Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 20.1.2020: Irtisanomisia ja pelitapahtumia

FFG irtisanoo paljon työntekijöitä, Asmodee taas on käynyt ostoksilla. Hohdosta tulee lautapeliversio, Cosmic Encounterista kaksinpeli. Katsomme myös vuoden pelitapahtumakalenteriin.

Suuria irtisanomisia FFG:llä

Fantasy Flight Gamesin logo

Fantasy Flight Games on irtisanonut suuren määrän työntekijöitä. Irtisanomiset osuvat ainakin Fantasy Flight Interactiveen, joka lakkautetaan kokonaan, mutta myös roolipeleihin, asiakaspalveluun, markkinointiin ja turnausjärjestelyihin. Paremmin menestyvät lautapeli- ja Living Card Game -osastot ovat ilmeisesti enimmäkseen koskemattomia.

Roolipelipuolella menestyneimpiä tuotteita jatketaan luultavasti yhä freelance-pohjalta, mikä taitaa olla alalla muutenkin yleisempi käytäntö. Interactiven projekteja voi siirtyä Asmodee Digitalin puolelle, mutta eipä Interactivella ollutkaan varsinaisesti kuin yksi peli, Lord of the Rings: Adventure Card Game.

Asmodee osti Repos Productionsin

Asmodeen ja Repos Productionsin logot.

Sarjassamme uutisia, jotka eivät tunnu uutisilta: Asmodee on ostanut itselleen belgialaisen Repos Productionin. Cédrick Caumontin ja Thomas Provoostin vuonna 2004 perustama Repos tunnetaan ennen kaikkea 7 Wondersin julkaisijana, mutta myös viime vuoden Spiel des Jahres -voittaja Just Onesta.

Minä luulin Reposin olevan jo Asmodeen osa, mutta firmat ovat vain olleet vahvasti yhteistyössä tähän asti, Asmodee on jaellut Reposin pelejä. Nyt yhteys on vahvempi ja Repos on Asmodeen 14. pelistudio.

Hohdosta lautapeli

The Shining -lautapelin kansikuva

Mixlore, joka on aikaisemmin julkaissut Black Mirror -tv-sarjan jaksoon perustuvan Nosedive-lautapelin, julkaisee The Shining -lautapelin Stephen Kingin kirjan ja Stanley Kubrickin elokuvan pohjalta.

Lisenssipeleistähän ei koskaan tiedä, mutta The Shiningin suunnitellut Prospero Hall on kyllä tehnyt onnistuneitakin pelejä – muun muassa Disney-peli Villainousin, Horrifiedin ja Jawsin.

The Shining on yhteistyöpeli petturimekaniikalla, eli välttämättä ei olla kovin kaukana Betrayal at House on the Hillistä. Peli ilmestyy vuoden 2020 aikana, sen tarkempia tietoja ei vielä ole.

Cosmic Encounterista kaksinpeli

Cosmic Encounter Duelin kansi

Cosmic Encounter Duel on uusi kaksinpelattava versio Cosmic Encounterista. Peli ilmestyy Fantasy Flightiltä huhtikuussa 2020.

Kaksi uutta rotua saa liittyä Cosmic Citizenship Counciliin, mutta liittymislomakkeesta unohdettiin ottaa kaksi kopiota – joten vain yksi pääsee mukaan. On siis aika taistella siitä, kenestä tulee sertifioitu kansalainen.

Pelissä on 27 eri muukalaisrotua, joilla kaikilla on Cosmic Encounterin tapaan omat sääntönsä. Taistelut perustuvat kanssa tuttuun mekanismiin, jossa pelaajat valitsevat yhtä aikaa, kuinka monella aluksella lähtevät taisteluun.

Lisätietoja FFG:n julkaisu-uutisesta.

Cosmic Encounter Duelin muukalaisrotujen kortteja.

Villainous saa jatkoa

Disney Villainous: Perfectly Wretchedin kansi

Perfectly Wretched on seuraava itsenäinen lisäosa Disney Villainous -peliin. Tämän pelin pahikset ovat Cruella de Vil 101 dalmatialaisesta, Gothel Kaksin karkuteillä -elokuvasta ja Höyrylaiva Villen Pekka.

Peli on aikaisemman Wicked to the Core -lisäosan tapaan pelattavissa 2–3 pelaajalla ilman peruspeliä, mutta hahmot voi yhdistää aikaisempiin peleihin.

Tyylipisteitä ropisee siitä, miten mustavalkoisessa Höyrylaiva Villessä esiintynyt Pekka on pelissäkin tyystin mustavalkoinen.

Target saa pelistä yksinoikeusversion, jossa on läikikäs kuori laatikon päälle ja Cruella-nappula on myös koristeltu dalmatialaispilkuilla.

Perfectly Wretched -lisäosan osia.
Kuva: Ravensburger

Vuoden pelitapahtumia

Pelitapahtumakalenteriin on tullut päivitystä kevään tapahtumien suhteen. Nyt kun Kinkkucon on takana päin, seuraava Lautapeliseuran tapahtuma on Turussa maaliskuussa järjestettävä Junacon.

Riverside Castle -kuoron logo

6.–8.3.2020 järjestettävä tapahtuma on nimensä mukaisesti keskittynyt junapeleihin, mutta saa siellä muutakin pelata. Vapaan pelaamisen lisäksi ohjelmassa on Ticket to Riden SM-turnaus ja lisäksi lauantaina esiintyy Turun nörtein naiskuoro Riverside Castle.

Lisätietoja Junaconista Lautapeliseuran foorumilta.

Sen jälkeen vuorossa on samoin Turussa järjestettävä SMcon, jossa nimensä mukaisesti pelataan lautapelaamisen joukkue-SM-kisat. Tapahtuma järjestetään 24.–26.4.2020, SM-kisat ovat ohjelmassa lauantaina.

SM-kisat pelataan nelihenkisin joukkuein. Kisapelit ovat Dokmus, Tikal, Wingspan ja Teotihuacan. Kisassa on oivat palkinnot ja voittajajoukkueet pääsevät edustamaan Suomea EM-kisoihin. Turnaukseen osallistuminen maksaa 40 euroa joukkueelta. Ilmoittautumisaika päättyy 15.4.2020.

Lisätietoja SM-turnauksesta Lautapeliseuran foorumilta.

Kolmas kevään tapahtumista on Kuopiossa pidettävä Hexacon VI, joka keskittyy raskaisiin peleihin. 15.–17.5.2020 järjestettävästä tapahtumasta voi löytää peliseuraa pitkiin, jopa koko viikonlopun kestäviin peleihin, mutta näin pitkät pelit kannattaa sitten sopia etukäteen.

Lisätietoja Hexaconista Lautapeliseuran foorumilta.

Lautakunta

Lautakunta on tammikuun ajan tauolla ja palaa uusin jaksoin helmikuussa.

Lyhyet

Tekhenun kansikuva

Daniele Tascinin tuotannon ystäville tiedoksi Tascinin ja David Turczin tuleva noppadraftipeli Tekhenu: Obelisk of the Sun. Peli on suunnilleen samaa kaliiperia kuin Teotihuacan, mutta sääntöjä on vähän enemmän ja toisaalta peli on vähän suoraviivaisempi.

Pelin julkaisee Board & Dice ja se ilmestyy Gen Conissa loppukesästä.

Tammikuussa ilmestyy Klaus Teuberin kirja Mein Weg nach Catan, jossa Teuber kertoo miten Catan sai alkunsa. Toivottavasti kirja käännetään jossain vaiheessa englanniksi.

Gold River -lautapelin kansi

Bruno Faiduttin ja Bruno Cathalan vanha Boomtown vuodelta 2004 julkaistaan uutena versiona nimellä Gold River. Pelin julkaisee Lumberjack Games. Villin lännen teemaisessa pelissä kerätään kultaa kaivoksista. Pelaajat ostavat huutokaupasta tarvikkeita ja huutokaupan voittaja maksaa rahat oikealla puolellaan istuvalle, joka antaa puolet eteenpäin seuraavalle pelaajalle ja niin edelleen.

Uudessa versiossa on lisäksi kaksinpelimoodi. Samassa uudessa Coffee Break -pelisarjassa ilmestyvät myös Monster Cafe ja Magic Rabbit. Gold River ja Monster Cafe ilmestyvät jo tammikuussa 2020, Magic Rabbit vasta kesällä.

Mariposas-lautapelin kansi

Wingspanilla maineeseen nousseen Elizabeth Hargraven seuraava peli Mariposas on niin ikään jotain lentävää. Joka kevät miljoonat monarkkiperhoset muuttavat Meksikosta Pohjois-Amerikkaan ja joka syksy, miljoonat perhoset lentävät takaisin Meksikoon – mutta yksikään perhonen ei tee edestakaista matkaa.

Mariposas on settienkeräilypeli, jossa pelaajien perhoset lentävät kohti pohjoista keväisin, levittäytyvät kesällä ja palaavat etelään syksyllä. Jokaisen kauden lopussa on pisteytys.

AEG julkaisee pelin syksyllä 2020. 2–5 pelaajan pelin kestoksi arvioidaan 45–75 minuuttia.

Dominion: Menagerien kansi

Dominionin kolmastoista lisäosa Dominion: Menagerie ilmestyy maaliskuussa 2020. Suomeksi sitä tuskin nähdään ihan heti, kun 11. ja 12. lisäosakin ovat vielä suomentamatta. Donald X. Vaccarinon kuvaukset ovat aina hupaisia, joten tässä Menagerien kuvausteksti:

Dominion, that’s what you’re trying to achieve. This time with animals! They each have a lesson to teach, whether it’s how to spit really far or what kind of grass tastes the best. It’s a lot to keep track of, but you’re like an elephant: you remember everything. And you’re afraid of mice. You’ve taken up riding. Horses are intimidating; they say you can lead a horse to water, but you haven’t managed it, so you’re working your way up, starting with dogs. So far so good; the dog hasn’t bucked you off yet. Your menagerie got off to a poor start, with just a goat, two rats, and the advisor who suggested starting a menagerie. You couldn’t get that fox you wanted, but it was probably bad anyway. Now you’ve got some camels, which are just as useless for sewing as you’d been warned, and a turtle that can hold its breath for longer than anyone can stay interested. Soon the animal kingdom will be yours.

Marvel United -pelin kansikuva.

CMON ja Spin Master kehittelevät yhdessä uutta Marvel-universumiin sijoittuvaa peliä. Marvel United on Eric M. Langin ja Andrea Chiarvesion (Kingsburg) luoma miniatyyripeli.

Facebookissa on 38 sekunnin mittainen teaser-video, josta ei oikeastaan selviä muuta kuin se, että kyseessä on luultavasti yhteistyöpeli, miniatyyrit ovat chibi-tyylisiä ja että peli tulee Kickstarteriin.

Kemet: Blood and Sand on uusi päivitetty versio Kemetistä. Peli on edelleen muinaisen Egyptin jumalien sotaa ”ukkoja kartalla”-pelinä, mutta uudessa versiossa on uusi kuvitus ja paljon päivityksiä mekaniikan puolella. Säännöt ovat aikaisempaa selkeämmät ja suoraviivaisemmat. Kartta on uusittu ja miniatyyrit ovat aikaisempaa suurempia.

Pelin versiota 1.5 kehitettiin yhdessä BGG-yhteisön kanssa, mutta Blood and Sand menee vielä paljon tätä 1.5-versiota pidemmälle. Uusi tulee Kickstarteriin vuoden 2020 aikana. Matagot’n FB-päivitys lupailee myös päivityssarjaa aikaisemman Kemetin omistajille.

Kemet: Blood and Sandin kansi

Matagot julkaisee myös Treasure Island: Captain Silver – Revenge Islandin, eli lisäosan vuonna 2018 ilmestyneeseen Treasure Island -peliin. Lisärissä on uusi saari, jota tutkia ja lisää temppuja Long John Silverin käyttöön.

Stellarin kansi

Stellar on Matt Riddlen ja Ben Pinchbackin korttipeli, joka tulee Renegade Game Studiosilta maaliskuussa 2020. Upean kannen taakse kätkeytyy tähtitaivasteemainen korttipeli kahdelle pelaajalle, jossa kortteja pelataan pöytään ja lopuksi katsotaan, kummalla on enemmän pisteitä. Sen tarkempaa tietoa pelimekaniikasta ei sitten vielä olekaan.

Schmidt Spielen kevään iso boksi ei ole vaihteeksi Wolfgang Warschin käsialaa, vaan Christian Fioren ja Knut Happelin Die Wikinger Saga, modulaarinen peli, jossa viikingit seikkailevat ja suorittavat seikkailuja, joiden tuotoilla voi palkata uusia viikinkejä ja niin edelleen, mutta loppupeleissä maine Valhallassa on se, joka ratkaisee. Pelissä on siis odotettavissa reippaasti vaihtelua pelikertojen välille.

Man muss auch gönnen können on Schmidtin Klein & Fein -sarjan peli, jossa heitellään noppia ja jos aktiivinen pelaaja heittää noppansa uudestaan, kaikki muutkin pelaajat pääsevät hyötymään tuloksesta.

Riot Gamesin logo

Riot Gamesilta tulee uusi peli. Tellstones: King’s Gambit on täyden informaation bluffauspeli kahdelle tai neljälle pelaajalle. Mitä se sitten tarkoittaa, selviää myöhemmin. Riot Gamesin edellinen lautapelipläjäys oli Mechs vs Minions, mutta nyt tulossa on jotain paljon pienempää ja nopeampaa.

Samalla uutisoitiin Riot Tabletop -tiimin perustamisesta, eli jatkossa lautapelejä on luvassa enemmänkin.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Mythic Gamesilla on vähän tilanne päällä. Miljoonapotin kerännyt Time of Legends: Joan of Arc 1.5 -kampanja on jäädytetty tekijänoikeuskiistan vuoksi. Pelin suunnittelija Pascal Bernard on sitä mieltä, että rojalteja on maksamatta ja versio 1.5 on luvaton. Mythic Games on eri mieltä rojaltien maksuperusteista. Sans Detour, joka on Mythic Gamesin toisen omistajan Piotr Borowskin toinen pelifirma, on sekin jättänyt maksamatta rojalteja Chaosiumille.

Myös Monolith Gamesilla on vaikeuksia. Tässä tapauksessa on ilmeisesti hieman sellaista kuviota, jossa isoja Kickstarter-kampanjoita on hoidettu niin, että seuraavan kampanjan tuotoilla on rahoitettu edellisen kampanjan valmistumista.

Oath: Chronicles of Empire & Exilen kansi

Oath: Chronicles of Empire and Exile on ainakin minulle vuoden kovin Kickstarter-tapaus. Leder Gamesin ja Cole Wehrlen tuotos on peli muinaisen maan historiasta. Pelaajat edustavat erilaisia toimijoita joko vanhan vallan puolella tai kaatamassa sitä.

Oathin hahmoja

Pelikertojen tapahtumat vaikuttavat seuraaviin peleihin, eli kyse on eräänlaisesta legacystä, mutta ilman pysyviä muutoksia komponentteihin: pelin voi koska tahansa resetoida alkutilaansa. Se ei myöskään kerro tietynmittaista tarinaa, vaan historiaa voi jatkaa niin pitkään kuin huvittaa, sillä ei ole mitään loppua. Peli ei myöskään ole sidottu tiettyihin pelaajiin, vaan pelaajat voivat vaihdella pelikertojen välillä ongelmitta.

Pelin muisti perustuu pitkälti korttipakkaan, josta poistetaan ja johon lisätään kortteja tarpeen mukaan. Alkuvalmistelut hoituvat muutamassa minuutissa.

BGG:stä löytyy pitkä sarja Wehrlen Designer Diary -artikkeleita, mikäli peli kiinnostaa enemmän.

Leder Gamesin tapaan Kickstarterissa ei ole mitään ekstroja, vain edullisempi hinta. Vast: The Mysterious Manorin kohdalla oli vähän tyytymättömyyttä, kun peliä sai Suomessakin kaupasta halvemmalla ja nopeammin kuin Kickstarterista.

Peli maksaa 90 dollaria. Päälle tulee kolmisenkymppiä postikuluja. Diili on lähtökohtaisesti kohtalainen, kun pelin jälleenmyyntihinta on 110 dollaria ja mukana tulee 40 dollarin edestä ekstramateriaalia. Toimitus on luvattu verottomasti tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Pacific Rails Incin kansi

Pacific Rails Inc. on junapeli, jossa rakennetaan rataa laudan reunalta toiselle. Onnistuminen vaatii resursseja, rahoitusta kongressilta ja erikoisosaajien apua raiteiden tekemiseen. Kiskot pitää sitten latoa kartalle, rakentaa siltoja ja tunneleita ja asemia ja niin edelleen.

Kuvitus on uudesta Brassista tutun Damien Mammolitin käsialaa.

Peli maksaa 35 dollaria Suomeen toimitettuna. 60 dollarilla saa luksusmallin paremmilla komponenteilla. Postikuluja on odotettavissa noin 15 dollaria ja syyskuulle 2020 luvattu toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Crusader Kingdomsin mallikuva

Crusader Kingdoms: The War for the Holy Land on peli ensimmäisen ristiretken jälkimainingeista. Pyhälle maalle on perustettu kolme kuningaskuntaa: Jerusalem, Antiokia ja Edessa. Pelaajat hallitsevat näitä kuningaskuntia ja muslimeita ja taistelevat vallasta. Peliä voi pelata yksin tai kahdestaan muslimibottia vastaan tai kahdesta neljään pelaajalla muslimit vastaan kristityt.

Peli on kevyttä korttivetoista sotimista. Pelin kesto vaihtelee ja on pelitavasta riippuen 20–90 minuuttia.

Peli maksaa 99 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu syyskuulle 2020 ja verojen maksamiseen on syytä varautua. Kampanja löytyy täältä.


Return to Dark Towerin kansi

Return to Dark Tower on Restoration Gamesin uusversio jenkkien kasariklassikosta Dark Tower. Pelin suunnittelijoina on kovia nimiä, legacy-konseptin isä Rob Daviau ja Gloomhavenin suunnittelija Isaac Childres.

Mukana on tietysti 30 cm korkea mekaaninen torni, mutta myös mobiilisovellus, miniatyyrejä ja muuta roinaa.

Hintakin on sen mukainen: 125 dollaria peruspelille, 225 dollaria lisärien kanssa. Postikuluja tulee vielä pari kymppiä päälle. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.


Foundations of Rome on Emerson Matsuuchin (Century: Spice Road) peli kaupunginrakennuksesta Roomassa. Pelkästään Kickstarterissa saatavilla oleva peli on näyttävä paketti, josta löytyy 96 rakennusminiatyyriä ja Monuments-lisäristä vielä kymmenen upeaa monumenttia.

Sääntökirja on saatavilla, jos haluaa tutustua tarkemmin, mutta aika yksinkertaisesti peli etenee. Omalla vuorolla joko otetaan rahoja, ostetaan tonttikortti tai rakennetaan rakennus omille tonteille. Rakennuksen voi pelata joko tyhjälle tontille tai pienemmän rakennuksen tilalle.

Asuinrakennuksista tulee kierroksen päätteeksi pisteitä asukasmäärän mukaan, yleishyödyllisistä rakennuksista niiden vieressä olevien rakennusten mukaan ja kaupallisista rakennuksista tienaa rahaa.

Perusboksi maksaa 99 dollaria, all-in-paketti lisäosien ja metallirahojen kanssa 159 dollaria. Postikuluja arvioidaan 25–30 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.

Foundations of Romen logo

Neo-Morphosis: Infestationin kansi

Neo-Morphosis: Infestation vie pelaajat lumipallomaailmaan vuoteen 2159. Pelaajat saapuvat World Exit Research Stationille osallistumaan tutkimusprojekteihin ihmiskunnan pelastamiseksi löytämällä tie tähtiin – mutta tutkimusasema onkin täynnä hyönteismäisiä avaruusolioita, jotka ovat erittäin vihamielisiä ja muuttavat nopeasti muotoaan aina suuremmaksi ja kiukkuisemmaksi.

Neo-Morphosis: Infestation on yhteistyöpeli, jossa soditaan yhdessä muukalaisia vastaan. Luvassa on scifi-teemaista perusluolaholvausta miniatyyreillä, muotoaan muuttavilla hirviöillä, jatkuvasti tuhoutuvalla ympäristöllä ja skenaariogeneraattorilla, jolla voi tehdä loputtomasti uusia skenaarioita.

Peruspeli maksaa 100 dollaria, lisärin kanssa 140 dollaria. Postikuluja on luvassa muutama kymppi. Huhtikuulle 2021 luvattu toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.


Star Realms on suosittu pakanrakennuspeli. Nyt Kickstarterissa on tarjolla iso läjä Star Realmsia. Star Realms Deluxe Nova Collection sisältää isossa boksissa foil-versiot Promo Pack 1:stä, Gambitistä, Crisis: Bases and Battleshipsistä, Crisis: Eventsistä, Crisis: Heroesista, Crisis: Fleets and Fortressesista, Cosmic Gambitistä ja Star Realmsin perussetistä kuudella aloituspakalla, pistelaskurit, pelilaudan, korttijakajat laatikkoon, yhteistyöpelimoodin.

Näitä lisäherkkuja ja foil-kortteja ei saa muuten kuin Kickstarterista. Muutenhan Star Realms on saatavilla kaupasta koska tahansa. Boksilla on hintaa 99 dollaria ja 30–40 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on verovapaa ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

(Jos minulta kysytään, niin Shards of Infinity on kyllä tässä genressä parempi peli ja jos Star Realms kiinnostaa, 16 euroa maksava perusboksi tarjoaa kyllä aika lailla paremmin vastinetta rahalle.)

Star Realms Deluxe Nova Collectionin promokuva.

Almanac: The Dragon Roadin kansi

Almanac: The Dragon Road on ensimmäinen osa Scott Almesin uutta Almanac-pelisarjaa. Pelit ovat kirjoja, joissa jokainen kierros pelataan eri sivulla. Sivuilla on sitten erilaisia jippoja, mitä työläistenasetteluun tulee.

Peli maksaa 79 dollaria postikuluineen. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2021. Kampanja löytyy täältä ja loppuu jo torstaina 23.1.2020, joten toimi nopeasti, jos kiinnostaa.

Almanac: The Dragon Roadin esimerkkisivu.

Dungeon Partyn kansi

Dungeon Party on nopea fantasiateemainen baaripeli, jota pelataan kolikoilla ja lasinalusilla. Luolasto rakennetaan kokoamalla pinkka lasinalusia, jotka kuvaavat huoneita, hirviöitä ja aarteita. Pelaaminen tapahtuu pompauttamalla kolikkoa pöydälle, tavoitteena on osua vähintään puoliksi lasinalusen päälle.

Peli maksaa 19 dollaria ja postikuluja tulee arviolta 15 dollaria päälle. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Apex Theropod Deck-Building Game on vuonna 2015 ilmestynyt dinosaurusteemainen pakanrakennuspeli, jossa pelaajat ovat kilpailevia huippupetoja. Nyt Kickstarterissa on Collected Edition, jossa on mukana peruspeli ja kaikki lisäosat. Lisäosia onkin ehtinyt ilmestyä jo kahdeksan.

Täysi kokoelma maksaa 105 dollaria ja arviolta 30 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Apex Theropod Deck-Building Gamen promokuva

Mikon pelaamia

Alkuvuoteen on mahtunut kaupunginrakentelua parinkin pelin verran.

Legopalikoilla pelattava talonrakennuspeli City Blox näytti kannen perusteella hauskemmalta kuin mitä se oli. Pelaajien tehtävänä on rakentaa taloja draftaamalla palikoita, mutta pelistä puuttuu kaikki haaste ja se on kuorrutettu vieläpä parilla täyshölmöllä idealla.

Tamperelaiseen PC-peliin perustuva Cities: Skylines oli sitten pykälää vakuuttavampi tapaus. Nationsin suunnittelijan Rustan Håkanssonin kehittämä ja Kosmoksen julkaisema peli on yhteistyöpeli, jossa rakennetaan kaupunkia kaavoittamalla tontteja ja huolehtimalla peruspalveluista.

Laudalle kaavoitettavat alueet vaikuttavat kaupungin parametreihin positiivisesti tai negatiivisesti. Jätehuolto, vesi ja sähkö ovat asioita, joiden riittävästä tasosta on huolehdittava, työvoiman oikea määrä vaikuttaa rahatilanteeseen ja rikollisuus, saaste ja liikennekaaos ovat asioita, joiden suistuminen raiteiltaan lopettaa pelin.

Peli on siis yhtä vuotavan padon tilkitsemistä: nyt pitää hillitä rikollisuutta, nyt tuottaa lisää sähköä, nyt hankkia työvoimaa – ja kaiken aikaa takana raksuttaa kova tarve tuottaa paljon rahaa, jotta on varaa maksaa kaikki nämä kalliit palvelut. Kuten jokainen kotikaupunkinsa taloutta seurannut tietää, kaupungin pyörittäminen on kallista ja epäkiitollista touhua.

Cities: Skylines on avoimin kortein pelattava yhteistyöpeli, jossa pelaajien on yhdessä tuumin pohdittava kehitystä. Toimii siis erinomaisesti yksinpelinä ja isommalla porukalla vaara ajautua yhden pelaajan komennettavaksi on ilmeinen.

Kosmos on iso julkaisija ja siksi on vähän yllättävää, miten peli on vähän nuhjuisen näköinen. En nyt ihan rumaksi sanoisi, mutta en kyllä kauniiksikaan.

Minun makuuni Suburbia vie voiton kaupunginrakennuksessa varsin selvästi, mutta voisin kyllä pelata Citiesiä toistekin, vaikkapa kaksinpelinä. Yksin tartun kyllä mieluummin PC-versioon.

Lähikuva Cities: Skylines -pelin kaupungista.
Varsin täyteen rakennettuja kortteleita Cities: Skylinesissä. Kuva: Mikko Saari

A Feast for Odinin seuraavaa The Danes -lisäosaa odotellessa testattiin Harvest-minilisäosa. Tässä viiden euron hintaisessa pikkulisärissä tulee yksi uusi saari ja ennen kaikkea uusi todella kiinnostava sääntömuutos.

Aikaisemminkin A Feast for Odinia on voinut pelata kuuden ja seitsemän kierroksen pelinä. Olen pelannut itsestäänselvästi seitsemän kierroksen peliä, mutta Harvest tekee kuuden kierroksen pelistä kiinnostavamman uudella tehostartilla. The Norwegians -lisäosan kanssa pelaajat aloittavat pelin hieman paremmin resurssein ja käsityöläisvaja suoraan rakennettuna.

Kiinnostava uutuus on myös sadonkorjuuarvonta. Sen sijaan, että sadonkorjuu on ennaltamäärätty, se onkin sattumanvarainen. Kahdeksan tokenin joukossa on neljä tyhjää sadonkorjuuta ja sadonkorjuut 1, 1–2, 1–3 ja 1–4. Ensimmäiseen vuoteen tulee varma sadonkorjuu, mutta muuten arvotaan. Useamman tyhjän kierroksen putki tekeekin ruokkimisesta kiinnostavan haasteen.

Harvest on todella hyvä esimerkki pienestä suuresta lisäosasta. Osia on vähän ja lisäri on halpa, mutta se tekee todella mielenkiintoisia juttuja pelille. Tämä kannattaa hankkia.

Harvest-lisäosan mukana tuleva Isle of Mull -saari täyteen rakennettuna.
Uusi Isle of Mull täyteen rakennettuna. Lisärissä tulee myös pieniä yhden ruudun laattoja. Kuva: Mikko Saari

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *