Koronapandemian vaikutuksia pelialaan
Koronaviruspandemia ravistelee myös pelialaa.
- Asmodee USA ilmoitti, että huhtikuun aikana ei julkaista uusia pelejä ollenkaan. Aikaisempien pelien tilaukset toimitetaan, mutta uusia pelejä ei toimiteta. Jakelua on myös rajoitettu. Saman on tehnyt Renegade Game Studios.
- Alliance, merkittävä lautapelien jakelija Yhdysvalloissa, on lopettanut pelien jakelemisen toistaiseksi. Uutta tavaraa ei vastaanoteta julkaisijoilta, eikä toimiteta kauppoihin. Alliancen tiedote.
- HABA tukee Yhdysvalloissa ovensa sulkevia pelikauppoja maksamalla kauppojen kuponkikoodeilla HABAn omasta verkkokaupasta tehdyistä ostoksista 20% takaisin kaupoille. Vastaavia ohjelmia on muillakin, Atlas Games esimerkiksi dropshippaa tuotteita suoraan kuluttajille omista varastoistaan ja Fog of Loven myyntiin on perustettu nettikauppa, jonka myyntituloista osa menee ostajan nimeämälle pelikaupalle. Näitä löytyy paljon lisää.
- UK Games Expo on siirretty toukokuulta elokuulle. Tokyo Game Market huhtikuun lopussa on peruttu. LeiriaCon siirtyi maaliskuulta toukokuulle, mutta on sittemmin peruttu.
- King of Tokyo: Dark Editionin piti ilmestyä maailmanlaajuisesti 24.4.2020, mutta julkaisu on peruttu ja peli tulee myyntiin kun tulee.
- Portal Games on julkaissut ilmaisen tapauksen Detective-peliin. Suburbia on vapaasti saatavilla Portal Gamesin sivuilta, eikä edellytä peruspelin omistamista. Lisäksi tarjolla on ilmaisia skenaarioita Imperial Settlers: Empires of the Northiin ja Neuroshima Hexiin ja muihin peleihin, ja lisää on kuulemma tulossa.
Pencil First Gamesin Eduardo Baraf järjestää ”Stuck at Home”-suunnittelukilpailun, jossa haetaan pelejä, joilla on korkeintaan nelisivuiset säännöt, positiivinen teema ja jotka voi tulostaa itse. Lisätietoja videolta:
Lautapelit.fi julkaisi Copenhagen Roll & Writen
Uusin Lautapelit.fi-julkaisu on kupongintäyttöversio Copenhagenista. Alkuperäistä Copenhagenia pelanneille peli on tuttu juttu, sillä peleissä on paljon samaa, mutta Copenhagen Roll & Write vauhdittaa alkuasettelua ja korvaa korteilla pelaamisen nopanheitoilla. Muuten kuvio on sama: pelaajat täyttävät omaa julkisivuaan ja ensimmäisenä 12 pistettä kerännyt pelaaja vie voiton.
Peli on jo saatavilla Lautapelit.fi:n liikkeistä ja maksaa noin 20 euroa.
American Tabletop Awards -voittajat 2020
Viime vuonna perustettu The American Tabletop Awards -palkinto on jaettu nyt toisen kerran. Vuonna 2020 voittajat jaettiin jälleen kerran neljässä sarjassa.
Lapsille suunnattujen pelien Early Gamers -sarjan voitti Antoine Bauzan, Corentin Lebrat’n, Ludovic Maublancin ja Théo Rivièren suunnittelema ja Ankaman julkaisema Draftosaurus. Dinosaurusdrafti on arvioitu Lunkisti.fi:ssä varsin suopeasti. Raati piti peliä ”maagisen eleganttina”.
Suositukset saivat Snowman Dice, My First Castle Panic ja lisäksi ehdolla olivat The Aquicorn Cove Board Game ja L.A.M.A..
Helppojen pelien Casual Games -sarjan voitti Rob Daviaun suunnittelema ja Calliope Gamesin julkaisema ShipShape. Merirosvoteemaisessa pulmapelissä ladotaan laattoja päällekkäin. Reiällisistä laatoista näkyy läpi alempana olevia laattoja.
Suositukset saivat Point Salad ja Wavelength. Ehdolla olivat Miyabi ja Silver & Gold.
Vaativamman Strategy Games -sarjan voittaja oli jokseenkin yllätyksettömästi Elizabeth Hargraven Wingspan Stonemaier Gamesilta. Upeat komponentit ja vaivaton pelattavuus lumosivat tämänkin raadin.
Suositukset saivat Clank! Legacy: Acquisitions Incorporated ja Ecos: First Continent. Ehdolla olivat myös Shōbu ja Hadara.
Kaikista mutkikkaimpien pelien Complex Games -sarjan voitti Wolfgang Warschin suunnittelema ja Schmidtin ja North Star Gamesin julkaisema The Taverns of Tiefenthal. Hieno peli, ei siinä mitään, mutta en oikein ymmärrä, mitä tämä selvästi strategiapelisarjaan kuuluva peli monimutkaisten pelien sarjassa tekee.
Suositukset saivat selvästi paremmin sarjaan istuvat Barrage ja Pax Pamir, ehdokkaiksi nimettiin myös Pipeline ja Cthulhu: Death May Die.
Palkintoraatiin kuuluu kymmenen amerikkalaista bloggaajaa, tubettajaa ja podcastaajaa.
Lautakunta
Virusepidemian vuoksi useiden lautapeliharrastus on ottanut ja ottaa iskua, joten Lautakunta päätti järjestää pikaisen (etä)istunnon. Tällä kertaa jutellaan siis lautapelien pelaamisesta toisten ihmisten kanssa netin välityksellä. Jutustelua johtaa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi) ja mukana aiheeseen loggautuneena ovat myös Miira Hartemo (Noppapotti) ja Vesa Luukkonen.
Lyhyet
Tom Lehmannin yli 20 vuotta työn alla ollut 18xx-peli 1834 näkee vihdoin päivänvalon, kiitos sen sisarpelin 1846:n suuren suosion. GMT Games on ottanut pelin P500-listalleen nimellä 1833NE. Vaaditut 500 tilausta kertyi nopeasti. Peli sijoittuu Uuteen-Englantiin.
Peli muistuttaa säännöiltään 1846:tta. Peliä voi pelata kahdella eri tavalla: peruspelinä tai Takeover-säännöillä, jotka sisältävät viisi rautatieyhtiötä enemmän ja valloitussäännöt. Valloitussäännöillä rautatiet voivat laajentua valtaamalla heikompia rautateitä.
Lisätietoja löytyy GMT:n sivuilta.
Infinity Gauntlet on uusi Marvel-teemainen Love Letter -peli. Alexander Ortloff on muokannut alkuperäisestä pelistä yksi vastaan monta -pelin, jossa yksi pelaaja on Thanos, joka taistelee muita pelaajia vastaan. Lisätietoja Z-Man Gamesin tiedotteesta.
Matt Leacock julkaisi tuoreimman neljännesvuosiraporttinsa (joka tosin kattaa puoli vuotta). Siinä Leacock kertoo, miten Pandemic-peli on saanut huomattavan määrän mediahuomiota kiitos tosielämän Pandemian.
Leacock kertoo myös että Pandemic Legacyn kolmas ja viimeinen kausi ilmestyy myöhemmin tänä vuonna. Leacockilta on tulossa myös uusi peli ERA-sarjaan, uusi yhteistyöpeli joka ei ole Pandemicia ja uusi näppäryyspeli yhdessä Josh Cappelin kanssa.
Ilmaisen The Spirit -verkkolehden uusi numero on ilmestynyt. Lehdessä on paljon raportteja britticoneista, arvosteluja ja artikkeleita. Lehdessä muun muassa kehutaan kovasti Amulia.
Aikaisemmat Spiritit löytyvät lehden nettisivuilta.
The Charms and Potions on toinen lisäosa Harry Potter: Hogwarts Battleen. Lisäosan pääasiallinen houkutin taitaa olla Ginny Weasleyn lisääminen pelattavaksi hahmoksi, jolloin peliin mahtuu yhtä aikaa viisi pelaajaa. Lisäksi luvassa on muuta uutta sisältöä.
Uwe Rosenberg täytti viisikymmentä vuotta 27.3.2020 ja Amigo juhlisti tapausta Bohnanza: The Duelin uudella synttäripainoksella. The Duel on Bohnanzan kaksinpeliversio, joka ilmestyi jo jonkin aikaa sitten, mutta uudessa erikoislaitoksessa kortteja on korvattu pelilaudalla ja nappuloilla.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Winter Kingdom on uusi Kingdom Builderin sukuinen peli Donald X. Vaccarinolta ja Queen Gamesilta. Perusrunko on tuttu Kingdom Builderista: pelilauta koostuu palasista, pisteytysehdot vaihtelevat pelistä toiseen ja joka vuoro pelataan kolme mökkiä kädessä olevan maastokortin mukaiselle maastolle, aikaisemmin pelattujen mökkien viereen.
Pelissä on myös rahaa, jolla ostetaan erikoisominaisuuksia, joita voi myös päivittää paremmiksi pelin aikana.
Peli maksaa 80 dollaria Suomeen toimitettuna, 147 dollarilla saa myös Kingdom Builderin Big Boxin mukaan. Toimitus on luvattu lokakuulle 2020 ja on veroton. Peli tulee myös kauppoihin myyntiin, Kickstarter-versiossa on vain erilaiset joka värille erilaiset puumökit. Kampanja löytyy täältä.
Paris on Wolfgang Kramerin ja Michael Kieslingin europeli, jossa vuorot ovat lyhyitä, pelaaminen suoraviivaista ja pistesalaatti runsasta. Pelaajat ovat vauraita kiinteistösijoittajia 1900-luvun alun Pariisissa ja ostavat upeita pariisilaisrakennuksia ja yrittävät tienata niillä rahaa.
Peli maksaa 49 dollaria perusmallina, 79 dollaria luksusmallina ja metallikolikot voi vielä ostaa lisäksi. Toimitus on veroton, maksaa reilut parikymppiä ja on luvattu lokakuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Lawyer Up on kaksinpelattava oikeussalidraama, jossa toinen pelaajista on syyttäjä ja toinen puolustus. Ensin haalitaan ja haudataan todistusaineistoa, sitten mennään oikeussaliin, jossa kuullaan todistajia ja käydään väittelyä ja lopuksi katsotaan, mille puolelle jury kääntyy. Pelissä on kaksi tapausta, lyhyempi taideväärennös ja vaativampi murha.
Peli maksaa 29 dollaria. 1920-luvun mafiaoikeudenkäyntiin ja noitavainoihin sijoittuvat lisärit saa mukaan 49 dollarilla. Toimitus on veroton, maksaa noin 15 dollaria ja on luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.
Holi: Festival of Colors on intialaiseen värijuhlaan perustuva lautapeli Sagradan julkaisijalta Floodgate Gamesilta. Pelissä pelaajat levittävät värejä laudalle ja toistensa päälle. Pelin pääjippona pelilauta on kolmitasoinen, ylhäältä levitetty värijauhe leviää alemmille tasoille.
Perusmalli maksaa 49 dollaria Suomeen toimitettuna, hienompi luksusmalli maksaa 69 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Trekking the World on peli matkailun ystäville. Pelaajien tavoitteena on vierailla maailman upeimmissa kohteissa ja kerätä matkamuistoja. Alkuvalmistelut ovat nopeat ja peli kevyt. Joka pelissä on pari sattumanvaraista sääntömuutosta tuomassa vaihtelua.
Upeasti kuvitettu peli maksaa 40 dollaria. Postikuluja arvioidaan 14 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Starlight on tarinavetoinen yhteistyöpeli 1–4 pelaajalle. Tuntematon vihollinen tuhoaa pelaajien kotiplaneetan. Pelaajat pakenevat avaruuteen ja puolustavat ihmiskunnan viimeistä pakoalusta. Luvassa on avaruustaisteluja, aluksen päivitystä ja avaruuden kartoitusta.
Peruspaketti maksaa noin 70 euroa, satasella saa lisäksi lisäminiatyyrejä. Postikuluja tulee parikymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.
Pandemain: Traditional Farmers’ Bread on työläistenasettelupeli leivän leipomisesta keskiaikaisessa Svaabiassa. Pelissä kerätään jauhoja ja muita aineksia, leivotaan leipää, myydään leipää kylissä, kehitetään toimintoja paremmiksi, huolehditaan inkvisitiosta ja yritetään vaikuttaa hyviltä kirkon silmissä.
Peli löytyy testattavaksi sekä Tabletopiasta että Tabletop Simulatorista.
Peli maksaa 34 euroa, päälle tulee 28 euroa postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Primeval Clash on skirmish-tyylinen miniatyyritaistelupeli, jossa yhdistyvät esihistorialliset otukset ja historialliset kulttuurit – siis egyptiläisiä ja atsteekkeja ratsastamassa dinosauruksilla.
Digitiedostot omaa tulostelua varten saa 60 dollarilla. Fyysinen kappale maksaa 90 dollaria. Lisäostoja on toki tarjolla. Postikuluista ja verollisuudesta ei ole mitään tietoa, eli oleta kalliit postikulut ja verollinen toimitus (edellisellä kerralla toimitus tosin oli veroton ja postikuluiksi arvioitiin 35 dollaria). Kampanja löytyy täältä.
Escape from Flat Earth on scifi-kliseillä leikittelevä huumoripeli, jossa punaiseen pukeutuneet laskeutumisryhmäläiset ovat litteällä planeetalla etsimässä raaka-aineita ja kohtaamassa monenlaisia vaaroja.
Peli maksaa 27 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.
Moonshine Empire on kilpailu siitä, kuka saa eläkkeelle siirtyvä pontikkaparonin suolla sijaitsevan valtakunnan haltuunsa. Pelaajat tuottavat korpikuusen kyyneliä ja toimittavat tavaraa tavernaan. Pelaajien on varottava poliiseja ja alligaattoreita.
Peli maksaa 49 dollaria, luksusmallina kympin enemmän. Postikuluja tulee pari kymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.
Aquanauts on nimensä mukaisesti merenalainen seikkailu, pelaajat pääsevät syvänmeren tutkimuksen pariin. Luvassa on koneistonrakennusta, resurssinhallintaa ja työläistenasettelua.
Perusmalli maksaa 39 puntaa, miniatyyrien kanssa 64 puntaa. Postikuluja on luvassa 17-20 puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Kotieristys ei ole juuri peliharrastusta haitannut, päinvastoin kulunut kaksi viikkoa on ollut erinomaista peliaikaa. Asiaa auttaa tietysti se, että hyvää peliseuraa löytyy kotoa. Viikottaista peliporukkaa on toki ikävä ja useamman kuin kahden hengen pelejä olisi mukava päästä pelaamaan, mutta kovin paljon pelaamisen määrästä tai laadusta ei kuitenkaan ole tarvinnut tinkiä.
Second Chancea pelasin pelin ilmestymisen aikoihin muutaman kerran, jolta pohjalta oli helppo arvioida peli toimivaksi joka paikan peliksi. Varsinaiseen kiertoon se ei päätynyt, sille ei ollut oikein tarvetta, mutta nyt se on löytänyt paikkansa.
Houkuttelin nimittäin tyttäreni kokeilemaan peliä sanomalla, että pelissä pääsee värittämään. Muuta ei tarvittu, peli koukutti kerrasta, ja sittemmin sitä on pyydetty pelattavaksi jo useamman kerran.
Sami Laakso lähetti ystävällisesti Dale of Merchants 3: The Grand Continental Railwayn ennakkoversion testattavaksi. Peli on tulossa Kickstarteriin näillä näkymin toukokuun alussa.
Paketti on samanlainen kuin aikaisemmat Dale of Merchantsit: pieni boksi, josta löytyy säännöt, pelilauta, noppa ja kortit. Mukana on kuusi uutta eläinpakkaa, jotka ovat vapaasti yhdistettävissä aikaisempien pelien kanssa.
Uudet eläinkansat ovat jo nimeltään ja luonteeltaan tuttuja Dale of Merchants Collectionin omistajille, jotka ovat setinvalintakortteihinsa perehtyneet. Otetaanpa silti pieni katsaus uusiin tuttavuuksiin:
- Archiving Desert Monitors on yksinkertainen ja kiltti setti. Ei mitään häijyä, mutta paljon käytännöllisiä kortteja poistopakan manipulointiin ja korttien hakemiseen pakasta. Ykkösen kortti Rigorous Chronicler on ostettaessa 1–3 rahan arvoinen, eli erinomaisen kätevä alkupelissä.
- Discontented White-headed Lemurs on vähän mutkikkaampi ja kaoottisempi, mutta ei lainkaan ilkeä setti. Valko-otsamakien erikoisuutena on korttien vaihtelu. Kakkosen hintainen Delightful Surprise, jonka voi vaihtaa markkinapakan päältä tulevaan korttiin, tarjoaa todellakin iloisia yllätyksiä.
- Scheming Green Magpies on lähes kaikki mittarit täysillä -setti, eli monimutkainen, vuorovaikutteinen, ilkeä ja satunnainen. Näillä korteilla saa varastella toiselta – jos arvaa oikein. Burglarylla esimerkiksi lähtee toisen pelaajan pakan päällimmäinen kortti matkaan, jos sen arvon arvaa (tai tietää!) oikein.
- Sharing Short-Beaked Echidnas ovat vuorovaikutteisia, monimutkaisia ja sattumanvaraisia, mutta eivät erityisen ilkeitä. Niiden ideana on lainaaminen ja vaihtaminen lupaa kysymättä. Umbrella esimerkiksi antaa katsoa kaksi korttia toisen pelaajan kädestä ja vaihtaa Umbrellan toiseen näistä korteista – jolloin itse voi joutua uhriksi heti seuraavalla vuorolla.
- Superstitious Snowshow Hares on satunnainen ja monimutkainen, mutta ei lainkaan ilkeä setti. Paketin noppa kuuluu jänöille, joiden korttien vaikutukset voivat riippua nopanheiton tuloksesta. Suosikkikorttini on silti kameleonttimainen Barometer, jonka arvo riippuu markkinapakan poistopakan päällimmäisestä kortista.
- Prepared Grizzled Tree-kangaroos on monimutkainen ja kiltti setti, jolla on uusi Store-avainsana. Se tarkoittaa kortin varastoimista pois kädestä seuraavaan vuoroon asti. Varastoidut kortit ovat mukavasti turvassa varkailta ja lainailijoilta. Varastoinnista voi toki olla hyötyä muutenkin, esimerkiksi Wheelbarrow-kortilla voi seuraavalla vuorolla sitten heittää varastoidun kortin kokonaan pois, jos haluaa – sillä voi siis turvata arvotavaraa tai hävittää roskia.
Eri settejä on vaikea vertailla, kaikissa on omaan makuun sopivia eläinkansoja ja sitten niitä, jotka eivät niin miellytä, mutta jos pitäisi tehdä oma kuuden parhaan eläinkansan kokoelma, tästä porukasta mukana olisivat ainakin valko-otsamakit ja mahdollisesti aavikkovaraanit. (Varmasti mukana olisivat ykkössetistä kameleontit, kakkosesta pöllöt, Collectionista tuatarat ja lisäksi majavat, kuudennesta paikasta kisaisivat varaanit ja Collectionin lokit).
Aivan pakollinen hankintahan tämä on, kunhan Kickstarter käynnistyy olen varmasti ensimmäisten joukossa osallistumassa.
Edellisestä pelistä Conflict of Heroesia oli jo puoli vuotta aikaa, joten oli korkea aika palautella muistoja. Pelin kunniaksi on sanottava, että pelaaminen sujui vaivatta ja ilman sääntövirheitä. Vaikka yksityiskohtia riittää, pelin säännöt ovat silti riittävän selkeät, johdonmukaiset ja yksinkertaiset.
Jatkoimme Guadalcanalin taisteluja. Merijalkaväen operaationa oli vallata japanilaiskylä. Se onnistui, kuten historiallisestikin, ja suurin piirtein samalla tavalla: lautaa halkoneen joen yli ei päästy, mutta sivusta koukannut vahvistusryhmä onnistui valloittamaan kylän. Todellisuudessa japanilaiset puolustajat rynnäköivät banzai-tyyliin merijalkaväen kimppuun suurin menetyksin, tässä pelissä varovaisempi lähestyminen tuotti yhä tappion, mutta merijalkaväki suoriutui tavoitteestaan huomattavasti raskaammin tappioin.
Rauhanomaisempiakin pelejä on pelattu. Uwe Rosenbergin maatalouseepos Fields of Arle on päätynyt pöytään parikin kertaa. Tämä on ollut vahvoja lajejani, olen pelannut 17 kertaa ja hävinnyt vain kerran.
Nyt alkaa näkyä, että harjoitus ja iän myötä kehittynyt strateginen osaaminen alkaa hiljakseen uhata suvereniteettiäni: tavanomaisen parinkymmenen pisteen eron sijasta viimeisimmässä pelissä voittomarginaalini oli vain 5,5 pistettä.
Kun omista lapsista on kyse, tällainen kehitys on tietysti aivan tervetullutta. Fields of Arle on joka tapauksessa erinomainen peli, jonka strategioita on hauska hioa ja yrittää aina jotain uutta.
Lopuksi vielä tyystin peleihin liittymätön suositus: lähimetsissä liikkuminen on tätä nykyä mitä parhain ulkoilumuoto. Meilläkin, vaikka yhdessä Tampereen suurimmista lähiöistä ollaan, metsässä ei yleensä kohtaa ketään, mutta sen sijaan kaikenlaista mielenkiintoista näkee kyllä ja maastonmuotojen joukossa sopivia reittejä etsiessään saa huomaamattaan aivan kelpo annoksen liikuntaa.
Tulevat lautapelitapahtumat
Kevään tapahtumat ovat koronaviruksen vuoksi tällä hetkellä varsin epävarmalla pohjalla. Ilmoitamme muutoksista, kun tiedämme tarkemmin.
- 25.4.2020 järjestetään Lautapelaamisen SM-joukkueturnaus Turussa ja sen ympärillä viikonlopun mittainen SMcon-pelitapahtuma. Tilannetta Covidin suhteen seurataan ja lopullinen päätös tapahtuman järjestämisestä tehdään lähempänä tapahtumaa; lähtisin siitä oletuksesta, että tapahtuma siirretään. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.
- 15.–17.5.2020 saatetaan järjestää Kuopiossa raskaiden pelien erikoistapahtuma Hexacon. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta ja tapahtuman Facebook-sivulta.
- 24.–26.7.2020 on Ropecon, suurin suomalainen pelitapahtuma, jossa on edustettuna kaikki pöytäpelaamisen muodot. Lisätietoja Ropeconin nettisivuilta.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Everdell on näyttävillä komponenteilla kuorrutettu työläistenasettelupeli.
- Lautapelit verkossa esittelee mahdollisuuksia pelata lautapelejä ihmisten kanssa verkon yli eli ollaan hyvin ajankohtaisten asioiden äärellä.
- Viikinkien laakso on mainio lastenpeli, joten ei ihme, että se voitti viime vuonna arvostetun Kinderspiel des Jahres -palkinnon.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Uusimpana some-kanavana käyttöön on otettu Instagram. Lautapelioppaan Instagramissa on pääasiassa uusien juttujen puffeja.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.
Lautapeliblogien päivitykset
- Puutyöläinen esittelee pelejä, joita on pelannut perheensä kanssa.
- Tuomo piti Kickstarter-käräjiä.
- Pelaajani-blogissa arvioitiin The City ja esiteltiin pisteenlaskusovelluksen mahdollisuuksia.
- Nopparallissa pelattiin Star Wars: X-Wingiä.
- Nopparallissa esiteltiin Tomin pelihyllyn sisältöä.
- Koko perhe pelaa -blogin aakkoshaasteessa oltiin jo osassa L-S.
- Lunkisti arvioi Michael Kieslingin Miyabi-laattojenasettelupeliä.
- Nopparallissa pidettiin kanavan esittelyä.
- Puutyöläinen arvioi Wendake-intiaanipeliä.
- Puutyöläinen kävi läpi lumettoman talven kertapuraisuja.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.