Lautapelit.fi:n uutuudet
Lautapelit.fi on julkaissut pelejä, emmekä ole niitä hetkeen huomanneet esitelläkään. Paikataanpa tilannetta nyt!
Uusinta uutta edustaa Overbooking, Filippo Landinin peli, joka tuli Huchilta vuonna 2022 ja nyt vuodenvaihteessa sitten Lautapelit.fi:ltä suomeksi. Kyseessä on kevyt korttipeli, jossa yritetään saada omat matkalaiset täyteen buukattuihin hotellihuoneisiin. Kortteja pelataan joko etuovelle varausjonoon tai takaovelle, ja takaovelle pelatut kortit sotkevat sitten varausjonon järjestystä. Kortit pelataan tietysti kuvapuoli alaspäin, mikä lisää yllätyselementtiä.
Truth or Drink -partypeli on saatu suomeksi. Säännöt ovat helpot: vastaa kysymykseen tai ota huikka. Pelin neljä eri kysymyspakkaa mahdollistavat pelin tunnelman säätämisen halutunlaiseksi.
Wingspanin kolmas lisäosa, Aasian linnut, tuo 90 uutta upeaa lintua. Lisäriä voi pelata ilman peruspeliä yksin- tai kaksinpelinä ja peruspelin kanssa jopa seitsemällä pelaajalla.
Flamme Rouge BMX saapui joulukuussa ja siitä ehdimmekin jo julkaista arvostelun. Ark Novan Merimaailmat-lisäri on sekin jo arvioitu, samoin My Island ja Quest for El Doradon Dragons, Treasures & Mysteries -lisäosa.
Scout-korttipeli on myös tullut ja siitä Tuukan arvio on tulossa – odotellessa voi lukea Mikon Kulttuuritoimituksessa ilmestynyttä arviota. Kauan odotettu Teemu Vilenin suunnittelema Invasion: Free State on myös saapunut. Mikko ehti tätä pelaamaan jo marraskuun puolella, arvio on jossain kohtaa tulossa Juholta. Marraskuun alussa ilmestyneestä uudesta El Granden laitoksesta tulee piakkoin myös arvio.
Asmodeen uutuuksia
Asmodee lykkäsi tammikuun puolessa välissä tarjolle arvostelukappaleita uutuuspeleistä, eli jossain kohtaa nämäkin pelit myös kaupan hyllyltä löytyvät.
Coffee Rush on alkujaan korealainen kahvilapeli, jossa pelaajat kilpailevat parhaan baristan asemasta täyttämällä kahvinhimoisten asiakkaiden tilauksia. Hyvin kepeältä ja vauhdikkaalta vaikuttaa.
Gimme That! on alkujaan jo pari vuotta sitten ilmestynyt partypeli, jossa pelaajat yrittävät laskea perunoita eli kirjoittaa kupongille numerot 1–100. Kyniä on tosin vain yksi ja sillä välin kun yksi pelaajista kirjoittaa numeroita kynä sauhuten, muut heittävät noppaa ja tekevät erilaisia eleitä, kunnes joku heittää nopalla kynänryöstötuloksen, nappaa kynän ja alkaa laskea.
Allegra ilmestyi alkujaan jo 2020. Se perustuu perinteiseen golf-korttipeliin, joka voi olla tuttu esimerkiksi Biberbande-korttipelistä. Perinteisessä golfissa kootaan neljän kortin riviä, Allegrassa muodostetaan kahdentoista kortin settiä, ja osa korteista on jaettuja viereisten pelaajien kanssa. Kortteja paljastetaan, vaihdetaan ja yritetään saada mahdollisimman matala summa.
Nämä kaikki pelit ovat suomenkielisiä. Asmodeella oli lisäksi tarjolla Reiner Knizian MLEM: Space Agency, kissojen avaruusseikkailu, joka on onnenkoetusta, nopanheittoa ja alue-enemmistöjä kissamaisella scifiteemalla.
Asmodee tekee myös yhteistyötä LEGOn kanssa. LEGO teki 2010-luvun alussa vähän aikaa omia pelejä, mutta nyt uusi Monkey Palace -peli on tulossa yhteistyössä Asmodeen kanssa. Tästä ei ole vielä juurikaan tietoa, mutta Lego-palikoita pelissä käytetään. Peli julkaistaan syksyllä.
Matthew Dunstanin katsaus
Matthew Dunstan esittelee joka vuosi lautapeleistä saamiaan tuloja. Katsaus on aina kiinnostava näkemys freelancepelisuunnittelijan arkeen. Vuonna 2023 Dunstan tienasi reilut 160 000 euroa lautapeleillä. Kasvu on ollut hyvää, sillä vuonna 2022 tulos on 110 000 euroa ja sitä ennen vain 40 000 euroa. Dunstan oli nyt toista vuotta täyspäiväinen lautapelisuunnittelija.
Rahat eivät tule mitenkään tasaisesti: viisi peliä tai pelisarjaa tuottaa melkein kolme neljännestät uloista. Tuottoisin on Echoes-pelisarja, josta Dunstan sai yli neljänneksen tuloistaan. Koska kyseessä on sarja, se ei ole aivan sellainen ihanteellinen ikivihreä, joka vain myy ja myy; sarjaan on tuupattava uusia osia, jotka toisaalta edistävät vanhojen osien myyntiä.
Neljänneksen tuloistaan Dunstan sai Rory Muldoonin kanssa perustamastaan Postmark Games -firmasta, joka tekee helposti kotona tulostettavia pelejä. Edullisten pelien tekeminen kannattaa, jos pelejä ei tarvitse valmistaa tai postittaa!
Dunstan avaa myös kulupuolta. Isoja kuluja olivat matkakulut; Spiel des Jahres -seremoniassa käyminen yksin maksoi pari tonnia. Muuten pelisuunnittelu on kuluiltaan matalaa, Dunstan arvioi käyttäneensä ehkä 500 euroa. Isoin kuluerä on Australian verottaja, joka vie tienesteistä kolmasosan. Ei silti hullumpaa, jos pelisuunnittelijalle jää vuoden töistä käteen noin 100 000 euroa. Se on toki yli kymmenen vuoden työn tulos – lautapelien suunnittelu on hidasta puuhaa, rojalteja jostain tietystä pelistä saa usein vasta kolme-neljä vuotta suunnittelutyön aloittamisen jälkeen.
Koko juttu löytyy Dunstanin uudesta The Game Maker’s Desk -blogista.
Mestaruusottelulla rahaa mielenterveystyölle
Mika Joensuu kerää jälleen lautapeliteemalla rahaa Suomen Mielenterveysliitolle lasten ja nuorten mielenterveystyölle. Vuonna 2011 Figukatsomo-projekti tuotti yli 11 000 euroa. Nyt työstetään showpaini-aiheista Championship Match -lautapeliä, joka toimii hyvänä muistutuksena välttää alkoholin juomista ja tupakanpolttoa. Lisätietoja on osoitteessa https://heysnus.com/fi. Pelin myynnistä saadut tuotot menee Suomen Mielenterveysliittoon.
Pelillä kerätään jo rahaa mielenterveystyöhön. 200 euron lahjoituksella yrityksesi, yhteisösi tai vaikka bändisi logo näkyy pelin säännöissä ja esitysten yhteydessä ja 20 euron lahjoituksella yksityishenkilö saa nimensä peliin sääntökirja.
Keräys löytyy Mieli ry:n sivuilta. Mestaruusottelua voi seurata Instagramissa.
Lautapelaamisen SM-kisat 2024
Lautapelaamisen SM-kisat pidetään 27.4.2024 Turussa osana koko viikonlopun kestävää SMcon-pelitapahtumaa.
Turnauksen peleiksi valittiin Scout, Tikal, Lost Ruins of Arnak (Expedition Leaders -lisäosalla) ja Great Western Trail: Argentina.
Mukaan mahtuu korkeintaan 16 joukkuetta. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta, tarkemmat ilmoittautumisohjeet tulevat vähän myöhemmin.
Pelien filosofia -kirja
Niin & näin -kustantamo julkaisi viime vuoden lopulla C. Thi Nguyenin kehutun Games: Agency as Art -kirjan suomeksi Tapani Kilpeläisen suomennoksena nimellä Pelien filosofia: Toimijuus taiteena. Kirja on erinomaisen mielenkiintoinen myös lautapeliharrastajan näkökulmasta, sillä Nguyen käyttää materiaalina hyvin monipuolista valikoimaa pelejä. Usein peliaiheiset kirjat käsittelevät vain videopelejä, mutta Nguyen kehittelee teorioitaan muun muassa Spyfallin ja Imperialin pohjalta.
Pohjimmiltaan peleissä on kyse toimijuudesta, sanoo Nguyen. Peleissä on tietty päämäärä, sopivia kykyjä sen tavoittelemista varten ja annos esteitä, jotka sopivat näihin päämääriin ja kykyihin. Selviytyäkseen pelissä pelaajan on omaksuttava tietynlainen toimijuus, ja tässä on pelaamisen juju: pelit ovat tapa kirjata ylös toimijuuden muotoja; säilyttää, siirtää ja kokeilla niitä. Kyse on tietyssä mielessä sivuvaikutuksesta, sillä harva pelisuunnittelija tai pelaaja tuskin ajattelee asiaa ihan tältä kantilta, mutta tässä toimijuuden ajatuksessa piilee yksi pelaamisen rikkaus: pelaamalla monipuolisesti erilaisia pelejä, tulee kokeilleeksi hyvin monenlaisia toimijuuden tapoja. Joustavuus näiden eri toimijuuksien omaksumisessa on myös taito, jota pelit voivat meille opettaa.
Nguyen on myös kiinnostunut harvemmin käsitellystä pelaamisen muodosta. Saavutuspelaamista on sellainen tavoitteellinen pelaaminen, jossa pelin päämäärä on linjassa pelaajan tavoitteiden kanssa: pokeriammattilainen haluaa voittaa rahaa, voittamalla pelin saa rahaa, selvä juttu. Mutta entäs meidän kaltaisemme pelaajat? Pelatessamme tavoittelemme tietysti voittoa, mutta kun peli on ohi, voittaminen on yhdentekevää. Jotkut nauttivat strategiaoppaiden lukemisesta, mutta monille on tuttua myös ajattelutapa, jossa pelissä ei halua kehittyä liian hyväksi, koska jos on liian paljon parempi kuin pelitoverinsa, hauskuus kärsii. Voittaminen ei siis olekaan kaikki kaikessa.
Tämä tapa uppoutua väliaikaisiin motivaatioihin ja päämääriin kiinnostaa Nguyenia kovasti. Hän pohdiskelee sitä kirjassaan paljon. Pohdiskelut ovat osin mielenkiintoisia, osin tuttuja – Reiner Kniziahan sanoitti jo kauan sitten tämän ajatuksen siitä, miten voittamisen tavoittelu on tärkeää, ei voittaminen itsessään – ja osin puuduttavaa filosofista käsiteveivausta. Pelaamisen filosofiasta kiinnostuneiden kannattaa joka tapauksessa perehtyä tähän kiinnostavaan uutuuskirjaan.
Vilman pelejä Fuengirolassa
Tammikuu meidän perheen kohdalla tarkoittaa Espanjaa. Kaksi vuotta sitten perustin Facebookiin Fugen lautapeliryhmän. Asumme talvisin Espanjassa, enkä tahdo olla sitä aikaa ilman rakasta harrastusta. En kuitenkaan tuntenut vielä ketään, joka pelaisi Fuengirolassa. Olin googletellut paikallisesta pelikerhosta, mutta kynnys mennä sinne ilman kielitaitoa oli suuri.
Fugen lautapeliryhmä kasvoi heti hienosti ja nyt kaksi vuotta myöhemmin ryhmä on edelleen hyvin aktiivinen ja pelaamme 1–9 kertaa kuukaudessa. Yhdessä olemme uskaltaneet myös mennä paikalliseen pelikerhoon. Espanjakin alkaa sujumaan; ei niinkään puhuminen, mutta esimerkiksi Wingspanin kortit olen jo tottunut lukemaan espanjaksi.
Itse otin tällä kertaa reissuun mukaan 14 peliä. Monella ystävällä täällä on hyviä pelejä, mutta tottakai tahdon mukaan aina omia suosikkeja. Lisäksi olen täältä jo ostanut useamman uuden pelin tammikuun aikana. Pelejä pakatessa yritän saada ne mahdollisimman tiiviisti. Underwater Citiesin laatikossa on sisällä myös sen lisäosa, joten sinne ei mahdu lisäksi mitään.
Kaikki muut pelit sain pakattua Meadowin sisälle ja yhden prototyypin laatikkoon. Uusista ostoista Meadowin lisäosa on vienyt minut mennessään. Se sopii peruspelin kylkeen todella hyvin parantaen peliä, en taida enää pelata sitä ilman lisäosaa. Ostin myös pari pientä kupongintäyttöpeliä: Luna de miel eli Honey Moon ja Tira del hilo eli Thread Count. Ystäväni osti samaan sarjaan Hungry Hamsters -pelin.
Parempaa tapaa viettää iltapäivää en kyllä keksi: terassilla auringon paistaessa hyvää peliä pelaten. Tästä on mun talvet tehty! Ollaan myös rannalla pelattu viltin päällä, mikä toki vaatii pelejä, joiden osat eivät lennä tuulen mukana. On paljon pelejä, jotka eivät juurikaan vie tilaa matkalaukussa, joten tätä harrastusta ei tarvitse reissun takia laittaa tauolle! Lautapelioppaan Instagram-tilille onkin kerätty stoorien kohokohtaan hyviä reissupelejä. Jos sinulla on tähän lisää hyviä vinkkejä, tee siitä stoori ja tägää meidät. Toivottavasti listasta tulee monelle uusia hyviä ideoita.
Tammikuulle on jo kertynyt 100 pelikertaa, yhteensä 28 eri peliä. Näyttää vahvasti siltä, että edellisten parin vuoden tapaan tästä on tulossa aivan loistava lautapelivuosi! Lisäksi tietysti BoardGameArenassa on tullut pelattua jo 102 erää yhteensä 30 eri peliä. Netissä pelaaminen näin ulkomailta käsin on älyttömän näppärää. Saan pelata omien lautapeliystävien kanssa, vaikka etäisyyttä on tuhansia kilometrejä.
Veetin pelaamia
Tammikuu on ollut melko hiljainen pelailujen suhteen. Vuodenvaihdetta juhlittaessa tutustuin kaverin kautta Hiveen, joka jäi mieleen mainiona kevyenä kaksinpelinä. Ötökkäshakkiin tuntui löytyvän parikin hyvää strategiaa, ja syvyyttä oli yllättävän paljon. Pelialueen muodostuminen nappuloista itsestään mahdollistaa monenlaiset jekut, kiusat ja yllätykset, joita kokematon pelaaja ei osaa aavistaakaan. Tämä saattaa liittyä omaankin kirjastooni!
Uusi vuosi tarjosi myös paluun Castles of Mad King Ludwigin pariin hyvällä porukalla. Linnojen rakentaminen ja pistesalaatti jaksaa edelleen viehättää, eikä pelikään pääse venähtämään liian pitkäksi. Pöydällä pyörivät myös Flamecraft (söpöjä lohikäärmeitä), Betrayal at House on the Hill (tähän en kyllästy ikinä) ja Dale of Merchants. Naftaliinista on kaivettu myös BattleCON-pelijärjestelmän Devastation of Indines, jonka taistelupelimäiset mekaniikat alkoivat kutkuttaa vuosien jälkeen. Katsotaan, millaista peliaikaa se saa helmikuussa!
Mikon pelaamia
Alkuvuoteen on mahtunut jo mukavasti pelaamista. Mahjong-pöydän ääreen olen ehtinyt useampaan kertaan, vakituiset go-pelit ovat pyörineet viikottain ja Tavernaan olen ehtinyt useampaan kertaan.
Uusista peleistä testasimme pitkään hyllyssä lojuneen Exit: The Game + Puzzle – The Deserted Lighthousen eli Yksinäisen majakan. Sen 4/5-vaikeusaste oli kohdallaan; muutaman pulman kohdalla sai vähän raapia päätä, mutta kyllä tuosta ihan kunnialla selvittiin. (Samaan teemaan liittyen: Getaway Gamesin tuore Finlayson sähkövalo -pakohuone Tampereella on aivan erinomainen, kannattaa käydä kokeilemassa.)
Toinen uusi tuttavuus oli Yellow & Yangtze, eli Tigris & Euphratesin uustulkinta. Siinä on ilmeisenä uutuutena neliöruudukon vaihtuminen heksoiksi, mutta paljon muutakin on muuttunut. Sotiminen on rukattu uuteen uskoon; se on nyt tuhoisampaa ja vähemmän tuottoista. Naapuripöydästä huudeltiin, ettei Yellow & Yangtze ole alkuperäisen veroinen; itse en ole ihan niin varma. Pelaan mieluusti lisäpelejä ottaakseni paremmin selvää.
Kiinnostavia vanhoja tuttujakin pöydälle on päässyt. Kuukauden kohokohtiin lukeutui ehdottomasti ensimmäinen viisinpelini De Vulgari Eloquentiaa. Kyllä tässä enemmän on parempi, vaikka viisinpelin parissa noin 2,5 tuntia vierähtikin. Käsikirjoitusjahti pitkin poikin Italiaa oli oikein hauskaa, kun alkukankeudesta päästiin yli.
Alkuvalmisteluissa teimme pienen mokan, joka teki Italiasta vähän tavallista vähäväkisempää – liekö rutto pyyhkäissyt yli puolet väestä hengiltä, sellaistahan sattui – ja osin siitä syystä Tuomon kauppias onnistui päihittämään kirkonmiehet loppupisteytyksessä, kun paavinvaalia varten ei oikein saatu äänestäjiä hankittua.
Thebes oli hauska nosto Tavernan hyllystä. Edellisestä pelikerrasta alkoikin olla jo kymmenen vuotta aikaa. Arkeologia on hauskaa ja pelin aikaratamekanismi on oikein toimiva. Se on sitten toinen juttu, minkä verran nauttii hiekkalaatikkoleikeistä kaivauksilla…
Minulla kaivaustuuri oli tällä kertaa kohdallaan, tienasin kaivauksilta ylivoimaisesti parhaat pisteet, jotka siivittivät minut tällä kertaa voittoon. Kakkoseksi päästiin paperinmakuisella suorituksella, jossa pisteitä valtaosa tuli kongresseissa puhumisesta.
Tapahtumakalenteri
3.2.2024 Helsinki Casual -go-turnaus (Helsinki)
Mukava ja rento turnaus, joka sopii kaikentasoisille pelaajille. Yhden päivän turnaus, jossa pelataan kolme kierrosta tasoituspelejä. Lisätiedot ja ilmoittautumiset SuomiGo-wikissä.
17.2.2024 Poromagian lautapelipäivä (Helsinki)
Hakaniemen Poromagian kaupalla on lautapelailua klo 10–17. Osallistuminen maksaa 5 €. Paikan päällä on paljon pelejä tarjolla, opastusta ja peliseuraa. Osallistujien kesken arvotaan lautapeli. Ilmoittauminen myymälässä tai Poromagian nettisivuilla.
1.–3.3.2024 Junacon (Turku)
Littoisten seurakuntakodilla (Kampakuja 1, Kaarina) järjestetään taas kaikille avoin, pääsymaksuton, ikärajaton ja päihteetön pelitapahtuma, jossa pelata voi vaikka koko viikonlopun kellon ympäri. Junapelejä ei ole pakko pelata, mutta ohjelmassa on lauantaina Ticket to Ride -turnaus. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilla.
1.–3.3.2024 Kani 6 -go-turnaus (Tampere)
Tampereella pelattavassa go-turnauksessa on pääpalkintona pääsy Grand Prix -finaaliin. Viikonlopun ohjelmassa on lauantaina ja sunnuntaina pelattavan pääturnauksen lisäksi luentoa, saunomista, rentoja pelejä, rengo-turnaus ja bonusturnaus. Lisätiedot ja ilmoittautumiset SuomiGo-wikissä.
29.–31.3.2024 Aallonharja 2024 -mahjong-turnaus (Espoo)
Kolmipäiväinen riichi mahjong -turnaus Otaniemessä Taproom d20 -ravintolassa. Turnauksessa pelataan 12 hanchania perjantaista sunnuntaihin. Lisätietoja ja ilmoittautumiset Aalto Daigaku Maajanbu ry:n sivuilta.
26.–28.4.2024 SMcon ja lautapelaamisen SM-joukkueturnaus (Turku)
Lautapelaamisen SM-joukkueturnaus lauantaina 27.4. ja sen ympärillä viikonlopun mittainen pelitapahtuma. Turnauspeleinä Scout, Tikal, Lost Ruins of Arnak (Expedition Leaders -lisärillä) ja Great Western Trail: Argentina. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet Lautapeliseuran foorumilla.
19.–21.7.2024 Ropecon (Helsinki)
Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä roolipelitapahtuma. Kolmipäiväinen festivaali tarjoaa ohjelmaa kaikenikäisille muun muassa pöytäroolipelien, larppien, lautapelien, korttipelien ja miniatyyripelien parissa. Ropeconin nettisivut.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
Teimme katsauksen lautapelivuoteen 2023: siinä tarkastelemme vuoden kuumimpia uutuuksia ja kerromme omat näkemyksemme pelivuodesta 2023.
Kaisa ajoi perheensä kanssa polkupyörillä Flamme Rouge BMX:n merkeissä. Alkuperäisen Flamme Rougen idea on tämän lastenversion takana selvästi tunnistettavissa, mutta tuntuvasti yksinkertaisempana.
Uusi kirjoittaja Tatu liittyy Lautapelioppaan avustajajoukkoon arvioimalla suosikkinsa, Happy Pigsin. Kelpo arvio aivan mainiosta possunkasvatuspelistä.
Tuukka testasi vanhana My Cityn fanina samaa sarjaa olevan My Islandin. Pääseekö uusi legacypeli edeltäjänsä tasolle? Peli on alkuperäistä vähän monimutkaisempi, mutta toimii hyvin.
Mikko selvitteli rikoksia Perspectives-pulmapelissä. Todistusaineiston penkominen ja sen perusteella keskusteleminen toimi hyvin. Kuvittele Unlock!, jossa kortit jaetaan pelaajille, eikä niitä saa näyttää muille, niin pääset lähelle Perspectivesin tunnelmaa.
Juho tsekasi kotimaista pelituotantoa. Ville Mäkipuron Jätinkirkko on korttipakka, jolla voi pelata moniakin eri pelejä, mutta erityisesti pokerista vaikutteita saanutta jätinkirkkopeliä.
Vilman testauslistalla oli All Roads, kotimainen peli tämäkin. Markus Kettusen suunnittelema peli on suoraviivainen filleripeli, joka toimii tehtävässään hyvin.
Aivan kuun alussa saatiin vielä Villeltä top 100 -lista, jossa on paljon hyviä pelejä noukittavaksi omalle testilistalle.
Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Luetuimmat jutut top 10
Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:
- Yatzyn säännöt
- Smart10
- Rummikub
- Lost Ruins of Arnak
- Carcassonne
- Hitster
- Bezzerwizzer
- Top 100: Ville Heinonen 2023
- Vuoden peli -artikkeli
- Bananagrams
Lautapeliblogien päivitykset
Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: pelit joita olemme täydentäneet eniten, kepeät noppapelit, pelit joissa ruokitaan työläisiä, talviset pelit.
Anton VS pelasi Twilight Inscriptionia. Pelistä tuli myös pikaesittely. Anton tarkasteli myös vuoden 2023 ostoksia ja vuoden 2024 odotuksia. Nopparallin videoissa katsastettiin Kingdomino ja sooloiltiin Fridayn parissa. Varros Dominus -kanavalla oli pari videota Warhammer Fantasy Battle -matseista: Epäonnekas Shamaani ja Empiren rintamalinja murtuu.
Tuomo julkaisi oman lautapelivuosi 2023 -katsauksensa, samoin Mikko blogissaan. Jani julkaisi heti vuoden alkuun Pelaajani-blogissaan top 100 -listansa. Erittäin laajasta pelivalikoimasta – yli 2400 eri peliä – koostettu lista tarjoaa paljon kiinnostavia pelipoimintoja tuumailtavaksi.
Lunkisti.fi arvioi Friedemann Friesen FTW?!-korttipelin, ja hyvin arvioikin: ”FTW?! on hupaisa pieni täytepeli isompien pelien väliin ja sopii myös kevyeksi läpsyttelyksi seurustelun ja kuulumisten vaihdon keskellekin. Aivan erinomainen peli ja ansaitsee kaikki kehunsa! Ja muistutus siitä, että monien viimeaikaisten – pääosin hutien – jälkeen Friedemann Friese näyttää mistä mies on tehty.” Toisena arviona käsiteltiin vanha klassikko Medici, laajentaen arviota myös peliperheen lähisukulaisiin.
Lautapelit kaikille! -blogissa juhlittiin maailman pistekirjoituspäivää (4.1.) pistekirjoituksen perusteet esittelevällä jutulla.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.