Lautapelaamaan Tampereella 3.-5.2.2023
Lautapelaamaan-tapahtuma järjestetään Tampereella Ratinan ostoskeskuksen kolmoskerroksessa 3.–5.2. eli ensi viikonloppuna. Tapahtuma on pääsymaksuton, kaikille avoin lautapelitapahtuma, jonka pääasiana on vapaa pelaaminen. Paikalle tuodaan iso siivu Suomen lautapeliseuran pelikirjastoa, josta löytyy pelejä joka makuun.
Perjantaina tapahtuma on avoinna klo 15–21, lauantaina klo 9–21 ja sunnuntaina klo 10–16. Perjantain ja lauantain lopetusaika on tiukka, eikä yöpelaaminen ole tällä kertaa mahdollista. Iltaa voi jatkaa lautapelikahvila Tavernassa, mikäli tilaa vain riittää.
Paikalla on myös näytteilleasettajia, ainakin Lautapelit.fi ja Asmodee Nordics ovat esittelemässä ja pelauttamassa uusia pelejään. Ratinan tapahtuma-aukiolla voi pelata jättikokoista Carcassonnea ja megakokoinen Flamme Rougekin on paikalla pelattavana.
Ohjelmassa on myös peliturnauksia: lauantaina Ratinan tapahtuma-aukiolla kisataan PitchCarissa klo 11–13 ja tapahtumatilassa pelataan turnaus Ticket to Ride: San Franciscoa ja Akropolista klo 14–18. Sunnuntaina tapahtuma-aukiolla pelataan lasten Dragomino-turnaus klo 12-15. Turnauksiin voi ilmoittautua etukäteen tai tapahtumassa noin tuntia ennen turnauksen alkamista, jos tilaa vielä on.
Lisätietoa tapahtumasta ja majoitustarjouksista löytyy Lautapelaamaan-tapahtuman sivuilta. Tapahtumaa ennen järjestetään myös lautapelihuutokauppa, johon ei enää ehdi lisätä pelejä myyntiin, mutta ostoksille ehtii vielä.
Lautapelit.fi:n uutuusjulkaisut
Mia London ja 625 kelmin tapaus on Antoine Bauzan ja Corentin Lebrat’n suunnittelema peli, jonka on alunperin julkaissut Le Scorpion Masqué vuonna 2020. Viisivuotiaille suunnatussa etsiväpelissä selvitetään oikeaa kelmia katselemalla esiin tulevia asusteita. Kaikki muut asusteet tulevat esille kahdesti, kelmille kuuluvat vain kerran. Saatko luonnosvihkoosi oikean kelmin?
Serge Laget (1956–2023)
Ranskalainen pelisuunnittelija Serge Laget menehtyi noin viikko sitten nopeasti edenneeseen syöpään vain 63-vuotiaana. Laget’n pitkä ura alkoi vuonna 1984 ilmestyneestä Le Gang des Traction-Avant -pelistä. Hänen tunnetuimpia pelejään olivat Nidavellir, Shadows over Camelot, Mare Nostrum ja Mystery of the Abbey. Monet Laget’n peleistä olivat yhteistyönä tehtyjä, usein Bruno Cathalan kanssa.
Laget’n viimeiseksi peliksi jäi The Artemis Odyssey, yhdessä Bruno Faiduttin kanssa tehty uusi versio Ad Astrasta.
Laget’n kuolemasta uutisoivat erityisesti ranskalaislähteet, kuten Tric Trac ja Gus & Co. Faidutti kirjoitti blogiinsa pienen muistokirjoituksen Laget’lle.
Quo Vadiksesta uusi versio
Tavallisesti vanhan pelin uuden version tuleminen Kickstarteriin ei ole uutisoitava aihe, mutta Reiner Knizian Quo Vadis -pelin uusintaversion Zoo Vadis nostan tässä esille ihan siksi, että pelin julkaisija, Bitewing Gamesin Nick Murray kirjoitti BoardGameGeekin erinomaisen artikkelin Reiner Knizia’s Zoo Vadis, or How to Breathe New Life Into a Thirty-Year-Old Classic, joka alkaa hyvällä kysymyksellä.
If an old game has a user rating of 6.5 on BGG, is it even worth reprinting?
Jutussa Murray analysoi, miksi ja miten Quo Vadiksen kaltainen vähän vaatimattomammin menestynyt peli ylipäänsä kannattaa ottaa käsittelyyn ja mitä sille pitää tehdä, jotta lopputulos on kiinnostava peli.
Kampanja löytyy Kickstarterista ja on avoinna 17.2.2023 asti. Uudelle versiolle näyttää jo löytyneen ostajia.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Tapani tuhosi linnoja Catapults-pelissä.
- Kaisa arvioi Akropolis-kaupunginrakentelupelin.
- Vilma debytoi arvostelijana Wild Island: My Father’s Dragon -pelin arviolla.
- Sampsa arvioi Ubongo Junior -lastenpelin.
- Pauli sabotoi kaivoshommia Saboteur: The Dark Caven merkeissä.
- Sampsa noppaili lasten kanssa That’s Pretty Clever Kids -kupongintäyttöpelissä.
- Tapani testasi Next Station: London -kupongintäytön.
- Lisää kupongintäyttöä: Markus testasi Rolling Realms -pelin.
Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Luetuimmat jutut top 10
Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:
- Yatzyn säännöt
- Carcassonne
- Rummikub
- Escape Room – Pakohuonepeli
- Bezzerwizzer
- Smart10
- Pelaa kuin miljonääri
- Vuoden peli -artikkeli
- Dominion – Valtakunta
- Wingspan
Lautapeliblogien päivitykset
Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson. Uusien jaksojen aiheina ovat olleet pelit, joissa on muistielementtejä, yhtäaikaista toiminnonvalintaa käyttävät pelit, Pandemic-pelit sekä pelit, jotka antoivat huutia toisille peleille.
Myös Nopparalli on ollut ahkerana Youtubessa. Kanavalla on nähty unboxaus-video Star Wars Clone Wars Pandemicista ja sekä unboxaus että arvostelu kilpa-ajopeli Heat: Pedal to the Metalista. Anton VS tarkasteli kanavallaan vuoden 2023 tulevia pelejä. Lautapelit.fi julkaisi esittelyvideot Ark Novasta ja That’s Pretty Cleveristä.
Tapani on ahkeroinut bloginsa puolella. Kankaanpään kirjastopelejä on raportoitu neljän pelisession verran: #17, #16, #15, #14. Vuoden 2021 pelejä muisteleva kohti tonnia -sarja on sekin jatkunut kolmen osan verran: 929–940, 940–950, 950–964.
Peliarvosteluja blogeissa nähtiin muutama. Noppapotissa arvioitiin Star Wars: The Clone Wars Pandemic ja Tero arvioi Coal Baron -lautapelin. Lautapelihelvetti kömpi taas elävien kirjoihin ja uudisti vanhan This War of Mine -jutun uuteen uskoon.
Lautapelivuoden 2022 muisteloita ilmestyi Tuomolta ja Mikolta ja Tero puolestaan listasi Lunkisti.fi:ssä Alean top 10 -listan.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.