Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 19.11.2018: Lautapelit.fi-uutuuksia

Katsauksessa on tällä viikolla esittelyssä Lautapelit.fi:n ja Iellon uutuusjulkaisuja, Lautakunnan uusia jaksoja ja ensimmäisiä pelikokemuksia KeyForgen ja Shards of Infinityn lisäosan kanssa.

Pienen tauon jälkeen uutiskatsaus on taas täällä. Katsauksessa on tällä viikolla esittelyssä Lautapelit.fi:n ja Iellon uutuusjulkaisuja, Lautakunnan uusia jaksoja ja ensimmäisiä pelikokemuksia KeyForgen ja Shards of Infinityn lisäosan kanssa.

Lautapelit.fi-julkaisuja: Lost Cities, Oh Shit!, Bang! Noppapeli

Lost Cities eli Kadonneet kaupungit on saatavilla uutena Lautapelit.fi:n julkaisemana laitoksena. Uudessa laitoksessa on Vincent Dutrait’n näyttävä kansikuva ja uudelleen kuvitetut kortit.Lost Cities

Lisäksi peliin on uusi kuudennen maan muunnelma, joka on muuten kuin alkuperäinen peli, mutta maita on tosiaan viiden sijasta kuusi. Lauta on kaksipuolinen, toiselta puolelta löytyy viisi ja toiselta kuusi väriä, eli peliä voi pelata alkuperäisenä tai uutena versiona.

Uuden laitoksen ulkoasua voi ihmetellä vaikkapa Lautapelit.fi:n promovideolta:

Bang! Noppapeli on noppaversio Bang!-korttipelistä, joka tiivistää Bang!:n keskeiset piirteet, eli salaiset roolit ja toisten pelaajien ammuskelun korttipeliä napakampaan muotoon vauhdikkaaksi noppapeliksi. Kai Saarto kommentoi peliä Lautapelioppaan arvostelussa näin:

Bang! The Dice Game on selvästi aiemmin ilmestynyttä Bang!-korttipeliä nopeampi. Viidellä pelaajalla yhden pelin kestoksi tuli noin vartin verran. Bang! The Dice Game onkin mainio filleri, kunhan peliporukasta löytyy 5–8 henkilöä.

Bang! The Dice Game on monessa peliporukassa korvannut edeltäjänsä. Korttipelissä on enemmän optioita, mutta sen pidempi kesto saattoi tuoda ikäviä ongelmia. Alkuvaiheessa eliminoitu pelaaja joutui katsomaan sivusta joskus tunninkin mittaiseksi venyvää peliä. Noppaversiossa ei tylsiä hetkiä ehdi tulemaan.

Kolmas uutuusjulkaisu on Oh Shit!, joka on uusi nimi vanhalle tutulle No Thanks! tai Geschenkt-pelille. Uudessa versiossa on uusittu kuvitus ja isokokoiset kortit, mutta muuten se on tuttu korttipeli huonojen juttujen välttämisestä.

Iellon uutuuksia vuodelle 2019

Iello on esitellyt vuoden 2019 uutuuspelejä. Richard Garfieldin Bunny Kingdom laajenee helmikuussa taivaisiin uuden Cloud Kingdom -lisäosan myötä. Lisärissä on uusia kortteja, uusia resursseja, viidennen pelaajan nappulat ja uudenlainen, aikaisempaa isompi rakennus ja uusi pelilauta, jonka myötä voi yhdistää taivaalla olevia alueita maalla oleviin.

Cloud Kingdom
Testikappale Cloud Kingdomista Spiel-messuilta. Kuva: W. Eric Martin / BGG

Lisäri tulee myös Kanagawaan. Kanagawa: Air lisää peliin uusia elementtejä, joilla vaihtelunhaluinen voi korvata peruspelin elementtejä. Lisäri tulee myös Big Book of Madnessiin.

Japanilaisiakin pelejä on ohjelmassa. The Little Town Builder on viime vuonna Japanissa ilmestynyt Little Town Builders, jossa rakennellaan neljän kierroksen ajan pientä kaupunkia resursseja keräten ja rakennuksia pykäten. Tokyo Game Marketissa parhaan pelin palkinnon voittanut 8Bit Mockup taipuu Legendary Forests -peliksi ja on luonteeltaan Karuban tai Take It Easyn tyylinen moninpelipasianssi. Topa Topa on trendien huipulla: polyominopohjainen kupongintäyttöpeli. Tämä on uusi versio vuoden 2016 Sweets Stackista.

Uutuuksista raportoi BGG News.

Kinkkucon on tulossa

Alkuvuoden conikalenterin kohokohtiin on jo vuosikausien ajan kuulunut Kinkkucon Kuopiossa. Kinkkucon järjestetään myös vuonna 2019: tapahtuma pidetään Kuopiossa 4.–6.1.2019, paikkana tuttu Lukema Kuopiossa Itä-Suomen yliopiston kampuksella.

Ohjelmassa on vapaata pelaamista. Pelitoiveet Vimpeliin. Tapahtuma avataan perjantaina klo 17, lauantaina ovet ovat auki 9–22. Sunnuntaina on lasten peliaamu 9–14 ja pelit jatkuvat klo 16 asti. Viikonlopun pelit maksavat 10 €, Lautapeliseuran jäsenet saavat 5 € alennusta.

Kinkkuconista löytyy lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.

Lyhyet

  • Gale Force Ninen perustaja John Kovaleski jätti GF9:n yhdessä Aaron Dillin ja Peter Przekopin kanssa. Kolmikko perusti oman Monster Fight Club -pelifirman. Firman tulevista julkaisuista ei ole vielä tietoa.
  • Jolly Rogerin perustaja John Dietz myi firmansa Ultra Prolle vuona 2015. Pelifirman perustamisen sijasta Dietz on perustanut The Dietz Foundationin, hyväntekeväisyyssäätiön, joka edistää koulutusasioita ja muun muassa pelien käyttöä luokkahuoneissa.
  • Essenissä todellakin riehui varkaita. Arvioiden mukaan varkaat veivät jopa 20 000 euroa. Eniten hävisi Japanime Games, jolta vietiin yli 10 000 dollaria. Muita uhreja olivat Artipia Games, Folded Space, Gotha Games, Greenbrier Games ja Hub Games. Japanime Gamesin sivuilla on lisää tietoa varkauksista.

Lautakunta

Lautakunnassa on viime aikoina käsitelty Mikko Saaren uutta Löydä lautapelit -kirjaa ja Lautakunnan jäsenten lempisuunnittelijoita.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Big City on Franz-Benno Delongen kaupunginrakennuspeli vuodelta 1999. Pelistä ei ole ilmestynyt uusia laitoksia koskaan, joten voi sanoa, että jo olikin korkea aika. Mercury Gamesilla on nyt Kickstarterissa Jumbo-laitos, joka on iso ja näyttävä kokonaisuus. (”Current expected box size: 12.25″ x 12.25″ x 4.75″. Current expected weight: A lot.”).

Jumbo-nimitys tulee siitä, että pelin rakennusminiatyyreistä on tehty aikaisempaa suuremmat ja yksityiskohtaisemmat. Peruspeli on pudotettu korkeintaan nelinpeliksi, viides pelaaja tulee mukaan vasta lisärissä. Yleisesti alkuperäistä peliä ei pidetä erityisen pelikelpoisena viidellä pelaajalla.

Peli on tulossa vain Kickstarteriin, eli kaupoista tätä ei saa, sen verran kalliista tuotannosta on kyse. Hintakin on melko reipas: perusboksi 115 euroa, lisärin kanssa 130 euroa ja pari kymppiä postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019, mutta suoraan sanottuna yllätyn, jos peli saapuu ajoissa. Kampanja löytyy täältä. (Jos haluaa päästä halvemmalla ja saada pelinsä nopeammin, BGG:n torilta saa alkuperäisiä.)

Big City

Luna on Stefan Feldin peli vuodelta 2010 ja nyt Kickstarterissa saamassa Tasty Minstrelin Deluxified-käsittelyn. Pelissä on pikkuripaus uutta sisältöä, mutta pääpaino on huippulaadukkaissa deluxe-komponenteissa, kuten kaksikerroksisissa pahvilaatoissa, metallitokeneissa ja silkkipainatuksia koristelluissa puutokeneissa

Täysi Deluxified-versio maksaa 104 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Rallyman GT on uusi versio Rallyman-rallipelistä. Nyt ei ajeta rallia ja lasketa sekunteja, nyt ajetaan GT-autoilla kilpaa radalla ja ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt voittaa. Noppasysteemi on kuitenkin tuttu Rallymanista, eli käytössä ei ole heitä-ja-liiku-mekanismi, vaan nopanheitolla liikutaan aina yksi askel ja mitä useampaa noppaa vuorolla heität, sitä isomman riskin ulosajosta otat. Mekanismi toimi ainakin alkuperäisessä Rallymanissa todella hyvin.

Peli maksaa 49 euroa ja 7,50 euroa postikuluja päälle. Verotonta toimitusta lupaillaan marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Rallyman GTAssassin’s Creed: Brotherhood of Venice on huippusuositun videopelisarjan lautapelidebyytti. Julkaisija Triton Noir on tehnyt aikaisemmin V-Commandos -pelin toisen maailmansodan kommando-operaatioista ja Assassin’s Creed on sama peli uudella IP:llä. Se on ihan hyvä merkki: vaikka tekijät ovat melko kokemattomia, tämä ratkaisu takaa, että figupläjäyksen takana on ihan oikea peli. V-Commandosilla on Dice Towerin Seal of Excellence -palkinto ja aivan mainiot reittaukset.

Peli maksaa 105 euroa, lisäostoa on toki tarjolla päälle. Toimitus on luvattu kesäkuulle 2020 ja postikuluja on odotettavissa 20–30 euroa. Kampanja löytyy täältä.

Assassin's Creed

Mikon pelaamia

Edellisessä uutiskatsauksessa esiteltiin Discover: Lands Unknown, josta on kohtapuoliin tulossa arvostelu. Siitä ei siis nyt muuta kuin se, että kylläpä on ensipelien jälkeen fiilikset peliä kohtaan laskeneet; ei se niin ihmeellinen ole, kun ensivaikutelma menee ohi.

KeyForge, sen sijaan, on ollut huomattavasti kiinnostavampi kokemus. Sain Asmodeelta muutaman peruspakan kokeiluun ja ostin sitten itse peruspakkauksen, jossa tulee tarvittavat tokenit ja muut. Ilmankin pärjää: ensimmäiset pelit pelasimme käyttäen pokerichippejä. Aivan varaukseton virallisten komponenttien fani en edes ole: æmber- ja vahinkotokenit ovat hyviä, mutta esimerkiksi lisävoimien merkitseminen +1-korteilla on vain tyhmää. Esimerkiksi noppa toimii paremmin. Ilman perusboksiakin siis pääsee liikkeelle, jos peliä haluaa kokeilla.

Kokeileminen kyllä kannattaa,  jos tämäntyylinen korttipeli kiinnostaa. Kerroin fiiliksiä Lautapelihetken jaksossa 49:

Peli on mukavaa vaihtelua Magicille ja toisaalta pakanrakentelupeleille. Tavoite on eri: taistelemisen sijasta pitää kerätä æmberia ja takoa siitä avaimia. Niinpä pöydällä olevien hirviöiden voima ei ole niin kriittinen asia, eikä vahva hirviö ole niin kova juttu kuin Magicissa. Tuntuu, että erilaisia lähestymistapoja on enemmän. Se on hauskaa. Valinnat, joita peli tarjoaa, vaikuttavat kiinnostavilta, eikä peli tunnu olevan ihan niin tuuripitoista kuin roska-Magic on.

Pelin ympärillä on riittänyt kuhinaa viime päivinä. BGG:ssä KeyForge-tilaukseni on laulanut monta keskusteluketjua joka päivä. Pelin säännöissä tuntuu olevan vähän täsmentämisen varaa. Ensimmäinen sääntökirjapäivitys saatiinkin jo: sääntökirjan versio 1.1 paikkaa muutaman ammottavimman aukon. On selvää, että tällaisessa pelissä paikkaamista riittää jatkossakin, korttien interaktiot ovat sen verran monimutkaisia. En siis oikeastaan muuta odotakaan, mutta toki toivon, että FFG päivittää sääntökirjaa riittävän tiuhaan.

Toinen haloo nousi siitä, kun kävi ilmi, että osalla pakoista on nimiä, joita FFG ei aio hyväksyä. Tällaisia pakkoja ei voi rekisteröidä ja jos ne palauttaa FFG:lle, tilalle saa kaksi käypäistä pakkaa. On toki tasan varmaa, että eBayssa tällaisesta sopimattomasta pakasta saa varmasti paremman tuoton. Arrowstabber, the ”Elder” of Fascism on yksi kielletty pakka; The Emperor that Pays for Boys kuulostaa myös epäonniselta. Omistani oudoin on The Parent who Purchases the Revolution.

Shards of Infinityn uusi Relics of the Future -lisäosa on päässyt testiin parin pelin verran ja hyvältähän sekin vaikuttaa. Se lisää muutaman uuden kortin pakkaan, mutta kiinnostavin uutuus ovat Relicit. Jokaiselle pelattavalle hahmolle (Decima, Volos, Tetra ja Ko Syn Wu) on kaksi Relic-korttia, joista toisen saa sekoittaa pakkaan, kun saa 10 Masterya kokoon.

Tämä on hauska lisä: tehokkaat kortit antavat eri hahmoille niiltä alkuperäisessä pelissä puuttunutta luonnetta ja eroavuutta toisistaan. Lisäksi tämä kannustaa keräämään Masterya, sillä kortit ovat varsin hyviä. Pakkaan tulee lisäksi muutama kortti, jotka tuottavat ekstrabonuksia, jos sen pelaa joku tietty hahmo – esimerkiksi Hounds of Volos parantaa viisi pistettä terveyttä, mutta jos kortin pelaa Volos, se tekee lisäksi viisi vahinkoa.

Shards of Infinityn faneille Relics of the Future on aivan pakko-ostos. Itsekin pelaisin tätä kovasti – mutta just nyt KeyForge vie kyllä voiton. Sori.

Tulevat lautapelitapahtumat

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *