Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 20.5.2019: Spiel des Jahres -ehdokkaat 2019

Vuoden 2019 Spiel des Jahres -ehdokkaat on julkistettu. Lisäksi tullisotaa, Magic: The Gathering monimutkaisuutta ja Kickstarter-pelejä.

Uutiskatsaus esittelee vuoden 2019 Spiel des Jahres -ehdokkaat, kertoo tullisodista ja Magicin monimutkaisuudesta.

Spiel des Jahres -ehdokkaat 2019

Vuoden 2019 Spiel des Jahres -palkinnon ehdokkaat on julkistettu. Spiel des Jahres eli Saksan vuoden peli on yksi pelialan arvostetuimpia palkintoja, joka ennen kaikkea tarkoittaa valtavaa lisäystä voittajien myyntilukuihin.

Spiel des Jahres -palkinnon pääsarjan ehdokkaat ovat:

  • Just One (Ludovic Roudy ja Bruno Sautter, Repos Productions)
  • Lama (Reiner Knizia, Amigo)
  • Werewords (Ted Alspach, Bezier Games)

Just One on erinomainen seurapeli, jossa pelaajien on yhdessä tuumin saatava vinkattua yhdelle pelaajista sana käyttäen yhden sanan vihjeitä. Vaikeutta tuo se, että kaikki samat sanat poistetaan pelistä ennen kuin arvaaja pääsee arvaamaan. Pelaajien on siis keksittävä vihjeitä, jotka ovat riittävän ilmeisiä, mutta eivät liian ilmeisiä. Haaste on mielenkiintoinen ja peli hyväksi havaittu, jos vähän kevyt onkin.

Lama on Reiner Knizian kepeä korttipeli, jossa pitää päästä eroon korteistaan. Se ei aina onnistu, joten joskus pitää vain päättää lopettaa ja toivoa, että se riittää.

Werewords on sanapeli, jossa arvuutellaan salaista sanaa kyllä tai ei -kysymyksillä, mutta mukana on ihmissusipeleistä tuttuja elementtejä.

Suosituslistalle pääsivät Belratti, Dizzle, Imhotep: The Duel, Who Did It?, Reef ja Sherlock.

Vaativampien pelien Kennerspiel des Jahres -palkinnon ehdokkaat ovat:

Carpe Diem on tyylistään tunnetun Stefan Feldin peli, niinikään Alean tunnettua graafisesti vähän vaisua tyyliä. Hyvää perinteistä europeliä sellaista hakeville.

Detective on puolalaisten poliisipeli, jossa selvitellään rikoksia käyttäen apuna mobiilisovellusta. Todellisuuspako on arvioinut pelin ja fanittaa kovasti.

Wingspan on hieman kevennettyä Terraforming Marsia muistuttava koneistonrakentelupeli erottuvalla lintuteemalla ja Stonemaierin tavallisen vetävällä ulkoasulla. Peli on noussut BGG:n perhepelien ranking-listan kakkoseksi.

Suosituslistalla ovat Architects of the West Kingdom, Lowlands, Newton ja Paper Tales.

Lastenpelien Kinderspiel des Jahres -palkinnon ehdokkaat ovat:

Fabulantica yhdistää muistipeliä ja kilpajuoksua. Marco Teubner on pätevä lastenpelien suunnittelija, joten luotto pelin toimivuuteen on kohdallaan.

Go Gecko Go! on heitä-ja-liiku-peli, jossa eläimiä pinotaan päällekkäin, mutta pinoamista haittaa se, että laudan poikki kulkee siltoja, joissa on korkeusrajoitus.

Tal der Wikinger on näppäryyspeli viikinkiteemalla. Haban keltainen boksi on lastenpeleissä laadun tae. (Päivitys 27.3.2020: peli on julkaistu suomeksi nimellä Viikinkien laakso.)

Suosituslistalla ovat Bauernhof Bande, Concept Kids: Animals, Magic Maze Kids, Monster Match, Monster-Bande, Octopus ja Voll verwackelt.

Spiel des Jahres -logot

Veikkausrivi

Just One on ylipäänsä ainoa ehdokas, jota olen pelannut. En ollenkaan pahastuisi, jos se voittaisi Spiel des Jahresin: peli on meilläkin omaksuttu hyväksi perusfilleriksi kuudelle pelaajalle (olkoonkin, että pelaamme sitä Codenamesin korteilla). Kevyttä voittajaa selvästi haetaan, mutta veikkaan, että Lama voi olla liiankin kepeä. Werewordsin vetovoimasta ei ole mitään aavistusta. Veikkaan Spiel des Jahresin voittajaksi Just Onea.

Kennerspielen kohderyhmää olen viime aikoina ajatellut sitä kautta, mistä äitini pitäisi – tähän asti se on ollut erinomainen mittari pelien Kennerspiel-kelpoisuudelle. Kenneriähän ei pidä ajatella peliharrastajapalkintona, se on pikemminkin jonkinlainen hieman vaativampien perhepelien palkinto. Yhtään ehdokasta pelaamatta veikkaan voittajaksi Wingspania, koska sitä tarjoaisin äidilleni pelattavaksi ensimmäisenä noista kolmesta.

Kinderspielistä on hyvin vaikea sanoa, pelaamatta on lastenpelien vetovoimaa usein vaikea arvioida, koska kuvauksen perusteella monet lastenpelit kuulostavat ihan tyhmiltä, vaikka pelattuina toimivatkin hienosti (esimerkiksi Mato mato). Minusta hauskimmalta näistä näin äkkiseltään kuulostaa Go Gecko Go!, joten veikkaan sitä.

Mikä on sinun rivisi? Kerro omat arviosi ja mielipiteesi kommenteissa!

Magic: The Gathering on monimutkainen peli

Hiljattain uutisoitiin, että keräilykorttipeli Magic: the Gathering on tieteellisesti todistettu maailman monimutkaisimmaksi peliksi (esimerkiksi Geek.comin ‘Magic: The Gathering’ Is the World’s ‘Most Complex’ Game, Study Finds). Raflaavien otsikoiden takana on varsin hämmentävä tieteellinen artikkeli.

Alkuperäinen artikkeli Magic: The Gathering is Turing Complete on luettavissa ArXiv.orgissa. Artikkelin ovat kirjoittaneet Alex ChurchillStella Biderman ja Austin Herrick ja se sisältää muun muassa turnauslaillisen 60 kortin pakan, jolla on mahdollista toteuttaa Turingin kone.

Yksi artikkelin johtopäätöksistä on, että Magicin pelaaminen parhaalla mahdollisella tavalla on laskennallisesti erittäin vaikea tehtävä. On tilanteita, joissa voittavan strategian löytäminen laskemalla on mahdotonta. Magic on ainoa tunnettu todellinen peli, joka on näin hankalasti laskettavissa.

Alex Churchill täsmensi tutkimustuloksia Kotakun artikkelissa: tutkimus todistaa, että parhaan siirron löytäminen Magicissa on pahimmassa tapauksessa mahdotonta. Tietyissä – ehkä hieman väkinäisissä – tilanteissa minkään algoritmin ei ole mahdollista saada selville, onko parasta mahdollista siirtoa ylipäänsä olemassa. Lisäksi todistetaan, että on mahdotonta tehdä algoritmia, jolle voisi antaa syötteenä minkä tahansa Magic-pelitilanteen ja joka voisi kertoa, onko pelin ylipäänsä mahdollista loppua.

Tutkimuksella ei ole mitään yhteyttä varsinaiseen Magicin pelaamiseen, mutta Magic-tekoälyä suunnittelevalle tutkimus vahvistaa, että minkäänlainen kattava laskennallinen ratkaisu ei ole mielekäs, vaikka laskentatehoa olisi kuinka paljon. Tässä tulee merkittävä ero vaikkapa shakkiin tai gohon, jotka vaikeudestaan huolimatta ovat lopulta rajallisen kokoisia ja laskennallisesti ratkaistavissa, jos laskentatehoa vain riittää.

Päivitys 11.11.2019: Tämä Youtube-video havainnollistaa, miten pakka käytännössä toimii:

Tullisotien vaikutukset lautapeleihin

Trumpin ja Kiinan välinen kauppa- ja tullisota alkaa heijastella myös lautapeleihin. Trumpin hallinto on listannut pitkän listan tulliluokituksia, joille lätkäistään Kiinasta tuotaessa 25% lisätariffit. Mukana on myös lautapelit sisältävä tulliluokitus 9504.90.60.

Keskustelut ja kuulemiset lisätulleista alkavat kesäkuussa ja mikäli tariffien asettamiseen päädytään, ne voisivat tulla voimaan jo 24.6.2019.

Tämä tarkoittaa hankaluuksia lautapelien valmistajille. Kaikki Kiinassa painetut lautapelit, jotka lähetetään kohti Yhdysvaltoja tullien voimaantulon jälkeen joutuvat maksamaan lisätullit. Erityisesti vähän niukoilla marginaaleilla tehdyt Kickstarter-pelit voivat olla suurissa vaikeuksissa.

Dan Verssen Gamesin Dan Verssen avasi ongelmaa Facebookissa. DVG:llä on kolme peliä tällä hetkellä painettavana Kiinassa, eikä mikään ehdi valmiiksi ennen lisätulleja. Tavoitteena on kuitenkin hoitaa ongelma ilman lisäkustannuksia pelaajille, mutta pelien jälleenmyyntihintaa on pakko nostaa.

Painatuksen siirtäminen Yhdysvaltoihin ei ole mahdollista, sillä Verssenin mukaan Kiinassa painattamisen kustannus on noin kolmasosa Kaliforniassa painattamisen hinnasta. Euroopan painotaloille, joita on esimerkiksi Puolassa ja Tšekissä, tullit voivat olla jonkinlainen kilpailuetu.

Lautakunta

Lautakunnassa parhaista kartoista puhuvat Tuomo PekkanenMiira Hartemo ja Annika Saarto. Lautakuntalaiset arvuuttelevat toistensa suosikkilautapelikarttoja Alias-tyyliin.

Lyhyet

  • Publish fewer new games on AEG:n John Zinserin kirjoitus siitä, miten AEG aikoo jatkossa julkaista vähemmän pelejä. AEG sanoo ”ei” yhä useammalle prototyypille, on myynyt vanhoja tuotesarjoja huolehtiakseen kassavirrasta, aikoo panostaa jatkossa enemmän jokaiseen uuteen julkaisuun ja kehittää yrityskulttuuria paremmaksi. Hyviä linjauksia, joita muutkin voisivat noudattaa useammin.
  • Elisa Wiik tekee väitöskirjaa pelaamista vähentäneistä ja pelaamisen lopettaneista pelaajista. ”Pelaaminen käsitetään kyselyssä hyvin laajasti eli lautapeleistä roolipeleihin, konsoleista mobiiliin ja kaikesta siltä väliltä. Onko elämäntilanteesi tullut harrastuksen tielle? Oletko kyllästynyt johonkin tiettyyn tapaan pelata ja siirtynyt eri pelityypin pariin? Seuraatko keskusteluja, vaikka sinulla ei ole juuri nyt aikaa pelata?” Jos koet kuuluvasi näihin ryhmiin, käy vastaamassa Wiikin tutkimuskyselyyn.
  • Ropeconin työvoimahaku on avattu. Ropecon järjestetään 26.–28.7.2019. Työvoimaksi kelpaavat vähintään 15-vuotiaat. Kymmenen tunnin työpanoksella saa viikonloppurannekkeen. Erilaisia työtehtäviä on tarjolla paljon.
  • Wolfgang Warschin Die Tavernen im Tiefen Thal ilmestyy englanniksi North Star Gamesilta loppuvuodesta 2019. Minä en jaksa odottaa, joten pääsette kuulemaan näkemyksiä pelistä lähitulevaisuudessa.
  • BGG:n Origins-ennakkolistaus on avattu. Kesäkuussa järjestettävä Origins potkaisee käyntiin kesän ja syksyn tapahtumaputken. Vaikka isoin osa julkaisuista nähdäänkin GenConissa ja Essenissä, Originsissakin ilmestyy aina jotain. Uutena ominaisuutena mukana on ennakkotilaussysteemi, julkaisijat voivat hoitaa jatkossa tapahtumien ennakkotilauksia BGG:n kautta. Kiinnostava juttu, BGG vetää toki 5% siivun välistä, mutta esimerkiksi Essenissä tämä kyllä vähentäisi mukavasti käteisen liikuttelemista ja sitä kautta varkauden uhriksi joutumisen harmia.
  • Shards of Infinityn digiversio on nyt saatavilla iOSille, Androidille ja Steamille. Digiversion takana on Temple Gates, joka on tehnyt aikaisemmin erinomaisen Race for the Galaxyn digiversion.
  • Nopista bitteihin -näyttelyn yhteydessä järjestetyn tapahtuman ohjelmaa on julkaistu Youtubessa. Videoilla Mauri Sahlberg kertoo Suomen lautapeliseurasta, Niklas Nylund kertoo vanhimmasta suomalaisesta lautapelistä ja Touko Tahkokallio kertoo Eclipsestä.
  • John D. Clairilta tulee pari uutta peliä. Ecos: First Continent on yhtä aikaa pelattava peli, jossa pelaajat ovat maapalloa muokkaavia luonnonvoimia. Dead Reckoning on merirosvo- ja löytöretkeilypeli ikään kuin Karibialla, käyttäen muun muassa Mystic Valesta tuttua card crafting -mekaniikkaa, jossa pelaajien kortit muuttuvat pelin aikana. Molemmissa näissä on julkaisijana AEG. Ecos tulee Esseniin 2019, Dead Reckoning ilmeisesti Kickstarterin kautta 2020.
  • Ambieronan 18xx-musikaali on julkaistu:

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

The Manhattan Project: Energy Empire – Cold War on kylmää sotaa käsittelevä lisäri The Manhattan Project: Energy Empireen. Useammasta erillisestä moduulista koostuva paketti tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia laajentaa peruspeliä.

Lisäri maksaa 35 dollaria Suomeen toimitettuna, mutta päälle tulee verot, koska toimitus tulee Yhdysvalloista. Peruspelin kanssa hinta on 78 dollaria. Toimitus on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Trick Shot on lätkän MM-kisojen myötä mukavasti ajankohtainen peli jääkiekosta latvialaiselta suunnittelijalta. Mukana on hauskannäköiset miniatyyrit ja pelin luvataan olevan nopeatempoista ja vauhdikasta. Pelimekaniikka perustuu pelaajien aktivoimiseen yksi kerrallaan. Aktivoimisen onnistuminen tarkistetaan noppia heittämällä ja jos onnistut, saat aktivoida uuden pelaajan – mutta epäonnistumisen riski kasvaa jokaisen aktivoinnin myötä.

Peli maksaa 59 dollaria, maalatuilla figuilla 79 dollaria. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020, se on veroton ja hinnaksi on arvioitu 20 dollaria. Kampanja löytyy täältä.


CliniC Deluxe Edition on uusioversio Alban Viardin CliniC-sairaalapelistä vuodelta 2014. Uusi versio vetää kuvituksen uusiksi, design on nyt Ian O’Toolen käsialaa. Säännöt on kirjoitettu täysin uusiksi – sille olikin todella tarvetta – ja mukana on kaikki peliin ilmestyneet lisäosat.

Peli maksaa 69 dollaria Suomeen toimitettuna, 109 dollaria jos mukaan ottaa uuden The Extension -lisärin. Lisämaksulla saa Viardin muitakin pelejä mukaan. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Starving Artists on taidemaailmaan sijoittuva peli, jossa pelaajat hankkivat taulukankaita, maalaavat niitä ja myyvät sitten taulut saadakseen lisää maaleja. Pelin kuvituksena on oikeita taiteen mestariteoksia ja niitä valmistetaan lisäämällä kortin päälle oikeanvärisiä kuutioita oikeaan kohtaan. Peli ilmestyi jo pari vuotta sitten, nyt Kickstarterissa on uusi laitos, jossa on lisäsisältöä ja maksimipelaajamäärä on kasvatettu neljästä kuuteen.

Halvimmillaan pelin saa 41 dollarilla. 56 dollarilla saa lisää tauluja ja tarjolla on myös monenlaisia muita versioita pledgeistä. Toimitus on luvattu lokakuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Devils & Black Sheep on mikropeli, jossa pelaajat ovat avaruuden rosvojoukkoja, jotka ryöstelevät hylättyjä avaruusalusten romuja ja myyvät ryöstösaaliinsa. Pelissä on hyvin minimalistiset osat ja se sopii sellaisenaan kahdelle pelaajalle, mutta jos ostat kaksi, pelaajamäärä venyy neljään asti. Peli on uudelleenjulkaisu vuodelta 2016.

Hinnalla peliä ei ainakaan ole pilattu: yksi peli maksaa Suomeen toimitettuna kokonaiset kolme dollaria. Toimitus on luvattu heinäkuulle 2019 ja tuohon hintaan on varmasti veroton. Kampanja löytyy täältä.


Rise of the Elder Gods asettaa pelaajat suurten muinaisten jumalten asemaan, tavoitteenaan nousta valtaan keräämällä ihmisten sieluja. Näyttävä kuvitus istuu pelin tunnelmaan hyvin.

Peli maksaa noin 35 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Dice Upon a Time on koko perheen seikkailupeli Grimmin veljesten satumaailmassa. Peli perustuu nimensä mukaisesti noppiin, joita pelataan laudan reiteille. Nopan kuvio antaa etuja ja jos joku muu on mennyt jo samaa reittiä, noppia pinotaan torneiksi, joilla voi sitten blokata myöhemmin saapuvia.

Peli maksaa 39 dollaria ilman miniatyyrejä, 49 dollaria miniatyyreillä. Postikuluja tullee kympin verran. Toimitus on luvattu tammikuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Bites on uusintaversio Big Points -pelistä vuodelta 2008. Alkuperäinen oli kevyt abstrakti filleri ilman satunnaistekijöitä. Uusi versio on saanut kepeän teeman – muurahaiset syömässä piknik-eväitä – ja kauniin ulkoasun. Pelin julkaisija on BoardGameTables.com (On Tour), mikä tarkoittaa sitä, että ulkoasu on tehty viimeisen päälle hyvin ja mietitysti.

Pelaajat siirtävät muurahaisia eteenpäin ruokamerkeistä koostuvalla radalla ja poimivat ruokamerkkejä itselleen. Muurahaisten maaliintulojärjestys vaikuttaa ruokien arvoon: viimeisenä maaliin tulleen muurahaisen väriset ruoat ovat arvokkaimpia. Uutena ominaisuutena pelissä on kortteja, jotka vaikuttavat sääntöihin.

Peli maksaa 38 dollaria Suomeen toimitettuna. 51 dollarilla saa Double Bites -version, jossa on tuplasti pelimerkkejä pidempää peliä varten. Toimitus on luvattu tammikuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Raccoon Tycoon on bisnespeli eläinteemalla. The Fat Cat Expansion laajentaa peliä uudella sisällöllä ja kasvattaa pelaajamäärän kuuteen, kun mukaan tulee jänisrautatiet.

Lisäri maksaa 29 dollaria, peruspelin kanssa hinta on 69 dollaria. Postikuluja on odotettavissa 15 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


De Vulgari Eloquentia Deluxe on uusi versio Mario Papinin alkuperäisestä De Vulgari Eloquentiasta vuodelta 2010. Pelistä on intoillut blogissaan Puutyöläinen. ”DVE-lautapeli on siis nimetty Dante Alighierin kielitieteellisen esseen mukaan? Se on siis lautapeli Italian kirjakielen synnystä myöhäiskeskiajalla? Oletko tosissasi?” Kyllä! Pelin aihe on siis mitä omaperäisin, itse peliä taas on kuvailtu hyväksi sekoitukseksi leppoisaa ja jännittävää. Pitkän aikavälin suunnitelmia vaativa strategiapeli se ainakin on.

Uudessa versiossa on uusitut, hienommat komponentit, ja aivan kamalaksi luonnehdittu sääntökirja on kirjoitettu uusiksi. Mukana on Ritmo Bellunese -lisäosa.

Peli maksaa 48 euroa. Toimituskuluja on odotettavissa noin 14 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


It’s a Wonderful World on scifiaiheinen imperiuminrakentelupeli, jossa draftataan kortteja ja tuotetaan resursseja dystooppisessa maailmassa. Mukana on pari Heritage-kampanjaa – Heritage tarkoittaa siis Mechs vs Minionsin tai Dawn of Peacemakersin kaltaista peliä, jossa uusia komponentteja avataan käyttöön pelin edetessä, mutta mitään ei tuhota tai hävitetä, joten kampanja on uudelleenpelattava, toisella kerralla menettää vain yllätykset. Kampanjan päättymisen jälkeen saa avata boosteripaketin, joka lisää peruspeliin uusia kortteja.

Peli maksaa 44 euroa Suomeen toimitettuna, 67 euroa jos mukaan haluaa Heritage-kampanjat. Veroton toimitus on luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Forks on peli kavaltamisesta: pelaajat yrittävät kavaltaa rahaa firmoista ja saada sitten muut pelaajat sijoittamaan näihin firmoihin omat rahansa. Taskuun mahtuva peli on vartin filleri.

Peli maksaa 15 puntaa Suomeen toimitettuna, kolme saa 33 punnalla. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Space Invaders Board Game on lautapeliversio klassikkokolikkopelistä 40 vuoden takaa. Uusi versio on pakanrakennuspeli, jossa pelaajat liikuttavat tykkejään laudan alareunassa ja ampuvat avaruusolioita, joista saa sitten uusia kortteja pakkaan. Olentojen skannailusta tienaa toista valuuttaa, jolla voi myös hankkia uusia kortteja. Tavoitteena on muuttaa energiaa pisteiksi mahdollisimman tehokkaasti.

Peli maksaa 30 dollaria, luksusmallina 75 dollaria. Postikuluja tulee päälle noin 20 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

The Quacks of Quedlinburgin lisäri The Herb Witches saapui paikalliseen pelikauppaan, josta se piti tietysti kopata matkaan mitä pikimmiten. Pelille on kuitenkin kertynyt pelikertoja lähes parikymmentä, joten se on osoittautunut kestäväksi. Lisäri vaikutti muutenkin järkevältä kokonaisuudelta kiinnostavia uusia ominaisuuksia.

Perusjuttua ovat uudet versiot vanhoista aineksista. Ne tuovat peliin vaihtelua, jota pidemmän päälle kaipaa. Hauska uutuus ovat myös kalliit, mutta arvokkaat kuuden pisteen superkurpitsat. Samoin erityisesti mustat laatat saavat tervetulleita uusia versioita. Uudet yrttinoidat ovat pelin aikana kerran jokaiselle pelaajalle tarjolla olevia erikoisominaisuuksia, jotka voivat olla todella dramaattisia oikealla hetkellä käytettyinä.

Quacks on peli, jota on helppo laajentaa ja The Herb Witches hoitaa laajennoksen mallikelpoisesti. Uudet osat sujahtavat mukaan peliin ilman mainittavampaa sääntökuormaa. Yrttinoidat ovat oikeastaan ainoa kokonaan uusi osa, eikä niidenkään ymmärtämisessä ole mitään vaikeaa. Lisäri on siis helppo ottaa mukaan peliin joka kerta, vaikka mukana olisi ensikertalaisia.

Eurorails oli todella myönteinen pelikokemus jälleen kerran. Edellisestä pelistä alkoi olla jo useita vuosia, joten kun peli-illan aluksi tarjoutui tilaisuus vähän pidemmälle kaksinpelille, Eurorails otettiin pöydälle oitis. Olen mieltänyt Eurorailsin varsin pitkäksi peliksi, mutta nythän tämä meni oikein sujuvasti: kaksinpeli saatiin päätökseen noin tunnissa, missä mitassa Eurorails on erinomaista ajanvietettä. Monituntisena nelin- tai viisinpelinä peli sen sijaan kuulostaa lähinnä kidutuskeinolta…

Onnistuin rakentamaan varsin tehokkaan junaradan. Aloitin Ruhrista rakentamalla lauttayhteyden Englantiin päästäkseni käsiksi Birminghamin hiileen, laajensin siitä itäänpäin kohti Puolan perunoita ja kinkkuja ja päädyin lopulta tekemään jonkinlaisen ympyräradan, joka kulki Saksasta Italiaan ja sieltä Kroatian ja Itävallan kautta Puolaan. Tätä pitkin sitten ajeltiin, kunnes koossa oli voittoon vaadittavat 250 miljoonaa.

Unlock! Exotic Adventuresin pelaaminen jatkuu Scheherazade’s Last Talen muodossa. Tuhannen ja yhden yön tarinoista aiheesta saanut seikkailu oli varsin tyylikäs tapaus, mutta tarjosi muutaman sen verran pahan kierrepallon, että ulospääsy ei aivan tunnissa onnistunut, kun sakkominuutit veivät ajan yli tunnin. Omaa mokailua, pari kohtaa olisi pitänyt hoitaa fiksummin, mutta pariin elementtiin pelissä en ollut ihan tyytyväinen. Ei nyt aivan parasta Unlockia tämä.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.

11. Pelissä siirrytään maasta toiseen: Eurorails – Harvassa pelissä tulee ylitettyä valtioiden rajoja pelin aikana yhtä monta kertaa kuin Eurorailsissa. Tällä kerralla rataverkkoni kulki ainakin Englannin, Hollannin, Belgian, Ranskan, Saksan, Puolan, Itävallan, Unkarin, Italian ja Kroatian kautta.

49. Pelissä tehdään vaihtokauppaa: Bohnanza – Vanha klassikko on edelleen kaupankäyntipelien parhaimmistoa, kunhan pakasta siivottiin pois turhat kahvi-, kaakao- ja vahapavut.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *