Mensa Select -voittajat
Yhdysvaltojen Mensa järjesti viime viikonloppuna Mensa Mind Games -tapahtuman, jossa sadat mensalaiset kokoontuivat koko viikonlopuksi pelaamaan ja arvioimaan uusia lautapelejä. Parhaiksi valitut pelit palkittiin Mensa Select -palkinnolla.
Kuten menettelystä voi päätellä, Mensa Selectin voittajina nähdään enimmäkseen vähän yksinkertaisempia pelejä. Osallistujissa on toisaalta paljon innokkaita lautapeliharrastajia.
Vuoden 2024 voittajat ovat:
- Abducktion (Evan Katz ja Josh Roberts / Evan and Josh’s Very Special Games Company). Vartissa pelattava logiikkapulma, jossa avaruusolioiden on siepattava ufoonsa ankkoja tietynlaisessa muodostelmassa.
- First in Flight: A Historical Aviation Board Game (Matthew O’Malley ja Ben Rosset / Artana). Onnenkoetusta ja pakanrakennusta yhdistelevä peli, jossa ilmailun pioneerit yrittävät lentää. Pelaajien pakat edustavat lentolaitteen suunnitelmaa ja lentäminen on blackjackia muistuttava peli.
- In the Footsteps of Darwin (Grégory Grard ja Matthieu Verdier / Sorry We Are French). Yksi monista viime vuosien Darwin-peleistä. Tässä puolen tunnin pelissä tutkitaan eläimiä ja matkustellaan Beagle-laivalla Darwinin seurassa auttamassa Lajien synty -teoksen tekemisessä.
- The Vale of Eternity (Eric Hong / Mandoo Games). Hirviöiden jahtaamista ja kesyttämistä. Ohjelmassa on settienkeräilyä, korttien poimintaa ja kädenhallintaa.
- Wandering Towers (Michael Kiesling ja Wolfgang Kramer / Abacus). Monia palkintoja voittanut perhepeli vanhoilta mestareilta. Velhot vangitsevat toisiaan torneihin päästäkseen ensimmäisenä maaliin.
Japan Boardgame Prize 2023: Akropolis
Jules Messaud’n Akropolis palkittiin Japanissa Japan Boardgame Prizellä. Vuosittain jaettavan palkinnon myöntää Yumoa. Palkinnon saa peli, joka parhaiten edistää lautapelien suosiota. Akropolis ei ole hullumpi valinta: se on helposti lähestyttävä, hauska ja näyttävä. Peli on saanut aikaisemminkin hurjasti ehdokkuuksia ja liudan voittojakin: As d’Or, Mensa Select, Puolan Gra Roku, Unkarin vuoden peli ja niin edelleen.
Palkinnon finalisteina olivat Johannes Krennerin ja Markus Slawitscheckin Challengers! (joka voitti Kennerspiel des Jahresin) ja Phil Walker-Hardingin Super Mega Lucky Box. Challengers! voitti yleisöäänestyksen todella selvällä erolla, keräten yli kolmasosan kaikista äänistä. Yleisöäänestyksessä kakkoseksi tuli Darwin’s Journey ja kolmoseksi Earth.
American Tabletop Awards 2024 -voittajat
Vuonna 2019 perustettu The American Tabletop Awards jakoi palkintonsa parhaille vuoden 2023 aikana Yhdysvalloissa ilmestyneille peleille. Voittajat olivat:
- Lastenpelit: Blob Party (Pam Walls / WizKids)
- Kasuaalipelit: Sea Salt & Paper (Bruno Cathala ja Théo Rivière / Bombyx)
- Strategiapelit: Thunder Road: Vendetta (Dave Chalker ja Brett Myers / Restoration Games)
- Monimutkaiset pelit: The White Castle (Isra C. ja Shei S. / Devir)
Palkinnon sivuilta löydät täydet ehdokas- ja suosituslistat eri kategorioissa.
Lautapelimaailman bisnesuutisia
Alankomaalainen Goliath Games aikoo selvästi kasvaa Goljatin mittoihin. Tammikuussa Goliath hankki yksinoikeuslisenssin kaikkiin Funko Gamesin peleihin ja huhtikuun lopussa ilmoitti ostaneensa Lucky Duck Gamesin.
Vincent Vergonjeanne perusti Lucky Duckin vuonna 2016. Yhtiö tunnetaan erityisesti älylaitteita hyödyntävistä hybridipeleistään, kuten Chronicles of Crime -sarjasta. Lucky Duckin toiminta jatkuu entisellään itsenäisenä pelistudiona Goliathin alaisuudessa. Goliath on näiden hankintojen jälkeen oman ilmoituksensa mukaan Pohjois-Amerikan markkinoilla kolmanneksi suurin pelifirma.
Asmodeen emoyhtiö Embracer Group on ilmoittanut tekevänsä uudelleenjärjestelyjä. Nykyisin yhdestätoista osastosta koostuva yhtiö tullaan järjestelemään kolmeksi osastoksi. Yksi niistä on Asmodee, toinen on vähän pienempiin peleihin keskittyvä videopelifirma joka rakentuu Coffee Stain -peliyhtiön ympärille ja kolmas on AAA-tason pelejä ja The Lord of the Ringsin ja Tomb Raiderin lisenssejä ylläpitävä pelifirma.
Näiden järjestelyiden myötä Asmodeen niskaan sälytetään 18 kuukauden päästä erääntyvä 900 miljoonan euron laina, jolla ainakin osin rahoitetaan Embracerin ensi vuoden helmikuussa erääntyvää kahdeksan miljardin kruunun lainaa. Tämä uusi laina on yksinomaan Asmodeen harteilla ja sen myötä Asmodeen velkaantumisaste on varsin raskas (3,9 kertaa käyttökate eli tulot ennen korkoja, veroja ja poistoja).
Ilmeisesti on nähty, että Asmodeella on paremmat mahdollisuudet selviytyä velasta kuin Embracerin muilla osastoilla. Voihan olla, että ikivihreät lautapelit ovat pidemmän päälle vakaampaa liiketoimintaa kuin nopeammin vanhenevat videopelit? Tiedäpä tuosta, mutta BGG:n kommenttiosastolla ennustellaan hankaluuksia Asmodeelle. On mahdollista, että velan maksamiseksi tullaan näkemään Asmodeen muodostavien pelistudioiden myymistä niiden aikaisemmille tai uusille omistajille.
Huoltoreitin sotapelikysely
Huoltoreitin sotapelikyselyn tulokset on julkistettu. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten sotapeliharrastajien suosikkipelejä. Vastaajia kertyi viitisenkymmentä ja peleistä ykköseksi nousi Advanced Squad Leader kolmellatoista äänellä. Kakkoseksi äänestettiin Paths of Glory ja kolmossijan jakoivat Memoir ’44 ja Twilight Struggle.
Sotapelien aiheista ykköseksi nousi selvästi toinen maailmansota, joka sai lähes puolet äänistä. Kakkossijalle tuli ensimmäinen maailmansota viidellä äänellä. Yhdysvaltain sisällissota ja Napoleonin sodat ovat kestosuosikkiaiheita ulkomailla, mutta tässä kyselyssä ne jäivät kovin vähille äänille.
Kyselyssä haettiin myös suosikkimittakaavaa (taktinen, operatiivinen, strateginen, suurstrateginen), mutta tästä ei yhtä selkeää voittajaa noussut. Eniten ääniä sai kuitenkin taktinen mittakaava, mikä onkin luontevaa sillä Advanced Squad Leader on taktisen tason peli.
Mikon pelaamia
Huhtikuun kiinnostavin tapahtuma oli piilosanojen ratkonnan SM-kilpailut. Sanaris ry:n kahden vuoden välein järjestämissä kisoissa selvitetään Suomen taitavan piilosanojen ratkoja. Kisaan oli tällä kertaa ilmoittautunut 64 kilpailijaa, joista lähes kaikki tulivat paikalle. Alkuerässä ratkottiin vaikeahkoa piilosanaa 45 minuutin aikana. Kymmenen parasta ratkojaa pääsi finaaliin. Mittarina oli ensisijaisesti oikein saatujen sanojen lukumäärä, toissijaisesti aika.
Nopeus oli omia vahvuuksiani: ratkoin tehtävän alle 22 minuutissa ja olin siten alkuerän viidenneksi nopein ratkoja. Valitettavasti piilosanaan jäi yksi epävarma sana ja väärinhän se meni, joten jäin finaalin ulkopuolelle. Piilosanan täysin oikein ratkoneita oli 15, joten omaksi sijoituksekseni jäi lopulta 17. – eteeni kiilasi hallitseva mestari Juha Neitola, joka oli nopeampi, mutta teki samoin yhden virheen.
Lähdin kisoihin täysin pystymetsästä: minulla ei ollut aavistustakaan omasta osaamisestani muihin kilpailijoihin nähden. Tiesin olevani aika nopea ratkoja, mutta nähtävästi olen ihan kilpailukykyinen muutenkin. Kun kisat järjestetään seuraavan kerran parin vuoden päästä, aion olla mukana ja silloin tiedän, että ratkaisua ei jätetä ennen kuin lappu on varmasti täysin oikein. Nyt hitain finalisti oli minua yli 15 minuuttia hitaampi; jos olisin vartin verran pohdiskellut viimeistä sanaa, olisin varmasti keksinyt oikean ratkaisun.
Finaalissa voiton vei itsekin piilosanoja laativa Kasper Mårtenson, joka oli finalisteista alkuerässä toiseksi hitain, kakkoseksi tuli alkuerän toiseksi nopein Juha Kivijärvi ja kolmanneksi Tomi Stengård, joka ratkaisi alkuerätehtävän ylivoimaisen nopeasti, alle 12 minuutissa. Mårtenson oli finaalissakin vasta neljänneksi nopein, mutta finalisteista vain kaksi ratkaisi finaalitehtävän täysin oikein ja toiseksi tullut Kivijärvi käytti melkein täydet puoli tuntia finaalitehtävän ratkaisemiseen.
Tulokset ja kuvia tapahtumasta löytyy Sanasepot ry:n sivuilta.
Pelien suhteen kuukausi on ollut melko hiljainen. Mitään uutta en ole testannut, mutta sentään pääsin pelaamaan uudessa seurassa. Järjestimme alkukuusta Tavernassa peli-illan Kirjagram-yhteisölle. Erinäisten peruutusten jälkeen paikalle päätyi sopivan kokoinen neljän hengen porukka, jonka kesken pelasimme koko joukon pelejä.
Itsekin tulin pelanneeksi kaikenlaista, mitä en ollut aikoihin pelannut, kuten Patchworkia ja Dobblea. First Rat osoittautui jälleen kerran erinomaisen toimivaksi peliksi. Tätä lajia on tulossa lisää, tavoitteena on pitää peli-ilta kerran kuussa. Peli-illoista ilmoitellaan tileillä mikko_lukee ja paperimato, eli niitä sopii seurata, jos kiinnostaa.
1882: Assiniboia pääsi toistamiseen pöydälle. Pikauusinta teki hyvää. En ole edelleenkään 1830:n sukuisten pelien ylin ystävä, mutta nyt ymmärsin paremmin, miten tämä toimii, ja onnistuin pyörittämään paria suhtkoht fiksua firmaa menemättä itse konkurssin partaalle. Sen verran hauskaa oli, että voisin pelata toistekin.
Nyt pyöritimme 18xx.gamesia tabletin sijasta läppärillä. Se toimi hyvin ja teki tilanteen seuraamisesta muille kuin tietojen syöttäjälle jopa ehkä hivenen helpompaa.
Koska ääneen esitetyt tavoitteet sitouttavat paremmin, sanotaan tämä nyt täälläkin: aion vuoden 2024 aikana päästä gossa yksinumeroiseen kyu-luokitukseen. Se ei ole mikään kovin radikaali tavoite, luokitukseni on OGS-palvelimella – jossa tavoitettani mittaan – vahva 12 kyu tai heikko 11 kyu, eli matka 9 kyun luokitukseen ei ole pitkä, mutta melko vaikea se kyllä on.
Edistän asiaa sekä pelaamalla että opiskelemalla. Olen tehnyt Go Magic -palvelun taitopuusta löytyviä tehtäviä, sivusto on moderni ja yleisesti ottaen varsin hyvin tehty. Voin suositella sitä lämpimästi kaikille, jotka ovat kiinnostuneita kehittämään go-taitojaan, oli lähtötaso sitten mitä tahansa täysin nollasta ylimmille amatööritasoille. Maksullinen puoli on parempi, mutta ilmaiseksikin saa jo paljon oppia.
Vilman pelaamia
Kotiutuminen takaisin Suomeen on sujunut pelaamisen osalta hienosti! Ei puhuta takatalvesta ja toisesta takatalvesta. Suomessa käyn kerran viikossa kirjastolla lautapelikerhossa ja siellä on aina huippuporukka ja loistava meininki, terkkuja siis Martinlaaksoon! Huhtikuussa olen ehtinyt jo 78 pelikertaa pelailla, yhteensä 36 eri peliä, joista uusia on minulle ollut kolme. Livepelien lisäksi olen BoardGameArenassa vääntänyt 89 pelikerran verran.
Aloitetaan netistä. Next Station: Paris jatkaa Next Station -pelisarjaa ja vaikka aluksi mietin, mihin tarvitaan kolmas samantyylinen peli, niin kyllä se on pelikertoja saanut lyhyessä ajassa jo 15! Pariisi tuo karttaan uusia elementtejä, joista risteykset herättävät eniten ihastusta. Vihdoin reitti saa kulkea toisen reitin ali tai yli, kuitenkin vain tietyissä kohdissa.
Jos osaat jo Tokion tai Lontoon, sinun on helppo oppia myös Pariisi. Perusidea on täysin sama. Peli kestää neljä kierrosta ja jokaisella kierroksella piirrät kuponkiin reittiä eri värillä. Pariisissa kymmenen pisteen tehtävät tuntuvat Tokioon verrattuna todella helpoilta ja usein ne saakin jo ensimmäisellä kierroksella tehtyä. Pisteitä tulee reippaasti enemmän, ystäväni Miksu pitää tilastossani kärkisijaa tuloksella 239. Nyt mietin vain täytyykö tämäkin peli ostaa, hyllystäni kun löytyvät jo Tokio ja Lontoo.
Muuta ihmeellistä ei nettipelien osalta ole, joten sitten livepeleihin! The Crew on saanut ihanan paljon pelikertoja ja siinä onkin peli, joka aina jaksaa ilahduttaa. Molemmat versiot ovat huhtikuussa olleet pöydällä, enkä usko kyllästyväni tähän korttipeliin ikinä. Cascadia on päässyt perheen kanssa pöydälle ensimmäistä kertaa, koska ostin sen huhtikuussa itselleni syntymäpäivälahjaksi. 7-vuotias omaksui pelin nopeasti ja tykkäsi eläinten keräämisestä. Ihanaa, kun lasten kanssa voi pelata näin hyviä pelejä! Kaukana on ne ajat kun onnistui vain Uno ja Who Did It?. Toki nämä pelit pääsevät yhä pöydälle, mutta onneksi rinnalle on tullut vaihtoehtoja.
Pääsin myös kokeilemaan uutuutta, jota olin odottanut jo pidemmän aikaa: Heroes of Might & Magic 3: The Board Game. Peli perustuu samannimiseen tietokonepeliin, jota olen lapsena ja nuorena pelannut paljon. Voi nostalgian määrää, kun linnat, sankarit ja sotilaat ovat täysin samoja! Ystävällä oli mukana kajarit, josta samalla kuuntelimme vanhoja PC-pelin musiikkeja.
Minulla on takana vasta yksi pelikerta, joten suurempaa analyysiä en pysty antamaan, mutta nautin, nautin niin todella paljon tämän järkäleen pelaamisesta. Järkäle peli tosiaan on sekä ajan että tilan puolesta. Me pelasimme yhtä peliä kuusi tuntia ja hyllytilaa tämä laatikkokokonaisuus vie paljon.
Yhden pelikerran jälkeen pystyn sanomaan, että peli jäljittelee PC-peliä todella hyvin! Tunnelma on vahvasti samanlainen, rahat eivät riitä ja resurssit uupuvat. Karttaa tutkitaan ratsuilla lisää ja etsitään tuottavia kaivoksia ja helppoja vastustajia. PC-pelistä tuttua pientä tasapaino-ongelmaa on havaittavissa kun yhdellä sankarilla rahaa tulee ovista ja ikkunoista sisään; luulen, että seuraavalla pelikerralla sovimme, ettei kukaan saa kyseistä sankaria ottaa. Odotan innolla, että pääsen kokeilemaan tätä uudelleen.
Huhtikuussa on myös saatu taas vietyä omaa lautapeliä pidemmälle. Säännöt on kirjoitettu ja alustava kuvituskin on tehty. Nyt voin itse vain odottaa, että saadaan tehtaalta ensimmäinen versio Trollius’n Roll -pelistä. Kaksi seuraavaa peliä valmistuu hyvää vauhtia, vaikka niillä ei vielä ole kiire, koska julkaisu on vasta ensi vuoden syksyllä. Aina kun käyn isommissa marketeissa käyn lautapelihyllyllä ja pohdin, miltä tuntuu kun syksyllä hyllyssä komeilee oma peli; nyt ajatus tuntuu vielä uskomattomalta vaikka tiedän, että syksyllä tämä on totta.
Villen pelaamia
Huhtikuu olikin lopulta yllättävän kova pelikuukausi (pelikertoja 41, eri pelejä 25), vaikkakin keskimäärin tulikin pelattua normaalia enemmän kevyttä tai keskiraskasta euroa (Mystic Vale, The Castles of Burgundy, Obsession, Let’s Go! To Japan) mutta mahtuu joukkoon yksi livenä pelattu 1882: Assiniboia, kaksi peliä John Companya, Dwellings of Eldervale ja eeppinen, yli seitsemän tunnin pituinen kuuden hengen peli Warrior Knightsia, joka olkoon tämän kuukauden kohokohta.
Fantasy Flight Games teki pelistä uuden painoksen vuonna 2006, mutta alunperin peli on jo vuodelta 1985. Kyseessä on löyhästi keskiajan Eurooppaan sijoittuva strategiapeli. Niin kuin arvata saattaa, lyhyesti tiivistettynä pelaajat valtaavat kaupunkeja, palkkaavat sotilaita, tutkivat teknologioita ja yrittävät lopulta nousta uudeksi kuninkaaksi. Pelin parasta antia ovat toimintokorttien valinta ja pelin eri roolit (kirkon pää, keksijä ja puhemies), jotka vaihtuvat pelin kuluessa pelaajalta toiselle.
Jokainen vuosi pelaajat valitsevat kädestään vuoden alussa yhteensä kuusi eri toimintokorttia jotka jaetaan kolmeen eri pakkaan, kaksi korttia kuhunkin. Tämän jälkeen jokaiseen kolmeen pakkaan lisätään kaksi (lisäosan kera kolme) satunnaista tapahtumakorttia jonka jälkeen kukin pakka sekoitetaan erikseen, jonka jälkeen pakkoja lähdetään yksi kerrallaan avaamaan. Esimerkiksi kuuden pelaajan pelissä tiedät, että kaksi ykköspakkaan valitsemaasi korttia tulevat vastaan ensimmäisen viidentoista kortin joukossa, mutta et tiedä tarkalleen milloin. Kyseinen mekanismi luo peliin yllättävän temaattisen vivahteen ja hienon tuurielementin.
Kun toiminto on tehty, päätyy kortti yleensä muutamaa korttia lukuunottamatta jumiin pelilaudalle, johonkin kolmesta eri osiosta: verotus, kokoontuminen ja palkanmaksu. Kun pinossa on tuplasti pelaajien määrän verran kortteja, ratkaistaan kyseinen tapahtuma ja pelaajat saavat kyseisen pinon kortit takaisin käteen. Verotuksella saat verotuloja hallitsemistasi kaupungeista, kokoontumisessa pelaajat äänestävät uusista lakiesityksistä ja säädöksistä ja palkanmaksussa maksetaan omille joukoille palkat. Pahimmassa tapauksessa tärkeä kortti jää jumiin pöydälle pitkäksi aikaa, parhaimmassa tapauksessa onnistunut ajoittamaan juuri oikean tapahtuman juuri oikeaan aikaan.
Toinen mainitsemani erittäin onnistunut mekanismi on pelin kolme eri roolia: kirkon pää, keksijä ja puhemies. Näistä keksijä tulee Crown and Glory -lisäosan mukana ja kuten nimestä voi päätellä, kyseinen lisäosa tuo mukanaan muun muassa teknologiakortit, joita kyseinen keksijä voi ostaa muita pelaajia halvemmalla. Jos pelaat keksijäkortin, saat lisää tietoa (knowledge) ja sinulla on tämän jälkeen eniten tietoa, tulee sinusta uusi keksijä. Sama sääntö pätee myös kirkon päähän ja puhemieheen, tosin tällä kertaa vertailukohtana on usko ja äänet. Kirkon pää päättää kenelle hyvät ja pahat tapahtumakortit päätyvät, mutta joutuu käyttämään tähän ajoittain omia resurssejaan (jos valitset itsellesi hyvän kortit, maksaa se uskoa ja jos haluat itse välttyä huonolta kortilta, vaatii sekin uskon käyttämistä). Puhemies taas ratkoo kokoontumisessa tasapelitilanteet haluamallaan tavalla.
Ajoittain päästään siis myös äänestämään erilaisia lakeja ja säädöksiä voimaan ja jos lopulta näyttää siltä, että olet joutunut muiden silmätikuksi ja voimassa olevat lait haittaavat sinua liikaa, voit kylmästi todeta että pitäkää tunkkinne ja rynnätä ulos salista – tämän jälkeen et enää ota jatkossa osaa äänestyksiin, mutta myös mitkään lait ja säädökset eivät enää koske sinua. Ihanan temaattista!
Vaikka peli olikin kuudella pelaajalla todella pitkä, jollain tavalla tuntui ettei se ollut tarpeeksi pitkä. Lisäosan kuningasvariantin kanssa pelatessa pelin puolessa välissä eniten voittopisteitä kerännyt pelaaja kruunataan kuninkaaksi, mutta peli jatkuu vielä, kunnes joku pelaajista pääsee tiettyyn ennalta määrättyyn pistemäärään. Kuningas puolestaan saa lisää kuninkaallisia sotilaita ja tienaa yhden ylimääräisen voittopisteen joka vuosi, ellei joku toinen valtaa kyseisen pelaajan linnaa tehden itsestään uuden kuninkaan.
Vaikka en yleensä välitä FFG:n sääntöhimmeleistä (Chaos in the Old Worldia lukuunottamatta), on pakko sanoa että oikeassa porukassa Warrior Knights luo toinen toistaan hauskempia tilanteita pelaajien välille. Viimeisimmässä pelissä yksi pelaaja joutui synkkään velkakierteeseen ja joutui tämän tästä lainaamaan rahaa muilta pelaajilta muita palveluksia vastaan. Myös kirkon pää onnistui haalimaan muilta pelaajilta rahaa ja palveluksia hyviä tapahtumakortteja vastaan ja puheenjohtaja ratkoi useamman tasapelitilanteen haluamallaan tavalla. Alati vaihtuvat lait, tittelit ja säädökset tekevät takuulla jokaisesta pelistä erilaisen, mutta silti kaiken takana on kaupunkien hallinta ja sotiminen – pieniä poikkeuksia lukuunottamatta kaupunkien hallinta on ainoa voittopisteitä tuottava asia pelissä. Tätä lisää!
Tapahtumakalenteri
4.–5.5.2024 Tenpain kevätturnaus (Tampere)
Kahdeksan hanchanin riichi mahjong -turnaus. Turnaus pelataan lautapelikahvila Tavernassa. Varma ilmoittautumisaika päättyy 27.4.2024, sen jälkeen osallistujalista saatetaan lukita neljällä jaollisen pelaajamäärän varmistamiseksi. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Tenpain sivuilla.
25.–26.5.2024 PerkkaaCon 2024 (Espoo)
Maksuton, kaikille avoin ja päihteetön pelitapahtuma Perkkaan koululla Espoossa. Ohjelmassa vapaata pelaamista. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.
12.–15.7.2024 Tuonelan lautapelileiri II (Ii / Oulu)
Tuonelan pelikerho järjestää lautapelileirin Karhun leirikeskuksessa Iissä (noin 40 km Oulusta pohjoiseen). Leiri on tarkoitettu kaikille harrastajalautapeleistä kiinnostuneille. Tapahtuma on suunniteltu pääasiassa aikuisille, mutta innostuneet nuoret ovat myös hyvin tervetulleita. Pelailu alkaa klo 15 perjantaina ja päättyy klo 12 maanantaina. Pelit vaihtelevat kevyemmistä peleistä raskaampiin strategisiin mittelöihin. Paikalla mahdollisuus myös saunomiseen, uintiin, pihapeleihin ja beachvolleyhin. Tapahtuma on ilmainen ja päihteetön. Ilmoittautumiset ja lisäkysymykset järjestäjille Markukselle: mhyart ÄT gmail.com tai Lauralle lauraelina28 ÄT gmail.com. Lisätietoja Facebook-tapahtumasta.
19.–21.7.2024 Ropecon (Helsinki)
Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma. Kolmipäiväinen festivaali tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille muun muassa pöytäroolipelien, larppien, lautapelien, korttipelien ja miniatyyripelien parissa. Ropeconin nettisivut.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
Tässä kuussa saatiin ensimmäiset arvostelut parilta uudelta avustajalta. Pari uutiskatsausjuttua kirjoittanut Jari-Pekka kirjoitti arvion Lautapelit.fi:n huikeasta Agemoniasta ja Eerik debytoi Villit varsat -lastenpelin arvostelulla.
Sampsa arvioi Quacks & Co.: Quedlinburg Dash -lastenpelin, joka soveltaa Räävelin rohtotohtorit eli The Quacks of Quedlinburgin lapsille sopivaksi.
Markus testasi Prey Another Day -mikropelin, jossa kompaktiin pakettiin on ahdettu oikein näppärä sosiaaliseen päättelyyn perustuva peli.
Piritan arvioitavana on Overbooking, jossa tsekataan, kenen matkustajat pääsevät ruuhka-aikaan majoittumaan hotelleihin.
Jaakko testasi FFG:n uuden Star Wars: Unlimited -keräilykorttipelin.
Ville listasi omia Graalin malja -pelejään Pahviset Graalin maljat -jutussa. Käy kommentoimassa ja kertomassa, mitkä ovat sinulle ne pelit, jotka kokoelmastasi puuttuvat ja ovat vaikeimmin saatavissa.
Tatu kirjoitti arvion Dominion: Keisarikunta -lisäristä ja kommentoi samalla Dominionin uusia tuulia.
Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Luetuimmat jutut top 10
Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:
- Yatzyn säännöt
- Agemonia – Suurin suomalainen lautapeliprojekti
- Smart10
- Rummikub
- Bananagrams
- Carcassonne
- Hitster
- Pahviset Graalin maljat
- Uutiskatsaus 1.4.2024
- Lost Ruins of Arnak
Lautapeliblogien päivitykset
Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: mitä Carcassonnen ja Menolipun jälkeen, Pegasus Spielen julkaisemat pelit, niukat pelit, pääsiäisajan pelit
Lautapeliseuran PJ Mai Sahlberg on intoutunut pitämään pelipäiväkirjaa. Agentti Red ja retrojen arvoitus kertoi vanhoista tutuista peleistä ja peli-illan vetämisestä senioreille ja maahanmuuttajille Kalliolan naapurustalossa. Mehiläisten avaruus ja kaukaisin ranta esittelee Apiaryn ja Everdell Farshoren. Mai, sä oot aina halunnut oksupavun! käsittelee muun muassa Bohnanzaa ja 18xx-pelejä. Matkaajan maaliskuu esittelee sekalaisen kattauksen maaliskuun pelejä.
Lunkisti.fi:ssä Tero arvioi My Islandin. My Cityn jatko-osa on tuttua ja turvallista parilla uudella käänteellä. Tero testasi myös Kutná Hora: The City of Silverin, joka oli Essenin messujen kuumimpia julkaisuja viime vuonna.
Coffee Rush on saapunut arvioijille, siitä nimittäin ilmestyi peräkkäin jutut sekä Mirvan kirjoittamana Koko perhe pelaa -blogissa että videona Nopparallissa. (Lautapelioppaaseenkin juttu on jossain kohtaa tulossa.) Nopparallissa myös avattiin Agemonia ja haastateltiin Max Wickströmiä ja Toni Niittymäkeä. Pelin pääkirjoittajaa Mike Pohjolaa puolestaan haastateltiin Geekgirls-blogissa.
Koko perhe pelaa -blogissa arvioitiin myös Lankulle!-lastenpeli.
Lautapelikillassa julkaistiin pikaohje Feed the Krakeniin.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.