Uutiskatsauksessa perehdytään Amigon ja Schmidt Spielen uutuuksiin ja esitellään Fantasy Flightin uusi Keskimaa-seikkailu.
Alkuvuoden peli- ja lelumessut
BoardGameGeekissä avattiin uusi ennakkolistaus, joka kattaa alkuvuoden suuret peli- ja lelumessut eli Nürnbergin Spielwarenmessen, New York Toy Fairin ja Cannesin Festival International des Jeux’in. Nürnbergin messut ovat 30.1.–3.2., New Yorkissa ollaan 16.–19.2. ja Cannesissa 22.–24.2.2019.
Nämä messut ovat ammattilaisille, toisin kuin suurelle yleisölle suunnatut Essenin pelimessut, ja pääpaino on leluissa eikä peleissä. Messuilla julkaistaan kuitenkin jonkin verran kiinnostavia peliuutuuksia.
Amigon uutuuksia
6 Nimmt! julkaistiin alunperin vuonna 1994, joten sille tulee tänä vuonna 25-vuotisjuhlat. Sen kunniaksi ilmestyy 6 Nimmt! 25 Jahre, juhlapainos, jossa on 28 uutta korttia. Niillä pelataan uutta muunnelmaa, jossa peli kestää vain kaksi kierrosta. Pelaajat saavat kolme erikoiskorttia. Ennen oman numerokortin pelaamista voi pelata yhden erikoiskorteista, joilla voi muun muassa avata viidennen rivin, siirtää kortteja toiselle riville, pelata kortteja toisten korttien väliin ja niin päin pois.
Reiner Knizian LAMA on laama-aiheinen pieni korttipeli, jossa yritetään päästä korteista eroon. Kortteja on numerot 1–6 ja laamoja. Omalla vuorolla voi pelata kortin, nostaa kortin tai lopettaa. Kortin saa pelata, jos voi pelata saman numeron tai yhtä suuremman kuin mitä poistopakan päällä on. Kuutosen päälle saa pelata laaman, laaman päälle ykkösen.
Kun lopettaa, laittaa loput kortit kuvapuoli alaspäin, eikä osallistu enää kierrokselle. Kierros päättyy, kun kaikki ovat lopettaneet tai kun joltakulta loppuu kortit. Pisteitä tulee eteen jätetyistä korteista: jokainen eri numero edessä on yksi piste plussaa, jokainen laamakortti on miinus kymmenen pistettä. Jos sai kaikki korttinsa pelattua, saa heittää yhden pistetokenin pois, eli sillä voi siivota laaman aiheuttamat miinukset.
Hochspannung on pikahahmotuspeli, jossa pitää saada kaikki kortit pelattua. Pulmana on ratkoa kertolaskuja, eli jos viimeksi pelatun kortin keskellä on laskutoimitus 6×9, päälle voi pelata kortin, jonka kulmassa on numero 4 tai 5.
Saboteur: The Lost Mines on lautapeliversio vanhasta Saboteur-korttipelistä. Pelaajat jaetaan kahteen kääpiöklaaniin, joissa on mukana lojaaleja kääpiöitä ja sabotööri, joka on salaa toisen klaanin puolella.
Wolfgang Warschilta uutuuksia
Die Tavernen im Tiefen Thal eli Syvälaakson taverna on Wolfgang Warschin uusi iso peli. Julkaisijana on Schmidt, kuten viimeksikin, eli julkaisijan toiveissa on varmasti toistaa Die Quacksalber von Quedlinburgin Kennerspiel des Jahresiin asti kantanut menestys.
Pelistä ei ole vielä julkaistu muuta kuin kansikuva ja lyhyt kuvaus. Sen mukaan pelaajat yrittävät houkutella tavernoihinsa varakasta asiakaskuntaa, jotta tavernaa saadaan laajennettua, jolloin aatelisetkin voivat tulla kylään. Tavernaa voi kuitenkin laajentaa monin tavoin ja pitää pohtia, keskittyäkö rahaan vai varmistaako, että olut virtaa.
Haasteena on kuulemma valita nopat taidokkaasti ja kehittää omaa korttipakkaa mahdollisimman tuottoisasti. Peli koostuu viidestä eri moduulista, joten jokainen pelaaja voi itse säätää oman vaikeusasteensa.
Quacksalberiin tulee jatkoa. Die Kräuterhexen -lisäosa sisältää viidennen pelaajan materiaalit, uudet kirjat kaikille ainesosille, kokonaan uuden ainesosan ja noitia, joilta saa käyttöön erikoisvoimia.
Ganz schön Clever saa myös jatkoa. Doppelt so Clever on perusrungoltaan samanlainen noppapeli kuin edeltäjänsä, eli noppia heitellään, niistä valitaan kolme ja loput nopat jäävät muille pelaajille, mutta haasteet on uusittu ja lisäksi tarjolla on uudelleenheiton ja lisänopan ottamisen lisäksi uusi erikoistoiminto.
Ganz schön Clever on tulossa alkuvuodesta englanniksi Stronghold Gamesilta ja Stephen Buonocore kertoi Board Games Insider -podcastissa, että Doppelt so Clever tulee englanniksi yhtä aikaa saksankielisen kanssa keväällä 2019.
Samaan Klein & Fein -sarjaan tulee myös Ralf zur Linden Dizzle, joka on kupongintäyttöä, mutta noppien heittelemisen sijasta niitä draftataan.
Matkoja Keskimaassa
Fantasy Flight julkisti uuden Lord of the Rings: Journeys in Middle-Earth -pelin. Peli näyttäisi olevan suunnilleen Mansions of Madnessin toinen laitos Keskimaa-teemalla.
Peli on mobiilisovelluksen ohjaamaa seikkailua Keskimaassa kahdella tasolla. Pääasiassa tapahtumat liikkuvat heksapalasista koottavalla matkakartalla, mutta joitain tilanteita varten pistetään pystyyn pienempi taistelukartta, vaikkapa kuvaamaan tutkittavaa rauniota tai örkkileiriä.
Tarjolla on neljätoista skenaariota kestävä Bones of Arnor -kampanja. Skenaarioissa on hurjasti uudelleenpeluuarvoa, sillä niissä on paljon muuttuvia yksityiskohtia, jotka vaihtelevat pelikerrasta toiseen. Mikään skenaario ei siis ole kahta kertaa aivan samanlainen.
Lisätietoja pelistä löytyy Fantasy Flightin uutisjutusta.
Lautakunta
Lautakunta on lomalla tammikuun ajan.
Lyhyet
- Hans im Glück on siirtynyt saksankielisissäkin maissa Asmodeen jakeluun. Asmodee on aikaisemmin jaellut Hans im Glückia Ranskassa ja Yhdysvalloissa, mutta saksankielisten maiden jakelu on ollut Schmidt Spielellä. Muutos edistää Hans im Glückin pelien saatavuutta, mutta viimeistään käynnistää lähtölaskennan sen suhteen, milloin Asmodee ostaa Hans im Glückin. Se olisi Lautapelit.fi:lle todella ikävä menetys, koska se tarkoittaisi myös Carcassonnen menetystä Asmodeelle.
- Asmodee on ostanut Bezzerwizzer-pelin omistavan Bezzerwizzer Nordicin. Asmodee jakelikin valmiiksi Bezzerwizzerin pelejä. Bezzerwizzer on Asmodeen 14. studio ja tulee jatkossakin keskittymään triviapelien kehittelyyn.
- Deckscape-sarjaan on jo ilmestynyt uusi osa The Mystery of El Dorado ja seuraavaksi tulee Behind the Curtain. Kansikuvan perusteella ollaan taikatemppujen maailmassa.
- Ranskalaisen Super Meeplen ensimmäinen oma pelijulkaisu on Couleurs de Paris, Nicolas de Oliveiran suunnittelema peli, jossa pelaajat ovat kilpailevia ranskalaisia taidemaalareita, joiden on hallittava maalejaan ja aikaansa, saadakseen luotua voitokkaita teoksia.
- Keisuke Fukuchi on nuorin Othellon maailmanmestari, iältään yksitoista vuotta. Fukuchi voitti lokakuussa Prahassa pelatuissa MM-kisoissa semifinaaleissa viisinkertaisen maailmanmestarin ja päihitti finaalissakin vastustajansa. Hauskana kuriositeettina paluumatkalla Japaniin Fukuchia onnitteli lentokoneen kapteeni, joka tiesi omakohtaisesti, mistä on kyse: konetta lensi Kunihiko Tanada, joka voitti vuonna 1982 Othellon maailmanmestaruuden 15-vuotiaana ja oli ennen Fukuchia nuorin Othellon maailmanmestari. Lähde: Japan Forward.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Suburbia on vanha tuttu kaupunginrakennuspeli, edelleen genrensä huippua. Pelin julkaisemisesta on seitsemän vuotta ja nyt on aika uudelle versiolle. Suburbia Collector’s Edition niputtaa samaan pakettiin peruspelin, kaikki vanhat lisäosat ja uuden Nightlife-lisärin. Kuvitus on uusittu, laatat ovat aikaisempaa suurempia ja mukana on myös Game Trayzin tekemät lokerikot.
Suburbia Collector’s Edition maksaa 121 dollaria Suomeen toimitettuna. Julkaisu on tähdätty Essenin messuille eli lokakuuhun 2019, toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Railways of Portugal on Vital Lacerdan suunnittelema lisäosa Railways of the Worldiin. Hintakin on kohtuullinen 33 dollaria, mutta valitettavasti toimitus Suomeen on 35 dollaria, joten kannattaa ehkä odotella pelin saapumista kauppoihin. Kampanja löytyy täältä.
Invasions Volume 1 on Britannian tyylinen peli valloituksista Euroopassa kolmensadan vuoden ajalta 350–650 jaa. Aikajänne kattaa siis ajan Rooman loppuvaiheista muslimien laajentumisen alkuun. Tulossa on kakkososa, joka jatkaa vuoteen 950 asti eli kattaa ajan arabeista normanneihin.
Tarjolla on erilaisia skenaarioita tunnin mittaisesta johdatuksesta yli kuusituntiseen suureen kampanjaan. Pelien takana on muun muassa Europe Universalis -pelin kehittänyt Philippe Thibaut. Peli maksaa 69 euroa Suomeen toimitettuna, toimitus on veroton ja luvattu jo maaliskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Custer’s Last Stand on vanhan koulun sotapeli Custerin viimeisistä taisteluista. Little Big Hornin taistelu on monille tuttu, toisena on sitä edeltänyt Rosebud Creekin taistelu. Tarjolla on siis intiaanisotia perinteisenä heksa-ja-natteri–sotapelinä. Peli maksaa 74 dollaria Suomeen toimitettuna, lisäksi on syytä varautua maksamaan verot. Toimitus on luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Circadians: First Light näyttää oudolta, mutta tekijät ovat tutut: pelin on suunnitellut Sam MacDonald ja julkaisijana on Shem Phillips – samalta kaksikolta tuli hiljattain suosittu Architects of West Kingdom. Tästä vain puuttuu Mihajlo Dimitrievskin kuvitus, kuvittajana on Shemin veli Sam Phillips.
Pelin aihe on scifiä ja mekaniikat noppien asettelua, resurssinhallintaa ja koneistonrakentelua. Peli maksaa noin 46 euroa. Toimitus on veroton ja sisältää postikulut EU:ssa. Toimitus on luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Animal Kingdoms on Steven Araminin palkittu eläinteemainen aluehallintapeli, joka voitti vuoden 2018 parhaan julkaisemattoman pelin Cardboard Edison -palkinnon. Peli maksaa 39 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmallista joutuu maksamaan 55 dollaria. Marraskuulle 2019 luvattu toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.
La Stanza on portugalilaisten Nuno Bizarro Sentieiron ja Paulo Soledaden (Nippon) uusi peli, jossa pelaajat ovat renessanssin aikaisia taidemesenaatteja, jotka keräävät muotokuvia. Muotokuvat sijoitetaan huoneisiin, joissa ne sitten antavat erikoistoimintoja pelaajan käyttöön.
Kauppoihin tuleva perusmalli maksaa 62 euroa, eikä luultavasti ole Kickstarterista ostamisen arvoinen. Luksusmalli, jonka saa vain Kickstarterista, maksaa kuluineen 76 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
AVGhost: Paranormal Investigation saa ainakin pisteitä yrittämisestä: peli on yhteistyökauhupeli, jota on tarkoitus pelata täysin pimeässä (mikä toki Suomessa tarkoittaa sitä, että potentiaalinen peliaika rajoittuu talvikauteen…).
Hauskana ideana pelaajien miniatyyrien jalustoissa on pienet ledivalot simuloimassa hahmojen taskulamppuja. Lamppuihin on myös värillisiä suodattimia, jotka vaihtavat valon väriä, ja tälläkin on pelissä merkitystä – jotkut jutut näkyvät vain tietynvärisessä valossa.
Pelissä on kuusi eri tapausta tutkittavaksi ja yhteensä noin 30 tuntia pelattavaa. Pelissä käytetään mobiilisovellusta pelinjohtajana, mutta peliä voi pelata myös valossa käyttäen paperista ohjekirjaa sovelluksen sijasta.
Peli maksaa 85 euroa, lisärin kanssa 115 euroa ja 18 euroa postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020, mutta julkaisijakin varoittelee, että tämä on vain arvio, joten odottaisin, että silloin ei vielä valmista ole. Peliä on yritetty saada julkaistua jo vuonna 2014, eli prosessi on ollut pitkä ja työläs. Kampanja löytyy täältä.
Western Legends: Ante Up on western-hiekkalaatikko Western Legendsin ensimmäinen lisäosa. Lisäri tuo peliin junan, jolla voi matkustaa ja jonka voi ryöstää, lisää mahdollisuuksia uhkapelien pelaamiseen ja runsaasti uutta tutkittavaa ja uusia hahmoja.
Lisäri maksaa 58 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Jos peruspeliä ei löydy, sen pystyy hankkimaan myös lisäostona. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Uusi vuosi starttasi vanhojen pelien merkeissä. Vuoden ensimmäinen peli oli Middle-earth: The Wizards eli Keskimaan velhot -keräilykorttipeli. Peli on ilmestynyt alunperin 1995 ja edustaa siten aika lailla keräilykorttipelien ensimmäistä aaltoa. Pelasin sitä aikoinaan kun peli oli uusi, mutta kun muutin Jyväskylästä Tampeerelle, peliseura jäi pois kyydistä ja peli unohtui.
Katselimme joululomalla lasten kanssa Taru sormusten herrasta -elokuvat läpi ja se toi mieleen tämän pelin, joten päätin ottaa vanhan klassikon testiin. Pikainen kysely Facebookin Lautapelikirppiksellä tuotti ensinnäkin tiedon, että suomenkielisiä kortteja saa edelleen Fantasiapeleistä uutena – niitä on siis aikoinaan tehty melkoisen reipas painos. Sain kuitenkin hankittua käytettynä pari edullista vähän isompaa erää, joilla pääsimme testaamaan.
Onhan tämä melkoinen peli. Pelissä on paljon hyvää ja se erottuu kyllä kaikista muista keräilykorttipeleistä. Pelaajat ohjastavat sekalaista laumaa seikkailijoita pitkin ja poikin Keskimaata. Matka vie kirjasta tuttuihin paikkoihin, joista sitten etsitään arvokkaita esineitä, hankitaan liittolaisia ja puhutaan vapaita kansoja mukaan taisteluun Sauronia vastaan. Vastaan tulee tietysti myös erilaisia vaaroja, kuten örkkejä, epäkuolleita, villipetoja, lohikäärmeitä ja tietysti myös pahuuden korruptiota, sielun väsymystä ja koti-ikävää.
Pelissä on todellista seikkailun makua. Sen vastineeksi se on sitten pitkä – yhteen peliin saa helposti menemään tunnin-pari – ja mukana on reipas annos tuuria ja sattumaa. Saapa nähdä, minkä verran jaksamme tätä pelata, mutta ilolla maksoin muutaman kympin tästä kokeilusta ja vanhojen pelimuistojen herättelystä.
Polarity on vielä vanhempi peli kuin Keskimaan velhot: se on ilmestynyt alunperin jo 1986. Pelin nappulat näyttävät Othello-napeilta, mutta niiden sisällä on magneetit. Tämä mahdollistaa niiden asettelemisen maagiselta näyttävällä tavalla: pelialustalla lojuvan nappulan viereen voi pelata toisen nappulan nojaamaan ensin pelatun magneettikenttää vasten.
Tämähän näyttää aivan taianomaiselta ja magneettikenttien tunnustelu nappuloita aseteltaessa on yksinkertaisesti aika siisti juttu. Se, onko tämän siistin jutun alla sitten mielenkiintoista peliä – no, valamiehistö on vielä pohtimassa asiaa, sanoisi jenkki, en ole ihan vakuuttunut. Mutta idea on kyllä tyylikäs.
Drop It on Kosmoksen peli, jossa pudotellaan erilaisia puunpalasia kahden pystyssä olevan muovilevyn väliin ja yritetään saada ne osumaan mahdollisimman hyviin kohtiin. Matkassa on pari mutkaa, luonnollisesti.
Jos palikka osuu toiseen saman väriseen (eli omaan) palikkaan tai toiseen saman muotoiseen (jokaisella pelaajalla on muutama palikka kutakin muotoa), siitä ei saa lainkaan pisteitä. Pelialueen reunoilla on myös alueita, jotka nollaavat tietyn muotoisten tai väristen palojen pisteet.
Pisteitä kertyy sitä enemmän, mitä korkeammalle pääsee ja alueella on myös tiettyjä pisteitä, joista saa lisäpisteitä. Pisteitä saa myös säästyneistä bonuslätkistä, mutta kun bonuslätkällä voi ottaa pisteet muuten nollaantuneesta pudotuksesta, todennäköisyys lätkien säästymiselle on melko pieni.
Drop It on erittäin yksinkertainen ja idealtaan kenen tahansa oivallettavissa hyvin pienellä selityksellä. Toisaalta peli on vähän sellainen harmiton ja yhdentekevä. Kokemus on kuitenkin lopulta positiivinen.
Selailin Tampereen kirjaston pelivalikoimia ja tein muutaman kiinnostavan löydön, jotka varasin. Ensimmäisenä saapui Astro Drive, Lautapelit.fi:n pikkulaatikkosarjan osa kuusi. Tässä Max Wikströmin ja Mikko Punakallion pelissä simuloidaan arcade-henkistä avaruusrallia, jossa kapealla ja pitkällä radalla kiidetään eteenpäin ja väistellään esteitä.
Peli perustuu yksinkertaiseen ideaan. Kortit pelataan yhtä aikaa ja suoritetaan niiden numerojärjestyksessä. Korteissa on liikettä eteenpäin ja liikettä sivulle. Sivuliike on vapaaehtoista, mutta eteenpäin suuntautuva liike on pakko käyttää kokonaan – jos törmää esteeseen niin huonompi homma.
Ensipelillä Astro Drive ei hirveästi säväyttänyt, mutta kokeillaan nyt vielä kerran-pari, josko tästä jotain kiinnostavia strategisia kulmia löytyisi.
Toinen paluu menneseen on ollut aloittamamme Diplomacy-peli. Peliporukastani löytyi muutama innokas kokeilemaan Diplomacya nettipelinä ja mukaan saatiin rekrytoitua pari ulkopuolista täydennykseksi. Maa-arvonnassa kävi huono tuuri, sain pelattavakseni Italian, mutta saapahan nyt sitten ainakin harjoittaa diplomatiaa selvitäkseen.
Pelihaasteisiin on jo kertynyt merkintöjä. En ole vielä ihan täysin ratkaissut, miten haastetta täytän, mutta ehkäpä nyt toistaiseksi lähden siitä, että yhdellä pelikerralla ainakaan ei kuitata kuin yksi kohta haasteesta. Eihän tämä nyt liian helppoa saa olla.
4. Yli 50 vuotta vanha peli: Slovenialainen tarok – Tarkkaa ikää on vaikea sanoa, mutta peli on ainakin jossain muodossa ollut olemassa jo 1800-luvulla.
8. Pelissä on kirja: Middle-earth: The Wizards – Tälle keksin haastelistalta helposti tusinan verran kohtia. Tuntuisi kuitenkin huijaukselta napauttaa kaikki suoritetuiksi yhdellä pelillä. Valitaan siis tämä kohta. Pelistä löytyy useampikin kirja: omistamistani korteista löytyy ainakin kääpiöiden Mazarbulin kirja ja Länsikairan punainen kirja.
16. Pelissä on yli 200 komponenttia: Food Chain Magnate – Pelasimme oivan viisinpelin ja Tavernan pienempi pöytä kävi jo ahtaaksi. Onneksi oli sentään jatkettavaa mallia, muuten emme olisi mahtuneet. Pelissä on noin kuutisensataa komponenttia, joten tavaraa riittää.
26. BoardGameGeekin tai Lautapelioppaan top 20 -peli: Agricola – Lautapelioppaan listaykkönen.
29. Nauroit pelatessa: Stich-Meister – Tähän olisi samalta pelikerralta voinut aivan hyvin valita Tokyo Highwayn tai slovenialaisen tarokin. Vaan kyllä Stich-Meisterinkin kanssa päästiin taas kerran nauramaan, sen verran päättömiä sääntöyhdistelmiä peliin saatiin.
34. Aasialainen peli: Tokyo Highway – Japanilainen suunnittelija, julkaisija, aihe ja onhan tämä muutenkin kovin japanilainen tyyliltään.
47. Lainattu peli: Astro Drive – Kirjastolaina, joten hyvin konkreettisesti lainattu peli.
48. Pelissä on kangasta: Polarity – Pelialustana toimii kangas ja syytä onkin: puisella pinnalla ei muodostu riittävästi kitkaa, eivätkä nappulat pysy magneettikentän tukemina pystyssä.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 1.–3.3.2019 pidetään Junacon Turussa. Tapahtuma keskittyy erilaisiin juna-aiheisiin peleihin, mutta muutakin saa toki tulla pelaamaan. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
- 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
- 3.–5.5.2019 järjestetään Kuopiossa Hexacon, erityisesti raskaampien pelien ystäville suunnattu pelitapahtuma, jossa saa toki pelata kevyempiäkin pelejä. Lisätietoja tästä myöhemmin.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Fast Forward: Fear – Friedemann Friesen Fable-järjestelmää käyttävä peli ei sisällä ollenkaan sääntökirjaa, joten pelaamaan pääsee nopeasti ja helposti.
- 7 Wonders: Cities – 7 Wondersin toinen lisäosa tuo kaupunkien synkempiä kulmia peliin.
- An Infamous Traffic – Kiinan oopiumikauppaa 1800-luvun puolivälissä kuvaava peli on historiallisesti kiinnostava, mutta pelinä kaoottinen ja häijy.
- Vuoden 2014 parhaat pelit on katsaus viiden vuoden takaisiin peleihin.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.
Lautapeliblogien päivitykset
- Todellisuuspako listasi talven kuumimmat pelit.
- Lautasauna-blogin ensimmäinen juttu kertoo yhden Nemesis-pelin vaiheista.
- Varapeli esittelee Oodi-kirjastoa.
- Koko perhe pelaa pistää koko perheen neppailupelejä järjestykseen.
- Todellisuuspaon Kolme lautapeliväriä: Sininen esittelee sinisiä pelejä.
- Pöydällä-joulukalenterille saatiin voittajat valittua.
- Puutyöläinen kävi läpi pelivuotta 2018.
- Todellisuuspaon Kaitsun mielestä Detective on vuoden 2018 paras peli.
- Pelaajani esitteli Orléansia, europelaajan hiekkalaatikkopeliä.
- Todellisuuspako-podcast kävi läpi pelivuotta 2018.
- Todellisuuspaon kahvipöydässä kaksinpeli Raptor.
- Koko perhe pelaa -blogissa oli välipäivien pakanrakennuspelejä.