Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 18.3.2019: Martin Wallace teki sovun

Martin Wallace on tehnyt sovun Eagle-Gryphon Gamesin kanssa. Kiinasta löydettiin historiallisen lautapelin säännöt ja Chronicles of Crimen kehitystyökalu julkaistiin.

Uutiskatsaus esittelee kiinalaisen arkeologisen löydön, Chronicles of Crimen uuden kehitystyökalun, sen mitä seuraa kun Robo Rally ja The Mind menevät pussauskoppiin ja muutaman oikein herkullisen Kickstarter-kampanjan, mutta aloitetaan mahdollisesti Nobelin rauhanpalkinnon arvoisella sopu-uutisella:

Martin Wallace sovussa Eagle-Gryphonin kanssa

Edellisessä uutiskatsauksessa mainittiin Age of Steamin Kickstarterin yhteydessä, että uusi laitos ei nauti suunnittelija Martin Wallacen hyväksyntää. Nyt Wallace on julkaissut BGG:ssä tehneensä sovinnon Eagle-Gryphonin kanssa.

Wallacen mukaan kaikki riidat Age of Steamin suhteen on sovittu. Wallace hyväksyy, että Eagle-Gryphon Games on asianmukainen seuraaja Eagle Gamesille, jonka kanssa Wallace teki sopimuksen vuonna 2005. Kaikki Age of Steamin oikeudet on siirretty EGG:ille.

Wallace on luvannut olla puhumatta pahaa Eagle-Gryphon Gamesista. Sama toimii toisinpäin: molemmat osapuolet ovat valmiit jättämään riidat taakseen ja jatkamaan eteenpäin sovussa. Wallace on antanut Eagle-Gryphonille luvan käyttää nimeään Age of Steamin markkinoinnissa, mutta hyväksyy myös sen, jos nimeä ei laatikosta löydy.

John Bohrerista tässä ei mainita mitään. Bohrerin ja Wallacen välillä sopua tullaan tuskin koskaan näkemään.

Liubo-pelin säännöt löytyivät

Arkeologit ovat onnistuneet löytämään monia historiallisia pelejä. Yleinen ongelma on kuitenkin se, että vaikka pelivälineet säilyvät, säännöt eivät useinkaan säily. Säännöt kulkevat joko suullisena perinteenä tai sitten ne on kirjoitettu materiaaleille, jotka eivät kestä aikaa yhtä hyvin kuin pelivälineet.

Nyt Kiinassa on tehty merkittävä arkeologinen löytö, kun Nanchangin kaupungin lähistöllä sijaitsevasta Haihunin markiisin hautakammiosta löytyi bambuliuskoja noin 2000 vuoden takaa. Bambuliuskoista on löytynyt liubo-pelin säännöt. Peli oli aikoinaan hyvin suosittu, mutta sen tarkat säännöt katosivat Tang-dynastian kauden jälkeen ennen vuotta 1000.

Aiheesta uutisoivat muun muassa Helsingin Sanomat ja kiinalainen uutistoimisto Xinhua.

Liubon pelaajia
Vanha kiinalainen veistos liubon pelaajista. Kuva: Sailko / Wikimedia Commons

Chronicles of Crimen kehitystyökalu julkaistu

Lucky Duck Games on julkaissut Chronicles of Crimen kehitystyökalun, jolla voi rakentaa omia skenaarioitaan peliin. Lisäksi on julkaistu sarja Youtube-videoita, joilla pelin suunnittelija David Cicurel kertoo, miten hyviä skenaarioita tehdään.

Community Editor ja sen käyttöohjeet löytyvät Lucky Duckin sivuilta. Editori vaatii Windowsin, Mac- ja Linux-käyttäjät joutuvat valitettavasti katselemaan sivusta.

Robo Rally + The Mind = Quirky Circuits

Quirky Circuits on uusi peli Nikki Valensilta ja Plaid Hat Gamesilta. Peli yhdistelee Robo Rallya ja The Mindiä kiinnostavalla tavalla. Tavoitteena on saada kämppä siistiksi. Apuna on robotti-imuri, mutta ongelmana on se, että jokainen pelaaja ohjaa imuria yhtä aikaa.

Jokaisella pelaajalla on käsi kortteja, joissa on ohjeita imurille: käänny, mene eteenpäin, peruuta ja niin edelleen. Kortteja pelataan kuvapuoli alaspäin puhumatta ja kun tarpeeksi kortteja on pelattu, pelaajat voivat päättää katsoa kortit. Kortit paljastetaan ja robotti-imuri liikkuu ohjeiden mukaan. Törmäys seinään saa sen kääntymään vasemmalle automaattisesti. Lopuksi akun taso laskee, kädet täytetään ja pelataan uusi kierros. Tavoitteena on saada pölypallerot imuriin ennen kuin akku loppuu.

Myöhemmät kierrokset lisäävät komplikaatioita, kuten pöytiä, joilla on ruukkuja. Jos pöytään törmää, ruukku putoaa ja menee rikki, jolloin tulee lisää siivottavaa. Pelissä on myös erilaisia huoneita, erikoiskortteja ja erilaisia siivousrobotteja. Erilaiset huoneet on toteutettu kirjamuotoon, kirjasta voi kääntää esiin halutun sivun.

Peli tulee kauppoihin jo toukokuussa.

Quirky Circuits

Star Wars: Epic Duels Restoration Gamesin käsittelyssä

Vuonna 2002 ilmestynyt Hasbron julkaisu Star Wars: Epic Duels nauttii yhä jonkinlaista kulttimainetta. Tekijät ovat kyllä päteviä: Rob Daviau ja Craig van Ness. Restoration Games ja Mondo julkaisevat pelistä uuden version nimellä Unmatched ja ilman Star Wars -lisenssiä. Tekijöinä ovat  Rob Daviau, JR Honeycutt ja Justin D. Jacobson.

Ideana on edelleen taistella miniatyyreillä. Peli on edeltäjänsä tavoin vahvasti epäsymmetrinen, jokaisella sankarilla on ainutlaatuinen pakka, johon tiivistyy kyseisen sankarin tyyli ja tekniikka. Taistelussa ei ole tuurielementtejä, taistelut ratkaistaan vertailemalla hyökkäys- ja puolustuskortteja. Ajoitus tuo peliin tiukkoja valintoja.

Peleissä on kaksipuoleinen pelilauta, jossa on kaksi erilaista taistelukenttää ja pre-washed -käsitellyt miniatyyrit sankareille,

Ensin julkaistaan Unmatched: Robin Hood vs Bigfoot, jossa Robin Hood kohtaa kaukaa hyökkäävine iloisine veikkoineen nopeasti iskevän Isojalan ja Jackalopen. Unmatched: Battle of Legends, Volume One puolestaan on kaksin- tai nelinpelattava setti, jossa ovat mukana kuningas Arthur, Ihmemaan Liisa, Meduusa ja Sinbad. Nämä ilmestyvät kesällä Gen Conissa.

2020 on luvassa viktoriaaninen Cobble & Fog, jossa on Sherlock Holmes, näkymätön mies, Dracula ja Jekyll ja Hyde. Jo 2019 nähdään ainakin Bruce Lee ja Buffy the Vampire Slayer -setti.

Unmatched: Battle of Legends
Unmatched: Battle of Legends.

Lautakunta

Lautakunta käsitteli Haban pelejä. Laadukkaiden lastenpelien ystävät tietävätkin nämä pienet keltaiset laatikot, mutta jos aihe on vieras, Tuomo PekkanenTero Hyötyläinen ja Miira Hartemo kertovat, mistä on kyse.

Lyhyet

  • Undaunted: Normandy on kahden pelaajan pakanrakennuspeli Normandian maihinnoususta. Peli ilmestyy elokuussa ja sen julkaisee Osprey Games. Ospreyn julkaisutiedote.
  • Terramara on uusi peli italialaisilta Acchittocca-suunnittelijoilta. Peli sijoittuu pronssikauden Italiaan ja sen julkaisee Quined Games.
  • Asmodee jakelee jatkossa CMONin pelejä Pohjois-Amerikassa. Euroopassa tämä on ollut jo arkipäivää. Saapa nähdä, onko CMON kohta kokonaan osa Asmodeeta.
  • Asmodeesta voi irrottautuakin: HeidelBÄR Games on jatkossa itsenäinen pelinkehitysstudio eikä osa Asmodeeta. Omistus on siirtynyt studion aikaisemmalle johtajalle Heiko Eller-Bilzille. Yhteistyö Asmodeen kanssa jatkuu yhä esimerkiksi pelien jakelun suhteen. Aiheesta uutisoitiin HeidelBÄRin blogissa.
  • Mario Papinin De Vulgari Eloquentia tulee uutena laitoksena joukkorahoitukseen toukokuussa. Pelistä on kirjoittanut suomeksi Puutyöläinen: De Vulgari Eloquentia – kulttipeli italian kirjakielen synnystä [sic].
  • Martin Wallacen viimevuotinen Wildlands saa jatkoa Judge Dredd -teemalla. Osprey Games julkaisee samaan pelimekaniikkaan perustuvan Judge Dredd: Helter Skelter -pelin lokakuussa 2019.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.

Root: The Underworld Expansion on seuraava lisäri viime vuoden isoon hittiin Rootiin. Suosio näkyy tässä uudessa kampanjassa: edellisen kampanjan lopputulos ylitettiin alle vuorokaudessa. 25 000 dollarin tavoite on hauska läppä, pitäisin miljoonan dollarin kertymistä aivan realistisena tuloksena.

The Underworld Expansion sisältää kaksi uutta osapuolta, kapinalliset varikset ja sotaisat myyrät, kaksi uutta pelilautaa ja uuden korttipakan. Uutta sisältöä on siis runsaasti ja se jos mikä tälle pelille toimii: Root on parhaimmillaan, kun pelissä on tutkittavaa ja kartoitettavaa.

50 dollarilla saa uuden lisärin, 90 dollarilla uuden lisärin ja edellisen Riverfolk-lisärin ja 150 dollarilla myös peruspelin. Kaiken saa myöhemmin kaupastakin, mutta tässä tarjous on hyvä, sillä mukana on samalla hintaa tavaraa, joka myöhemmin myydään erikseen. Peruspeli lienee fiksuinta ostaa kaupasta nyt ja ottaa sitten Kickstarterissa uuden lisärin mukana viiden dollarin hintainen päivityssarja, joka päivittää peruspelin pelilaudat ja säännöt päivitettyjen sääntöjen mukaisiksi.

Toimitus on verovapaa ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Root: The Underworld Expansion


Glen More II: Chronicles on kauan odotettu uusi versio Matthias Cramerin Glen Moresta. Vuonna 2010 ilmestyneessä pelissä kehiteltiin omaa skottiklaania kunniaan ja kukoistukseen monen kiehtovan pelimekaniikan siivittämänä. Uudesta versiosta on pitkään ollut puhetta, nyt se on täällä.

Uudessa pelissä on kolmasosa vanhaa kunnon Glen Morea, kolmasosa parannuksia komponentteihin ja pelimekaniikkaan ja kolmasosa uutta sisältöä. Uutta ovat muun muassa kronikat, kahdeksan pientä lisäosaa, joita voi ottaa mukaan vaihtelua tuomaan.

Peli maksaa 59 euroa. Postikuluiksi arvioidaan 13,50 €. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Copenhagen on Queen Gamesin peli ja tanskalaisten Asger Harding Granerudin ja Daniel Skjold Pedersenin käsialaa. Pelin teemaksi on noukittu Kööpenhaminan Nyhavnin kauniit, värikkäät talot, mutta varsinaisesti peli kyllä muistuttaa lähinnä Tetristä. Pelaajat joko noukkivat kortteja rommipelien tapaan tai käyttävät kortteja ostaakseen Tetris-palikoita laudalleen.

Jälleenmyyntiversio maksaa 48 dollaria Suomeen toimitettuna. Luksusmalli maksaa 87 dollaria. Toimitus on luvattu jo toukokuulle 2019, mikä kuulostaisi huolestuttavalta, mutta koska Queen Games väärinkäyttää Kickstarteria ennakkotilauskanavana valmiille peleille, lupaus voi hyvinkin pitää paikkansa. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.

Päivitys 22.3.2019: Älä osta ainakaan perusmallia. Lautapelit.fi julkaisee Copenhagenin suomeksi vuonna 2019.


Throw Throw Burrito on Oatmealin tuorein peli, joka yhdistelee korttipeliä ja polttopalloa. Pelissä heitetään toisia pelaajia pehmoburritolla. Se on kerännyt jo yli miljoona dollaria rahoitusta. Peli maksaa 32 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu syyskuulle 2019 ja tulee Englannista, joten verottomuus on Brexitistä kiinni. Kampanja löytyy täältä.


Kiev ’41 on VentoNuovo Gamesin blokkisotapeli Operaatio Barbarossan eteläisen armeijakunnan taisteluista. Samassa sarjassa ovat aikaisemmin ilmestyneet Moscov ’41 ja Leningrad ’41.

Peli  maksaa 64 euroa Suomeen toimitettuna, kaikilla mahdollisilla lisäostoilla hintaa tulee satanen enemmän. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Key Market on uusi versio Key-sarjan kuudennesta pelistä vuodelta 2010 (alkuperäinen peli BGG:ssä). Uudessa versiossa on paitsi uutta sisältöä eli uusia kiltoja pelattavaksi, myös viilailtu vanhoja kiltoja uuteen kuosiin pelaajilta tulleen palautteen perusteella. Vanhat voittajastrategiat eivät siis enää toimi.

Peli maksaa 58 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on ilmeisesti veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Devil Dogs: Belleau Wood 1918 on hex-and-counter-sotapeli Yhdysvaltojen merijalkaväen keskeisestä taistelusta ensimmäisessä maailmansodassa. Taistelumekanismi ei perustu noppiin, vaan yksiköiden menestykseen vaikuttaa niiden voimakkuus, läheisyys vihollisesta ja maasto. Koska kyse on ensimmäisestä maailmansodasta, raskaita tappioita on luvassa.

Peli maksaa 82 dollaria Suomeen toimitettuna ja lisäksi verot päälle. Toimitus on luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Viikko on mennyt pääasiassa Magicin metapuuhastelussa, eli muutama viikko sitten ostettuja uusia kortteja lajitellen ja tietokantaan syöttäen. Projekti alkaa olla valmis ja sen tuloksena aiemmin sekalaisissa risoissa boosteribokseissa majailleet kortit ovat nyt kahdessa 4000 kortin pahvilaatikossa lajiteltuna ensin värin mukaan, sitten värin sisällä tyypeittäin ja tyypin sisällä aakkosjärjestyksessä. Lisäksi kortit on listattu Deckbox.orgiin tietokantaan.

Hivenen pedanttia puuhaa ehkä, mutta mitäpä noilla korteilla tekee, jos ei tiedä, mitä kokoelmasta löytyy ja vaikka tietäisi, ei löytäisi. Nyt voin koota pakkoja tietokoneella ja lopuksi kerätä laatikoista oikeat kortit kasaan.

Varsinainen pelaaminen on jäänyt vähiin, mutta pelien keskimääräinen laatu on sitten sitäkin korkeampi. Viikon aikana pöydälle päätyivät Altiplano ja Fields of Arle.

Altiplanosta täytyy mainita, että otin tällä kertaa tavoitteekseni varastoida vähän enemmän tavaraa kuin aikaisemmin ja tätä pyrkimystä tukemaan nappasin pelin alussa tavoitekortin, jonka suorittaminen edellytti 20 tuotteen varastoimista. Tavoite onnistui niukasti ja sen tuloksena tein ennätyspisteet: voitin pelin 146 pisteellä.

Sain viikolla myös kolikkokapselit, joihin Altiplanon laatat jemmasin. 20,5-milliset kolikkokapselit ovat erinomaisen kokoisia. Äkkiseltään kolikkokapselit tuntuvat komponenttien suojaamisessa melkoiselta ylilyönniltä, enkä niitä siitä syystä käyttäisikään. Altiplanon kaltaisissa peleissä, joissa laattoja nostetaan pussista, kolikkokapselit ovat kuitenkin iso etu, koska ne tekevät laatoista isompia ja siten helpompia käsitellä: laatat saa paremmin sekaisin, eikä niitä voi hukata pussin kulmien kätköihin.

Fields of Arle oli oma tuttu ja turvallinen itsensä. Lisäosa Tea & Trade pitäisi käsitellä arvion yhteydessä, on sitä jo sen verran tullut pelattua että mielipide alkaa muotoutua. Kolminpeli vain on kokeilematta. Kaksinpelissä Tea & Trade on nykyään itsestään selvä lisäys. Lisäosien erinomaisuusasteikolla se ei ole ihan niin kova juttu kuin A Feast for Odinin uusi The Norwegians -lisäri, mutta on se silti hyvä lisäys.

Tämänkertaisessa pelissä hyljeksin varsinaista maanviljelystä: peltoja en tehnyt lainkaan ja eläimiäkin hyvin vähän, mitä nyt jonkin verran tuotin ja teurastin lampaita, saadakseni materiaalia nahkavaatteisiin. Sen sijaan rakentaminen sujui mainiosti ja sain tehtyä lisärin mennoniittakirkon, jolla tienasin hienon kauppalaivan, ja peruspelin Lütetsburgin linnan. Rakensin toisenkin kauppalaivan ja toin teetä Intiasta ja ostin teellä vaatteita Englannista.

Lopputulos oli ihan hyvä, selvä voitto mutta ei millään huippupisteillä. Siivo sadan pisteen ylitys kuitenkin.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46.

Uusia suorituksia ei tällä kertaa kertynyt.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 29.–31.3.2019 pidetään JokiCon Joensuussa. Ohjelmassa on vapaata pelaamista ja roolipelejä. Lisätietoja Facebookista. ja Lautapeliseuran
  • 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta ja Lautapeliseuran sivuilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
  • 3.–5.5.2019 järjestetään Kuopiossa Hexacon, erityisesti raskaampien pelien ystäville suunnattu pelitapahtuma, jossa saa toki pelata kevyempiäkin pelejä. Lisätietoja tästä myöhemmin.
  • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
  • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Uusia artikkeleita ei tällä viikolla ilmestynyt. Pari arvostelujuttua on tällä hetkellä mietintävaiheessa, ehkäpä ne jossain vaiheessa arvosteluiksi muuttuvat.

Youtuben puolella ilmestyi uudenlaista sisältöä:

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

TelegramLautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *