Uutiskatsauksen aiheena ovat vuoden 2019 Vuoden peli -ehdokkaat, sen lisäksi on toki Kickstarter-uutuuksia ja pelattuja pelejä.
Vuoden peli -ehdokkaat 2019
Vuoden peli -kilpaan ilmoittautuneet pelit on julkaistu. Suomessa ei siis ole kyse siitä, että joku raati olisi valinnut parhaat mahdolliset uutuuspelit, kuten Saksassa toimitaan, vaan Suomessa julkaisijat itse ilmoittavat pelinsä kisaan ja valitsevat, mihin kategoriaan pelinsä ilmoittavat.
Tänä vuonna tuloksena on tällaiset listat:
Lastenpelit
- Angry Birds Eagle Mountain Race (Peliko)
- Banana Joe (Toyrock)
- Dobble 360 (Asmodee)
- Kitty Cat (Lautapelit.fi)
- Lohikäärmeen henkäys (Tevella) – Viime vuoden Kinderspiel des Jahres -voittaja
- Luurankolaiva (Toyrock)
- Muumien Hillojahti (Peliko)
- Pikku Pupu Piilosilla (Peliko)
- Pyjama-Drama (Amo)
- Super Ski Jump (Amo)
- Tunteiden Värit (Lautapelit.fi)
- Who Did It? (Lautapelit.fi)
Perhepelit
- Angry Birds Island Battle (Peliko)
- Combo Color (Asmodee)
- Copenhagen (Lautapelit.fi)
- Get Mammoth (Peliko)
- Honeycombs (Lautapelit.fi)
- Konario (Brio)
- Planet (Lautapelit.fi)
- Tap It (Peliko)
- Tokyo Highway (Asmodee)
- Tonga Blocks (A. Vesalainen)
- Virus (Amo)
Partypelit
- Amoeba (Peliko)
- Bang Noppapeli (Lautapelit.fi)
- Dumber Than A Box Of Rocks (Amo)
- Frenemy Dice (Peliko)
- Maki Stack (Lautapelit.fi)
- Pensilly (Amo)
- Pictionary Air (Toyrock)
- Sanaseppä (Lautapelit.fi)
- Tummple! (Asmodee)
- Vink (Asmodee)
Strategiapelit
- Amul (Lautapelit.fi)
- Azul: Stained Glass Of Sintra (Asmodee)
- Carcassonne Safari (Lautapelit.fi)
- Decrypto (Asmodee)
- Escape Room – Pakohuonepeli (Toyrock)
- Terraforming Mars (Lautapelit.fi)
Monesta pelistä ei ole vielä oikein mitään tietoa, etenkään kotimaisista uutuusjulkaisuista ei useimmista ole tässä kohtaa yleisesti tiedossa kuin nimi ja julkaisija. Niistä tiedämme enemmän syksyllä, kun pelit ihan oikeasti ilmestyvät.
Lastenpelien listan isoin valopilkku on ehdottomasti Lohikäärmeen henkäys eli viime vuoden Kinderspiel des Jahres -voittaja Funkelschatz. Who Did It? on ainoa listan peli, jota olen pelannut, sehän ilmestyi jo viime vuonna, ja se on kyllä todistetusti erinomainen lastenpeli, joka toimii myös aikuisten kesken pelattuna. Sille on siis helppo toivoa menestystä.
Perhepelipuolella on jokunen tuttu peli; Tokyo Highway on ainoa, jota olen itse pelannut, mutta Planet on kerännyt kehuja ja Copenhagen vaikuttaa lupaavalta. Konario löytyi jostain norjalaisesta nettikaupasta ja sen kuvauksen perusteella en ostaisi. Muut ovat enemmän tai vähemmän mysteerejä, joten saapa nähdä, löytyykö joukosta yllätyshelmiä.
Partypeleistä Bang Noppapeli lienee peliharrastajien makuun. Dumber Than A Box of Rocks vaikuttaa ihan hauskalta: kyseessä on tietopeli, jossa jokaisen kysymyksen vastaus on 0, 1 tai 2. Yksi peli on kolme kysymystä, joihin vastaa yksi ihmispelaaja ja laatikollinen kiviä. Kumpi saa useamman oikein? Ei siis mitään kovin syvällistä, mutta onhan se nyt hienoa hävitä tietovisassa laatikolliselle kiviä.
Strategiapelien osasto on kiinnostavin ja täynnä tuttuja nimiä. Näistä ainoastaan Amul on uusi tulokas, joka ei ole vielä ilmestynyt. Pelaajien valinta -raatilaiset pelasivat peliä kokoontumisessaan viikko sitten ja tuntuivat pitävän – erityisesti Amulissa on lisäarvoa pelaajamäärä, joka on 3–8, eli jos pelaajia on usein koolla 6–8, peli voi hyvinkin loistaa. Escape Room on Escape Room: The Game, jota olen itse pelannut englanninkielisenä ja se on ihan ok; ei mielestäni Exitin tai Unlockin veroinen, mutta ihan hyvää b-sarjaa. Toivottavasti tämän myötä pelin sovellus tulisi Suomen sovelluskauppoihin myyntiin, koska pelin mukana tuleva ajastinaparaatti on vähän epäluotettava.
Decrypto on kepein peli strategiapelien listalla, mutta vähän kyllä veikkaan, että Suomen oloissa se olisi vähän liian raskas partypelien listalle. Nyt se on aika lailla toista ääripäätä Terraforming Marsiin verrattuna. Saapa nähdä, mihin raati päätyy; en usko, että esimerkiksi Carcassonne: Safarilla on tuossa seurassa suuremmin mahdollisuuksia. Escape Room tuskin pärjää myöskään, jos Exit ei pärjännyt… melkeinpä veikkaan, että potin korjaa joko Decrypto tai Terraforming Mars.
Lautakunta
Lautakunnassa tetris-peleistä puhuvat Tuomo Pekkanen, Annika Saarto ja Joonas Konstig.
Lyhyet
- Star Wars: Dark Side Rising on uusi Star Wars -lisenssipeli, jota ei poikkeuksellisesti nähdä Yhdysvalloissa ollenkaan. Eurooppaan peli kuitenkin tulee. Peli on yhteistyönoppailu Thanos Rising: Avengers Infinity Warin pelimekaniikkaan perustuen.
- Asmodee on perustanut Gamegenic-studion tuottamaan peleille lisävarusteita: säilytyslaatikoita, korttimuoveja, pelialustoja, korttialbumeita, noppasettejä ja sen sellaista. Asmodeen tiedote.
- Inis on varsin arvostettu tyyppejä kartalla -peli. Se saa jatkoa: Seasons of Inis kasvattaa pelaajamäärän viiteen, lisää uusia kortteja ja tuo peliin uuden vuodenaikapyörän, joka lisää uusia voittamisen tapoja.
- Captain Sonariin tulee jatkoa. Captain Sonar: Operation Dragon lisää peliin seitsemän tehtävän mittaisen kampanjamoodin.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Twisty Little Passages on kirja, jossa on yksinpelattavia luolaholvauspuzzleja. Kirja maksaa 25 dollaria ja noin 15 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
From Salerno to Rome on vanhan koulukunnan hex-and-counter-sotapeli, joka kattaa toisen maailmansodan Italian taisteluiden kymmenen ensimmäistä kuukautta Salernon maihinnoususta Rooman vapauttamiseen.
Peli maksaa 59 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu tammikuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Kachit Knights on pieni japanilainen abstrakti kahden pelaajan strategiapeli.
Miniversio maksaa 19 euroa Suomeen toimitettuna, täysikokoinen malli 28 euroa. Toimitus tulee Japanista, eli veroihin on syytä varautua. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
The One Hundred Torii on japanilaisteemainen laattojenasettelupeli Vincent Dutrait’n upealla kuvituksella. Laatoista kootaan japanilaista puutarhaa tori-portteineen ja valmistuvassa puutarhassa käyskennellään pisteitä keräten.
Peli maksaa 51 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Victoria Cross II on uusi laitos Worthingtonin ensimmäisestä pelistä 15 vuoden takaa. Peliin on kuvattu kaksi samana päivänä käytyä taistelua brittien ja zulujen välillä. Rorke’s Driftissä 150 brittisotilasta pysäytti 4000 zulua (tapahtumat on kuvattu Zulu-elokuvassa), Isandlwanassa britit taas kohtasivat yhden isoimmista tappioistaan.
Peli maksaa 96 dollaria Suomeen toimitettuna ja lisäksi verot päälle. Toimitus on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Kodamassa pelaajat rakensivat puita asettelemalla kortteja limittäin ja lomittain. Kodama 3D vie pelin kolmeen ulottuvuuteen eli puita rakennetaan edelleen, nyt vain kiinnittelemällä pahvioksia puunrunkoon.
Peli maksaa 24 dollaria, mutta postikuluja ja veroja tuleekin sitten 29 dollaria. Tarjolla on myös erilaisia paketteja aikaisempien Kodama-pelien kanssa. Toimitus on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Icaion on Mysthean maailmaan sijoittuva ”Engine Territory Building”- ja resurssinhallintapeli. Itse pelin sisältö jää Kickstarterista hieman hämäräksi, mutta ainakin komponentit ja taide ovat hienoja!
Peli maksaa 95 euroa ja päälle 15 euron postikulut. Toimitus on luvattu toukokuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Dungeon Royale on vanhanaikaiseen videopeliestetiikkaan nojaava luolaholviseikkailu, jossa kilpaillaan aarrejahdissa ja yritetään taistella ja selviytyä.
Peli maksaa 45 dollaria Suomeen toimitettuna. Kickstarter-eksklusiivinen versio on vitosen kalliimpi. Verot sitten päälle, kampanja ei ole veroton. Toimitus on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Fickle on yksinkertainen setinkeräyspeli, jossa on Amy Brownin upea keijukuvitus. Tavoitteena on kerätä viiden kierroksen aikana joko yksi kortti joka lajia tai viisi korttia yhtä lajia.
Peli maksaa 39 dollaria. Toimituskuluista ei ole vielä tietoa, mutta toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Skytear on League of Legendsin kaltaisten MOBA-videopelien hengessä menevä korttivetoinen miniatyyripeli. Pelaajat draftaavat sankarinsa ja yrittävät sitten sankareilla ja kätyreillä vyöryttää laudan haltuunsa.
Perussetti lähtee 55 eurolla, kattavamman paketin hinta on 99 euroa. Postikuluja on odotettavissa 15–20 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Egizia: Shifting Sands on uusi versio vuonna 2009 ilmestyneestä Egiziasta. Peli on työläistenasettelua ja kortindraftausta egyptiläisteemalla. Peli on modernisoitu, päivitetty ja laajennettu.
Peli maksaa 39 dollaria ja 28 dollaria postikuluja ja veroja päälle. Toimitus on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Kun selvisi, että Die Tavernen im Tiefen Thal ilmestyy englanniksi vasta loppuvuodesta, päätin etten jaksa odotella sinne asti. Niinpä posti sai kiikuttaa saksankielisen laitoksen. Suuri ongelma kieli ei ole, pelin osat kun ovat tekstiä vailla, ja säännötkin ovat saatavilla jo englanniksi.
Pakkohan tähän oli nimittäin tutustua, sen verran mielenkiintoiselta peli vaikutti The Quacks of Quedlinburgin pohjalta. Hieman yllättäen Taverna jäi vaille Kennerspiel des Jahres -ehdokkuutta, edes suosituslistalta ei sijaa löytynyt. Syy tähän jää mysteeriksi, mutta minun makuuni Taverna uppoaa kuitenkin erinomaisesti.
Pieniä varauksia peliin kuitenkin liittyi. Laatikosta löytyy aika lailla pientä pahvilätkää ja sääntökirja hieman hirvitti – sillä on aika lailla mittaa, etenkin kun odotin melko kevyttä peliä. Peli on myös pilkottu moduuleiksi, mistä en koskaan pidä ja onpa sääntökirjan lopussa pitkä lista ”ethän unohtanut näitä sääntöjä”-otsikolla – aina varma himmelin merkki.
No, säännöistä ja komponenttipaljoudesta sai tolkkua, moduulit voi jatkossa suosiolla ottaa kaikki aina mukaan ja kun pelin kerran opettelee, se on aika vaivaton opetettava, joten huolet pois – Die Tavernen im Tiefen Thal on oiva peli.
Kyse on pakanrakennuksesta. Tavoitteena on saada pisteitä keräämällä omaan pakkaan arvokkaita kortteja – valtaosa pisteistä kerätään kymmenen pisteen arvoisilla aatelisilla, jotka ovat muuten ihan ok, jos eivät varsinaisesti hyviäkään. Aikaa on vain kahdeksan kierrosta, joten peliä joudutetaan näppärästi siten, että kaikki ostetut ja saadut kortit menevät suoraan pakan päälle eli heti käyttöön.
Kierroksiin sisältyy myös paljon tuuria. Pakasta nostetaan joka kierros kortteja, kunnes oman tavernan pöydät ovat täynnä asiakkaita. Se voi tarkoittaa muutamaa korttia, jos pakan päällä on vain asiakkaita, tai runsasta saalista, jos pakasta nousee ensin muuta henkilökuntaa ja lisäpöytiä. Hyvä saalis kortteja ei kuitenkaan välttämättä auta – kortit pitää sen jälkeen aktivoida nopilla, jotka saadaan draftin kautta. Mojovasti rahaa tuottava asiakas ei auta, jos ei saa noppaa, jolla sen aktivoisi.
Kortit tuottavat kahta valuuttaa: oluella hankitaan uusia asiakkaita (ja suoraan aatelisia, jos olutta virtaa kunnolla), rahalla taas ostetaan uutta henkilökuntaa ja päivitetään tavernaa paremmaksi (mikä on kallista, mutta tuottaa pysyviä etuja ja aatelisia). Kumpaakaan valuuttaa ei voi juuri varastoida.
Pelissä on paljon kivaa: pidän pakanrakennuksesta, tuurielementti on jännittävä, oman tavernan päivittäminen tuo hyvää mieltä ja noppadraftikin on siedettävä. Kaikkinensa paketti on maukas. Testailen vielä vähän lisää, varsinaista arvostelua voitte odottaa lähiaikoina. Lyhyt versio: hyvää Kennerspiel-tasoista peliä eli fiksua, vähän vaativampaa perhepeliä etsiville Die Tavernen im Tiefen Thal on nappivalinta.
Texas Showdown pääsi myös ensikoitokselle ja ilahdutti sen verran kaikessa yksinkertaisuudessaan, että sain arvostelunkin jo tehtyä. Arvostelussa siis tarkempia näkemyksiä, todettakoon tässä lyhyesti että olipa tosiaan mainio tikkienvälttelypeli, jossa on muutamalla yksinkertaisella säännöllä saatu aikaan todella helposti opittava ja erittäin viihdyttävä peli.
Pelihaaste
Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49.
10. Vuonna 2019 julkaistu peli: Die Tavernen im Tiefen Thal. Vähäsen ollaan ajan tasallakin uutuuspelien parissa! Tämän kanssa oli itse asiassa sen verran kiire, että en malttanut odottaa loppuvuodesta ilmestyvää englanninkielistä, vaan ostin suoraan saksankielisen kuin vanhoina hyvinä aikoina (ennen tosin ostettiin saksankielisiä, koska ne olivat halvempia).
33. Peli, jonka pelaamista olet suunnitellut pidempään: Texas Showdown. Tätä tikkipeliä olen hypistellyt kaupassakin jo moneen kertaan, mutta nyt sitten taivuin, ostin ja pelasin samana päivänä. Peliporukkani ihastui heti toisesta jaosta alkaen ja jätin pelin saman tien Tavernan hyllyyn, jotta sitä voidaan pelata tarvittaessa vaikka joka kerta.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 26.–28.7.2019 järjestetään Ropecon Helsingin messukeskuksessa. Ropeconin työvoimahaku on parhaillaan auki.
- 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
- 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Texas Showdown arvioitiin, kuten yllä jo mainittiin.
- Muutaman viikon hautunut artikkeli Magicin cube draftin perusteista saatiin vihdoin ja viimein julkaistua.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.
Lautapeliblogien päivitykset
- Miksi Belratti sai SdJ-suosituksen, kysyy Puutyöläinen.
- Vihreän männyn merkinnät arvioi Die Tavernen im tiefen Thalin.
- Todellisuuspaossa Annika kertoo superviikostaan.
- Lunkisti.fi arvioi suomennetun Terraforming Marsin.
- Noppapotti kertoo kuulumisiaan.
- Pelikaappimuistio arvioi kaksinpelattavan Targin.
- Puutyöläinen pelasi kolmivuotiaan kanssa.
- Koko perhe pelaa -blogissa arvioitiin Chronicles of Crime.