Uutiskatsaus esittelee vuoden 2019 lautapelaamisen joukkue-SM-voittajat, Steve Jackson Gamesin vuosikatsauksen, menestyksekkäitä Kickstarter-kampanjoita ja pikku-uutisia.
Lautapelaamisen joukkue-SM 2019
Lautapelaamisen joukkue-SM-kisat pelattiin Turussa 27.–28.4.2019.
- Steppe Nomads 64 pistettä
- Oksasilppuri 56 p.
- Laatupelimiehet 53 p.
- Espoon pelivelhot 51 p.
- Tableflip Gaming 49 p.
- Four Musketeers 49 p.
- Suur-Liperi 47 p.
- Vuoksenlautapelaajat 36 p.
- Lautapeliappelsiini 35 p.
- Rölliremmi 35 p.
- Lappeenrannan Riski 35 p.
- Possunenät 33 p.
- Tomunpurijat 29 p.
Kymmenen parasta yksittäistä pelaajaa olivat
- Toni Sallanmaa Oksasilppuri 18
Oskari Vuorio Steppe Nomads 18
Roope Metsä Laatupelimiehet 18
Juhana Keskinen Espoon pelivelhot 18 - Alpi Jokinen Steppe Nomads 17
- Henrik Milan Tableflip Gaming 16
Juuso Lähdekorpi Steppe Nomads 16
Mikko Raunio Suur-Liperi 16 - Petri Savola Four Musketeers 15
- Anttoni Huhtala Oksasilppuri 14
Joni Hiltunen Suur-Liperi 14
Kisassa pelattiin Photosynthesistä, Gaia Projectia, Azulia ja Concordiaa.
Riichi-turnaus Great Wave 20–21.4.2019
Riichi-mahjongin Great Wave 2019 -turnaus järjestettiin pääsiäisviikonloppuna Espoon Otaniemessä. Turnauksen järjesti Aalto Daigaku Maajanbu ry, mahjongseura joka myös pitää viikottaisia peli-iltoja yliopiston kampuksella. Turnaukseen osallistui pelaajia Suomesta, Venäjältä, Ruotsista ja Virosta.
Turnauksen palkintosijat olivat
- Yuanqi Shan
- Samu Viitanen
- Jouni Kuitunen
Riichi-mahjongia hallinnoi Suomessa valtakunnallinen kattojärjestö Mahjong Finland. Aalto Daigaku Maajanbun lisäksi lajia voi harrastaa ainakin Tampereella (Tenpai), Oulussa (Most Casual Mahjong Club), Helsingissä (Yliopiston Anime ja Manga) ja Turussa (Nagashi).
Steve Jackson Gamesin vuosikatsaus
Steve Jackson Gamesin Report to the Stakeholders for 2018 on julkaistu. Katsauksessa Phil Reed, SJG:n toimitusjohtaja, kertoo miten SJG:n viime vuosi meni.
Rahaa tuli sisään noin 5,3 miljoonaa dollaria, mikä on hieman vähemmän kuin vuonna 2017. Henkilöstöleikkausten, pienempien painosten ja menestyneimpiin nimikkeisiin keskittymisen myötä vuoden lopputulos oli odotettua vahvempi.
Joukkorahoitus oli Steve Jackson Gamesillekin aikaisempaa suurempi osa bisnestä. Sen merkitys ei tule vähentymään: vaikka Steve Jackson Games on vakaa pelifirma, jolla on jo olemassaoleva yleisö, nykyinen bisnesympäristö on Steve Jackson Gamesillekin niin vaikea, että he tarvitsevat Kickstarteria avuksi selvittämään, millaisia painoksia peleistä kannattaa ottaa.
Vuoden 2018 epäonnistumiset ovat kiinnostavia. Munchkin Collectible Card Game myi hyvin, mutta pelin tekeminen on liian kallista, joten toista core settiä ei sitten julkaistu. Lisäksi alustavaa palautetta kuunneltiin liian herkästi ja pelistä otettiin uusi painos – ja kas, voitot dollareissa muuttuivat taas tavaraksi hyllyllä.
Munchkin Magical Mess puolestaan kärsi nykyisestä ilmapiiristä, jossa pelillä on uutuusikkunaa pari viikkoa. Monikaan Munchkin-fani ei nähnyt tätä peliä paikallisen kauppansa hyllyllä. Peli on onneksi käynyt kaupaksi Steve Jacksonin omasta Warehouse 23:sta ja vähentynyt myynti on toisaalta johtanut siihen, ettei painetta hinnanpudotukselle ole yhtä paljon.
Lautapelimaailman tila on nyt tämä: ”If 2017 was the year for new games, 2018 was the bigger, louder sequel. Thousands of new titles were released in 2018, with some coming and going so fast that even professionals missed the release. Many of those games got pushed to the clearance racks faster than ever before; during the winter holiday sales, some games released as recently as September were already on deep discount.”
Lyhyet
- Great Western Trailista on käynnissä oikeusjuttu. Asiasta kirjoitetaan Indiana Intellectual Property Blogissa jutussa Dispute over Great Western Trail publishing rights leads to trademark lawsuit. Jutun ydin on siinä, että Stronghold Gamesilla oli Eggertspielen kanssa sopimus GWT:n julkaisuoikeuksista elokuusta 2016 joulukuuhun 2018. Stronghold olisi halunnut tehdä uuden painoksen kesällä 2017, mutta siinä vaiheessa Plan B oli ostanut Eggertspielen, kieltäytyi uudesta painoksesta ja julkaisi pelin itse tammikuussa 2018. Aiheesta on keskustelua myös BGG:ssä.
- Splotter julkaisee uuden 20-vuotisjuhlalaitoksen Roads & Boatsista. Mitään ihmeempää uutta tässä viidennessä laitoksessa ei ole, mutta mukana on & Cetera -lisäosa. Peliä voi tilata suoraan Splotterilta.
- Czech Games Editionilta tulee Sanctum, uusi peli Filip Nedukilta. Neduk on tehnyt aiemmin FPS-peli Adrenalinen ja Sanctumkin on tietokonepelikäännös: esikuvana ovat Diablon kaltaiset loottauspelit, joissa rymytään luolaholveissa, piestään hirviöitä ja kerätään aarteita. Julkaisu-uutisessa on kuvia ja traileria.
- Aconyte on Asmodeen uusi kirjankustantamo, joka tulee julkaisemaan kirjoja Asmodeen peleihin perustuen. Kirjoja on luvassa kesällä 2020.
- WhatNerd-sivustolla oli kiinnostava haastattelu pakohuoneiden suunnittelijasta: Interview With an Escape Room Designer: An Inside Look at Escape Room Design.
- Pathfinder Adventure Card Game ilmestyi jo 2013, mutta nyt se startataan uudestaan Pathfinder Adventure Card Game: Core Setillä. Toukokuussa ilmestyy myös Curse of the Crimson Throne Adventure Path. Uusi setti on yhteensopiva aikaisempien kanssa. Julkaisija Paizon blogista löytyy juttusarja aiheesta.
- Fast Sloths on Friedemann Friesen uusi peli, 45-minuuttinen perhepelimäinen kilpajuoksu, jossa pelaajien pitää päästä maaliin toisten eläinten kuljettamana – koska laiskiaisethan ovat niin laiskoja, etteivät ne itse jaksa liikkua. Pelissä ei ole lainkaan tuurielementtejä, mutta se on myös hyvin modulaarinen, joten pelikertojen välille saa vaihtelua valitsemalla mukaan eri eläimiä.
- Deutscher Spiele Preis -äänestys on alkanut. Äänestyslomake on täällä, ehdolla ovat kaudella 2018–2019 julkaistut pelit ja äänestysaikaa on toistaiseksi – en nyt tähän hätään löytänyt äänestyksen loppumispäivää mistään. Äänestäjien kesken arvotaan pelejä ja pääsylippuja Spiel-messuille.
- Origins Awards -ehdokkaat on listattu. Tehdäänpä veikkauksia: parhaan lautapelin palkinnon voittaa Root, paras korttipeli on Villainous, paras keräilypeli on KeyForge, paras perhepeli on When I Dream. Voittajat julkistetaan kesäkuussa Originsissa.
- Asger Harding Granerud kyseli BGG:ssä palautetta aika-ajovariantista Flamme Rougeen. Siinä jokaiseen ruutuun mahtuu rajattomasti pyöräilijöitä, kaikki aloittavat eturivistä ja muut pyöräilijät eivät vaikuta millään tapaa (eli käytännössä jokainen on yksin radalla, vaikka kaikki ajavatkin yhtä aikaa). Väsymys toimii eri tavalla, kierroksen korkeimman kortin pelannut pyöräilijä saa yhden väsymyksen. Tasatilanteessa kaikki korkeimman kortin pelanneet väsyvät.
- Flamme Rougesta puheen ollen: 30 vuotta sitten ajettiin ensimmäistä kertaa Tour de Trump -pyöräilykisa, josta joku on tehnyt hienosti dokumentoidun 12-osaisen Grand Tourin Flamme Rougeen. BGG:n tiedosto-osastolta löytyy!
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
Kampanjoiden yhteydessä puhutaan verottomasta toimituksesta. Se tarkoittaa, että toimitus tulee EU:n sisäpuolelta, jolloin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa. EU:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin lisätään 24 % arvonlisävero, joka lasketaan sekä tuotteen hinnalle että postikuluille.
Bloodborne: The Board Game on vuoden suuria miljoonapelejä. Elementit ovat kohdallaan: erittäin arvostettu videopelilisenssi, suunnittelijana Eric Lang (ja Michael Shinall), julkaisijana CMON, isoja figuja… Tätä kirjoittaessani potissa on jo 2,3 miljoonaa dollaria, eikä se siihen jää.
Pelaajien (1–4) on yhdessä selvitettävä, mikä kirous vaivaa Yharnamin kaupunkia, jonka väestö muuttuu hiljalleen kammottaviksi hirviöiksi. Taistelu perustuu kortteihin ja valintoihin sattuman sijasta.
Peli maksaa 100 dollaria, postikuluja arvioidaan 35 dollaria. Sisältöä on toki tullut stretch goaleista jo aika lailla ja lisäostojakin on tarjolla. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Hostage Negotiator: Career on lisäri, joka tuo kampanjapelin Hostage Negotiator -yksinpeliin. Olet nyt valmistunut panttivankineuvottelija, selviätkö useista vaativista neuvotteluista? Tämä lisäri on parhaimmillaan, jos sinulla on jo kaikki aikaisemmat Hostage Negotiatorin lisäosat.
130 dollarilla saat koko paketin: peruspelin ja kaikki lisäosat. Pelkkä Career ja kaksi pientä Abductor Packia maksaa 40 dollaria ja siitä välistä löytyy sitten useita vaihtoehtoja. Postikuluja tulee 15–20 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Bag of Dungeon on pieni vanhan koulun luolaholvauspeli, joka mahtuu pieneen kangaspussiin. Yksi erä kestää 20–60 minuuttia. Peli on 1–4 pelaajalle ja noudattaa kautta linjan luolaholvauspelien kunniakkaita perinteitä.
Peli maksaa 41 puntaa Suomeen toimitettuna. 56 punnalla saa mukaan vielä noppatornin kaupan päälle. Toimitus on luvattu elokuulle 2019 ja se tulee Englannista, joten Brexit. Kampanja löytyy täältä.
Cleopatra and the Society of Architects Deluxe on uusi versio Days of Wonderin vanhasta Cleopatra and the Society of Architects -pelistä, jossa rakennetaan palatsia Kleopatralle ja yritetään hyödyntää korruptiota vetämättä sitä kuitenkaan överiksi, mistä seuraa rangaistus. Uusi kuvitus on Miguel Coimbran käsialaa, 3D-osat on kehitelty uudestaan entistä hienommiksi ja sääntöjä on muokattu:
- The combinations of resource cards to discard in order to build pieces of the palace have been reworked.
- The player rewards for building the palace’s pieces have been recalculated.
- The consequences of corruption have been reviewed.
- The Great Priest is no longer activated in the same way.
- The player count has changed from 3–5 to 2–4.
- There is a new specific system to manage the character cards, which are no longer part of the deck, and are instead handled separately.
Peruspelin saa 69 dollarilla ja lisärien kanssa 89 dollarilla, fiinimmän Kickstarter-version hinnat ovat 99 ja 119 dollaria. Postikuluiksi on arvioitu 12 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu maaliskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Counter Attack on jalkapallopeli, jossa kootaan joukkue eritasoisista pelaajista ja sitten pelataan – kampanjasivulla ei tosin kerrota kovin tarkkaan miten, mutta onnistumiset ovat kiinni pelaajan taidosta ja nopanheitosta.
Peli maksaa 39 puntaa Suomeen toimitettuna. 49 punnalla saa kaksi lisäjoukkuetta ja ylimääräisiä pelaajia. Toimitus on luvattu elokuulle 2019 ja verottomuus riippuu Brexitistä. Kampanja löytyy täältä.
Robin Hood: Hero of the People on yksinpelattava korttipeli Robin Hoodin seikkailuista. Peli sijoittui kolmanneksi The Game Crafterin yksinpelisuunnittelukilpailussa, johon osallistui yli 40 peliä.
Peli maksaa noin 22 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus tulee Yhdysvalloista, joten se on verollinen, mutta hinta on sen verran alhainen, ettei veroja kovin paljon tule, jos ne joutuu ylipäänsä maksamaan. Toimitus on luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Kingswood on nätisti kuvitettu peli, jossa pelaajat ovat kiltoja kuninkaan asialla hävittämässä hirviöitä lähimetsistä. Ensin tehdään valmisteluja kylässä, sitten lähdetään metsään hirviöjahtiin. Menestyksekkäin kilta voittaa.
Perusversio maksaa 30 dollaria ja luksusmalli 50 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
1824 Austria-Hungary on uusi laitos vanhasta 1824: Austria-Hungarysta vuodelta 2005. Peli on raskas 18xx-sarjan junapeli, joka sijoittuu Itävalta-Unkariin. Uutena ominaisuutena on kaksinpelimuunnelma ja peliä on muutenkin hiottu. Erikoisuutena tässä mallissa on vuoristojunia, hiilijunia, alueellisia rautatiefirmoja, kansalliseen yhtiöön johtavia firmoja ja niin edelleen.
Peli maksaa 76 euroa ja arviolta 20 euroa postikuluja päälle. Ostamalla useamman kappaleen, hintaa saa pudotettua selvästi. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Runes & Regulations on reippaasti yli puolen miljoonan dollarin päässyt fantasia-aiheinen peli amerikkalaisesta säännellystä lähiöelämästä. Peli on samoilta tekijöiltä kuin Unstable Unicorns, joten ei ihme, että melko yksinkertaiselta Fluxx-variantilta vaikuttava peli on kerännyt hyvin rahaa.
Peli maksaa 50 dollaria Suomeen toimitettuna. Lisärin kanssa hinta on 67 dollaria ja kallein kaikki herkut -paketti maksaa 163 dollaria. Melko paljon kevyestä filleristä. Veroton toimitus on luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Ashes to Ashes on ihmiset vastaan vampyyrit -peli, jossa ihmiset ja vampyyrit elävät suhtkoht vakaasti kaupungissa keskenään. Joku pikkutyttö tietää vampirismin salaisuuden ja uhkaa romahduttaa tilanteen vakauden. Peli on kuitenkin aika abstrakti strategiapeli, jossa rakennellaan ja muutetaan laudalla kulkevia polkuja.
Peli maksaa 68 euroa Suomeen toimitettuna. Toimitus on ilmeisesti veroton ja luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Crystallo on BGG:ssä yksinpelattavien print-n-play-pelien kisassa voitokkaasti kisannut näyttävä peli, jossa vapautetaan mystisiä olentoja pelaamalla kortteja päällekkäin ja muodostamalla niiden kuvioista settejä. Säännöt ovat yksinkertaiset, mutta peli tarjoaa mukavasti päänvaivaa.
Peli maksaa vain 21 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimituksen verottomuudesta ei ole tietoa, mutta varautuisin veroihin; hinta on toki varsin alhainen. Toimitus on luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Era of Tribes on taas uusi yritys tehdä tietokone-Civilizationista näppärä lautapeliversio. Kehittäjä kehuu yhdistelleensä euro- ja jenkkipelien parhaita puolia. Luvassa on vuorovaikutusta ja työläistenasettelua.
Peli maksaa 53 euroa ja arviolta 13 euron postikulut päälle. Toimitus on veroton ja luvattu lokakuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Magic: The Gatheringin puolella uutta ja hienoa on tietysti vasta ilmestynyt War of the Spark, jonka juoni on ilmeisesti melko sakeaa huttua lohikäärme Nicol Bolasin sodasta planeswalkereita vastaan. Pelimekaanisesti planeswalkerit ovat joka tapauksessa isossa osassa: aiemmin nämä erikoishahmot ovat olleet pääasiassa harvinaisuuksia, nyt mukana on runsaasti uncommon-tasoisia vähän vaatimattomampia planeswalkereita ja jokaisessa War of the Spark -boosterissa on mukana aina yksi planeswalker.
Uutena keywordina esitellään amass, joka luo pelaajalla zombiearmeijan. Zombiearmeija on 0/0 zombie army token -kortti ja jokainen amass-keywordilla varustettu kortti pumppaa armeijaan ainakin yhden +1/+1-counterin lisää. Zombiearmeija siis kasvaa suuremmaksi. Vanha, vähän harvinaisempi tuttavuus on proliferate, joka lisää kaikille halutuille olennoille ja pelaajille sellaisen tokenin, joka niillä jo on. War of the Sparkissa jaellaan auliisti +1/+1-tokeneita ja planeswalkereilla on luonnollisesti loyalty tokeneita, joten proliferatelle on varmasti käyttöä.
Koska prerelease-turnaus jäi välistä, päätin improvisoida oman. Ostin siis sen verran boostereita, että saimme kummallekin kuusi boosteria ja niistä sitten rakensimme pakat. Päätymistä sinimustaan ei tarvinnut paljoa miettiä, omista boostereistani kun nousi sekä Liliana, Dreadhorde General (koko sarjan himoituin kortti tällä hetkellä!) että Jace, Wielder of Mysteries. Molemmat tulevat löytämään tiensä pakkoihini: Liliana on kuin kotonaan zombiepakassani ja Jace sopii mainiosti millstone-pakkaan – mikäpä olisi hauskempaa kuin voittaa millstone-pakalla tyhjentämällä oman pakkansa.
Seuraava Magicin sarja esitellään kesällä, jolloin vuorossa on Magicin 19. Core Set eli Core Set 2020. Sen prerelease-viikonloppu on nyt merkattu kalenteriin, joten sen kohdalla toivottavasti pääsemme pelaamaan prerelease-turnauksessa.
(Ja edelliseen uutiskatsaukseen viitaten: nelivärinen grid draft on testattu ja erittäin hyväksi havaittu. Jatkossa tulemme pelaamaan kahdestaan luultavasti enimmäkseen neliväristä grid draftia, eli grid draftia, jossa yhden värin kortit on suljettu kokonaan pois.)
Rails of New England on ollut harvinaista herkkua tähän mennessä. Olen pelannut sitä viimeksi JunaConissa 2016, joten olipa korkea aika saada peli pöytään. Se on vähän pitkänpuoleinen, yli kolmen tunnin peli, ja vähän sellainen kulmikas ja kömpelö. Oma viehätyksensä sillä kuitenkin on ja peliporukkakin piti. Pelissä pelaajat perustavat yrityksiä Uudessa-Englannissa ja yrittävät tienata rahaa. Firmat tuottavat rahaa sen mukaan, vallitseeko ympärillä lama, tavallinen aika vai nousukausi, ja onko firma yhdistetty rautatiellä johonkin laudan kolmesta suuresta kaupungista.
Rautatieverkko rakennetaan laudalle perustamalla asemia kaupunkeihin, reitit ovat valmiiksi painettu ja hinnoiteltu, eikä varsinaisia ratoja rakenneta. Tavoitteena on saada yhdistettyä Montréal, Boston ja New York toisiinsa, saada valloitetuksi osavaltioiden postinkuljetussopimuksia ja saada kuljetettua turisteja hotellialueille.
Peli on aikamoinen hässäkkä, laudalla on aika paljon pikkukaupunkeja, joiden sijantia saa yhtenään etsiskellä ja tuloissa on aika paljon laskemista, mutta kaiken vaivan arvoinen peli kuitenkin on – se on juna- ja bisnespeliksi aika omaperäinen, toista ihan samanlaista ei tule äkkiä mieleen.
Kirjataanpa nyt saman tien ylös pari sääntöparannusta, jotka toivottavasti muistan ensi kerralla käyttää. Taloudellinen kehitys heitetään nyt kahden kierroksen päähän; se on ihan hyvä, mutta sen sijaan, että katsottaisiin nykyisen kortin asteikkoa, katsotaankin seuraavan kierroksen asteikkoa. Eventtejä ei taas tarvitse olla esillä jokaista viittä, vähempikin riittää.
The Quest for El Doradon nappasin lainaan Tuomolta ja sitä on sittemmin pelattu jonkun kerran kaksinpelinä. Peli on kyllä suoraan sanottuna todella kovan luokan perhepeli ja on harmi, ettei sitä ole tähän tietoon toivoa nähdä suomeksi. Suosittelen kuitenkin lämpimästi hyvää, vähän vaativampaa perhepeliä etsiville: peli on todella hyvä.
Kyseessä on siis pakanrakennuspeli, jossa etsitään reittiä viidakon läpi El Doradon kultaiseen kaupunkiin. Matkan varrella on viidakkoa, kyliä ja vesistöjä, joihin tarvitaan jokaiseen omat spesialistinsa. Näitä ostetaan pakkaan ja toivotaan, että oikea kortti nousee oikealla hetkellä. Reitinvalintaan on aina useita vaihtoehtoja, on pidempiä ja lyhyempiä reittejä ja yleensä lyhyempi reitti vaatii vähän kalliimmat kortit. Jonkin verran voi myös tehdä valintoja: jos keskittyy vaikkapa viidakkosankareihin, joskus voi olla nopeampaa mennä vähän pidempää reittiä viidakossa kuin oikaista veneilijöillä.
Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos vastaan tulee, El Dorado on nimittäin Knizian viime vuosien parhaita pelejä. Peli toimii aivan mainiosti perhepelinä, mutta myös jännittävänä fillerinä peliharrastajille.
Exitistä pelattiin jonkun tovin hyllyssä lojunut The Mysterious Museum, jossa pelaajat joutuvat mystiseen museoon. Tieteenhistoriaa käsittelevä aihe oli hauska. Vaikeustaso on aika helppo, tämä on näitä joissa tehtävät avautuvat kirjasta aukeama kerrallaan, mikä yksinkertaistaa peliä tuntuvasti. Vaikeusaste 2/5 piti siis kutinsa: museosta selvittiin ulos 39 minuutissa yhdellä vihjeellä.
Pelihaaste
Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42.
13. Pelin nimessä on paikka: Rails of New England – Tämä on näitä pelejä, joita pitäisi päästä pelaamaan suunnittelijoiden kanssa. He kuulemma osaavat kertoa jotakuinkin kaikkien pelissä nimettöminä esiintyvien uusienglantilaisten yritysten historiat.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 17.–19.5.2019 on Oulussa Kaijonharjun nuorisotalolla keväinen Maracon. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivulta.
- 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
- 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Lord of the Rings: Journeys in Middle-earth arvioitiin ja havaittiin vähintäänkin mielenkiintoiseksi.
- Satunnaisuus ja strategia lautapeleissä tutkailee pelien luonteen jaottelua.
- Exit: The Game -juttuun lisättiin The Mysterious Museum -pelin arvio.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.