Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 5.8.2019: Richard H. Berg (1943–2019)

Ahkera sotapelien suunnittelija Richard H. Berg on kuollut. FFG:n uutuuksissa KeyForgea, tunnin Arkham Horror yllättävältä suunnittelijalta ja Marvel-aiheinen Living Card Game.

Uutiskatsauksessa kerrotaan Richard H. Bergin menehtymisestä, esitellään uusi KeyForge-sarja ja muita FFG:n uutuuksia.

Richard H. Berg (1943–2019)

Tunnettu sotapelisuunnittelija Richard Harvey Berg on menehtynyt. Berg oli yksi merkittävimmistä sotapelisuunnittelijoista, moninkertainen palkintovoittaja yli 150 julkaistulla pelillään. Berg valittiin vuonna 1993 GAMAn Hall of Fameen ja vuonna 1990 hän sai Charles Roberts Award for Lifetime Achievement in Simulation Designin.

Vuodesta 1975 pelisuunnittelijana toimineen Bergin maineikkaimpia pelejä ovat muun muassa Successors, SPQR, Blackbeard, War of the Ring (1977) ja tietysti kaikkien 1970-luvun järjettömien sotapelien kuningas, The Campaign for North Africa, kaikista monsteripeleistä suurin.

Richard H. Berg

KeyForgen uusi sarja julkaistu

KeyForgen seuraava sarja on julkistettu. Worlds Collide ilmestyy loppuvuodesta 2019 ja esittelee nyt ensimmäiset uudet kansat. Tarjolla on 405 kortin valikoima, josta uusia kortteja on 284. Mars ja Sanctum jäävät pois ja tilalle tulevat dinosaurusten Saurian Republic ja Star Trek -henkinen ihmisten Grand Star Alliance. Mars ja Sanctum tulevat kuitenkin palaamaan vielä myöhemmin.

Uutena avainsanana esitellään Ward, joka antaa olennolle suojacounttereita. Kun olento saisi vahinkoa tai joutuisi tuhotuksi, poistetaankin vain suoja. Toinen uutuus on Enrage: jos olento saa raivocountterin, sen on hyökättävä jos mahdollista, jolloin se menettää kaikki raivocountterinsa. Kolmantena esitellään exalt, jossa olennolle voi lisätä yleisestä varastosta æmberia. Tämä æmber toimii kuten vangittu, eli kun olento kuolee, vastapuoli saa sen itselleen, mutta tällä tavoin pystyy aktivoimaan tehokkaampia ominaisuuksia.

Korttivalikoimassa on myös anomalioita, erikoisia ja hyvin harvinaisia joukosta erottuvia kortteja, jotka mahdollisesti esittelevät tulevissa sarjoissa ilmestyviä kortteja.

Worlds Collide -esimerkkejä
First Officer Franella on suojaus, Mogghunter on raivoissaan ja Legatus Raptor on exalted. Kuva: Fantasy Flight Games

Worlds Collide tulee myyntiin irtopakkoina ja perinteisenä starter settinä, jossa on kaksi pakkaa ja counterit. Lisäksi myyntiin tulee Worlds Collide Deluxe Archon Deck, jossa on yksi pakka ja counterit. Tämä onkin näppärä valinta esimerkiksi pelaajille, jotka tarvitsevat vain uudet counterit. Kaikista tukevin paketti Worlds Collide Premium Box sisältää kaksi pakkaa, pyöritettävän mittarin chaineille, counterit, armor tokeneita, korttilaatikon, tokenilaatikon ja viisi yhden pakan boksia ja tarrat, joilla voi merkitä bokseihin, mitä maata pakassa on. FFG:n omat hinnat näille ovat 10 dollaria pakalle, 15 dollaria Deluxe-pakalle, 25 dollaria Starter Setille ja 40 dollaria Premium Boxille.

Lisätietoja löytyy FFG:n uutissivulta ja BGG:n keskusteluista.

KeyForge: Worlds Collide

Tunnin Arkham Horror

Arkham Horror: Final Hour on tunnissa pelattava versio Arkham Horrorista – noin suunnilleen. Peli on nopeatempoinen yhteistyöpeli, jossa loputon hirviöiden virta pyyhkäisee Miskatonicin yliopiston kampuksen halki ja pelaajien tehtävänä on pidätellä hirviöitä ja löytää tarvikkeet rituaaliin, jolla hulluus saadaan loppumaan.

Peli perustuu korttimekaniikkaan, jossa pelaajat valitsevat toimintonsa pelaamalla kortteja ja valitsevat sitten toiminnolleen prioriteetin. Jokaisella kortilla on kaksi toimintoa: kahdesta kortista pelataan ylempi toiminto ja kahdesta alempi. Ylemmät ovat parempia. Neuvotteleminen ei ole sallittua, ainoa kommunikaatiomuoto on prioriteettikorttien pelaaminen.

Prioriteettikortteihin perustuu myös pelin voittaminen. Tutkimukset paljastavat rituaali-ikoneita ja kun niitä paljastuu tarpeeksi, selviää, mikä on oikea ikoni rituaalin suorittamiseen. Pelaajien on pelattava – jälleen keskustelematta – tätä ikonia tarpeeksi monta voittaakseen. Mitä vähemmän vaihtoehtoja on jäljellä, sitä todennäköisemmin pelaajat ymmärtävät pelata oikeat kortit.

Pelin on suunnitellut Carlo A. Rossi, jonka aikaisempia pelejä ovat muun muassa Hab & GutZoobaloo ja Roskis. Julkaisijana on luonnollisesti Fantasy Flight Games. Peli ilmestyy loppuvuodesta 2019. Lisätietoja löytyy FFG:n julkaisu-uutisesta.

Arkham Horror: Final Hourin kansi

Uusia Marvel-pelejä

Fantasy Flightin uusin Living Card Game on Marvel Champions: The Card Game, jossa pelaajat pääsevät taistelemaan Rhinoa, Klawta ja Ultronia vastaan Marvel-sankareillaan. Ensimmäiset pelattavat supersankarit ovat Iron Man, Captain Marvel, Hämähäkkimies, Musta Pantteri ja She-Hulk.

Luonnollisesti perussetti on vasta alkua. Lisää kortteja julkaistaan joka kuukausi, mutta Living Card Game onneksi tarkoittaa sitä, että keräily ei ole erityisen hankalaa: sen kun ostaa kaikki lisärit, niin saa varmasti kaikki kortit.

Aikaisemmista Living Card Gameista poiketen Marvel Championsissa riittää, että ostat yhden Core Setin – enää ei tarvitse ostaa useampaa peruspakettia saadakseen riittävästi kortteja pakanrakentamiseen.

Marvel Champions ilmestyy loppuvuodesta 2019. Lisätietoja löytyy FFG:n julkaisu-uutisesta.

Marvel Championsin kortteja
Pelin kuvitus on asiaankuuluvan sarjakuvahenkistä. Kuva: Fantasy Flight Games

Ilmeisesti myös Splendorista on tulossa Marvel-versio. Tästä ei kuitenkaan ole vielä oikeastaan mitään muuta tietoa kuin joissakin nettikaupoissa oleva ennakkotilausmahdollisuus, jossa lupaillaan julkaisua lokakuulle 2019.

Caylus 1303 uusii klassikon

Vuonna 2005 ilmestynyt Caylus on työläistenasettelupelien varhainen klassikko. Space Cowboys julkaisee pelistä nyt yhdessä alkuperäisen suunnittelija William Attian kanssa uusitun laitoksen. Peliä on suoraviivaistettu ja modernisoitu, jolloin on saatu intensiivisempi, lyhyempi peli – alkuperäisen pelin kestoksi luvataan 60–150 min, nyt kestoksi on merkitty 60–90 min.

Peliin on lisätty vaihtelua alkuasetelmiin ja erikoisvoimia tarjoavia hahmoja. Uusi laitos saattaa hyvinkin olla tarjolla Essenissä tänä vuonna.

Lautapelaamisen tulevaisuus: Teburu

Teburu on CMONin kehittelemä uusi idea lautapelaamisen tulevaisuudesta, eli lautapelikonsoli, jossa järjestelmä tunnistaa RFID-tageilla eri pelikomponentit ja pystyy seuraamaan eri elementtien sijaintia laudalla ilman että pelaajien tarvitsee näpytellä siirtoja järjestelmään. Nopanheitotkin järjestelmä osaa lukea suoraan nopista. Pelaajien omilla digilaitteilla pyörii apusovellus, jolla seurataan oman hahmon tilannetta ja pelinjohtajana toimii pahanilkeä tekoäly…

Ensimmäinen Teburun peli on Zombicide Evolution – Las Vegas. Omalta kohdaltani ei siis ihan heti ole huolta, että tästä tarvitsisi suuremmin muodostaa mielipidettä, mutta sanotaan se nyt silti: vaikka en tietokoneita pelipöydissäni kavahdakaan, tämä tuntuu silti kyllä todella massiiviselta ratkaisulta varsin olemattomaan ongelmaan. Mutta katsotaan, mitä tästä tulee, onhan aina hienoa kun lautapeleihin jotain uutta teknologiaa yritetään kehitellä, vaikka se ei sitten mihinkään johtaisikaan.

https://www.youtube.com/watch?v=cDBm3OzOSsA

Lautakunta

Lautakunta käsittelee jaksossaan 51 lisäosia. Lisäosat peleihin keskusteluttavat Tuomo Pekkasta (Lautapelit.fi), Miira Hartemoa (Noppapotti) sekä Tero Hyötyläistä (Lunkisti). Millainen on hyvä lisäosa? Mitä ylipäätänsä lasketaan “lisäosaksi”? Ovatko Queen Gamesin Queenie-lisäpalikat lisäosia? Mitenkäs Kickstarter-projektien stretch-goalit? Onko Race for the Galaxy malliesimerkki pelistä jossa lisäosat pilaavat hyvän pelin?

Lisäksi käydään lyhyesti läpi Spiel des Jahresin sekä Kennerspiel des Jahresin voittajat (Just One ja Wingspan).

Lyhyet

  • Katja Lauri voitti Catanin Suomen mestaruuden. Ropeconissa pelattuun turnaukseen osallistui 15 pelaajaa. Lauri sijoittui karsintakierroksilla neljänneksi, mutta voitti finaalissa Teuvo MoisanJali Salon ja Jani Herlevin. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.
  • Kultainen lohikäärme -tunnustuspalkinto myönnettiin Mika Joensuulle. Joensuu on hyvinkääläisen anime- ja pelitapahtuma Hypeconin perustaja ja monivuotinen pääjärjestäjä. Joensuu on käyttänyt pelejä apunaan nuorisotyössä jo 20 vuoden ajan ja on tehnyt julkaisuja peleistä, yhteisöistä ja joukkoistamisesta nuorisotyön välineinä.
  • Cooper Island on uusi löytöretkeilypeli La Granjan suunnittelijalta Andreas Odendahlilta, julkaisijoina Frosted Games ja Capstone Games. Pelaajat kartoittavat uutta maailmaa ja rakentavat laattoja myös ylöspäin. Voittopistelaskuri on omaperäinen: aina kun saat voittopisteen, saat seilata toisella laivoistasi eteenpäin ja tämä purjehdus tuottaa sitten kaikenlaisia etuja. Pelin toimittajana on aiemmin Eggertspielellä työskennellyt Viktor Kobilke, jonka käsistä on lähtenyt Great Western Trailin kaltaisia pelejä. BGG:stä löytyy ennakkofiiliksiä.
  • Steve Jackson Games ja The OP jatkavat edelleen yhteistyötään: vielä vuoden 2019 aikana ilmestyy Munchkin: Disney DuckTales.
  • Raiders of the North Sean mobiiliversio on ilmestynyt: iOS, Android, Steam, Switch.
  • BGG Storeen tulivat vihdoinkin The Quacks of Quedlinburgin muoviset korvauslaatat. Hinta on tosin melko suolainen, noin 50 dollaria ennen mahdollisia veroja. BGG Artist Series 3 -pelijulistesarja on myös ennakkotilattavissa: valikoimissa on näyttävät julisteet Dead of WinterilleTerraforming MarsilleGloomhavenille ja Race for the Galaxylle.
  • Victory Point Games myytiin taannoin Tabletop Tycoonille, joka lakkautti sittemmin firman sotapelipuolen kokonaan. Kaikkien VPG:n sotapelien tie päättyi siihen. Frank Chadwickin European Theater of Operations -sarja siirtyy ainakin GMT Gamesin haltuun. Aiheesta BGG:ssä.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

Jäinen kuolema on Antti Lehmusjärven tuorein sotapeli. Tällä kertaa aiheena on talvisota ja sen alkuvalmistelut. Peli on 1918: Veli veljeä vastaan tavoin helposti lähestyttävä, melko yksinkertainen ja lyhyt sotapeli suomalaisittain kiinnostavasta konfliktista.

Kartalla liikkuminen on abstrahoitu kolmeksi radaksi: Suomussalmen rintama, Laatokan Karjalan rintama ja Karjalan kannaksen rintama ovat taistelun alueina. Neuvostoliitto yrittää murtautua läpi Mannerheim-linjasta ja valloittaa Helsingin, Suomi taas sinnittelee ja yrittää saada kansainvälisen huomion puolelleen. Tarkempi kuvaus pelimekaniikasta löytyy vaikkapa Todellisuuspako-blogin ennakkojutusta.

Peli maksaa 58 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Trudvang Legends on pohjoismaisten ja kelttiläisten myyttien inspiroima fantasiamaailma, jossa pelaajat voivat seikkailla sankareina torjumassa pimeyden voimia. Kun julkaisija on CMON, muutama juttu on selvä: pelissä on isoja, komeita figuja ja Kickstarter-kampanjan summa kipuaa seitsennumeroisiin lukuihin.

Pelillä on muisti: pelilaudassa on muovitaskuja, joihin voi ujuttaa kortteja, jotka sitten jäävät siihen kampanjan ajaksi. Luvassa on valintojen tekemistä, tekstin lukemista paksusta kampanjakirjasta ja muuta tällä hetkellä kovasti muodikasta tarinallisuutta.

Peli maksaa 100 dollaria ja päälle 40–70 dollaria postikuluja. Lisäostojakin on luonnollisesti tarjolla runsaasti. Toimitus on veroton ja luvattu joulukuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Import / Export on Jordan Draperin suunnittelema Glory to Romen ja Containerin yhdistelmä, joka oli ensimmäisen kerran Kickstarterissa tammikuussa 2017. Nyt se on uudella kierroksella päivitettynä versiona. Komponentit on päivitetty paremmiksi ja peliin on lisätty hieman uutta sisältöä.

Peli maksaa 74 dollaria Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu toukokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Frontier on kortinvärväystä ja fantasiakaupungin rakentamista värikkäällä kuvituksella.

Peli maksaa 34 puntaa Suomeen toimitettuna. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2019. Kampanja löytyy täältä.


Smartphone Inc. on peli älypuhelinten valmistamisesta älypuhelinaikakauden alkuaikoina. Pelaajien on tehtävä tuotekehitystä, suunniteltava vuoronsa, hinnoiteltava tuotteensa oikein ja niin edelleen. Peli ilmestyi jo 2018 ilmeisesti varsin pienenä laitoksena ja on nyt Kickstarterissa keräämässä vauhtia vähän laajempaa jakelua varten.

Peli maksaa 65 dollaria ja noin 24 dollaria postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu helmikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.


Adventure Tactics: Domianne’s Tower on yhteistyönä pelattava taktinen pakanrakennus- ja taistelupeli taisteluroolipelien tapaan. Laatikosta löytyy valtavasti kortteja, monenlaisia sankareita ja paljon pelattavaa.

Peli maksaa 90 dollaria Suomeen toimitettuna. 105 dollarilla saa peruspelin ja muutaman lisähahmoluokan. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.

Mikon pelaamia

Dawn of Peacemakersin kampanja saatiin viimein päätökseen. Ensimmäinen peli pelattiin 24.8.2018, viimeinen 22.7.2019, eli vuoden verran kampanja melkein vei – ihan sopiva kesto 12 pelin kampanjalle, vaikka kerran kuussa -tahdilla ei mentykään. Ensimmäiset viisi skenaariota pelattiin parin viikon sisällä, sitten kolme skenaariota parin-kolmen kuukauden tauoilla ja lopuksi neljä viimeistä skenaariota muutamassa viikossa.

Lopputulos oli voitokas: puolet skenaarioista päätyi voittoon, puolet tappioon, mutta ratkaiseva viimeinen skenaario voitettiin, joten sodassa saavutettiin toivottu tulos.

Kannattiko pelata? Kyllä vain, kampanja tarjosi kiinnostavia kokemuksia ja varsinkin loppupuolella oli hyviä skenaarioita, joissa riitti pähkäiltävää. Sen sijaan fiilistä palata pelin pariin kampanjan pelaamisen jälkeen ei liiemmin jäänyt. Peli tarjoaisi kyllä aineksia uusintapeleihin, mutta peli on nyt resetoitu alkutilaansa ja odottaa uutta omistajaa.

Lintuminiatyyri Dawn of Peacemakersista
On aika lentää uusien pelien pariin. Kuva: Mikko Saari

Mökkireissulla aamulla muiden heräämistä odotellessani katselin Youtubesta videoita ja satuin katsomaan Shut Up & Sit Downin Card Games that Don’t Suck -sarjan videon cribbagesta. Sen jälkeen ostin Cribbage with Grandpas -pelin puhelimelle ja nyt on cribbagea pelattu sitten ihan korteillakin. Pelillä on pitkälti historiaa, se on kehitelty 1600-luvulla vanhemman pelin pohjalle, joten puhutaan noin 400 vuoden historiasta. Ei siis ole suurikaan yllätys, että peli on varsin hyvä.

On cribbagessa omat kummallisuutensa, mutta peli oli kyllä paljon yksinkertaisempi ja suoraviivaisempi kuin lapsuuden kokeiluista muistelin. Peli etenee mukavasti ja tarjoaa sopivan sekoituksen tuuria ja strategisia valintoja. Jos kaipaat hyvää kaksinpelattavaa tavallisen pakan korttipeliä, cribbage on tällä hetkellä ykkössuositukseni.

Littoisissa pidetyn LitsaConin kohokohtia oli Amulin testaaminen, etenkin kun pelaajia saatiin pelin pariin kahdeksan – kerralla saatiin siis testattua pelin poikkeuksellisen korkea maksimipelaajamäärä ja kuitattua pelihaasteen hankalaksi osoittaunut ”Vähintään kahdeksan pelaajan peli”-kohta.

Odotukset eivät olleet korkealla, sen verran Amulin yhteydessä on heitelty 7 Wondersin nimeä ja draftaamismekaniikkaa. Kävi ilmi, että syytä huoleen ei ole, Amul ei ole perinteinen draftipeli. Pelaajat keräävät kyllä kortteja itselleen muodostaen erilaisia settejä. Jippona on, että osa korteista pitää saada pelin aikana pöytään, osa taas jemmataan käteen. Kortit vuorovaikuttavat keskenään monin eri tavoin, yhteydet ovat tosin enimmäkseen hyvin suoraviivaisia.

Kortteja haalitaan siten, että pöytään tulee jokunen kortti valmiiksi, sitten jokainen pelaaja heittää yhden kortin kädestään pöytään ja jokainen saa sitten ottaa yhden kortin. Vuorojärjestys kiertää pöydän ympäri, mutta sotajoukoilla saa etuilla – tätä hyödynsin itse ja kahdeksan hengen pelissä oli kyllä erityisen mukavaa päästä aina ottamaan ensimmäisenä tai myöhemmin ensimmäisen joukossa.

Kokonaisuutena Amul ei ole tajuntaaräjäyttävä: se on siivoa työtä, mutta teemaltaan ja kuvitukseltaan vähän tylsä ja mekaanisesti ihan ok, mutta suurenmoista lisäarvoa tuo pelaajamäärä, joka on siis 3–8. Nyt kun peli nähtävästi myös ihan oikeasti toimii kahdeksalla pelaajalla, näkisin sille aivan mainion tilaisuuden pärjätä hyvin – alle tunnin strategiapelejä, joilla on näin laaja pelaajamäärä, ei ole tarjolla kovin paljon.

Kickstarter-peli Q.E. on päässyt pöytään pari kertaa, pelaajamääristä on testattu ääripäät eli 3 ja 5. Molemmilla toimi, viidellä paremmin. Peli on setinkeräystä myös, nyt vain huutokaupalla, ja toinen perusjippo on tuttu Knizian vanhasta High Societystä: eniten rahaa käyttänyt pelaaja häviää pelin automaattisesti. Toinen jippo onkin sitten uudempi: rahaa on käytössä rajattomasti, tarjoukset tehdään kirjoittamalla lapulle ja mikä tahansa positiivinen kokonaisluku kelpaa.

Kolmas tärkeä detalji on se, että tarjoukset eivät ole julkisia. Huutokauppaaja tekee julkisen lähtötarjouksen, mutta sen jälkeen voittavan huudon saavat tietää vain huutokauppaaja ja ostaja. Muut tietävät vain, että tarjous oli korkeampi kuin mitä itse tarjosi.

Kun kaikki firmat on kaupattu, lasketaan pisteitä eri tavoin seteistä – käytännössä jokainen laatta on jollain hieman erilaisella tavalla kiinnostava useammalle pelaajalle – ja annetaan bonus vähiten rahaa käyttäneelle, jonka jälkeen eniten pisteitä kerännyt voittaa. Oma kohtaloni on nyt kaksi kertaa ollut sama: olen jäänyt auttamatta pisteissä jälkeen ja käyttänyt jonkun kymmenes- tai sadasosan muiden käyttämistä rahoista. Ensimmäisessä pelissä pisteitä oli tosin sen verran, että jos pelin voittaja olisi käyttänyt jonkun 50000 enemmän, olisin vienyt voiton…

Omituinen peli, mutta mielenkiintoinen. Aika nopea filleri onneksi, koska peli on sen verran sekava ja kaoottinen tapaus, ettei siinä välttämättä aina suuresti tolkkua ole – mutta mielenkiinnolla kyllä tutkailen tätä vielä useamman pelikerran verran ennen lopullista tuomiota.

Pelihaaste

Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44.

6. Vähintään 8 pelaajan peli: Amul – LitsaConissa saatiin raavittua kasaan kahdeksan pelaajaa ja täytyy todeta, että hyvinhän tämä toimi.

Tulevat lautapelitapahtumat

  • 27.–29.9.2019 järjestetään Lautapelaamaan Helsingissä ostoskeskus Redissä.
  • 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Liput tulevat myyntiin maaliskuussa Tampere Kuplii -tapahtumassa, verkkokauppa avataan 14.9.2019. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
  • 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

  • Planet on planeetanrakentelua hienolla vau-efektillä.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.

Telegram

Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.

Lautapeliblogien päivitykset

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *