorin kansi

Orbito on yksinkertaista ristinollaa 4×4-laudalla, mutta pelin erikoisuutena oma vuoro pitää aina lopettaa laudalla olevan napin painallukseen. Napinpainallus pyöräyttää laudalla olevat nappulat hieman eri järjestykseen ja tämä kierros pitää huomioida omissa siirroissa.

El Grande on 30 vuotta vanha aluehallintapelien klassikko, jossa käydään valtataistelua Espanjassa. Monille pitkän linjan peliharrastajille tuttu peli on ikäisekseen varsin hyvin säilynyt ja uusi laitos parantaa peliä jonkin verran pienemmillä pelaajamäärillä.

Orbiton kansi
El Granden kansi

Aivan viimevuotisten veroisia voittajia ei tänä vuonna saatu. Strategiapelien sarjassa ei toki Arnakin tasoisia pelejä tänä vuonna kilpaillutkaan. Orbiton valinta perhepelisarjan voittajaksi oli tylsää; mieluummin olisin nähnyt perhepelisarjan voittajana Lautapelit.fi:n strategiapelien sarjaan ilmoittaman Trekking Through Historyn. Lastenpelisarjan voittajaksi olisin valinnut jotain, joka olisi enemmän peli kuin pedagoginen työväline.

Vuosiäänestyksen tulokset

Kiitoksia kaikille vuosiäänestykseen osallistuneille! Äänimäärä kasvoi lopulta viime vuodesta kahdella, eli kaikkiaan osallistujia oli 424. Komea luku!

Voittaja oli tälläkin kertaa alusta asti selvä: Ark Novalle ei ole vielä löytynyt voittajaa. Myös Terraforming Mars ja Wingspan jatkavat menestystään. Lost Ruins of Arnak paransi menoaan suomenkielisen painoksen vauhdittamana ja kiipesi Wingspanin rinnalle jaetulle kolmannelle sijalle.

Vuoden kuumimmat uutuudet olivat Forest Shuffle ja Dune: Imperium – Uprising sijoilla 15 ja 16. Alkuperäisen Dune: Imperiumin äänimäärä otti valitettavasti vähän osumaa, kun osa äänistä meni Uprisingille. Alkuperäinen on kuitenkin vielä vetovoimaisempi. Saa nähdä, miten pelien välinen suosio jatkossa kehittyy – tähän vuosiäänestys onkin omiaan.

Edelleen Lautapelioppaaseen kaivattaisiin Nemesiksen, Eldritch Horrorin ja Cosmic Encounterin arvioita – olisitko sinä se rohkea, joka johonkin näistä peleistä tarttuisi?

Laajempi tuloskatsaus on täällä.

Pelaajien valinta -finalistit

Suomalaisista lautapelibloggaajista ja -tubettajista koostuva raati on jälleen kerran valinnut Pelaajien valinta -palkinnon finalistit. Vuoden 2024 perhepelisarjan finalistit ovat:

Harrastajapelisarjan finalistit ovat:

Palkintoon ovat ehdolla kaikki Suomessa julkaistut lautapelit. Perhepelisarjaan kelpuutetaan vain suomenkieliset pelit, harrastajasarjassa hyväksytään myös suomalaisten julkaisijoiden englanninkieliset pelit.

Lisätietoja palkinnosta löytyy Pelaajien valinnan nettisivuilta.

Deutscher Spiele Preis -finaalit 2024

Deutscher Spiele Preis 2024 -logo

Deutscher Spiele Preis on pääasiassa saksalaisten peliharrastajien äänestämä palkinto. Tänä vuonna palkinnon tulokset on julkistettu ennakkoon siten, että kymmenen parasta on kerrottu, mutta kärkikolmikon järjestys paljastetaan vasta Spiel-messuilla.

Kolmen parhaan listalla ovat Forest Shuffle, Sky Team ja The White Castle. Loppulista näyttää tältä:

  1. Darwin’s Journey
  2. Too Many Bones
  3. Revive
  4. Harmonies
  5. Obsession
  6. Keep the Heroes Out!
  7. Nucleum

Lastenpelien puolella kolmen kärjessä ovat Lecker Lava, Magic Keys ja Unlock! Kids: Stories from the Past.

International Gamers Awards -voittajat 2024

International Gamers Awards -logo

International Gamers Awardsin ehdokkaat kerroimme viime kuussa, nyt on sitten voittajien vuoro.

Moninpelien sarjassa Nucleum voitti niukasti Voidfallin. Kaksinpelien sarjassa kakkoseksi jäi Match of the Century, kun voiton vei Sky Team ja yksinpelien sarjassa Imperium: Horizons vei voiton For Northwood!:n nenän edestä.

Yksittäisistä pelisuunnittelijoista vuoden voittajaksi nousee David Turczi, jonka nimi löytyy sekä Nucleumin että Imperium: Horizonsin tekijälistalta. Lisäksi Turczi oli mukana Voidfallissa, joka tuli toiseksi moninpelien sarjassa ja kolmoseksi sekä kaksin- että yksinpelien sarjassa.

Lands of Galzyrin Dreams and Mysteries -lisäri Gamefoundissa

Sami Laakson Lands of Galzyr -seikkailupelin lisäosa Lands of Galzyr: Dreams and Mysteries on parhaillaan Gamefoundissa keräämässä rahoitusta. Maltillinen 15 000 euron tavoite täyttyi alle 20 minuutissa ja nyt reilu viikko ennen kampanjan päättymistä koossa on jo yli 130 000 euroa.

Lisäosa laajentaa peliä uudella seikkailijalla, eli peliin mahtuu nyt mukaan viisi pelaajaa. Kaikkien aikaisempien hahmojen tarinat saavat jatkoa, eli nyt jokaisella hahmolla on uusi pitkä hahmokohtainen tarinalinja. Hahmot ovat myös saaneet uusia erikoiskykyjä ja maailmassa tapahtuu kummallisia asioita, joita pelaajat pääsevät tutkimaan.

Lisäosa on saatavilla kampanjan jälkeenkin, mutta kampanjan aikana sen saa hieman jälleenmyyntihintaa edullisemmin. Kampanja löytyy Gamefoundista ja on avoinna syyskuun 2024 loppuun asti, eli sulkeutuu ihan näillä hetkillä. Odotettavissa on, että late pledge -mahdollisuus on tulossa vähän myöhemmin, jos itse kampanja meni ohi.

Vilman pelaamia

Syyskuu on mennä hurahtanut vauhdilla. Kirjoitan tätä 25.9., ja pelikertoja on tullut 67 ja netissä 134 kertaa. Ihan hyvä setti siis jälleen.  Harmonies on ykköspaikalla 30 pelikerralla ja syystä, se jaksaa viihdyttää. Kaipaan tähän kyllä vähän houseruleja. Kahden hengen pelissä joka väriä poistetaan pussista kolme kappaletta.

Olen myös miettinyt erilaista lopetussääntöä, mutten ole vielä kokeillut: pelin loppu käynnistyy, kun jollain on alle viisi tyhjää ruutua, tämän jälkeen pelataan kierros loppuun ja yksi kokonainen kierros. Harmoniesissa kaipaan Cascadian käpyjä. Joskus kaikki tarjolla olevat värit ovat kuraa. Voisiko kävyllä saada kolmen huonon tilalle yhden vapaavalinnaisen? Olisiko kaikilla alussa yksi käpy ja jos sitä ei käytä saa pisteen?

Castle Combo oli kuukauden uusi tuttavuus ja sitähän paukutettiin 12 pelikertaa Board Game Arenassa. Livenä en ole tätä päässyt pelaamaan. Ihan suosikkeihin tämä ei yllä, mutta ihan hauskaa korttipelailua. Jokainen ostaa vuorollaan yhden kortin ja pelaa sen omaan 3×3-ruudukkoonsa. Korttipakkoja on kaksi ja näkyviä kortteja yhteensä kuusi. Parasta on, jos saa rakennettua pisteytyskomboja, jotka pisteyttävät toisiaan. 

Board Game Arenaan on tullut myös Forest Shufflen uusin lisäosa Woodland Edge. Valitettavasti sitä ei vielä voi pelata ensimmäisen lisärin kanssa samanaikaisesti. Seitsemän testipeliä on takana ja kyllähän tässä on uusia kivoja kortteja! Aivan uutena juttuna tulee pensaat, joiden avulla saa ilmaisia korttien nostoja. Ensimmäinen lisäri on enemmän omaan mieleen, mutta mieluusti pelaisin molempia samassa pelissä. 

Oma kestosuosikki Underwater Cities on päässyt kolmesti pöydälle ja se ilahduttaa aina erityisen paljon. Tässä on syvyyttä, jota rakastan. Ehdoton top 3 -peli omalla listallani jo monta vuotta!

Happy Little Dinosaurs tuli minulle arvosteltavaksi. Nyt on vasta kaksi testipeliä takana enkä osaa vielä isommin mitään sanoa, mutta söpöt dinomeeplet ovat ehdoton plussa pelille!

Omia protoja olen myös ehtinyt pelata ja yhden ihan uudenkin pelin olen kehittänyt! Lapsille työläistenasettelua, tätä jaksaa aikuisetkin pelata. Kävin myös MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa puhumassa lautapeleistä. Aika meni kamalan nopeasti ja juttu oli pienen pieni pintaraapaisu. Lautapelien ilosanomaa saatiin kuitenkin taas vähän enemmän näkyville!

Trollius’n Rollia alkaa näkymään jo verkkokaupoissa valmiiksi ja luultavasti lokakuun aikana se saadaan myös kauppojen hyllyille! En malta odottaa! Tämä on kuin esikoislapsen syntymän odottelu, paitsi Trolliusta pelasin itse ensimmäisen kerran jo marraskuussa 2022 eli aika kamalan pitkä raskausaika on jo takana. Ihan hetki onneksi enää! 

Mikon pelaamia

Syyskuun lopussa saatiin pöydälle junaherkkua. 1825 kaikilla lisäosilla eli koko Britannian kartalla on harvinaista herkkua. Viimeksi tätä lajia pelattiin kesällä 2019. Silloin siitä piti saada vuotuinen tapa, mutta koronapandemia torppasi sen suunnitelman. Muutenkin peli on ollut hivenen kirottu: tämän vuoden ensimmäinen yritys keväällä kaatui pelaajien poissaoloon. Tälläkin kertaa yksi pelaajista jäi jumiin Berliiniin.

Neljä meitä kuitenkin oli, joten peli saatiin pelattua. Neljällä näin laaja peli onkin hauska juttu: pelaajien osakkeiden maksimimäärä on 37. Omistukset ovat siis laajat ja kun 1825:ssä yhtiöt tulevat myyntiin vähän kerrassaan, kaikki omistavat yhtiöitä ristiin etenkin pelin alkuvaiheessa tavallista enemmän.

Edelliseen kertaan nähden uutta oli 18xx.gamesin käyttäminen moderaattorina. Se nopeutti peliä tuntuvasti. Varsinkin pelin loppuvaihe sujui todella reipasta vauhtia. Olin varautunut pelin kestävän jopa seitsemän tuntia, mutta pankki saatiin ajettua tyhjäksi selvästi alle viidessä tunnissa.

Lopputulokset olivat mukavan tasaiset, joten peli pysyi mielenkiintoisena loppuun asti. Vähän näkyi pelaajien kokemattomuus 1825:n kiemuroiden äärellä; itsekin olen viime aikoina pelannut sen verran vähän (ja toisaalta paljon muita 18xx-pelejä), joten ihan ei kaikkea aina muistanut oikein. No, pelatessa selkeni, ja 18xx.games toisaalta huolehti kyllä sääntöjen noudattamisesta.

Nyt kun peli osoittautui siinä määrin sujuvaksi, että sitä voisi parhaimmillaan pelata jopa ihan arki-iltoina, tätä saa toivon mukaan pöydälle vähän useammin kuin kerran viidessä vuodessa. Nyt kun oma pelini on organisoitu näitä kolmen unitin pelejä silmälläpitäen, en viitsi tätä enää yksittäisiksi uniteiksi purkaa. Eivät ne enää tänä päivänä niin erityisen mielenkiintoisia olekaan: hyviä pienilläkin pelaajamäärillä toimivia 18xx-pelejä on jo omassa kokoelmassa niin paljon, että 1825:lle on sikäli vähemmän sijaa. Tämä koko Britannian peli sen sijaan puolustaa yhä paikkaansa kaikessa omituisuudessaan.

Muutakin on toki syyskuussa pelattu. Junapelien puolelta kiinnostavinta oli 18 BosWash, 18 India -pelin komponentteja hyödyntävä 18xx-peli. Vaatii hieman sulattelua hyväksyä Bostonin-Washingtonin alueella ajelevat intialaiset rautatieyhtiöt, mutta itse pelihän on oiva parin tunnin 18xx-peli. Se pitää paljon hyvää, mitä 18 Indiassa on, ja siivoaa sitten jonkun verran isompia mutkia pois. Tätä lisää!

Hauskana yksityiskohtana suomalaisten 18xx-pelaajien harrastuneisuudesta mainittakoon, että 18 BosWashilla on tällä hetkellä BoardGameGeekissä viisi reittausta, jotka kaikki ovat suomalaisilta.

Vilman mainitsema Woodland Edge on luonnollisesti kiinnostanut minuakin siinä määrin, että aktivoiduin taas pelaamaan enemmän BGA:ssa päästäkseni testaamaan lisäriä. Odotan mielenkiinnolla mahdollisuutta pelata Woodland Edgeä yhdessä Alpinen kanssa. Yksinäänkin lisäri on kiinnostava ja tuo Forest Shuffleen oikein mukavia parannuksia.

Uutuuspeleistä pääsin kokeilemaan Kennerspiel des Jahres -voittaja Daybreakia. Tässä yhteistyöpelissä torjutaan ilmastonmuutosta hillitsemällä ilmaston lämpenemistä ja kehittämällä kestäviä yhteiskuntia. Pelasin pari erää ja olipahan jotensakin raskas kokemus, sekä aiheensa että vaikeusasteensa puolesta. Pelin omistava Tuomo on sentään saanut useampia voittoja, joten mitenkään mahdottoman vaikea peli ei ole.

Pelin korttimekanismi, jossa kerätään omiin korttipinoihin tägejä vahvistamaan korttien toimintoja, mutta samalla joutuu hylkäämään aikaisemmin käytössä olleita toimintoja, on aika nokkela. Siitä plussaa. Tätä olisi hauska nähdä jossain toisessakin pelissä käytettävän.

Pearl Gamesin Troyes on jonkunasteinen klassikko lähes viidentoista vuoden takaa. Enpä ollut koskaan pelannut, joten oli korkea aika. Mukaan lykättiin enin osa The Ladies of Troyes -lisäriä. Hyvinhän tämä nopparalli maistui. Pidän nokkeluutta ruokkivista peleistä ja sellainen Troyes on: omalla vuorolla oli aina paljon mahdollisuuksia tehdä jotain mielenkiintoista.

Ensimmäisestä pelistä jäi vielä hyvä mieli, kun onnistuin voittamaan pelin keräämällä runsaasti pisteitä pelin aikana. Tätä lisää!

Tapahtumakalenteri

12.10.2024 Finnish Carcassonne Online Championship

(Päivämäärä ja ilmoittautumislomakkeen osoite vaihtuivat 5.9.) Board Game Arenassa pelataan syyskuun alussa netti-Carcassonnen SM-kisat. Turnauksen säännöt löytyvät jostain Whatsapp-ryhmästä, josta minulla ei ole tarkempaa tietoa.

Ensimmäistä kertaa järjestettävään kisaan on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittautumisaikaa on 10.10.2024 asti. Ilmoittautuminen tapahtuu tällä lomakkeella.

Turnauksen kaksi parasta saa edustaa Suomea vuoden 2025 Carcassonne Champions Leaguen karsinnoissa.

12.–13.10.2024 LaaksoCon (Ylivieska)

LaaksoCon on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja pöytäroolipelaamiseen keskittyvä maksuton tapahtuma, joka järjestetään seuraavan kerran 12.-13.10.2024 Ylivieskassa. Ovet ovat avoinna lauantaina kello 12.00-22.00 ja sunnuntaina kello 12.00-21.00.

Maksuton tapahtuma toteutetaan Toimitalo Pietarissa nuorisotila Vitiksen tiloissa (Terveystie 11, 84100 Ylivieska). Vitikseen pääsee sisään B-sisäänkäynnistä. Tapahtumapaikka on esteetön. LaaksoCon on suunnattu yli 16-vuotiaille ja täysi-ikäisille. Tapahtuma on päihteetön ja energiajuomaton.

Lisätietoja Jokilaakson Pelaajien nettisivuilta.

19.–20.10.2024 JokiCon Syksy 2024 (Joensuu)

Jokicon Syksy 2024 on ISYYn lautapelikerhon Joensuu Board Gamersin järjestämä kaikille avoin lautapelitapahtuma. Tapahtumapaikkana on Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen Aurora-rakennuksen A-osa (Yliopistokatu 2).

Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Muu ohjelma tarkentuu lähiaikoina. Kerhon lautapelikokoelma on kaikkien osallistujien käytettävissä. Omia pelejä voi ja kannattaa ottaa mukaan, omalla vastuulla. Tapahtuma on päihteetön.

Tapahtuma on lauantaina avoinna klo 11.00-21.45 ja sunnuntaina klo 10.00-19.00. Tapahtumapaikalla ei ole ruoanlaitto- tai yöpymismahdollisuuksia.

Sisäänpääsymaksu on 3 € / päivä tai 5 € / 2 päivää. Sisäjalkineita suositellaan. Tervetuloa!

Facebook-tapahtuma.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Markus arvioi Lands of Galzyrin tulevan Dreams & Mysteries -lisäosan. Ennakkoversio houkutteli ainakin Markuksen ennakkotilaamaan lisärin. Markus testasi myös tuoreen Vuoden peli -voittaja Orbiton. Ristinolla lisätwistillä ei suuresti vakuuttanut, mutta peli osoittautui silti suosituksi.

Sampsa käsitteli muutaman vuoden takaisen Vuoden lastenpeli -voittaja Fish Foodin. Pöljä puhuva kala inspiroi Sampsan runolliseksi.

Uusi avustaja Jarkko Heino kirjoitti todella pitkän ja perinpohjaisen ennakkojutun Innovationin tulevasta Innovation Ultimate -laitoksesta.

Joonas arvioi Pandemic Legacy: Season 0 -pelin, eli kylmän sodan aikaisen vakoilu- ja vastavakoiluhenkisen legacy-pelin.

Vilma testasi Onnen apilat, joka on nimensä mukaisesti tuuripitoinen, mutta myös mukavasti koukuttava ruudukontäyttöpeli.

Mikko kirjoitti arvion 18xx-genren perustajan Francis Treshamin 1829 Mainline -junapelistä, joka ravistelee genren perustuksia reippaalla kädellä.

Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Ryhmässä tiedotetaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista. Liittyäksesi ryhmään laita viestiä Telegramissa.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Luetuimmat jutut top 10

Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:

  1. Yatzyn säännöt
  2. Uutiskatsaus 2.9.2024
  3. Vuosiäänestys
  4. Rummikub
  5. Parhaat lautapelit
  6. Harmonies
  7. Vuoden peli
  8. Carcassonne
  9. Smart10
  10. Bananagrams

Lautapeliblogien päivi­tykset

Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: Rikoksenratkontapelit, Ärsyttävät asiat lautapelaamisessa, Pelit joissa matkustetaan, Pelihankinnat kesällä 2024.

Koko perhe pelaa -blogissa testattiin kotimainen jalkapallokorttipeli Home Team Heroes, arvioitiin Lohikäärmeen henkäys -lastenpeli ja syynättiin Sliding Bears -pulmapeli.

Pelikilta odottaa jo halloweeniä. Sivuilla tarjottiin myös kurkistus omiin lautapelitilauksiin.

Mikko kirjoitti blogissaankin yllämainitusta 1825-pelistä.

Nopparalli arvosteli Prey Another Dayn ja teki ennakkojutun Dreams and Mysteriesistä. Myös Miira arvioi Noppapotissa Dreams and Mysteriesin. Samalla asialla oli myös Anton VS videollaan. Anton striimasi myös Lautapelioppaan vuosiäänestyksen äänestysprosessinsa.

Lunkisti.fi:n Tero arvioi Monster Inn -huutokauppapelin.

Bittein saarilla arvioitiin Paul Boothin Board Games as Media -kirja.

Huoltoreitissä Marko ja Miikka pelasivat Europe Engulfed -sotapeliä parinkymmenen vuoden takaa.

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *