Pelaajien valinta -voittajat
Vuoden 2024 Pelaajien valinta -voittajat on valittu.
Vuoden perhepeliksi suomalaisista lautapelibloggaajista ja -vloggaajista koostuva raati valitsi Charlie Binkin Trekking Through History -pelin, jonka on suomeksi julkaissut Lautapelit.fi. Raati piti peliä mukavan selkeänä ja helppona, ja vaikka peli onkin varsin abstrakti, teema toimii kuitenkin pelaamisen tukena.
Vuoden harrastajapeliksi valittiin niin ikään Lautapelit.fi:n julkaisema Agemonia. Suunnittelija Max Wikström ja muu kehitystiimi on tehnyt upeaa, intohimoista työtä luodessaan mukaansatempaavan seikkailun ja omaperäisen fantasiamaailman sen ympärille.
Vuoden peliteko -palkinto meni Mika Joensuulle, joka on yhdistänyt lautapelejä ja nuorten hyväksi tehtävää työtä esimerkillisellä tavalla. Hyvinkään kaupungin vastaavana nuorisopäällikkönä työskentelevä Joensuu tunnetaan Mieli ry:lle rahaa keränneistä pelihankkeistaan ja tärkeänä taustavoimana Hypecon-tapahtuman taustalla.
Perhepelisarjan muut ehdokkaat olivat My Island, Prey Another Day ja Scout. Harrastajasarjassa olivat ehdolla El Grande, Invasion: Free State ja Medical Mysteries – New York Akuuttiyksikkö (Medical Mysteriesin arvostelu on työn alla).
Spiel-messujen kuulumisia
Essenin Spiel-messujen liput myytiin loppuun tänä vuonna joka päivä. Vierailijoita messuilla kävi 204 000. Kävijämäärää jouduttiin rajoittamaan, kerralla messuilla sai olla vain 50 000 ihmistä.
Fairplay-lehden Scoutaktion-listalle kerätään messukävijöiden näkemyksiä peleistä ja siten selvitetään messujen kuumimmat pelit. Listoihin kannattaa suhtautua hieman varauksella, sillä listalla on vähänlaisesti äänestäjiä, mutta kyllä se suuntaa antaa.
Harrastajapelien kärki näytti tältä:
- Endeavor: Deep Sea, merenalainen uusi versio Endeavor: Age of Sailista
- Black Forest, Uwe Rosenbergin ja Tido Lorenzin uusi iso peli
- Windmill Valley, kevyt tulppaaniteemainen peli ovelalla toiminnonvalinnalla
- SETI, elämän etsintää avaruudesta Czech Games Editionilta
- The Lord of the Rings: Duel for Middle-Earth, 7 Wonders Duel suoraviivaisempana Sormusten herra -teemalla
- Civolution, Stefan Feldin sivilisaatiopeli
- Apiary, Stonemaierin avaruusmehiläispeli
- Beyond the Horizon, sivilisaatiopeli Beyond the Sunin pohjalta
- Nova Roma, Bysantin rakentamista työläistenasetteluna
- Kathmandu, Stefan Feldin Nepaliin sijoittuva noppaa ja setinkeräilyä yhdistävä peli
Palkintojakin jaettiin messuilla. Viimeksi uutisoimme, että Deutscher Spiele Preisin kolmen kärjessä olivat Forest Shuffle, Sky Team ja The White Castle. Riemumielin ilmoitan, että Forest Shuffle voitti. Se ei varsinaisesti yllätä: peli on ollut erittäin suosittu ja käynyt kaupaksi hyvin.
Forest Shuffle voitti myös À la Carte -palkinnon. Fairplay-lehden jakama palkinto menee vuosittain parhaalle korttipelille. Toiseksi tuli Cabanga! ja kolmanneksi Trio.
Jogo do Ano 2024
Portugalilaisen Spiel Portugal -pelikerhon vuotuinen Jogo do Ano -palkinto on peliharrastajien näkökulmasta kiinnostava, sillä se palkitsee raskaimpia pelejä. Tänä vuonna palkinnon voitti Simone Lucianin ja Dávid Turczin suunnittelema Nucleum. Pelin on julkaissut Board & Dice.
Muut ehdokkaat olivat Evacuation, Hegemony: Lead Your Class to Victory, Horseless Carriage ja Scholars of the South Tigris.
Palkinto oli Lucianin toinen: edellisen kerran hän voitti vuonna 2020 Barragella. Kaikkiaan Lucianilla on kuusi ehdokkuutta, enemmän kuin kenelläkään muulla suunnittelijalla palkinnon 18-vuotisen historian aikana.
Spiel der Spiele 2024
Itävallan vuoden peli -palkinnon Österreichischer Spielepreisin tulokset on julkistettu. Vuoden peli eli Spiel der Spiele on Mycelia, jonka on suunnitellut Daniel Greiner ja julkaissut Ravensburger.
Voittajaa kehuttiin erittäin onnistuneeksi perhepeliksi ja sen todettiin tarjoavan hyvän tavan tutustua pakanrakennuspelien genreen. Menestys vaatii sopivasti suunnittelua, taktikointia ja strategiaa.
Muiden sarjojen voittajat ovat:
- Peliharrastajille: Sabika (Germán P. Millán)
- Kaveriporukoille: La Marche du Crabe (Julien Prothière)
- Perheille: Featherweight Fiesta (Julien Prothière ja Juan Rodriguez)
- Lapsille: Garden Heist (Fabrice Chazal ja Anthony Perone)
- Korttipelit: Finito (Garrett Donner, Brian Spence ja Michael Steer)
- Trendikkäät pelit: Bag of Chips (Theo Rivière ja Mathieu Aubert)
Tulokset Österreichischer Spielepreisin sivuilla.
Nederlandse Spellenprijs 2024
Alankomaissakin valittiin vuoden pelit, kun De Nederlandse Spellenprijs -palkinnot jaettiin. Palkinnon voittajat olivat tuttuja tapauksia, tämän vuoden palkintorohmuillehan nämäkin menivät.
- Vuoden perhepeli: Sky Team
- Vuoden kennersspel: Forest Shuffle
- Vuoden expertspel: Sabika
Raadin mukaan Sky Team loistaa teeman hyvän toteutuksen, virtaviivaistetun pelikokemuksen ja yksinkertaisten sääntöjen vuoksi ja vain kasvaa ja kehittyy paremmaksi, kun sitä pelaa enemmän. Forest Shufflessa kiiteltiin yksinkertaisten sääntöjen ja loputtomien korttikombojen yhdistelmää: aina on jotain uutta kokeiltavaksi. Sabikaa arvostettiin oivallisena hyvää suunnittelua ja ajoitusta vaativana pelinä, jossa pitää tasapainotella monien vaatimusten välillä.
Dice Tower Awards 2024
Dice Tower julkisti GenConissa The Dice Tower Awards -voittajat. Vuoden peliksi valittiin Earth. Maxime Tardifin suunnittelema peli on napannut jo muutaman tällaisen B-sarjan palkinnon: se sai parhaan yksinpelin IGA-palkinnon, voitti Golden Geeks -palkinnon keskiraskaiden pelien sarjan ja oli yksi Meeples Choice Awardin voittajista.
Eri kategorioiden voittajat olivat:
- Helposti lähestyttävä peli: Wandering Towers (Wolfgang Kramer ja Michael Kiesling)
- Kaksinpeli: Sky Team (Luc Remond)
- Seurapeli: Blob Party (Pam Walls)
- Yksinpeli: Legacy of Yu (Shem Phillips)
- Uusintapainos: The Castles of Burgundy Special Edition (Stefan Feld)
- Pienjulkaisu: Distilled (Dave Beck)
- Uusi suunnittelija: Last Light (Roy Cannady)
- Teema: Thunder Road: Vendetta (Dave Chalker, Brett Myers ja muut)
- Tuotantoarvot: The Castles of Burgundy Special Edition (Stefan Feld)
- Kuvitus: Disney Lorcana
- Strategiapelit: Earth (Maxime Tardif)
- Innovatiivisin peli: Sky Team
Ehdokaslistat löytyvät The Dice Towerin sivuilta.
Mikon pelaamaa
Tein Forest Shufflessa uuden piste-ennätykseni – tai oikeastaan kaksi. Ensin pelasin 605 pisteen pelin, mutta vain muutama päivä sen jälkeen ennätys meni uusiksi, kun onnistuin keräämään 670 pistettä. Tällainen menestys vaatii paljon apuja sekä peliltä että toiselta pelaajalta. Kolmannen talven on oltava pakan pohjalla ja kummankin pelaajan on nostettava paljon kortteja pöydästä.
Hauskaa sinänsä, näin näppituntumalta tuossa 605 pisteen pelissä vastustajani tuntui tekevän enemmän selviä virheitä. 670 pisteen pelissä taisi olla tuuri paremmin kohdillaan. Sain rakenneltua usemmankin itsessään riittävän pistekoneiston: pisteitä tuli susista ja peuroista, perhosista, matelijoista ja näädistä.
Nyt kun Woodland Edge -lisäri saapui ihan fyysisestikin, olen päässyt pelaamaan Forest Shufflea molemmilla lisäreillä. Se toimii oikein hyvin niinkin, mutta kylläpä pakasta lähtee iso siivu, kun kaksinpelissä poistetaan 80 90 korttia. Pelin mahdolliset strategiat voivat siis muuttua paljonkin riippuen siitä, mitä pakasta jää pois. Se on minusta lähinnä mielenkiintoista. Jos haluaa kontrolloidumpia pelikokemuksia, peruspeli ja Alpine lienee edelleen siihen paras kombo.
Ohjeissa neuvotaan oikotienä jakamaan pakka viiteen pinoon ja poistamaan niistä kaksi. Tällä tavalla lähtee vähän yli 80 korttia: kun pakassa on yhteensä 230 korttia, kaksi viidesosaa on 92 korttia. Jos ei halua lyhentää pelejä, kannattaa siis suosiolla laskea 80 korttia tai käyttää oikotietä ja palauttaa sitten kymmenisen korttia takaisin peliin. Luinkin ohjeita kehnosti. Taulukko käskee poistamaan 80 korttia, mutta teksti taulukon yllä sanoo, että poista 10 + taulukon mukainen määrä.
Kuukauden uusista tuttavuuksista virkeimpiä on ehdottomasti Friedemann Friesen tikkipeli Fishing. Pelissä pelataan kahdeksan kierrosta ja tavoitteena on voittaa mahdollisimman paljon kortteja tikeissä. Peli on itsessään hyvin tavanomaista tikkiä valttimaalla ja maantuntopakolla, mutta kiinnostavaa tässä on se, mitä jakojen välissä tapahtuu.
Pelaajat nimittäin sekoittavat kierroksella voittamansa kortit nostopakakseen, josta nostavat seuraavan jaon käden. Pelaat siis sillä, mitä voitit. Mitäs sitten, jos ei voittanut mitään, tai voitetut kortit eivät riitä? Sitten pääsee merelle eli nostamaan kortteja pakasta, jossa on uusia, parempia kortteja. Pakasta löytyy ensinnäkin perusmaista isompia numeroita ja niitä valttikortteja, mutta myös muuta jäynää. Jokaiseen maahan löytyy nollakortit, joilla ei luultavasti voita, mutta pääsee varastamaan yhden kortin tikistä, ja lisäksi poijukortteja, joita voi pelata tikkiin maasta välittämättä, ja jotka tekevät jotain pientä kieroa.
Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos pelaa huonon jaon, todennäköisesti pärjää seuraavassa jaossa paremmin, koska saa nostaa pakasta herkkuja. Korttien jakauma pelissä on selvä vain ensimmäisessä jaossa: jo toisessa jaossa on mukana uusia kortteja ja toisaalta osa korteista jää pelaajien henkilökohtaisiin nostopakkoihin. Muutaman ensimmäisen pelin perusteella Fishing on erittäin herkullinen peli, joka ei välttämättä ole ihan se vakavin tikkipeli, mutta ei toisaalta ihan sellaista sekoilua kuin vaikkapa Friesen aikaisempi Stich-Meister.
Olen myös pelannut Medical Mysteriesin skenaarioista suurimman osan. Tämä onkin oikein mainio mysteeripeli, jossa ratkotaan lääketieteellisiä ongelmia. Jokainen tapaus on yksi yöllinen potilas akuuttiosastolla. Yön aikana on saatava selville, mikä potilasta vaivaa ja pidettävä tämä hengissä yön yli. Hyvät pisteet saadakseen on tehtävä oikeat tutkimukset ja määrättävä toimivaa hoitoa. Pahimmassa tapauksessa potilas kuolee käsiin.
Peli muistuttaa pakohuonepelejä, mutta on kuitenkin aivan erilainen kokemus. Yksityiskohtia on aika lailla, erilaisia hoitokeinoja ja tutkimuksia on paljon, ja sopivien valitseminen ei ole aina helppoa. Kaikenlaisiin pikkujuttuihin on kiinnitettävä huomiota. Tähän kannattaa ehdottomasti perehtyä, jos lääketiede kiinnostaa ja pakopelityyppiset elämykset maistuvat – ja kannattaa myös kokeilla, vaikka perinteiset pakopelit olisivat tökkineet, on tämä sen verran erilainen elikko.
Tatun pelaamia
Lokakuun koittaminen tiesi omalta osaltani pelimäärien kasvua. Koulukiireiden helpotettua aikaa saattoi suunnata taas pelaamiseen. Paljon tuli pelattua kaveriporukalla, joten tämä kuu tuli enimmäkseen viihdyttyä kevyempien pelien parissa. Kuukauden raskain peli lienee kahvilla terästetty Istanbul.
Kuukauden pelatuin peli oli (taas) Dominion, joka pääsi viidesti pöydälle uuden erinomaisen lisäosan Rising Sunin myötä. Toiseksi pelatuin peli, ja kuukauden paras uutuus itselle oli Blue Lagoon. Yksinkertainen ja nerokas peli on juuri sitä, mitä Reiner Knizia parhaiten osaa. Pelin pääsi pöytään useammassa hieman kokemattomammassa peliporukassa, ja vastaanotto oli hyvä.
Ajallisesti eniten tuli vietettyä arvostelukappaleeksi saadun Tiskijukka: Retron parissa. Tiskijukan ympärillä vietettiin parhaimmillaan jopa neljä tuntia yhteen menoon. Peliä voinkin ehdottomasti suositella musiikista pitäville.
Arvostelurintamalla Tiskijukan ja Rising Sunin lisäksi työn alle otettiin Toyrockin uutuus Trollius’n Roll. Uunituore kuponkipeli pääsi jo pariin kertaa pöydällekin. Arvostelua sopii odottaa saapuvaksi ensi kuun aikana.
Vilman pelaamia
Lokakuu mennä hurahti ja on aika kurkata mitä on tullut pelattua. Lautapeliseuran AktiiviCon oli ehdottomasti kuukauden odotetuin tapahtuma ja nautin siitä jälleen suunnattomasti. Pelikertoja kuukauteen mahtuu totuttuun tapaan pari sataa.
Uusia pelejä tässä kuussa kertyi useampi. Up or Down? -peliä tahtoisin todella päästä pelaamaan uudelleen, se on pieni mukava pähkinä korttipelin muodossa. The Gang sai minut muistelemaan pokerikäsiä ja vaikka peli on yhteistyöpeli niin suostuisin revanssiin helposti. Yleensä siis inhoan yhteistyöpelejä. Muutama poikkeus on toki vahvistamassa tämän säännön, eniten The Crew, jota lokakuussa lätkittiin hurjat 20 erää.
Kolmas uusi tuttavuus oli Planet Unknown ja heti pelin jälkeen toivoinkin että aloitetaan ystävän jälkeen BGA:ssa peli vuoropohjaisena. Eniten tästä pelistä tuli mieleen Tipperary – joka on muuten osoittanut olevansa vielä parempi kuin mitä luulin, kun siitä kirjoitin arvostelun.
Neljäntenä uutena tahdon nostaa esille That’s Pretty Cleverin, jota myös mieheni on suostunut pelaamaan, vaikka ei lautapeleistä niin välitäkään. En ihmettele, miksi tästä on sanottu, että peli on kuponkipelien aatelistoa. Ainoastaan harmittaa se, että peli loppuu aina liian aikaisin ja olisin siis tarvinnut extrakierroksen. Aina tahtoisin myös kuponkien olevan kaksipuoleisia, edes identtisillä puolilla. Yksipuoleinen kuponki tuntuu turhalta ja tuhlaukselta. Tässä toki oli pisteenlaskutaulukko kääntöpuolella, mutta omaan makuun toimivampi on suoraan BG Statsiin kirjaaminen tai erillinen pisteenlaskuvihko tai -paperi.
Viime viikolla suunnittelemani peli Trollius’n Roll pääsi vihdoin kauppojen hyllyille! Olen jo aloittanut Lautapelioppaaseen lupaamaani artikkelia Trolliuksen matkasta. Se tunne, kun näin oman pelin kaupan hyllyllä oli aika käsittämätön enkä osaa kuvailla sitä. Joululelulehdestä löytyy Trollius ja tätä lehteä on lapsena tullut selailtua hyvinkin paljon. Melkoista. Jatketaan tästä Trolliuksen omassa artikkelissa!
Ensi viikolla Tampereella on Tracon Hitpoint, tule moikkaamaan ja pelaamaan jos tunnistat!
Tapahtumakalenteri
29.11.–1.12.2024 PikkujouluCon (Turku)
Litsan lautapelikerhon perinteinen pikkujoulupeliviikonloppu järjestetään Littoisten seurakuntakodilla (Kampakuja 1, Kaarina). Tapahtuma on avoin kaikille, pääsymaksuton, ikärajaton ja päihteetön. Ohjelmassa on vapaata pelaamista ja kirppisnurkkaus. Tapahtuma on avoinna ympäri vuorokauden.
Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
Jouluun on vielä aikaa, mutta julkaisimme jo tämän vuoden joululahjasuositusten listan. Listalle tulee vielä päivityksiä
Vilma testasi Happy Little Dinosaursin. Vilma itse ei hirveästi innostunut, mutta lapsetpa tykästyivät yksinkertaiseen korttipeliin. SmartGamesin Smart Dog Obstacle Run -pulmapeli sen sijaan miellytti enemmän. SmartGames tekee logiikkapulmien lisäksi lautapelejä: pingviinipeli Huddle Up maistui Vilmalle hyvin.
Sampsan testipenkissä oli perheelle ajankohtainen Opetellaan Liikennepeli, jolla lapset voivat harjoitella liikennetaitoja. Pelissä on hyvää ainesta, mutta myös vähän kyseenalaisia suunnitteluratkaisuja. Sampsa arvioi myös taannoisen Vuoden peli -voittaja Otrion, joka jalostaa ristinollaa. Quest for El Doradon tuorein lisäri Quest for El Dorado: Golden Temples sai Sampsalta oikein suopean arvion.
Asmodee lähetti pyytämättä ja yllätyksenä The Mandalorian: Adventures -lautapelin, joka löysi arvostelijan Villestä. Kevyt Star Wars -teemainen seikkailupeli toimii hyvin ja tarjoaa helpon johdatuksen Gloomhaven-tyylisten pelien maailmaan. Toinenkin Asmodeen yllätyslähetys, The Lord of the Rings: The Middle-Earth, päätyi Villen testiin ja tämä peli vasta suopean vastaanoton saikin.
Inka arvioi Splendorin uuden version. Peli ei ole muuttunut miksikään, mutta ulkoasu on saanut päivityksen ja lopputulos on oikein onnistunut.
Aatu on harrastanut sosiaalista päättelyä Feed the Krakenin parissa. Laivaa ohjataan merellä, mutta merirosvot ja rehdit seilorit haluavat laivan eri suuntiin – puhumattakaan sitten laivalla riehuvista kultisteista.
Tatu kirjoitti jutun Dominion: Rising Sunista, joka on pakanrakennuspelien klassikon 16. lisäri. Ideoita riittää vielä hienosti. Tatu testasi myös Tiskijukka Retro -partypelin, jossa soitetaan musiikkia.
Mirva testaili lasten pakohuonepeliä. EXIT Kids: Kekseliäs keksijahti on jälleen oikein toimiva pulmapelipaketti lapsille. Toisin kuin aikuisten Exitit, tämä kestää uudelleenpelaamistakin.
Mikko ja Ville tekivät yhteistyötä Space Basen parissa. Mikko arvioi tämän Machi Koron sukuisen noppahedelmäpelin ja täydellisen lisärisetin kerännyt Ville kirjoitti perusteellisen katsauksen pelin lisäreihin.
Haluatko mukaan Lautapelioppaan toimitukseen? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Ryhmässä tiedotetaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista. Liittyäksesi ryhmään laita viestiä Telegramissa.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Luetuimmat jutut top 10
Nämä ovat olleet viimeisen neljän viikon aikana Lautapelioppaan luetuimmat jutut:
- Yatzyn säännöt
- Vuoden peli
- Bananagrams
- Uutiskatsaus 30.9.2024
- El Grande
- Cascadia
- Pekingin mysteerit
- Rummikub
- Carcassonne
- Orbito
Lautapeliblogien päivitykset
Youtubessa Miira ja Annika julkaisivat Hyvin draftatut kortit -vlogissaan taas muutaman uuden jakson: Ohjelmointipelit, Pelaajien valinta -finalistit, Pelit joista pidämme saman verran kuin puolisomme, Syksyiset pelit.
Pelikillassa julkaistiin pikaohje Arcsiin. Halloween-teemalla kerrottiin kauhutarina peli-illasta helvetistä.Halloween-teemaa oli muutenkin: kutsu halloween-peli-iltaan, halloween-kyselyn tuloksia, hautakivi-moussen resepti
Anton VS pelasi Rolling Realmsia. Myös Hamlet-peli ja sen By the Lake -lisäri pääsivät testiin.
Lunkisti.fi:n Tero kirjoitti Pelaajien valinta -finalisteista.
Nopparallissa arvioitiin Arkham Horror: The Card Game ja pengottiin, mitä Kill Team: Hivestormin laatikosta oikein löytyy. Nopparalli vieraili myös Trollius ’n Roll -pelin julkkareissa.
Huoltoreitissä oltiin kirjojen äärellä, kun luettavana on ollut The Art of Rodger B. MacGowan. MacGowan on yksi sotapelialan todellisista jättiläisistä, joka on kuvittanut satoja pelejä ja vaikuttanut sotapelien ulkonäköön merkittävästi. Myös Baltic Wargaming Conventionista oli juttu.
Varros Dominus pelasi Konflikt 47 -peliä.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.