Uutiskatsauksessa muun muassa esitellään Pelaajien valinta -voittajat ja vähän muitakin voittajia, muistetaan lokakuussa menehtynyttä pelialan supertähteä ja listataan Essenin hittipelejä.
Pelaajien valinta -voittajat
Pelaajien valinta -palkinnon voittajat on julkaistu.
- Parhaaksi perhepeliksi valittiin Copenhagen. Raadin mielestä Copenhagen on mukavan yksinkertainen ja selkeä peli, jossa on kuitenkin syvyyttä enemmän kuin ensipeliltä vaikuttaisi. Tätä peliä kannattaa pelata useamman kerran.
- Parhaaksi harrastajapeliksi valittiin Terraforming Mars. Raati arvostaa Lautapelit.fi:n kulttuuritekoa suomentaa peliharrastajien keskuudessa suureen suosioon noussut peli, joka todellakin on kaikkien saamiensa kehujen arvoinen.
- Vuoden pelitekona palkittiin 20 vuotta täyttävä Suomen lautapeliseura. Raati kiittää Lautapeliseuraa ja sen aktiivijäseniä pitkäjänteisestä työstä suomalaisen peliharrastuksen edistämiseksi.
Palkinnon takana on joukko suomalaisia lautapelibloggaajia. Ehdolla ovat olleet vuosina 2019 ja 2018 Suomessa julkaistut pelit.
Francis Tresham (1936–2019)
Lautapelisuunnittelija Francis Tresham menehtyi 23.10.2019. Tresham ei ollut julkaisijana erityisen tuottelias, mutta sitäkin merkittävämpi. Treshamin merkittävimmät pelit olivat vuonna 1974 julkaistu 1829 ja vuonna 1980 julkaistu Civilization – näiden kahden pelin vaikutus myöhempiin peleihin niin lauta- kuin videopelien maailmassa on ollut todella huomattava.
Treshamin muusta elämästä on hyvin vähän tietoa saatavilla. Hakiessa enemmän tietoa löytyy 1500-luvulla eläneestä Francis Treshamista, joka oli mukana Ruutisalaliitossa…
Tresham nimettiin vuonna 2013 ensimmäisten joukossa UK Games Expon Hall of Fameen.
Essenin pelimessut
Friedhelm Merz Verlag raportoi, että Essenin SPIEL ’19 -messuilla kävi 209 000 vierasta, joka tarkoittaa noin 10% kasvu viime vuodesta.
BoardGameGeekin GeekBuzz-listan kymmenen kärki näytti tältä:
- The Magnificent
- Aquatica
- Trismegistus: The Ultimate Formula
- Barrage
- It’s a Wonderful World
- Bruxelles 1897
- Cooper Island
- Glen More II: Chronicles
- Ecos: First Continent
- Terramara
Fairplay-lehden lopullisella Scoutaktion-listalla oli seuraavat pelit, joilla oli vähintään 3,5 tähden luokitus ja vähintään 30 ääntä:
- Die Crew
- Crystal Palace
- Marco Polo II
- Azul: Summer Pavilion
- Barrage
- Carnival of Monsters
- Res Arcana
- TEAM3
- Dinosaur Island
- Kitchen Rush
- Rune Stones
- Cartographers
- Cooper Island
- Terramara
- Palm Island
Die Crew on erikoinen tapaus, yhteistyötikkipeli. Juho Snellman kehui peliä kovasti Lautapeliseuran foorumin päiväkirjassaan. Die Crew on toistaiseksi ilmestynyt vasta saksaksi, englanninkielinen versio on luvassa Kosmokselta vuoden 2020 alkupuoliskolla.
À la Carte 2019: Belratti
Fairplay Magazine on jakanut À la Carte -palkintoa vuodesta 1991 alkaen vuoden parhaalle korttipelille. Tänä vuonna voittaja oli Belratti, taidemaailmaan sijoittuva peli, jossa pelaajat toisaalta ostavat museoihinsa tauluja ja toisaalta ovat taiteilijoita, jotka haluavat taideteoksiaan kokoelmiin. Puutyöläinen on käsitellyt peliä blogissaan.
Kymmenen kärki näytti tältä:
- Belratti (Michael Loth)
- L.A.M.A. (Reiner Knizia)
- Just One (Roudy, Sautter)
- Blode Kuh (Florian Racky)
- Natives (Konnov, Paltsev, Shklyarov)
- Cahoots (Ken Gruhl)
- Key Flow (Breese, Bleasdale, Vincent)
- KeyForge (Richard Garfield)
- Piepmatz (Riddle, Pinchback)
- Farben (Apolline Jove)
Lautapeliseura hakee Lautapelaamaan 2020 -tapahtuman pääjärjestäjää
Oletko aina halunnut järjestää Lautapelaamaan-tapahtumaa? Vuoden 2020 tapahtumalle haetaan nyt pääjärjestäjää. Asialla on hivenen kiire, sillä haku päättyy jo sunnuntaina 10.11.2019. Lopullisen päätöksen asiasta tekee seuran syyskokous.
Pääjärjestäjät toimivat hallituksen ja syyskokouksen antaman talousarvion antamissa puitteissa, mutta saavat kohtuullisen vapaat kädet järjestää tapahtuman niin kuin parhaaksi katsovat. Pääjärjestäjät raportoivat hallitukselle. Vapaamuotoisesta hakemuksesta tulee käydä ilmi ainakin:
- Missä ja koska tapahtuma on tarkoitus järjestää?
- Miten tapahtuma rahoitetaan ja mihin se käyttää rahaa?
- Miltä tapahtuma näyttää ja mitä siellä tapahtuu?
- Miksi järjestäjät katsovat kykenevänsä selviämään tapahtuman järjestämisestä?
- Miten tapahtuman järjestäjät organisoivat loput tarvittavat vapaaehtoiset?
Hakemukset lähetetään osoitteeseen hallitus@lautapeliseura.fi. Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
Lautapelit.fi-uutuuksia: Geisha ja Team3
Tuorein Lautapelit.fi-julkaisu on Geisha, joka on aiemmin tunnettu nimillä Okiya tai Niya. 10–15 minuuttia kestävässä kahden pelaajan fillerissä yritetään sijoittaa omia geishoja puutarhaan eli 4 × 4 -ruudukkoon tiettyihin kuvioihin.
Pelimekaniikan jujuna on, että jokaisessa puutarhan ruudussa on kaksi kuviota ja toisen pelaajan on pelattava siirtonsa ruutuun, jossa esiintyy jompikumpi sen ruudun kuvioista, joihin sinä geishasi pelaat – ja vastapuolen siirto rajoittaa sitten sinun seuraavaa siirtoasi.
Bruno Cathalan suunnittelema peli on saatavilla Lautapelit.fi:n liikkeistä 20 euron hintaan.
TEAM3 on erikoinen, vain kolmihenkisin joukkuein pelattava peli. Jokaisessa joukkueessa on yksi mykkä, yksi kuuro ja yksi sokea. Mykkä saa kortin, jossa on ohjeet, millainen rakennelma palikoista pitää rakentaa. Mykän tehtävänä on viittoa ohjeet kuurolle, joka taas selittää ne puhumalla sokealle, jonka tehtävänä on sitten rakentaa.
Pelistä on olemassa kaksi eri väristä versiota, eli yhdistämällä ne pystyy pelaamaan yhdeksän tai kahdentoista hengen pelejä. Eri bokseissa on lisäksi eri minilisärit. TEAM3-bokseja ei löydy vielä Lautapelit.fi:n verkkokaupasta, mutta liikkeistä löytyy ja hintaa on parikymppiä.
Board and Alone -voittajat 2018
Vuoden 2018 Board and Alone -palkinnot parhaille yksinpeleille on julkistettu. Palkinnon ehdokkaita olivat kaikki vuonna 2018 ilmestyneet pelit, joita voi pelata yksin sellaisenaan. Palkinnon takana on Board and Alone -ryhmä Facebookissa. Palkinto myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa, joten vuosirajauksen kanssa ei ole oltu ihan supertiukkoja – osa peleistä on ilmestynyt jo aiemmin kuin 2018.
- Paras korttipeli: Star Realms Frontiers ja Maximum Apocalypse
- Paras strategiapeli (europeli): Spirit Island
- Paras temaattinen peli (jenkkipeli): Tiny Epic Galaxies
- Paras sotapeli: Root
- Paras print-n-play: Black Sonata
- Paras miniatyyripeli: Nemesis
- Paras pelkästään yksinpeli: Nemo’s War
- Paras lisäosa: Scythe: The Rise of Fenris
- Paras soolopelisuunnittelija: Vital Lacerda
- Paras soolopelijulkaisija: Stonemaier Games
- Vuoden soolopeli: Mage Knight: Ultimate Edition
Spielworxxin suunnitelmat 2020–2021
Spielworxxin omistaja Uli Blennemann julkaisi Essenissä Yearbook 2019 -kirjasen, jossa kerrottiin Spielworxxin historiasta, ajankohtaisista julkaisuista ja ennen kaikkea linjattiin yhtiön tulevat julkaisut vuosille 2020 ja 2021. Luvassa on:
- Maaliskuu 2020: The Grand Trunk Journey (Claude Sirois), kepeähkö junapeli tavaroiden kuljettamisesta Yhdysvalloissa aikaratapelimekaniikalla.
- Kesäkuu 2020: The Cost (Armando Canales), taloudellinen lautapeli asbestiteollisuudesta. Pelaajat yrittävät tehdä bisnestä asbestilla, mutta terveys- ja turvallisuussäädökset saattavat sulkea koko alan. Pelaajien on valittava, maksimoivat voitot vai minimoivatko asbestista johtuvat kuolemantapaukset…
- Elokuu 2020: Tribune: Primus Inter Pares (Karl-Heinz Schmiel), uusi versio Schmielin vanhasta pelistä, sisältäen lisärin. Tämä tulee Kickstarteriin. Spielworxxilla on jatkossa ohjelmassa useita uusia laitoksia Schmielin peleistä.
- Lokakuu 2020: Crescent City Cargo (Jason Dinger), toinen osa Captains of the Gulfin aloittamaa ”Cajun-trilogiaa”. Logistiikkaa New Orleansin satamassa.
- Maaliskuu 2021: Squaring Circleville (Matt Wolfe), kaupunginkehityspeli, jossa ympyräkaavaan rakennettua kaupunkia väännetään perinteisempään ruutukaavaan.
- Kesäkuu 2012: Tharos (Bernd Scholz), noppapussinrakennuspeli, jossa harjoitetaan kaivostoimintaa. Sijoittuu ilmeisesti Dilluvia Projectin maailmaan.
- Elokuu 2021: Lieber bairisch sterben (Karl-Heinz Schmiel), Schmielin ensimmäinen julkaistu peli vuodelta 1988, aiheena Baijerin talonpoikaiskapinat 1700-luvun alussa, kuulemma täysin uusittuna nykystandardien mukaiseksi.
- Lokakuu 2021: 18SX Saxony (Wolfram Janich), raskaasti uudistettu versio vuonna 2003 ilmestyneestä 18xx-pelistä.
Lautakunta
Lautakunta käy läpi kotimaisten lautapelibloggaajien Pelaajien valinta -kilpailun finalisteja sekä voittajia. Tarjolla on vuoden parhaan perhepelin ja harrastapelin esittely sekä paljastetaan myös vuoden peliteko -palkinnon saaja.
Finalisteista ja voittajista paikalla ovat keskustelemassa Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Annika Saarto (raatilaisten pj, Todellisuuspako) sekä Kristian Pesti (Pöydällä).
Lyhyet
- Wizards of the Coast on luonut uuden formaatin Magic: the Gatheringiin. Pioneer muistuttaa Modernia siinä, että se on kierroton, eli kortteja ei poisteta formaatista. Erona on rajallisempi korttivalikoima: Pioneer-formaatissa ovat mukana setit Return to Ravnicasta eteenpäin. Toistaiseksi formaatista on bännätty vain viisi korttia, eli fetch landit. Lisätietoja Wizardsin Magic-uutissivuilta: Announcing the Pioneer format.
- Gulf, Mobile & Ohio menee tuotantoon alkuvuodesta 2020 ja ilmestyy kesään mennessä. Pelin ulkoasun ensimmäinen julkaistu versio sai tiukkaa kritiikkiä ja pelille palkattiin uudeksi kuvittajaksi Todd Sanders, joten lopputuloksen pitäisi olla paremman näköistä. Boksin koko on säädetty samaan kokoon (paitsi vähän syvemmäksi) kuin Capstone Gamesin Irish Gaugella, eikä mukana ole Saksan karttaa, koska Winsomen lisenssi estää. Saksan kartta julkaistaan ehkä lisäosana myöhemmin.
- WizKids julkaisee helmikuussa Ettin-pelin. Kuten kaikki AD&D:nsä tuntevat tietävät, ettin on kaksipäinen jättiläinen. Niinpä Ettin-pelissäkin pelataan kaksihenkisinä tiimeinä. Pelaajia mahtuu mukaan yhteensä kahdeksan ja kahdella kappaleella jopa kuusitoista! Peli on enimmäkseen yhtäaikaista draftaamista, joten isollakaan pelaajamäärällä kesto ei veny liian pitkäksi.
- GMT:n uusimpia P500-julkaisuja on The Weimar Republic, korttivetoinen peli Saksan tilanteesta ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Pelin osapuolina ovat demokraattinen koalitio, Neuvostoliiton tukemat kommunistit, kansallissosialistit ja äärioikeistolaiset radikaalikonservatiivit. Minkä tahansa osapuolista voi korvata botilla, jolloin peliä voi pelata 1–4 pelaajaa. Skenaarioiden pituudet vaihtelevat 3–8 tuntiin. Pelin suunnittelija on Gunnar Holmbäck. Aiheesta lisää GMT Gamesin blogissa.
- Ravensburger julkaisee syksyllä 2020 Back to the Future -yhteistyönoppapelin.
- Ranskalainen kustantamo Hachette Livre, joka osti Gigamicin alkuvuodesta ja perusti pari uutta pelistudiota kesällä, on nyt ostamassa Blackrock Gamesia, joka on Ranskan kolmanneksi suurin lautapelijakelija.
- Asmodee on ostanut ranskalaisen pelijulkaisijan Lui-mêmen. Philippe des Pallièresin vuonna 1999 perustama Lui-même tunnetaan parhaiten Skullista ja The Werewolves of Miller’s Hollowista – tämä ihmissusipelin versio on myynyt yli neljä miljoonaa kopiota.
- Nova Luna, uusi peli Uwe Rosenbergiltä ja Corné van Moorselilta ilmestyy Stronghold Gamesilta englanniksi vuoden 2020 alkupuoliskolla.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
The Shores of Tripoli on korttivetoinen sotapeli ensimmäisestä barbareskisodasta, jossa Yhdysvallat taisteli Pohjois-Afrikan merirosvovaltiota vastaan. Pelimekaniikka on tuttua Twilight Strugglesta, eli kortit ovat sekä historiallisia tapahtumia että käytettävissä muihin toimintoihin.
Peli maksaa 65 dollaria. Toimitus on veroton ja luvattu huhtikuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Titan ei ole uusintaversio vanhasta klassikkopelistä, vaan Saturnuksen kuulle sijoittuva kaivospeli. Suurin houkutin on upea 3D-pelilauta, joka on kieltämättä varsin vaikuttavan näköinen. Peli lupaa myös raskaaksi europeliksi poikkeuksellisia määriä pelaajien välistä vuorovaikutusta.
Peli maksaa 82 euroa. Yksinpelistä pitää maksaa 8 euroa ekstraa, viides pelaaja maksaa 12 euroa. Postikuluiksi arvioidaan 25 euroa. Toimitus on veroton ja luvattu marraskuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Clash of Minds: Holmes vs Moriarty on kaksinpeli, jossa Moriarty yrittää tehdä vuosisadan rikoksen ja Holmes estää yrityksen. Rikoksessa on työkalut, kohde ja rikoksen tyyppi, ja pelaajien on kortteja pelaamalla ja agenttiensa erikoiskykyjä käyttäen yritettävä selvittää tai pitää salassa rikoksen elementtejä.
Peli maksaa 29 dollaria ja luksusmallina 74 dollaria. Toimitus on luvattu elokuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Chronicles of Drunagor: Age of Darkness on yhteistyöluolaholvauspeli 1–5 pelaajalle. Pelistä löytyy kertapelattavia seikkailuja, pelaajien välisiä matseja ja pääruokana yli 40 tunnin mittainen kampanja.
Pelissä on uutta ja erikoista Game Trayzin lokerikot, joita käytetään pelin aikana tuomaan peliin vähän kolmiulotteisuutta. Nokkelasti huoneiden välissä olevat ovet ovat aukeavia esitteitä, joiden sisältä löytyy kuvaus seuraavasta huoneesta – uutta huonetta ei tarvitse siis lähteä etsimään skenaariokirjasta. Tämä on aika tyylikäs ratkaisu. Toimintoja tehdään kuutiosysteemillä, jossa värikoodatut toiminnot ja kuutiot rajoittavat mitä voi tehdä, ennen kuin täytyy levätä.
99 dollarilla saa peruspelin, 169 dollarilla myös lisärit. Postikuluja on odotettavissa muutama kymppi ja toimitus on veroton. Valmista on luvattu maaliskuulle 2021. Kampanja löytyy täältä.
Infinity Defiance on sekin luolaholvausta, nyt vain Infinity-miniatyyripelin maailmassa ja Infinityn kanssa yhteensopivilla metalliminiatyyreillä. Jossain määrin kertovaa on, että kampanjan sivuilla puhutaan kovasti paljon miniatyyreistä ja varsin vähän itse pelistä. Pelinä Chronicles of Drunagor on kyllä merkittävästi vakuuttavampi.
Peli maksaa sata euroa, laajempina paketteina 160 euroa tai 180 euroa, ja päälle tulee parikymppiä postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu heinäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
High Frontier 4 All on uusin inkarnaatio Phil Eklundin ja Sierra Madre Gamesin avaruudenvalloituspelistä, jonka historia ulottuu vuoteen 1978 asti. 4 All -versio tekee pelistä aikaisempaa helpomman (tarkoittaa todennäköisesti silti tolkuttoman työlästä) ja myös avoimemman, eli peli aukeaa erilaisille moduuleille, joilla peliä saadaan laajennettua.
Peli maksaa 59 dollaria peruspelinä, 77 dollaria yhdellä lisämoduulilla ja 89 dollaria kahdella. Postikuluja arvioidaan 20 dollaria ja veroton toimitus on luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
8-Bit Attack on Sandy Petersenin taistelupeli, jossa pelaajien sankarit taistelevat minibosseja vastaan, kunnes ovat riittävän vahvoja kohtaamaan pääpahiksen Cthulhun. Vaan olenko ainoa, jota tökkii kasibittisyydestä puhuminen, kun pelin kuvitus on selvästi 16-bittistä tyyliä? Mikä vääryys.
Peli maksaa 25 dollaria ja arviolta 14 dollaria postikuluja päälle. Lisäreitäkin voi ostaa kympillä kappale. Nopeimmat saavat toimituksen jo tammikuulle 2020, hitaammat joutuvat tyytymään huhtikuuhun. Toimitus on veroton. Kampanja löytyy täältä.
1861/1867 yhdistää samaan boksiin kaksi Ian D. Wilsonin suunnittelemaa 18xx-peliä uusina laitoksina. Venäjälle sijoittuva 1861: The Railways of the Russian Empire ilmestyi vuonna 2005, samoja sääntöjä uudella kartalla käyttävä 1867: The Railways of Canada kymmenen vuotta myöhemmin. Pelit ovat lähisukulaisia, joten ihan luontevaa, että ne julkaistaan yhdessä. Molemmat ovat arki-iltapelejä, eli kokeneet pelaajat pystyvät pelaamaan ne noin kolmeen tuntiin.
Peli maksaa 60 dollaria ja päälle 15–25 dollaria postikuluja. Toimitus on veroton ja luvattu kesäkuulle 2020. Kampanja löytyy täältä.
Beyond Humanities: Colonies on kunnianhimoinen (lue: vaarassa epäonnistua) hybridilautapeli, jossa on elektronisia miniatyyrejä ja RFID-tekniikkaa käyttäviä älykortteja. Pelissä asutetaan kaukaista eksoplaneettaa puoliyhteistyönä, eli pelaajien on hillittävä itsekkyyttään, jotta siirtokunta ei tuhoudu, mutta jos siirtokunta selviää, vain yksi pelaaja voittaa. Pelin teknologiset edistysaskeleet ovat kiinnostavia, mutta tekijöiden ensikertalaisuus huolestuttaa jonkun verran.
Peli maksaa 225 dollaria ja parikymppiä postikuluja päälle. Toimitus on veroton ja luvattu syyskuulle 2020, mutta yllätyn suuresti, jos tämä projekti on ajoissa. Kampanja löytyy täältä.
Zestrea on romanialainen peli avioliittoneuvotteluista ja myötäjäisistä. Pelaajat ovat romanialaisia pajareita, jotka pyrkivät rikastumaan. Pajarien vastuulla ovat heidän maillaan asuvat kyläläiset, joiden hyvinvoinnista on huolehdittava. Kaikenlaisia vastoinkäymisiä on kuitenkin luvassa: tulvia, valloittajia, rosvoja ja kommunismia. On jäynäkortteja, neuvottelua ja juonimista.
Peli maksaa noin 25 euroa, päälle tulee postikuluja 15-30 euroa. Toimitus on luvattu maaliskuulle 2020 ja on veroton. Kampanja löytyy täältä.
Mikon pelaamia
Toukokuinen Kickstarter-sijoitus De Vulgari Eloquentia: Deluxe Edition saapui hyvissä ajoin: julkaisija lupaili toimituksen marraskuulle 2019, mutta sehän ehti perille jo lokakuun puolella. Peli on ollut tuttu jo pitkään, harvassa ovat muut Italian kansankielen syntyä käsittelevät pelit, ja Mario Papini on tuttu mies Feudosta (kamala peli) ja Sienasta (kiehtova, mutta viallinen peli). Ilmeisesti De Vulgarin alkuperäinen laitos kallistuu hieman tuonne kiehtovan, mutta viallisen suuntaan, esimerkiksi tämän Puutyöläisen oivallisen kirjoituksen perusteella, mutta nyt käsillä oleva Deluxe Edition paikkaa puutteita aika lailla.
Sääntöjen lukemisen perusteella peli vaikutti melkoiselta himmeliltä, mutta kun sitä pelasi, saattoi hengähtää helpotuksesta: eihän tämä nyt mutkikas juttu ole. Tiukanleppoisa strategiapeli, kyllä, mutta säännöiltään sittenkin aika helppo. Tavoitteena on kerätä mainetta myöhäiskeskiajan Italiassa etsimällä eri paikalliskielillä kirjoitettuja käsikirjoituksia ja tutkailemalla vaikkapa paavillisen kirjaston salaisuuksia tai kirjallisuuden merkkiteoksia.
Pelin alussa Siennan tapaan pelaajat ovat kauppiaita ja voivat sitten pelin aikana halutessaan siirtyä kerjäläisveljeksi ja siitä halutessaan kardinaaliksi. Pakko ei ole ja vaihdoksessa menettää jotain – kauppiaana on helppo hankkia paljon rahaa. Kerjäläisveli on hyväntekeväisyyden ja pienen kaupanteon varassa. Kardinaalina ylin tavoite on luonnollisesti päästä paaviksi, kun nykyinen paavi kuolee.
Pelimekaniikka perustuu toimintopisteisiin, joita on käytössä viisi kierroksessa. Niillä saa valita toimintonsa laajasta valikoimasta, mutta toiminnot ovat herkästi vähän kalliita ja liikkuminen varsinkin on hidasta ja vaivalloista – niinkuin on toki asianmukaista myöhäiskeskiajan Italiassa. Vaatii siis tarkkaa suunnittelua, jos haluaa olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan. De Vulgari Eloquentia onkin nimenomaan strategiapeli, jossa pitää tehdä pitkän aikavälin suunnitelmia, mikäli haluaa menestyä.
Res Arcanan sain lainaan jo reilu viikko sitten, vaan perhe-elämän tavanomaisten kiireiden keskellä sitä ei saatu pöytään ennenkuin aivan hiljattain. Peli osoittautui kuitenkin sen verran oivalliseksi, että pelasimme sitä lauantaina lopulta kuusi kertaa. Yksi kaksinpeli ei kovin pitkään kestä, joten on helppo pelata useampi peli putkeen. Pelin ohjekirjastakin löytyy kaksinpeliin paras kolmesta -variantti, jossa kortteja draftataan ensimmäisen ja toisen pelin välillä – tämä vaikutti oikein hauskalta formaatilta.
Res Arcana on melko pienistä aineksista rakentuva peli. Pelaajat saavat kahdeksan kortin pakat ja jonkun henkilökohtaisen erikoiskyvyn. Kortteja voi pelata pöytään tai muuttaa resursseiksi. Pöytään pelatut kortit saattavat tuottaa uusia resursseja tai tehdä jotain hyödyllistä, kuten muuttaa resursseja toiseksi jollain tapaa tai vaikka hyökätä toisen pelaajan kimppuun. Tavoitteena on kerätä kymmenen pistettä; pisteitä saa pääasiassa Place of Power -laatoista, joita voi resursseilla ottaa itselleen. Harvinaisinta kultaresurssia keräämällä voi myös hankkia monumenttikortteja, jotka tuottavat pisteitä.
Peli on todella herkullinen optimointipulma. Se ei ole aivan perinteinen koneistonrakennuspeli, sillä läheskään kaikki kortit eivät edes tuota resursseja. Yksi kiinnostavimmista peleistä ensimmäisenä iltana oli sellainen, jossa en pelannut pöytään kuin pari korttia, joilla pystyin kuitenkin tuottamaan runsaasti kultaa vähän kiertoteitse. Pelissä on todella kiinnostavia ajoituskysymyksiä: osaavien pelaajien kesken peli ei kestä kuin 4–6 kierrosta ja jokainen siirto on tärkeä. Myös passaamisesta on saatu todella kiinnostava kysymys, ensimmäisenä passaava kun saa yhden pisteen arvoisen aloittajalätkän – kaksinpelissä tämä kahden pisteen heilahdus voi olla kriittinen. Pelikaappimuistio on ehtinyt arvioimaan pelin jo keväällä, joten lukekaa sieltä lisää Lautapelioppaan arviota odotellessanne. Tässä vaiheessa on helppo sanoa, että Res Arcana on epäilyksettä vuoden 2019 parhaita uutuuksia ja peli, jonka toivon näkeväni 50×50-listallani.
Essen-pelejä en juuri katsellut ostomielellä, mutta sain tuliaisia Shards of Infinity: Shadow of Salvationin muodossa. En ollut tehnyt vielä minkäänlaista päätöstä lisärin ostamisen suhteen, mutta jos tuliaisena saa, niin mikäpä minä olen valittamaan. Lisärin pääanti on yhteistyökampanjasta, jota pitänee jossain vaiheessa kokeilla. Muuten vain pakkaan lisättäväksi on vain tusinan verran kortteja. Kiinnostavaa niissä on, että ne eivät ole olemassaolevien värien kortteja, vaan uusia punaisia Aion-kortteja.
Tämä on erikoinen ratkaisu, jota en ole vielä tällaisissa peleissä nähnyt: Realms-sarjan peleihin ei esimerkiksi ole uusia värejä lisätty. Aion-korttien uusi ominaisuus on Warp, jolla saa pikapelata ostorivistä muitakin Allyjä kuin Mercenaryjä. Ominaisuus on mielenkiintoinen ja tuo peliin todellakin uutta väriä.
No, ihan kahteentoista korttiin ei tarvitse tyytyä vaikka ei kampanjaa pelaisikaan, kampanjassa käytettäviä Shadow Champion -kortteja voi myös käyttää, vaikka ei kampanjapeliä pelaisikaan. Sääntö vain on jemmattu ohjelappusen varianttiosastolle, eikä löydy Classic Mode -otsikon alta.
Pelihaaste
Pelihaasteeseen kirjataan suorituksia vuoden aikana. Aiemmin suoritetut kohdat: 4, 8, 16, 26, 29, 34, 47, 48; 30; 24, 35; 1, 19; 31, 39, 46; 21, 37, 38; 7, 40, 42; 13.; 11, 49; 10, 33; 2, 15; 12; 18, 36, 41, 44; 6; 28; 22; 3; 5, 14, 20, 50.
23. Ystävän suosittelema peli: Res Arcana. Tästä on kuulunut sen verran paljon suosituksia luotetuilta tahoilta, että pakkohan peli oli testata.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 23.–24.11.2019 tapahtuu Tampereella Tracon Hitpointin merkeissä. Luvassa on lauta-, kortti-, miniatyyri- ja roolipelejä kaikenlaisille harrastajille aloittelijoista kokeneisiin. Tapahtuman nettisivut. Tracon Hitpoint Facebookissa.
- 31.12.2019 asti Kansalliskirjaston Galleriassa on esillä Nopista bitteihin -näyttely, joka esittelee 200 vuotta suomalaista pelihistoriaa. Näyttely Kansalliskirjaston sivuilla.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Juhani Anttila matkaili perheineen junalla Etelä-Portugaliin ja pelasi matkan varrella paljon pelejä junissa.
- Klunker on Uwe Rosenbergin nokkela korttipeli 1990-luvun puolelta.
- Tapestry on vuoden isoimpia hypetapauksia – ja varsin näppärä peli onkin.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista ja Twitteristä. RSS-syötekin löytyy.
Lautapeliopas löytyy myös Telegramista. Seuraamalla Lautapelioppaan Telegram-kanavaa, saat tiedon uusista julkaisuista välittömästi julkaisun jälkeen. Telegramissa päivitykset eivät huku algoritmien jalkoihin.
Lautapeliblogien päivitykset
- Tuomo piti pitkästä aikaa Kickstarter-käräjät.
- Anton Berg arvioi Anton VS -videosarjassaan Tapestryn.
- Mitä pelattiin Suomen ja maailman Habsburg-seuran lautapelaamisen maailmanmestaruuskisoissa 2019 Askola Invitational?
- Todellisuuspako esitteli viimeisetkin Pelaajien valinta -finalistit.
- Lunkisti.fi julkaisi ensimmäisen osan Essen-matkakertomustaan.
- Korttikuningas esittelee Dale of Merchants Collectionin.
- Koko perhe pelaa -blogissa esittelyssä Virus!-korttipeli.
- Pelikaappimuistiossa lautapelaajan matkakokemuksia Krakovasta.
- Keskimmäinen osa Todellisuuspaon Pelaajien valinta -finalistiesittelyä.
- Pelaajani kertoo Lautapelaamaan-kokemuksistaan.
- Puutyöläinen listaa Stefan Feldin pelien yhdeksän parasta.
- Lunkisti.fi:n arvioitavana Queen Gamesin Skylands.
- Todellisuuspako-podcastin jaksossa esitellään seitsemän pelaajan pelejä.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.