Golden Geek -voittajat 2018
Vuoden 2018 parhaat pelit BoardGameGeekin käyttäjien mielestä eli Golden Geek -voittajat 2018 on valittu. Palkintopöytää putsasi tänä vuonna Root, mikä ei ole suurensuuri yllätys ottaen huomioon minkä verran pelin ympärillä on ollut viime aikoina pöhinää.
- Vuoden peli: Root
- Paras kaksinpeli: KeyForge
- Paras ulkoasu: Root
- Paras korttipeli: The Mind
- Paras yhteistyöpeli: The Mind
- Paras lisäosa: Scythe: The Rise of Fenris
- Paras perhepeli: The Quacks of Quedlinburg
- Innovatiivisin peli: Root
- Paras partypeli: The Mind
- Paras print’n’play: Orchard: A 9 card solitaire game
- Paras soolopeli: Ganz schön Clever
- Paras strategiapeli: Brass: Birmingham
- Paras temaattinen peli: Root
- Paras sotapeli: Hannibal & Hamilcar
- Paras podcast: Ludology
- Paras lautapelisovellus: Ganz schön Clever
Minusta lista on muutamaa poikkeusta lukuunottamatta erinomainen. En ole ihan vakuuttunut The Mindin erinomaisuudesta nimenomaan partypelinä – siinä kategoriassa finalistit Just One ja Decrypto voivat hyvin olla parempia valintoja. Parhaan lisäosan palkinnon olisin luultavasti myöntänyt Terraforming Marsin Preludelle.
Wolfgang Warschin hyvä vuosi jatkui tässäkin kisassa, kun palkintoja ropisi eri peleille vielä enemmän kuin Rootille.
Erinomaisen kohtuullista on, että parhaan podcastin palkinto meni Ludologyllä. Podcastia on kuitenkin tehty jo vuodesta 2011 ja on hienoa, että podcastista lähtevä perustaja Geoff Engelstein ehti palkinnon vielä voittaa.
Voittajalista finalisteineen löytyy BoardGameGeekistä.
Plaid Hatin uutuuksia
Abomination: The Heir of Frankenstein pistää pelaajat Frankensteinin jalanjälkiin kaksikymmentä vuotta Victor Frankensteinin kuoleman jälkeen. Pariisissa kuhisee, kun mystinen hyväntekijä on ilmestynyt tiedepiireihin ja järjestää kilpailun, jossa palkintona on Frankensteinin tieteellinen perintö. Pelaajat ovat tieteilijöitä, jotka yrittävät kilvan luoda elämää kuolemasta.
Dan Blanchettin suunnittelema peli ilmestyy syksyllä.
Super Punch Fighter on käytännössä Super Smash Bros lautapelimuodossa. Peliä jopa pelataan takomalla nappeja: pelaajilla on toimintoja nappikorteissa ja kun toimintoa käyttää, kortille tulee peukalomerkki. Nappeja saa painaa niin paljon kuin haluaa, mutta joka vuoro poistetaan vain neljä peukalomerkkiä ja sen jälkeen napit, joissa on vielä peukalomerkki, poistuvat pelistä.
Uusi miniversio Menolipusta: Ticket to Ride: London
Ticket to Ride: London on uusi pieni versio Menolipusta viimevuotisen Ticket to Ride: New Yorkin tapaan. Pelinappulat ovat tietysti kaksikerrosbusseja! Tämäkin peli kestää noin vartin, eli yhdessä erässä ei kauaa kestä.
Suunnittelija Alan Moonin mukaan peli on vähän isompi kuin Ticket to Ride: New York ja tuntuu vähän avoimemmalta. Uudet bonuspisteytykset tasapainottavat laudalle pelaamista ja matkalippujen suorittamista.
Peli ilmestyy Euroopassa kesäkuussa 2019. Tähän tietoon peli ei ole tulossa suomeksi, mutta saapa nähdä. Vuonna 2020 on sitten taas luvassa uusi miniversio.
Päivitys 16.4.2019: Ticket to Ride: London on tulossa suomeksi.
Lautakunta
Lautakunnassa oli spesiaalijaksona Tuomon monologi politiikasta ja poliitikoista lautapeleissä.
Lyhyet
- dV Giochi järjestää pelisuunnittelukilpailun. Gioco Inedito -kisassa pääpalkintona on julkaisusopimus. Aiheena on Leonardo da Vinci ja deadline on 24.6.2019. Kilpailun säännöt.
- Pion d’Or eli kultainen pelinappula on uusi tunnustus runsaasti myyneille lautapeleille. Hopeisen pelinappulan saa 100 000 kappaleen myynnillä, kultaiseen tarvitaan 250 000, platinaiseen miljoona ja timanttiin kolme miljoonaa myytyä peliä. Julkaisijat voivat hakea tunnustusta maksua vastaan. Timanttilistalta löytyvät tällä hetkellä vain 6 Nimmt!, Dixit ja Time’s Up!. Toivottavasti palkinto saa nostetta Ranskan ulkopuolelta.
- Sarah’s Vision on sveitsiläisen vakuutusyhtiön Baloise Groupin julkaisema lautapeli, joka sijoittuu tulevaisuuden Eurooppaan. Pelissä on kiinnostavaa se, miten lähes jokaisesta toiminnosta joutuu maksamaan ottamalla palikoita Jenga-tyylisestä tornista, mikä tekee pelistä sopivasti hermojaraastavan pelin edetessä. Tätä pelimekaniikkaa näkisin mieluusti enemmänkin!
- Ryan Laukatilta tulee Roam, jossa seikkaillaan etsimässä Laukatin aiemmista peleistä tuttuja hahmoja.
- GMT Gamesilta piti olla tulossa peli Scramble for Africa, mutta eipäs tulekaan: WargamerHQ:n artikkeli Scramble for Africa: A Lesson in how not to Launch a Game käsittelee pelin ongelmallista suhtautumista kolonialismiin.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Third Uganda Village Boardgame Convention on vähän toisenlainen joukkorahoitushanke. Siinä kerätään rahoitusta Ugandassa järjestettävää pelitapahtumaa varten. Ben Parkinson kertoo Ugandan kuvioista enemmän Five Games for Doomsday -podcastissa.
Projekti tarvitsee 3500 puntaa rahoitusta, jotta parisataa nuorta tavoittava pelitapahtuma saadaan järjestettyä. Kampanja löytyy täältä.
Hammer of the Scots on klassinen blokkisotapeli Braveheart-elokuvasta tutuista Skotlannin vapaussodista. Kickstarterissa on nyt pelin luksusversio, jossa on oikea pelilauta, uusittu kuvitus ja päivitetyt kortit.
Peli maksaa 108 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on luvattu jo kesäkuulle 2019 ja se on verollinen, paitsi jos EU-tilaajia löytyy riittävästi, jolloin saattaa tulla parempikin ratkaisu. Kampanja löytyy täältä.
Tramways: Dystopian Expansions laajentaa Tramwaysia dystooppiseen suuntaan. Maapallolta on paettava ja otettava suunnaksi Kuu tai Mars.
Lisärin saa Suomeen 29 dollarilla, peruspelin kanssa hinta on 79 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Gloom of Thrones on tuorein versio Gloomista, nyt Game of Thrones -parodiana. Teema sopii pelille kyllä hyvin, Gloomissahan on kyse siitä, että pelaajat kehittävät perhettä, joka kohtaa pelin aikana erilaisia vastoinkäymisiä – Game of Thrones on aivan ilmeinen teemavalinta. Pelimekaniikka perustuu läpinäkyviin kortteihin, joita voi pinota päällekkäin, niin että alempien korttien vaikutukset voivat osin kumoutua ja osin yhä näkyä uusien korttien lisäämisen jälkeen.
Tätä saa varmasti kaupastakin myöhemmin, mutta perusmalli maksaa nyt 30 dollaria Suomeen toimitettuna, luksusmalli maksaa 65 dollaria. Toimitukset on luvattu marraskuulle 2019 ja toimitukset tulevat Kiinasta, joten veroja on syytä varautua maksamaan. Varsinkin jos perusmalli riittää, odottaisin että peliä saa Suomessa kaupasta. Kampanja löytyy täältä.
Endangered on peli uhanalaisista eläimistä, Beth Sobelin kuvituksella. Pelaajat suojelevat uhanalaisia eläimiä yhteistyössä, pelimekaniikka perustuu noppien heittelyyn ja asetteluun.
50 dollarilla saa perusmallin, mutta miksi, kun 55 dollarilla saa Kickstarter-eksklusiivisen luksusmallin. Toimitus Suomeen arvioidaan 15 dollarin hintaiseksi. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Sideshow Swap! on sirkusteemainen päättelypeli, jossa yritetään saada itselle arvokkain esiintyjä pelin lopussa. Pelissä on runsaasti pelaajien välistä vuorovaikutusta, voimakkaita tapahtumakortteja ja mahdollisuuksia sekoittaa peliä.
Perusversio maksaa 20 dollaria, lisärillä ja pelialustalla hinta on 35 dollaria. Postikuluiksi arvioidaan kymppi ja toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Valley of the Kings: Premium Edition on luksusversio egyptiläisteemaisesta Valley of the Kings -pakanrakennuspelistä. Premium-laitos sisältää kolme aikaisempaa julkaisua (Valley of the Kings, Afterlife, Last Rites) ja nostaa pelaajamäärää viiteen ja kuuteen. Kortit on kasvatettu tarot-kokoon, mikä ei tosin ole yksinomaan hyvä asia – miettikääpä vaikka Dominionia tarot-kokoisilla korteilla.
Pelin saa Suomeen arviolta 70 dollarilla. Toimitus on veroton ja luvattu elokuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Movie Empire on peli elokuvatuotannoista. Pelaajat ovat tuottajia, joiden täytyy tehdä vaikutus pomoonsa tuottamalla menestyselokuvia. Pelimekaniikka on työläistenasettelua ja settienkeräilyä.
Peli maksaa 35 euroa. Postikuluja arvioidaan tässä vaiheessa 9 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Ignite on pakanrakennuspeli, jossa taistellaan miniatyyreillä pelilaudalla. Pelaajilla on kolme yksikköä ja eri pelaajien yksiköt ovat keskenään erilaisia. Maastokin vaikuttaa. Jokainen yksikkö kestää kolme osumaa ja kun yksikkö ottaa kolmannen osuman, se kuolee ja viimeisen iskun antanut saa pisteen. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Pelistä ei putoa pois: jos menettää kaikki yksikkönsä, ei saa enää käyttää pakkaansa, mutta voi yhä tienata pisteitä tuhoamalla vihollisyksiköitä.
Peruspeli maksaa 89 dollaria. 159 dollarilla saa lisäksi lisäosan ja 189 dollarilla myös soolopelit ja yhteistyöpelit tuovan lisäosan. Postikulut alkavat 26 dollarista. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Papillon ei kerro vankilasta pakenemisesta, vaan perhosista. Pelaajat rakentavat perhospuutarhoja ja yrittävät houkutella perhosia omaan puutarhaansa. Peli näyttää aika hauskalta, kukat ovat kolmiulotteisia pahvihäkkyröitä, joihin perhosia kiinnitetään klipseillä.
Peli maksaa 54 dollaria Suomeen toimitettuna. Puuosilla tuunattu versio maksaa 73 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu tammikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
MOON on opetuspeli, jossa opitaan, miten tietokone toimii. Pelissä tehdään binäärioperaatioita yksinkertaisen tietokoneen pienille rekistereille ja yritetään saavuttaa A-rekisteriin tietty tila. Energiaa ja siten siirtoja on rajallisesti.
Peli maksaa 25 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Blume on kukkienkasvatuspeli, jossa pelataan kukkalaattoja omalle laudalla, raivataan tilaa uusille kukille ja yritetään tienata hyvät rahat myymällä halutuimpia kukkia ja vaikuttamalla kukkien markkina-arvoon.
Peli maksaa 29 dollaria ja noin 15 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on luvattu tammikuulle 2020 ja se on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Viikon ykköspeli on ollut Magic: The Gathering. Sain vihdoin aikaiseksi koota drafticuben, mistä onkin jo ollut paljon iloa. Draftaaminen on yksi hauskimpia tapoja pelata Magicia, koska se poistaa pelistä kilpavarusteluelementin ja pakottaa kaikki pelaajat samalle viivalle korttien suhteen. Draftissa joutuu koettelemaan luovuuttaan ja pääsee jatkuvasti tekemään uusia pakkoja. Boosteridraftin vika on siinä, että se vaatii joka kerta uudet boosterit, eli hinnaksi tulee 10 euroa pelaajaa kohden.
Ratkaisu tähän on cube draft. Siinä draftiboosterit noukitaan etukäteen rakennetusta korttivalikoimasta, jossa on tasainen valikoima eri värien kortteja. Cuben voi rakentaa monella eri tavalla, alkuperäinen ajatus on kai ollut, että cubessa on mukana ennen kaikkea todella voimakkaita kortteja. Toinen suosittu tapa on rakentaa cube jonkun teeman ympärille, esimerkiksi jonkun tietyn blokin korteista – itse esimerkiksi pitäisin nostalgiasyistä hienona juttuna ikivanhan Mirage-blokin ympärille rakennettua cubea.
Sitten on se tapa, että kokoaa cubeensa omasta kokoelmastaan mielenkiintoisia kortteja. Näin minä tein, en tässä kohtaa edes harkinnut uusien korttien ostamista vain cubea varten. Rahanmenoa tuli riittävästi siitä, kun ostin cubea varten läpinäkymättömät muovit (on monesta syystä kätevää, että koko cube on muoveissa ja läpinäkymättömyys mahdollistaa kaksipuoleisten, huonompilaatuisten ja proxy-korttien käyttämisen). Oma cubeni on pienin järkevä koko, 360 korttia, ja siitä pystyy siis pelaamaan jopa kahdeksan pelaajan boosteridraftin, koska cubesta irtoaa 24 viidentoista kortin boosteria.
Olen nyt pelannut muutaman draftin kahdestaan. Kaksin draftaamiseen hyvä formaatti on Winchester, jossa otetaan yhteensä kuusi boosteria, tehdään niistä yksi pakka ja jaetaan pöydälle neljä korttia. Aloittaja ottaa yhden näistä korteista, jonka jälkeen jokaiseen pinoon jaetaan uusi korttia (eli tuloksena on yksi yhden kortin pino ja kolme kahden kortin pinoa). Toinen pelaaja ottaa yhden pinoista, taas täydennetään ja vuoro vaihtuu. Tätä jatketaan, kunnes kaikki kortit on jaettu.
Tämä on ennen kaikkea nopea tapa draftata. Ehdimme hyvinkin lyhyessä ajassa pelata draftin, rakentaa pakat ja pelata pari erää – ja sitten onkin aika sekoittaa pakat takaisin cubeen odottamaan seuraavaa draftia. Jos haluat ihmetellä cubeani, se löytyy Cubetutorista, jossa sitä voi vaikka koedraftata.
Pelihaaste
Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38.
Ei haastesuorituksia tällä viikolla.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 19.4.2019 pidetään lautapelikirppis Tampereen ZBasessa. Lisätietoja Facebook-tapahtumasta.
- 27.4.2019 pelataan Lautapelaamisen SM-kisat Turussa. Lisätietoja turnauksesta löytyy Lautapeliseuran foorumilta ja Lautapeliseuran sivuilta. Ilmoittautumisaikaa on 17.4.2019 asti.
- 3.–5.5.2019 järjestetään Kuopiossa Hexacon, erityisesti raskaampien pelien ystäville suunnattu pelitapahtuma, jossa saa toki pelata kevyempiäkin pelejä. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta ja tapahtuman Facebook-sivulta.
- 17.–19.5.2019 on Oulussa Kaijonharjun nuorisotalolla keväinen Maracon. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivulta.
- 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
- 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Teotihuacan: City of Gods on noppien pyörittelyä ja Teotihuacanin kaupungin rakentamista. Uusi kirjoittaja Ville debytoi.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.