Uutiskatsauksessa esitellään Vuoden peli -finalistit ja Lautapelit.fi:n uudet kupongintäyttöpelit. Tulevissa tapahtumissa kiinnostava DaimyriaCon ja ja Essenin uutuuksiakin kelataan läpi.
Vuoden peli -finalistit 2019
Vuoden peli -kilpailun finalistit on julkistettu. Kilpailun voittajat julkistetaan keskiviikkona 21.8.2019, joten niistä lisää seuraavassa uutiskatsauksessa. Päivitän voittajat myös tähän juttuun keskiviikkona, kunhan ne julkaistaan, ja julkaisen tiedon voittajista heti tuoreeltaan Lautapelioppaan Facebook-sivulla.
Päivitys: Palkinnon voittajat on merkitty listoihin.
Lastenpelit:
- Dobble 360 – Asmodee Nordics
- Pyjama-Drama – Amo
- Who did it? – Lautapelit.fi (voittaja)
Dobble 360 on vanha tuttu Dobble, mutta lisävarusteena on pyörivä teline, johon kortit laitetaan. Pyjama-Drama on muistipeli, jossa kuninkaalliset menevät nukkumaan, mutta eivät osaa päättää, millaisen pyjaman pukevat. Kun kummitus tulee esiin, kaikki menevät peiton alle piiloon. Jokainen pelaaja saa saa sitten värin tai henkilön ja tehtävänä on muistaa, mistä sängystä kyseinen henkilö tai pyjaman väri löytyy. Who did it? on nopeus- ja muistipeli olohuoneen lattialle kakkineista lemmikeistä.
Oma suosikkini, hyväksi havaittu Who did it? on onneksi listalla. Harmittelen, ettei Lohikäärmeen henkäys mahtunut listalle, viime vuoden Kinderspiel des Jahres -voittajana olisin odottanut sen pärjäävän, peli kun on varsin mainio. Onneksi viime vuoden kalapelin kaltaisia leluja ei tällä kertaa palkita, Dobble 360 on lähinnä sitä (ja olisin kyllä kovin pettynyt, jos se voittaisi, koska se näistä finalisteista tuo vähiten mitään uutta).
Perhepelit:
- Combo Color – Asmodee Nordics (voittaja)
- Copenhagen – Lautapelit.fi
- Virus – Amo
Combo Color on kilpailullinen värityspeli, jossa väritetään kuvaa strategisesti ja yritetään valloittaa tilaa. Copenhagen on mainio setinkeräily- ja korttienasettelupeli. Viruksesta ei ole vieläkään mitään tietoa. Päivitys 21.8.2019: Luotettavista lähteistä on varmistettu, että Virus on vuonna 2015 julkaistu espanjalainen kepeä korttipeli Virus!.
Hieman yllättää, että Planet ei mahtunut listalle; se on kuitenkin näyttävä, hyvän ensivaikutelman peli. Tokyo Highway karsiutui myös, mahdollisesti sääntöjensä sekavuuden ja turhauttavuutensa vuoksi.
Partypelit:
- Maki Stack – Lautapelit.fi
- Pictionary Air – Toyrock (voittaja)
- Tummple! – Asmodee Nordics
Maki Stack on sushinpalojen pinoamista eri tavoilla yhteistyössä parin kanssa. Pictionary Airissa piirrellään vihjeitä kun perinteisessä Pictionaryssa, mutta nyt ei piirretä tavallisella kynällä paperille vaan valokynällä ilmaan. Piirtäjä ei siis itse näe kokonaisuutta, mutta vastaanottajat näkevät puhelimen näytöltä valmiin piirroksen. Tummple! on melko tavanomainen, mutta toimiva torninrakennuspeli. Mikään näistä ei varsinaisesti harmittaisi voittajana.
Koko perhe pelaa -blogissa oli hyvä esittely finalisteista. Harmillisesti vuoden paras partypeli Decrypto karsiutui jo lähdöstä: se ei ollut ehdolla tässä sarjassa ollenkaan (peli on ehkä vähän väliinputoaja: liian strategiapeli partypeliksi, liian partypeli strategiapeliksi). Bang Noppapelikään ei pärjännyt.
Strategiapelit:
- Amul – Lautapelit.fi
- Azul: Stained Glass of Sintra – Asmodee Nordics
- Terraforming Mars – Lautapelit.fi (voittaja)
Strategiapelisarjan finaaliin päätyi kova kolmikko. Azul jäi viime vuonna kakkoseksi Majestylle, toki perhepelien sarjassa, joten saapa nähdä, onko strategiapelisarjan raati tänä vuonna suopeampi. Amulin etuna on todella joustava pelaajamäärä, 3–8 on todella lavea skaala strategiapelille ja laaja pelaajamäärä on toiminut tähän asti 7 Wondersille hyvin. Terraforming Mars on melkoinen järkäle ja veikkaan, että tässä kisassa valinta osuu johonkin kevyempään peliin (Pelaajien valinta sen sijaan saattaa hyvinkin arvostaa Terraforming Marsia).
Pakohuoneet eivät edelleenkään pärjää näissä kisoissa, toki Escape Room on melko selvällä erolla vaisuin tähän asti suomeksi julkaistuista pakohuonepeleistä. Carcassonne Safarin potku ei riittänyt finaalisijaan ja Decryptosta puhuttiinkin jo partypelien puolella.
Lautapelit.fi julkaisee kupongintäyttöpelejä
Lautapelit.fi julkaisee pohjoismaiset laitokset kahdesta uudesta kupongintäyttöpelistä.
Welcome to… on 1950-luvun Yhdysvaltojen lähiömaailmaan sijoittuva peli, jossa tehdään unelmalähiötä. Noppia ei kuitenkaan heitellä, vaan numerot nostetaan korttipakasta. Pelistä löytyy suomenkielinen arvio Todellisuuspaolta.
Toinen uutuus on Uwe Rosenbergin Second Chance, jossa täytetään 9×9-ruudukkoa. Joka vuoro nostetaan kaksi korttia, joista toinen pitää käyttää. Jos kumpikaan ei sovi, saa vielä pelin nimen mukaisen toisen tilaisuuden, eli oman lisäkortin, mutta jos sekään ei sovi, putoaa pelistä.
Welcome to… maksaa noin 27 euroa, Second Chance vain noin 17 euroa. Pelit tulevat saataville aivan lähiaikoina.
Lautapelit.fi:ltä on tullut hiljattain muitakin uutuuksia. Maki Stack on pareittain pelattava sushiteemainen näppäryyspeli, Kitty Cat taas kissa-aiheinen muistipeli lapsille. Tunteiden värit on opettavainen peli, jolla voi opettaa lapsia sanoittamaan tunteita. Exit-sarjaan on puolestaan saatu uusi suomennos, kun The Sunken Treasure on kääntynyt Uponneeksi aarteeksi.
Tapestry on tulossa
BoardGameGeekin kuumien pelien listan ykkössijaa on jonkun aikaa hallinnut Tapestry, hypemestari Jamey Stegmaierin suunnittelema parituntinen sivilisaatiopeli. Peli kattaa ihmiskunnan eloa esihistoriasta tulevaisuuteen. Tavoitteena on kehittyä tieteessä, teknologiassa, löytöretkeilyssä ja sotavoimissa.
Stonemaierin suunnittelupäiväkirjasta löytyy lisätietoja, samoin tästä BGG:n keskusteluketjusta, johon on koottu Facebookin livestreamin parhaita paloja. Stegmaier itse vertaa peliä A Feast for Odiniin, Mombasaan ja Russian Railroadsiin.
Peli on tulossa ennakkotilattavaksi Stonemaierilta syyskuussa 2019, rajoitetusti myyntiin Essenissä ja yleisempään jälleenmyyntiin joulukuun tienoilla.
DaimyriaCon Tavernassa lokakuussa
Sami Laakson peleihin keskittyvä DaimyriaCon järjestetään lautapelikahvila Tavernassa 4.–5.10.2019. Tapahtuman ohjelmaan kuuluu:
- Dale of Merchants -turnaus (mukana osat 1 ja 2 ja Dale of Merchants Collection)
- Tarinavetoisen rauhantekopelin Dawn of Peacemakersin peluutusta
- Tulevan roolipelin ja lautapelin yhdistelmän Lands of Galzyrin prototyypin peluutusta
- Dale of Merchantsin peluutusta
- Pelien tekijä Sami Laakso kertoo pelien luomisesta ja on tavattavissa koko tapahtuman ajan
Lisätietoja löytyy tapahtuman Facebook-sivuilta.
CMONin uutuuksia: Cyberpunk 2077 ja Ankh
CMON lähtee keräilykorttipelimarkkinoille. Cyberpunk 2077 – After: The Card Game on Andrea Chiarvesion ja Eric M. Langin suunnittelema kyberpunk-keräilykorttipeli, joka perustuu CD Projekt Redin Cyberpunk 2077 -videopeliin, joka taas perustuu vanhaan Cyberpunk 2020 -roolipeliin – vähän kyllä hämmentää ajatus, että vuosi 2020 kuulosti joskus minunkin nuoruudessani todella futuristiselta.
Eric Lang kehuu pelanneensa Cyberpunk 2020:aa ensimmäisestä laitoksesta alkaen, joten siltä pohjalta tekijät ovat kunnossa. CMONin sivuillakaan ei ole vielä juurikaan tietoa varsinaisesta pelistä.
Ankh: Gods of Egypt sen sijaan ei ole vanha roolipelikäännös, vaan Eric Langin peli, joka on Blood Ragen ja Rising Sunin aloittaman trilogian kolmas osa. Kuvittajana on Adrian Smith ja figut on tehnyt Mike McVey. Tapahtumat sijoittuvat nimen mukaisesti Egyptiin, jossa pelaajat ovat jumalia.
Ankh on epäsuorempaa aluehallintaa ja ilmeisesti tuuria ei ole juurikaan mukana. Tietoa pelistä on koottu BGG-ketjuun. CMONin oma sivu on mainospuhetta. Peli tulee Kickstarteriin loppuvuodesta 2019.
Essen-uutuuksia
BoardGameGeekin Essen-ennakkolista on avattu. Tulen käymään listalta löytyviä pelejä läpi Esseniin asti, mutta kuulisin mieluusti, mitkä pelit teitä kiinnostavat – mitä kaikkea listalta kannattaisi nostaa esiin?
- Fire! on Friedemann Friesen uusi peli Fable-järjestelmään, yksin- tai kaksinpelattava peli vanhojen arcade-pelien hengessä.
- Power Gridin uuteen Recharged-versioon tulee Lähi-idän ja Etelä-Afrikan kartta.
- Sébastien Dujardinin, Xavier Georgesin ja Alain Orbanin Black Angel tulee nyt. Tekijät ovat Troyes’n takana ja BGG:ssä on kätevä vertailu pelien välillä.
- Through the Agesiin tulee New Leaders and Wonders -lisäosa.
- Alexander Pfisteriltä tulee Maracaibo, 1600-luvun Karibialle sijoittuva iso ja raskas peli (60–150 min, painoluokka nelosen luokkaa BGG:ssä). Julkaisijana on Game’s Up.
- Tony Boydellin teenviljelyspeli Alubari: A Nice Cup of Tea ilmestyy Matagotilta ja Boydellin Surprised Stare Gamesilta. Luvassa on teenviljelyä Darjeelingissä Intiassa ja Boydellin tapaan myös rautateiden rakentelua on mukana, peli on samaa peliperhettä Snowdonian kanssa.
- Welcome To… saa jatkoa lisäosilla, joissa on kaksi uutta naapurustoa. Ice Cream Truck & Outbreak -lisärissä on toisena osapuolena jäätelöauto, jota seuraamalla tienaa jäätelöä ja toisessa skenaariossa zombieita. Easter Egg Hunt & Doomsday -lisärissä on pääsiäisen munajahtia ja ydintuhoa. Hienot parit! Welcome To… New Las Vegas taas on itsenäinen peli, jossa on sama mekaniikka, mutta nyt rakennellaan kasinoita, hotelleja, golfkenttiä ja sen sellaista. Peli ilmestyy 2020, Essenissä on tarjolla demoa.
- Lorenzo il Magnificosta tulee korttipeliversio. Masters of Renaissance: Lorenzo il Magnifico – The Card Game on Simone Lucianin ja Nestore Mangonen koneistonrakennuspeli, joka tiivistää Lorenzon tunnelmaa 30–45 minuuttiin ja yksinkertaisempiin sääntöihin.
- Samalta kaksikolta tulee myös Newtonin lisäri Great Discoveries Expansion.
- Sierra West on uudisasutusta 1840-luvun Yhdysvalloissa. Peli tarjoaa neljä eri skenaariota ja pelitapaa, joissa on erilaisia lähestymisiä toiminnonvalintaan, työläistenasetteluun ja pakanrakentamiseen. Suunnittelijan päiväkirja.
- City of the Big Shoulders on bisnespeli, joka sijoittuu 1800-luvun lopun Chicagoon. Silloin sai alkunsa moni yhä suosittu brändi. Tämä peli on 18xx-tyylinen osakekeinottelupeli, jossa rautateiden rakentamisen sijasta operoidaan erilaisilla yrityksillä. Konseptia on tiivistetty jonkin verran, peli kestää noin 2,5 tuntia.
- King’s Dilemma on ”interaktiivinen narratiivikokemus legacy-elementeillä”, eli tarinankerrontaa useilla eri haarautuvilla juonikuvioilla. Pelaajat ratkovat kuninkaan puolesta erilaisia vaikeita ongelmia ja päätökset vaikuttavat pelin etenemiseen. Samalla pitää kerätä hyötyä omalle suvulle ja toivon mukaan pitää valtakunta kunnossa.
- Tokyo Highway: Cars & Buildings on lisäri Tokyo Highwayhyn. Lisärissä on neljä rakennuspylvästä ja jokaiselle pelaajalle setti autoja. Nämä autot eivät ole identtisiä kuten alkuperäiset, vaan mukana on vaihtelua kuten busseja, kuorma-autoja ja erikokoisia henkilöautoja.
Lautakunta
Lautakunta vieraili elokuun alussa LitsaCon-tapahtumassa, jossa Tuomo Pekkanen haastatteli tapahtuman osallistujia.
Lyhyet
- Traconissa järjestetään pelisuunnittelukilpailu. Lautapelisuunnittelukilpailussa on osallistumisaikaa 15.11.2019 asti. Ensimmäinen luonnos palautetaan 4.10. mennessä. Tuomaristo ja testipelaajat testaavat pelejä Tracon Hitpointissa 23.–24.11.2019. Kisan voittaja pääsee esittelemään peliään Lautapelit.fi:lle. Kilpailun säännöissä painotetaan aloittelijaystävällisyyttä, eli nyt haetaan helppoja ja yksinkertaisia pelejä.
- Obscurio on Mysteriumin sukuinen peli, jossa yritetään selviytyä taianomaisen kirjaston kuvien keskellä. Joukossa on petturi, joka sotkee kuvien tulkintaa. Lisätietoja Libelludin nettisivuilta. Julkaisuajankohdaksi luvataan syyskuu 2019.
- Asmodee on taas käynyt ostoksilla. Nyt omistukseen siirtyi kanadalainen lautapelijakelija Lion Rampart Games, joka jo aikaisemmin jakeli Asmodeen pelejä. Sama kohtalo oli chileläisellä Skyshipillä ja taiwanilaisella Go Kidsillä. Asmodee on ostanut myös The Green Board Game Companyn, joka on erikoistunut opettavaisiin peleihin ja puzzleihin.
- Tuomas Korppi on julkaissut omakustanteena teoksen Filosofien pelit, josta kerrotaan näin: ”Filosofien pelit on kirja lauta- ja korttipelien pelaajalta lauta- ja korttipelien pelaajille, eli pelimaailmasta raapaistaan muutakin kuin pintaa. Kirja käsittelee pelejä niin fiktiivisten tarinoiden kuin filosofisen tutkielmankin muodossa. Tarinat vaihtelevat lastenkirjallisuudesta eroticaan, historiasta arkirealismin kautta spefiin. Koko ajan kuitenkin keskiössä on peli.”
- Patrick Raelin Playing slavery in the new edition of Struggle of Empires on mielenkiintoinen näkökulmaessee orjuuden esittämiseen peleissä. Miten käsitellä orjuuden kaltaista vaikeaa aihetta pelissä, jonka aihepiiriin se kuitenkin kuuluu niin olennaisena osana, että sen jättäminen pois olisi teennäistä kaunistelua?
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Sleeping Gods on Ryan Laukat’n (Above and Below, Near and Far) tuorein peli. Pelaajat ovat höyrylaivan miehistö vuonna 1929, tutkimassa mystisiä saaria. Pelaajien on löydettävä jumalten toteemeja päästäkseen kotiin. Peli on massiivinen avoin maailma, joka levittäytyy 26-sivuisen karttakirjan lehdille ja romaanin mittaiseen tarinakirjaan. Luvassa on 10–20 tunnin kampanja. Pelaajat voivat hypätä sisään ja ulos kampanjasta koska tahansa ja pelin voi niinikään pistää tauolle milloin tahansa. Pelissä on satoja tehtäviä, joiden tuloksilla on vaikutusta pelissä.
Peli maksaa 70 dollaria, lisärin kanssa 100 dollaria. Lisäostoja on tarjolla. Postikuluja tulee ainakin parikymppiä. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Rune Stones on Rüdiger Dornin suunnittelema ja Queen Gamesin julkaisema pakanrakennuspeli. Jokaisessa kortissa on numero ja kortteja pelataan aina kaksi kerrallaan – kortti, jossa on isompi numero, poistetaan pelaajan pakasta. Pelaaminen vaatii siis varovaisuutta, jotta ei menetä parhaita korttejaan. Tavoitteena on luoda kallisarvoisia riimukiviä.
Peli maksaa 55 dollaria Suomeen toimitettuna, lisärin kanssa 89 dollaria. Toimitusta lupaillaan jo lokakuulle 2019 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Haiclue on sananselityspeli, jossa vihjeet kehitellään viidestätoista sattumanvaraisesta sanalaatasta. Sen jälkeen mennään perinteisellä kaavalla: pisteitä tulee, jos saa muut arvaamaan oikein.
Peli maksaa 32 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Taxi Derby on nouki-ja-toimita-peli, jossa kilpaillaan asiakkaista taksikuskeina. Laudalla saa liikkua ylinopeutta, mutta jokaisesta nopeusrajoituksen yli menevästä liikkeestä on vaara tulla sakotetuksi. Jos taas ajaa nopeusrajoituksen mukaan, saa ohjata poliisiautoa muiden pelaajien kiusaksi.
Peli maksaa 34 dollaria, luksusmallina 39 dollaria ja metallirahojen kanssa 59 dollaria. Postikuluiksi luvataan 15 dollaria ja veroton toimitus on luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Fired Up on futuristinen taistelupeli, jossa pelaajat eivät ole taistelijoita, vaan yleisöä. Parhailla paikoilla istuva yleisö lyö vetoa taistelun tuloksesta ja pystyy vaikuttamaan taistelun kulkuun.
Perusmalli on 49 puntaa, fiinimpi versio 74 puntaa ja hienoin versio maalatuilla figuilla on 124 puntaa. Postikuluja tulee reilu kymmenen puntaa. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
After the Empire on peli Euroopasta Rooman tuhon jälkeen. Peli on tornipuolustusta ja työläistenasettelua, jossa pelaajat rekrytoivat pakolaisia, keräävät resursseja ja linnoittavat puolustuksiaan kestääkseen toistuvia valloittajien hyökkäyksiä.
Peli maksaa 85 dollaria ja parikymppiä postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Struggle of Empires on Martin Wallacen vanha peli vuodelta 2004. Pelaajat ovat 1700-luvun suurvaltoja, jotka taistelevat Euroopassa ja siirtomaissa. Erikoisuutena pelissä on vaihtelevat liittoumat, joissa ei tarvitse pelätä puukotuksia: ne ovat pitäviä. Eagle-Gryphon Games julkaisee pelistä nyt uuden Deluxe-laitoksen. Pelin ulkoasu on uudistettu ja sitä on hiottu. Mukana on myös kaksi Wallacen kehittämää muunnelmaa.
Peli maksaa 89 dollaria, postikuluiksi arvioidaan 25 dollaria. Kolme peliä saa halvemmalla. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Burgle Bros 2: Casino Capers on jatko-osa yhteistyöpeli Burgle Brosille. Nyt keikkaa heitetään pankin sijasta kasinolla. Perusidea on sama, mutta peliä on uudistettu kovalla kädellä, uusia ominaisuuksia on lisätty vähän joka kohtaan.
Peli maksaa 57 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
War and Peace on Mark McLaughlinin vanha sotapeli Napoleonin sodista vuodelta 1980. Peli on uudistettu täysin. War and Peace kattaa Napoleonin sotia vuodesta 1796 vuoteen 1815. Mukana on 13 erillistä skenaariota, kukin pituudeltaan 2–3 tuntia, ja lisäksi vuodet 1805–1815 kattava suuri kampanjapeli.
Peli maksaa 121 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Olen aina lähtökohtaisesti kiinnostunut tavoista pelata Magicia niin, että pelaajien omistamilla korteilla ei ole vaikutusta lopputulokseen. Cube draft on ollut suosikkini tähän asti. Nyt törmäsin uuteen pelimuotoon, jota piti kokeilla. Battle Box on formaatti, jossa pelataan yhdellä korttivalikoimalla. Pelaajat saavat yhteisestä pakasta noin 40 kortin omat pakat, joita täydennetään tarvittaessa.
Battle Boxin erikoisuutena landit on vakioitu: jokainen pelaaja saa kymmenen landin setin, tavallisesti yhden jokaista basic landia ja viisi kaksiväristä, esimerkiksi viereisten värien guildgatet tai tap landit. Nämä landit ovat pakan ulkopuolella ja niistä saa joka vuoro pelata yhden. Landia tulee siis peliin juuri oikea määrä ja värinkin saa valita itse. Vastineeksi kortit ovat sitten viisiväristä sekamelskaa.
Formaatti vaikuttaisi ensitestien perusteella hyvältä. Eihän se cube draftia ole, mutta toisaalta, eipä mene aikaa draftaamiseen, vaan pelaamaan pääsee nopeasti, vain pienen pakansekoituksen jälkeen. Noin parinsadan kortin pakka menee muoveissa fat packiin, eli kulkee helpommin mukana kuin isompi cube.
Battle Boxissa on muutamia perussääntöjä. Pakkaan kannattaa ottaa noin 200 korttia, mieluusti uniikkeja kaikki. Kortinnostoa kannattaa välttää, täysin vapaita ”etsi haluamasi kortti pakasta”-efektejä ei missään tapauksessa kannata ottaa mukaan, manantuotantoa pitää välttää ja landin tuhoaminen on myös kiellettyä (landit kannattaa suoraan suojata tuhoutumattomiksi, itse asiassa). Korttien voimakkuus kannattaa pitää melko tasaisena.
Setin voi rakennella vapaasti, mutta mahdollisuuksia on monenlaisia. Battle Boxin sivuilta löytyy valmiita ideoita: on perusboksia, Commander-settiä, ysärinostalgiaa ja aloittelijoiden opettamiseen tehty setti. Lisäksi on reilun sadan kortin minibokseja, jotka perustuvat yhteen settiin. Itse päädyin rakentelemaan aika geneerisen boksin, mutta boksiin tuli aika paljon kortteja, jotka käyttävät +1/+1-countereita jollain tapaa.
Pienen postiseikkailun jälkeen Lohikäärmeen henkäys eli HABAn viimevuotinen Kinderspiel des Jahres -voittaja Funkelschatz päätyi meille testattavaksi. Yksinkertaisen toimiva lastenpeli tarjoaa jotain vähän erilaista. Pelilaudalle kootaan renkaista torni, jonka sisälle kaadetaan jalokiviä. Joka vuoro joku pelaajista nostaa yhden renkaista pois. Tämä saa jalokiviä putoamaan laudalle. Pelaajat valitsevat jokainen värin ennen renkaan nostamista ja saavat sitten pitää kaikki kyseisen värin jalokivet. Tavoitteena on tietysti kerätä mahdollisimman paljon jalokiviä.
Eipä tästä valittamista ole. Säännöt ovat yksinkertaiset, pelaaminen on helppoa ja tehtävä on hauska. Oikean värin valitseminen vaatii vähän ajatusta ja loppu on sitten tuurista kiinni, miten jalokivet putoilevat laudalle ja putoavatko ne kenties laudan rei’istä suoraan pois. Peli on nopeasti ohi, joten jos tulos harmittaa, uusintaerä on vaivatonta ottaa.
Lautapelit.fi:n kupongintäyttöuutuudetkin saatiin testiin. Niistä Second Chance on selvästi minimalistisempi. Siinä on hyvin vähän turhaa: on vain 9×9-ruudukko, jota täytetään polyominoilla. Joka vuoro tarjolle tulee kaksi, joista toinen on piirrettävä ruudukkoon. Jos ei voi piirtää kumpaakaan, saa vielä lisätilaisuuden, jolla voi pysyä pelissä mukana, mutta jos ei natsaa, putoaa pois pelistä. Voittaa silti voi – pelissä ratkaisee se, kuinka monta tyhjää ruutua ruudukkoonsa jättää.
Pelissä on melkoinen annos tuuria, mutta myös hyvästä muistista on etua, ettei elättele toivoa täsmällisen sopivasta palikasta, joka meni jo. Kokemuskin auttaa, kun palikkavalikoima käy tutummaksi ja oppii paremmin hahmottamaan, millaisia tyhjiä tiloja kannattaa jättää. Second Chancen ulkonäkö on todella elegantti ja kun peli on vielä pienessä boksissa ja halpa, niin jo vain suosittelen: tässä on peli, joka tekee tehtävänsä ilman turhia krumeluureja ja turhaa konstikkuutta.
Welcome to… on sitten monimutkaisempi paketti, jossa on vähän enemmän opettelemista. Tässäkin on hylätty nopanheitot ja siirrytty kortteihin. Kortit ovat kaksipuolisia, toisella puolella on talonnumero ja toisella toiminto ja kun pakan päältä käännetään pakan viereen kortti, saadaan yhdistelmä molempia. Tällaisia yhdistelmiä on tarjolla kolme ja joku niistä pitäisi käyttää. Tavoitteena on täyttää oman lähiön kolme katua taloilla niin, että numerointi kasvaa vasemmalta oikealle.
Siinä sivussa on sitten mahdollista pykätä uima-altaita, rakentaa viheralueita, aidata pienempiä taloyhtiöitä ja kasvattaa niiden arvoa ja suorittaa asemakaavoja, joista saa bonuspisteitä. Mukana on siis paljon liikkuvia osia ja jos Second Chancea voi pelata aika lailla kaikkien kanssa, joilla vain kynä kädessä pysyy, Welcome to… on selvästi vaativampi kohderyhmänsä suhteen. Toisaalta se ehkä palkitseekin enemmän, kun saa mutkikkaita kuvioitaan rakenneltua. Tämäkin on genressään oikein kelpo peli.
Pelihaaste
Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6.
28. Pelissä on lohikäärme: Magic: the Gathering – Lienee vain kohtuullista, että Magic pääsee haastelistalle. Lohikäärmeitähän Magicissa riittää ja pelasinkin juuri pelin, jonka voitin klassisimmalla kaikista Magicin lohikäärmeistä eli Shivan Dragonilla.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 23.–25.8.2019 pidetään Sissukoni, Advanced Squad Leader -turnaus Käpylässä Helsingissä. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivuilta.
- 27.–29.9.2019 järjestetään Lautapelaamaan Helsingissä ostoskeskus Redissä.
- 4.–5.10.2019 järjestetään DaimyriaCon, Sami Laakson peleihin keskittyvä tapahtuma lautapelikahvila Tavernassa Tampereella. Ohjelmassa Dale of Merchants -turnaus ja Lands of Galzyrin esittelyä. Tapahtuman Facebook-sivut.
- 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
- 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Escape Room: Pakohuonepeli ei oikein sytyttänyt kilpailijoidensa tavoin.
- Arraial on portugalilainen katujuhla tetrispalikoinnin muodossa.
- Hauskuuden monet lajit -juttu avasi sitä, miten hauskuus peleissä rakentuu.
- Azul: Stained Glass of Sintra on uusi versio Azulista.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.
Lautapeliblogien päivitykset
- Todellisuuspaossa alkoi Ludica Obscura -juttusarja, joka esittelee vähän tunnettuja pelejä.
- Puutyöläinen kertoi kesäpelailujaan.
- Todellisuuspaon podcastissa Annika avaa Essen-ennakkopoimintojaan.
- Koko perhe pelaa esitteli Vuoden partypeli -finalistit.
- Huoltoreitissä Antero Kuusen WBC-raportista ilmestyi loput osat: osa 2, osa 3, osa 4 ja osa 5.
- Pöydällä arvosteli Dawn of Peacemakersin.
- Lunkisti.fi esitteli pelimuseoita ja museopelejä.
- Todellisuuspaon kahvipöydässä esiteltiin Okiya.
- Koko perhe pelaa -blogissa arvioitiin Dice Hospital.
- Noppapotissa esiteltiin Miiran puolison Janin top 20 -lista.