Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 21.1.2019: Rio Granden uutuuksia

2000-luvun alkuvuosina merkittävää työtä tehnyt Rio Grande Games on tehnyt paluuta: uutuuksissa on muutakin kuin Dominionia ja Race for the Galaxyä!

Uutiskatsauksessa perehdytään Rio Grande Gamesin uusiin julkaisuihin ja esitellään Dire Wolf Digitalin tulevia pelejä.

Dire Wolf Digitalilta roima kattaus digiversioita

Dire Wolf Digital tiedotti julkaisevansa vuoden 2019 aikana mojovan läjän lautapelien digiversioita. Aikaisemmin Renegade Gamesin kanssa työskennellyt studio on laajentanut yhteistyökumppanien listaa. Tulossa on muun muassa:

Tarkempia julkaisuaikatauluja näille ei ole tiedossa, mutta pisimmällä on Raiders of the North Sea, joka ilmestyy vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen aikana.

Raiders of the North Sea digiversio

Roll for the Galaxyyn uusi lisäosa

Roll for the Galaxyyn tulee pitkään odotettu toinen lisäosa. Edellinen lisäosa, Ambition, ilmestyi jo 2015. Uusi lisäosa Rivalry menee painoon helmikuussa 2019, joten eiköhän sitä Suomessakin nähdä kevään aikana.

Lisäosan suositushinta on 80 dollaria eli parikymppiä enemmän kuin peruspelillä. Paketissa on kolme erillistä lisäosaa, jotka olisi voitu julkaista itsenäisinä Ambitionin kokoisina lisäosina noin kolmellakympillä kappale, mutta Rio Grande päätyi paketoimaan kaiken yhteen laatikkoon, joka asettuu kooltaan Ambitionin ja peruspelin väliin.

Deal Game -lisäosassa on uusi diilientekovaihe, jossa pelaajat laittavat rahanoppia uudelle diililaudalle ja voivat siten vaihtaa turhaa tavaraa toisenlaiseksi. Jotakuinkin kaikki on vaihdettavissa.

Joka vuoro heitetään seitsemän diilinoppaa, jotka kertovat, millaisia kauppoja on tarjottavilla. Diilimekanismi vaikuttaa melko monimutkaiselta, joten sen sijaan, että yritän selittää sen omin sanoin, tässä suoraa sitaattia Tom Lehmannilta:

Seven deal dice are rolled each turn before players assign their workers to determine what asset types can be potentially gained or traded in that round. After you swap assets, your deal will start to mature over several rounds. If you (or someone else) calls ”Deal” again before your deal expires, then you might want to send another dealer in to reverse your trade, trading back for what you originally spent and making some credits and talent counters along the way. Of course, while your deal is maturing, some other player might swoop in and reverse it before you wanted to, taking their cut and converting your attempted temporary loan into a permanent exchange. These things happen…

Orb Gamessa jokainen pelaaja saa keltaisen Alien Orb -nopan, jonka sivut ovat irrotettavissa ja päivitettävissä. Päivitykset muodostavat eräänlaisen teknologiapuun, jossa voi edetä pelin aikana. Tutkimusvaiheessa saa päivityspisteitä, joilla voi vaihtaa nopansivuja paremmiksi ja näillä päivitetyillä nopilla saa sitten kaikenlaisia etuja ja alennuksia. Orb-noppa heitetään kierroksen alussa näkyvillä, joten kaikki tietävät, millaisia etuja kukin pelaaja sillä kierroksella saa.

Orb-peli on vähän pidempi kuin tavallinen, jotta nopista ehtii saada enemmän hyötyä.

Kolmatta lisäosaa ei ole vielä paljastettu.

Roll for the Galaxy: Rivalryn kansiRio Grande Games on muutenkin viime aikoina piristänyt menoaan pitkään hiljaiselon jälkeen. 2000-luvun alkuvuosina Rio Grande Games oli ensisijainen lautapelien tuoja Yhdysvaltojen markkinoilla, mutta Z-Man Games ja Asmodee valtasivat paljon tilaa ja Rio Grande hieman kuihtui julkaisemaan lähinnä Dominionia ja Race for the Galaxya.

Keväällä ilmestyy Joe Huberin Caravan, 1300-luvun Afrikkaan sijoittuva nouda-ja-toimita–peli, jossa toimitetaan tavaraa autiomaan halki kamelikaravaaneilla. Kartalla on tuotteita ja kaupunkeja, jotka tuotteita haluavat, ja pelaajien on haettava tavarat kameleillaan ja toimitettava ne kaupunkeihin. Pisteitä kertyy, kun toimittaa tuotteita, harvinaisista enemmän kuin tavallisista.

Peli vaikuttaa melko pelkistetyltä, mutta kiinnostavalta. Caravan on luvassa maalis-huhtikuussa. Jokusen pelin suunnitellut Huber tunnetaan BGG:ssä erityisesti salamannopeana pelaajana: jos Huber on mukana pelissä, laatikkoon painetun pelin keston voi vähintäänkin puolittaa.

Caravanin kansi

Alan D. Ernsteinilta tulee Nevada City, yli kolme vuotta työstetty peli lännen asuttamisesta. Oma ydinperhe (äiti, isä, tytär, poika) perustavat omalle pelilaudalle maatiloja, aitauksia karjalle ja hopeakaivoksia. Perheenjäsenillä suoritetaan toimintoja: palkataan työläisiä, ostetaan uusia tontteja, rakennetaan omille tonteille, rakennetaan rakennuksia, käytetään rakennuksia ja kehittävät kaupunkia. Perheenjäsenillä ja työläisillä on taitoja, jotka auttavat eri toimintojen tekemisessä.

Mukana on myös satunnaistapahtumia, kuten kuivuutta tai erityisen hedelmällisiä maita. Palkatut työläiset menettää vuoden lopussa, paitsi jos naittaa ne perheeseen. Kehittyneissä säännöissä on mukana uhkapeliä, eloisampi ja vaihtelevampi markkinatalous, ylimääräisiä perheenjäseniä ja vuoden lopuksi palkkaamattomat työläiset alkavat riehua aseiden kanssa, jolloin kriminaalit pitää pistää aisoihin omilla aseenkäyttötaidoilla.

Peli ilmestyy kesällä, Originsiin mennessä.

Nevada Cityn kansi

Lautakunta

Lautakunta on lomalla tammikuun ajan.

Lyhyet

  • Copenhagen on Asger Harding Granerudin (Flamme Rouge) ja Daniel Skjold Petersenin tetrispalikkapeli, jossa rakennellaan kauniita julkisivuja Kööpenhaminan taloille. Peli ilmestyy Queen Gamesilta alkuvuodesta.
  • Restoration Gamesin seuraava restaurointiprojekti on Conspiracy, suomalaisittain melko tuntematon peli 1970-luvulta. Uusi versio on saanut nimekseen Conspiracy: The Solomon Gambit suunnittelija Eric Solomonin mukaan.
  • Days of Wonderin uutuuspeli Corinth kulki testivaiheessa nimellä Yspahan: The Dice Game – mikä on sinänsä hupaisaa, onhan Yspahan hyvin pitkälti noppapeli. Corinthin ytimessä on Yspahanista tuttu resurssiengenerointilauta, jossa nopanheiton tulos kertoo, mitä on tarjolla ja josta tavaraa poimitaan riveittäin. Loppuosa pelistä on kuitenkin pelkistetty kupongintäyttöpeliksi. Peli ilmestyy kevään aikana.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Struggle for Europe 1939–1945 on korttivetoinen sotapeli toisesta maailmansodasta kahdelle pelaajalle. Pelaajilla on korttipakat ja pelin aikana liittoutuneiden pakka paranee, kun ensimmäisellä uudelleensekoituksella mukaan tulevat venäläiset ja toisella jenkit. Akselivaltojen pakka taas heikentyy pelin edetessä, kun alkupelin vahvat kortit poistuvat pakasta.

Peli maksaa 77 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu elokuulle 2019 ja Brexitin vuoksi veroista ja tulleista on tässä vaiheessa mahdotonta sanoa mitään varmaa. Ei kannata ainakaan odottaa verotonta toimitusta. Kampanja löytyy täältä.


Coin Laundry, Tsukiji Market ja Game Show ovat Tokyo-sarjan kolme uutta peliä. Jordan Draperin suunnittelemat pelit ovat japanilaishenkisiä aiheiltaan ja tyyliltään. Coin Laundryssä on iso läjä minipelejä pesulateemalla ja komponentteina pieniä pesukoneita ja vaatteita. Tsukiji Market on raskas kalastusaiheinen talouspeli ja Game Show on partypeli, jossa kisaillaan erilaisissa minipeleissä.

Koko setti maksaa 114 dollaria Suomeen toimitettuna, yksittäisiä pelejä saa 50 tai 60 dollarilla (Tsukiji Market on kallein). Toimitus on luvattu lokakuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Frontier Wars on miniatyyripitoinen ja tietokoneella pelattavia reaaliaikastrategiapelejä muistuttava peli toisen maailmansodan taisteluista.

Peli maksaa 49 euroa, lisärin kanssa 69 euroa. Postikuluiksi arvioidaan 12 euroa. Veroton toimitus on luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Teenage Mutant Ninja Turtles: City Fall ja Teenage Mutant Ninja Turtles: Change Is Constant ovat TMNT-lautapelejä, joissa seikkaillaan kilpikonnilla skenaarioista koostuvia kampanjoita. Peliä voi pelata pelinjohtajalla tai tekoälyn ohjaamia vihulaisia vastaan. Pelit ovat itsenäisiä, mutta yhdistettävissä keskenään.

Yksittäinen setti maksaa 125 dollaria ja molemmat yhteensä 250 dollaria. Toimitukset on luvattu lokakuulle 2019 ja toimituskuluja on odotettavissa 20 dollaria boksia kohden. Toimitukset ovat verottomia. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Architects of the West Kingdom on saanut positiivista pöhinää, ainakin Todellisuuspaon puolella siitä on pidetty kovasti. Raiders of the North Sean tapaan peli on työläistenasettelua, mutta venyttää tiukimpia työläistenasettelun määritelmiä, sillä useimmat toimintopaikat eivät ole rajattuja, vaan niihin saa pelata vapaasti työläisiä, toki yksi kerrallaan.

Mielenkiintoista on se, että paikat toimivat sitä paremmin, mitä useamman työläisen kyseiseen paikkaan on pelannut. Ensimmäinen metsään lähetetty työläinen tuottaa yhden puun, seuraava kaksi, kolmas kolme ja niin edelleen. Tämähän johtaa jossain vaiheessa törkeään toimintojen tehokkuuteen, mutta onneksi muille pelaajille on annettu mahdollisuus lopettaa tällaiset ylilyönnit. Toisen pelaajan työläiset voi käydä kaappaamassa omalle pelilaudalleen!

Kaapatut työläiset voi sitten käydä myymässä vankilaan, jolloin saa rahaa ja työläisten omistaja joutuu sitten kuluttamaan vuoron lunastaakseen työläisensä takaisin. Vankilassa olevat työläiset voivat myös tuottaa mainehaittaa omistajalleen.

Varsin kelpo peli Architects on, ensimmäisestä pelikerrasta jäi tuplana hyvä fiilis, koska voitin pelin odottamattomasti ja koska viisinpeli kesti vain 50 minuuttia. Vuorot ovat miellyttävän lyhyitä ja peli etenee kovaa kyytiä, jos kaikki pelaajat vain ovat hereillä. Tämä on aina kaunis piirre pelissä. Pisteet siis Architectsille! Pelaan jatkossakin mielelläni, etenkin jos pelaajia on neljä tai viisi.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48.

30. Lautapeliblogissa kehuttu peli: Architects of the West Kingdom – Kyllähän tämä kiinnosti nimenomaan bloggaajapöhinän ansiosta.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 1.–3.3.2019 pidetään Junacon Turussa. Tapahtuma keskittyy erilaisiin juna-aiheisiin peleihin, mutta muutakin saa toki tulla pelaamaan. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
  • 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
  • 3.–5.5.2019 järjestetään Kuopiossa Hexacon, erityisesti raskaampien pelien ystäville suunnattu pelitapahtuma, jossa saa toki pelata kevyempiäkin pelejä. Lisätietoja tästä myöhemmin.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • Vuosi 2018 summasi kulunutta pelivuotta.
  • Astro Drive – Arcadehenkistä avaruusrallia pitkällä ja kapealla radalla.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *