Lomat ovat takana ja uutiskirje tekee paluun. Loman aikana kiteytyi se, että juuri nyt en hirveästi jaksa uutisten parissa askaroida, joten loppuvuoden ajan uutiskatsaukset harvenevat ilmestymään kerran kuussa. Sähköpostiin uutiskirjeitä ilmestynee hieman tiuhemmin.
Ymmärrän, että monet lukijat haluaisivat uutiskatsauksia viikottain tai edes aikaisemmalla kahden viikon välillä, mutta nyt tilanne on tämä ja kerran kuukaudessa ilmestyvä uutiskatsaus on parasta, mitä voidaan näillä resursseilla tarjota.
Voita Ticket to Ride: Amsterdam ja KeyForge: Mass Mutation
Asmodee Nordics on lahjoittanut arvontapalkinnoiksi sekä Ticket to Ride: Amsterdamin että KeyForgen uutta Mass Mutation -sarjaa.
Arvonta suoritetaan 17.8.2020. Kaikki Lautapelioppaan uutiskirjeen tilaajat ovat automaattisesti mukana arvonnassa. Arvontaan voi osallistua myös Google Forms -lomakkeella.
Arvonnan säännöt ja tilauslomakkeen löydät täältä.
Spiel des Jahres -voittajat 2020
Vuoden 2020 Spiel des Jahres -voittajat julkistettiin heinäkuun lopussa. Pääpalkinnon voitti Daniela ja Christian Stöhrin suunnittelema ja PD-Verlagin julkaisema Pictures.
Pictures on partypeli, jossa esillä on kuusitoista kuvaa. Jokaisen pelaajan on esitettävä joku näistä kuvista käyttäen saamiaan välineitä. Tarjolla on kaksi kengännauhaa, kuusi puupalikkaa, neljä keppiä ja kiveä, symbolikortteja ja 3 × 3 ruudun pikseligrafiikka värillisillä puukuutioilla tehtynä. Ainekset eivät siis ole kummoisia.
Pelistä kiinnostuneiden kannattaa lukaista Lunkisti.fi:n Teron arvio pelistä.
Muut finalistit olivat Reiner Knizian legacy-peli My City ja Uwe Rosenbergin ja Corné van Moorselin Nova Luna.
Hieman vaativampien pelien ystäville suunnatun Kennerspiel des Jahres -palkinnon voitti Thomas Singin suunnittelema ja Kosmoksen julkaisema The Crew -yhteistyötikkipeli.
The Crew on 50 vaikeutuvan tehtävän mittainen kampanja, jossa pelaajien on suoritettava jokaisen tikkijaon aikana joku tietty tehtävä. Yleensä tietyn pelaajan on voitettava joku tietty kortti itselleen. Jos tehtävä saadaan suoritettua, voi siirtyä seuraavaan tehtävään.
Muut finalistit olivat Jordy Adanin kupongintäyttöpeli Cartographers ja Hjalmar Hachin ja Lorenzo Silvan The King’s Dilemma.
Voittajiin voi taas olla tyytyväinen, tosin varsinkin Kennerin puolella jokainen finalisti olisi ollut hyvä valinta. Itse veikkasin The Crew’n voiton oikein ja aika varma valinta se olikin. Pelin sijoittumista Kennerspiel-sarjaan on hieman ihmetelty, mutta jos lähtökohtana on joukko pelaajia, jotka eivät tiedä tikkipeleistä mitään, peli kuuluu ehdottomasti vaikeusasteltaan Kennerin puolelle. Tikkipelejä pelanneille se ei sitten olekaan niin vaikea juttu, vaikka vaatiikin vähän aivojen nyrjäyttämistä uuteen asentoon.
Spiel des Jahresin puolella arvelin, että Nova Luna ei vaisun ulkoasunsa vuoksi voita, eikä se sitten voittanutkaan. Lunkisti-Teron kehujen perusteella Picturesin voitto ei tullut yllätyksenä, Just Onen viimevuotinen voitto näytti että hyvä partypeli kelpaa kyllä Spiel des Jahres -voittajaksi ja niin sitten tänäkin vuonna kävi.
Kultainen lohikäärme ja vuoden peliteko
Kultainen lohikäärme on Ropeconin vuosittain jakama elämäntyöpalkinto roolipelien, miniatyyripelien, korttipelien tai lautapelien saralla. Vuoden 2020 Kultainen lohikäärme -palkinto myönnettiin Laura Kallille ja Katri Lassilalle pitkäaikaisesta työstä liveroolipelien parissa.
Kalli on toiminut pitään Larppaaja-lehden päätoimittajana ja valokuvataiteilijana työskentelevä Lassila on ollut vaikuttamassa liveroolipelien dokumentointiin. Kalli ja Lassila ovat myös olleet pioneerejä sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä liveroolipelien parissa.
Vuoden peliteko -palkinto jaettiin Tuomas Puikkoselle Toisista todellisuuksista -valokuvanäyttelystä, joka on esillä Suomen pelimuseossa 23.8.2020 asti. Puikkonen valokuvannut larppeja vuodesta 2010 asti ja on ollut mukana taltioimassa noin 70:tä larppia.
Koko tiedote löytyy Ropeconin blogista.
Vuoden peli -ehdokkaat
Vuoden peli -kisaan ilmoittautuneet pelit julkaistiin Leluyhdistyksen sivuilla kesäkuun lopussa.
Lastenpelit
- Bermuda Pirates (Asmodee Nordics)
- Etsi ja löydä! Safariseikkailu (Tactic)
- Fishing Day – Kalaretki (Amo)
- Galactic Games (Martinex)
- Hungry Hugo – Hirmuinen Hugo (Logis / Amo)
- Jolly Polly (Tactic)
- Miau! (Lautapelit.fi)
- Minun ensimmäinen pelini – Työmaa (Haba/Tevella)
- Muumilaakson puuhapolku (Martinex)
- Mörköjahti (Lautapelit.fi)
- Peten paku (Toyrock)
- Puppy Plus+ (Plasto)
- Speed Colors (Lautapelit.fi)
- Timanttikeikka (Toyrock)
Näistä tuttuja pelejä on vain muutama, eikä osasta löydy netistäkään vielä muuta kuin Leluyhdistyksen julkaisema ehdokaslista. Etsi ja löydä! Safariseikkailu näyttäisi olevan uusi versio Muumi Viidakkoseikkailusta tai Coral Reefistä. Työmaa on Haban kaksivuotiaille suunnattujen alkeispelien laatusarjaa.
Tämä vähän kuvaakin lastenpelien kategorian arvaamattomuutta: mukana on Bermuda Piratesin kaltaisia selvästi vähän vaativampia lastenpelejä ja sitten tällaista kaksivuotiaiden alkeispeliä – arvaapa tästä nyt sitten, kuka voiton vie.
Partypelit
- Game of Phones (Lautapelit.fi)
- Just One (Repos / Asmodee Nordics)
- Taco Katti Pukki Juusto Pizza (Lautapelit.fi)
- Team3 (Lautapelit.fi)
- The #Upsidedownchallenge Game (Maki)
- Tunnetko minut? (Tactic)
- Twin It (Cocktail Games / Asmodee Nordics)
- What Do You Meme? (Martinex)
- Vink (Bezzerwizzer / Asmodee Nordics)
Tässä sarjassa on aika lavea kattaus partypelejä: on ihan oikeasti hyviä pelejä, sitten on aika tavanomaisia partypelejä ja sitten aika hirveää meemikökköä. On toki varmasti ratkiriemukasta suorittaa erilaisia haasteita päässä lasit, jotka kääntävät näkökentän ylösalaisin, eikä tämä tosiaankaan ole mitään Mouthguard Challengen tasoista, vaikka samassa sarjassa painiikin.
Kova olisi silti toivomus, että tässä sarjassa voiton veisi Just One.
Perhepelit
- 10 Days in Europe (Martinex)
- 15 Minutes to Self-Destruct (Tactic)
- 3D Labyrinth (Ravensburger / Brio)
- 5 sekuntia junior (Trefl / Anvol)
- BBC Earth Animals (Toyrock)
- Detective Club (Igames / Asmodee Nordics)
- Dragon Market (Lautapelit.fi)
- Escape Room Family Jungle (Toyrock)
- Froggit (Smart Toys / Leikkien)
- Give Granny a Kiss / Anna mummolle muisku (Amo)
- I Love Finland (Tactic)
- Keys to the Castle / Avaimet linnaan (Amo)
- Mistakos Levelup (Trefl / Anvol)
- Quest for El Dorado (Lautapelit.fi)
- Second Chance (Lautapelit.fi)
- Viikinkien laakso (Haba / Tevella)
Tässä sarjassa on vähän pelottavan kuuloisia pelejä (Anna mummolle muisku), varmasti ihan perushyvää tavaraa (eläintietovisa BBC Earth Animals) ja sitten ihan aidosti hyviä perhepelejä. Olen itse kovin ilahtunut 10 Days in Europen ilmestymisestä suomeksi ja Quest for El Dorado on myös yksi kovimmista nimistä listalla, näin harrastajanäkökulmasta jopa paras. Sille soisin mieluusti voiton ja vähintään finaalipaikan.
Viikinkien laakso vähän yllättää; olisin odottanut Tevellan ilmoittavan pelin lastenpelien sarjaan, voittihan peli Saksassakin viime vuonna nimenomaan Kinderspiel des Jahres -palkinnon.
Strategiapelit
- Canal King (Tactic)
- Crazy Tower (Toyrock)
- It’s a Wonderful World (Lautapelit.fi)
- Land of Clans (Tactic)
- Minecraft: Builders & Biomes (Ravensburger / Brio)
- Welcome To (Lautapelit.fi)
- Wingspan (Lautapelit.fi)
Lautapelit.fi:llä on tässä sarjassa sen verran kova kattaus, että ihme, jos ei menestystä heru. Wingspan on kerännyt sen verran paljon palkintoja ja menestynyt kaikkiaan niin erinomaisesti, että yllätyn suuresti, jos se ei vie voittoa nytkin. Peli olisi myös oikein sopiva voittaja. It’s a Wonderful World on myös saanut paljon kehua ja kiitosta ja Welcome To on muuten vain mainio kupongintäyttöpeli.
Minecraft on hyvä peli, mutta tuntuu olevan vähän väärässä sarjassa. Kun pelin kohderyhmää ovat noin kymmenvuotiaat Minecraft-fanit, sen paikka olisi mielestäni ennemmin perhepelien sarjassa. Crazy Tower – jos on Synapses Gamesin torninkokoamispeli – vaikuttaisi sekin enemmän perhepelisarjan tavaralta. Tacticin pelit vaikuttavat sinänsä olevan oikeassa sarjassa, mutta tähän asti kuulemani kommentit ovat olleet varsin säästeliäitä kehuissaan.
Pöydällä kartoittaa häirintää
Facebookin Lautapelifanaatikot -ryhmässä virinneestä keskustelusta aktivoituneena Pöydällä.net tekee kartoitusta suomalaisten lautapeliharrastajien kokemasta sukupuolittuneesta häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta.
Jos olet kokenut lautapeliharrastuksen yhteydessä häirintää ja epäasiallista kohtelua, käy kertomassa kokemuksistasi Pöydälle.netin kyselyssä.
Keskustelua Facebookissa herätteli Stonemaier Gamesin blogissa julkaistu Elizabeth Hargraven artikkeli Inclusion, Diversity, and Representation in Board Games and Beyond, jossa Hargrave eritteli ansiokkaasti lautapelialan monimuotoisuutta ja selitti, miksi lautapeliharrastuksen parissa on vaikeaa olla nainen, rodullistettu tai seksuaalivähemmistöjen edustaja.
Valkoisten miesten harrastushan tämä nimittäin edelleenkin monella tapaa on: esimerkiksi vuonna 2018 BoardGameGeekin 200 parhaana pidetyn pelin suunnittelijoista 94% oli valkoisia miehiä, nelisen prosenttia oli ei-valkoisia miehiä ja pari prosenttia valkoisia naisia. Tähän on toki monenlaisia syitä eikä julkaisijoiden törkeä rasismi ole se olennaisin.
Hargraven artikkeli kannattaa lukea. Hyödyllisiä resursseja ovat myös Hargraven koostamat listat naisista ja nonbinäärisistä pelisuunnittelijoista ja (amerikkalaisista) mustista toimijoista lautapelialalla. Stonemaierin raportti BIPOC-tukitoiminnan etenemisestä oli myös kiinnostava.
Lautapelaamaan 2020 järjestetään
Lautapelaamaan 2020 -pelitapahtumalle on järjestynyt tilat ja tapahtuma pidetään, nyt kun Covid-19-rajoituksia on höllätty. Tapahtuma järjestetään 9.–11. lokakuuta Helsingissä ja tänäkin vuonna tapahtumapaikkana on kauppakeskus Redi, nyt vain eri tilat kuin viime vuonna.
Edelleen tapahtuman järjestäminen edellyttää, että pandemiatilanne pysyy hallinnassa, jotta isompia tapahtumia saadaan vielä lokakuussa järjestää.
Tällä hetkellä moni tapahtuman järjestelyihin liittyvä seikka on vielä hämärän peitossa, mutta lisätietoa tulee Lautapeliseuran foorumille sitä mukaa, kun asioita saadaan varmistettua.
Pandemic Legacy: Season 0
Pandemic Legacy -trilogian kolmas ja viimeinen osa ei ole numeroltaan 3, vaan 0, sillä se on esiosa, joka sijoittuu aikaan ennen nykyaikaan sijoittuvaa Pandemic Legacy: Season 1:stä.
Peli sijoittuu vuoteen 1962, kylmän sodan aikaan. Neuvostoliiton uudesta bioaseesta, projekti MEDUSAsta, on kuulunut huhuja ja pelaajien on tartuttava toimeen CIA:n agentteina ja estettävä sen kehitys.
Pelaajat sukkuloivat salaisten henkilöllisyyksien turvin eri kaupunkien välillä eliminoimassa neuvostoagentteja, jotka ovat Pandemicin tautien tilalla. Jos kaupunkiin tulisi neljäs agentti, ei tapahdu Pandemicista tuttua viereisiin kaupunkeihin leviämistä, vaan joku yllättävä satunnaistapahtuma, joka voi olla hankala tai epämiellyttävä.
Peli on aikaisempien osien tapaan pelin sisäisen vuoden mittainen kampanja, joka kestää pelaajien menestyksestä riippuen 12–24 pelikertaa. Koska kyseessä on esiosa, pelin pelaaminen ei edellytä minkäänlaista kokemusta Season 1:n tai Season 2:n pelaamisesta.
Pelin sääntökirja löytyy Z-Manin sivuilta. Peli on Z-Manin sivuilla ennakkotilattavissa, pelin pitäisi ilmestyä lokakuussa 2020. Lisätietoa julkaisuilmoituksesta.
Stefan Feld: Hamburg ja Amsterdam
Stefan Feldin uuden kaupunkisarjan ensimmäiset pelit on nyt julkistettu.
Ensimmäinen peli on Hamburg, joka on uusi versio vuonna 2013 ilmestyneestä Brugesista. Uusi versio sisältää myös Brugesin kaksi lisäosaa, The City on the Zwin ja Pets. Kuten Bruges, Hamburg on korttipeli, jossa korteilla on monta eri käyttötarkoitusta – viisi, tarkalleen ottaen – ja pelaajien on huolella mietittävä, miten korttinsa käyttävät. Peliä on ilmeisesti muokattu aika lailla alkuperäiseen verrattuna.
Sarjan toinen peli on Amsterdam, joka puolestaan on uusi tulkinta vuonna 2009 ilmestyneestä Macaosta. Tässä pelissä rakennellaan hyödyllisten ominaisuuksien yhdistelmiä ja puntaroidaan toiminnoista saatavien etujen viivyttämisen hyötyjä. Ilmeisesti Macaon säännöt eivät ole suuresti muuttuneet uudelleenjulkaisussa.
Pelit tulevat Kickstarteriin elokuussa. Näiden jälkeen vuorossa ovat New York City, uudelleenjulkaisu ilmeisesti Rialtosta, ja Marrakesh, joka on uusi peli.
Stonemaier Games: Pendulum
Stonemaier Gamesin seuraava peli on Pendulum. Travis P. Jonesin suunnittelema peli on vuoroton asymmetrinen työläistenasettelupeli, jossa aika on yksi resurssi hallittavaksi. Kyse ei kuitenkaan ole mistään reaaliaikasohimisesta: peliä ei voita nopein pelaaja, vaan se, joka käyttää aikaansa parhaiten ja rakentaa tehokkaimman koneiston.
Pelin kolme tiimalasia ohjaavat työläisten asettelua. Työläisiä saa siirtää vain riveille tai riveiltä, joissa tiimalasi ei ole käynnissä. Toimintoja saa tehdä vain riveillä, joissa tiimalasi on käynnissä. Kun tiimalasi on kulunut loppuun, se käännetään ja samalla siirretään toiselle riville. Niin kauan kuin tiimalasin hiekka valuu, työläinen on jumissa tekemässä toimintoaan. Kun hiekka on valunut, tiimalasin voi siirtää toiselle riville ja vapauttaa työläisen.
Pelin säännöt. Pendulum on ennakkotilattavissa Stonemaierilta 5.8.2020 alkaen.
Fantasy Flightin uutuuksia
Fantasy Flight Games piti In-Flight Report -katsauksensa 29.7. Twitchissä ja esitteli uusia tuotteitaan.
KeyForgen seuraava uusi setti on Dark Tidings, joka ilmestyy helmikuussa 2021. Merenalaisessa teemassa uusi Unfathomable-kansa korvaa Disin. Uutena ominaisuutena peliin tulee vuorovesi, pakoissa on vuorovesikortti, joka näyttää kummalle pelaajalle on vuoksi, kummalle luode. Jotkut pakat voivat olla nimetty jonkun aikaisemman pakan pahoiksi kaksoisolennoiksi, jolloin kortitkin ovat toisen pakan korttien pahisversioita. Paljon lisätietoja löytyy FFG:n julkaisu-uutisesta.
Arkham Horror -korttipeliin tulee kuusi uutta pakkaa Innsmouth Conspiracy -sykliin. Tämä sykli alkaa ilmestyä marraskuussa. Uutena juttuna on ajoneuvokortit.
Legend of the Five Ringsiin alkaa uusi Temptation-sykli joulukuussa.
Marvel Championsiin tulee Ant-Man, Wasp, Quicksilver ja Scarlet Witch pelattaviksi sankareiksi. Ant-Man tulee marraskuussa, muista ei ole vielä julkaisuajankohtaa tiedossa. Guardians of the Galaxy -teemaista settiä on luvassa helmikuussa 2021.
Journeys in the Middle-Earthiin tulee The Haunting of the Dale -digikampanja ja Dwellers in Darkness -paketti, jossa on muutama uusi figuuri. Ensi vuonna Keskimaa käy sotaan, eli jotain uutta isompaa lisäriä on luvassa. Kesän aikanahan ilmestyi myös iso Shadowed Paths -lisäri, jossa päästään seikkailemaan Morian halleihin ja kohtaamaan Balrog.
Twilight Imperiumin neloslaitokseen tulee Prophecy of Kings -lisäri, jossa on seitsemän täysin uutta osapuolta ja pelaajamäärä nousee maksimissaan kahdeksaan. Satasen paikkeilla maksava lisäri tulee marraskuussa. Tästä lisää FFG:n uutisessa.
X-Men: Mutant Insurrection on uusi Marvel-teemainen nopea ja noppavetoinen yhteistyöpeli, joka ilmestyy alkuvuodesta 2021. Richard Launiusin ja Brandon Perduen suunnittelemassa pelissä kootaan mutanttitiimiä ja suoritetaan sillä hengenvaarallisia tehtäviä. Lisähehkutusta FFG:n uutisessa.
Lautakunta
Jaksossa 70 Lautakunta virittelee pelimoottoreitaan ja optimoi tuotantoa keskustelemalla koneistonrakennuspeleistä. Mitkä pelit ovatkaan lautakuntalaisten kärjessä? Lisäksi käydään läpi (nauhoitushetkellä ajankohtaiset) Spiel des Jahres- sekä Kennerspiel des Jahres -voittajat. Mukana keskustelemassa ovat Tuomo Pekkanen (Lautapelit.fi), Annika Saarto (Todellisuuspako) sekä Antti-Ville Kojo (Pelikaappimuistio).
Lyhyet
Pokémon Gon tekijä Niantic tekee seuraavan AR-pelinsä Catanin pohjalta. Catan: World Explorers on kaupankäyntiä, rakentamista ja voittopisteiden keräilyä lautapelin mallin mukaan.
Pelin nettisivut ja ennakkoilmoittautuminen on avattu. Betatestaus alkaa ”pian”.
Helmikuussa ensimmäisen kerran mainittu Wolfgang Kramerin ja Michael Kieslingin uusi peli Renature on saanut nyt vähän lihaa luidensa ympärille.
Pelin sääntökirja löytyy jo BGG:stä ja W. Eric Martin on kirjoittanut pelistä kuvauksen. Kuulostaa hieman kaksikon aikaisemmalta Mexicalta, mutta uusin kääntein.
Pelin on kehittänyt Deep Print Games, Eggertspielen perustajan Peter Eggertin uusi pelifirma ja sen julkaisee Euroopassa Pegasus ja Yhdysvalloissa Capstone Games. Pelin on kuvittanut Dennis Lohausen.
Asmodeen bisnesuutisista mainittakoon, että ranskalainen lautapelijulkaisija Libellud, joka tunnetaan erityisesti Dixitin ja Mysteriumin julkaisijana, on nyt osa Asmodeeta. Yhteistyö Libelludin ja Asmodeen välillä on tähänkin asti vahvaa. Asmodee on aina ollut kiinnostunut hankkimaan studioita, joilla on joku ikivihreä peli, ja tässä tapauksessa ostomotivaation ykköstekijä on varmasti miljoonia myynyt Dixit.
Kaupan taustalla lienee myös Libelludin perustajan ja johtajan Régis Bonnesséen halu jättää Libellud, sillä Asmodeen lehdistötiedotteessa kerrotaan, että Bonnessée jättää Libelludin ja siirtyy muihin puuhiin. Studion johdossa jatkaa Mathieu Aubert.
Italialaistaustainen Giochi Uniti International on tehnyt Asmodeen kanssa sopimuksen pelien jakelusta Yhdysvalloissa.
Winsome Gamesin junapelien uudelleenjulkaisut jatkuvat. Seuraavaksi vuorossa on John Bohrerin salanimellä Harry Wu vuonna 2015 julkaisema Southern Rails. Tarkempaa tietoa julkaisuajankohdasta ei vielä ole. Toisena jonossa olevan Trans-Siberian Railroadin piti ilmestyä vuoden 2020 puolivälissä ja peli onkin lähes valmis, mutta painovirhe säännöissä viivästyttää pelin ilmestymistä jonkin verran.
Bohnanza-sarja sen kun jatkuu. Uusin Bohnanza-peli on itsenäinen Excalibohn, joka on muuten hyvin paljon kuin alkuperäinen Bohnanza, mutta nyt useimmilla papulajeilla on erityinen taikavoima ja kun pelaaja on istuttanut vuoron alussa papunsa, koittaa taikavaihe, jossa voi käyttää taikajuomia ja muita erikoiskykyjä.
Richard Garfieldin draftipeli Carnival of Monsters saa itsenäisen jatko-osan. Alexander Pfisterin suunnittelema Monster Expedition on puolessa tunnissa pelattava nopanheittelyyn perustuva hirviönjahtauspeli, joka kuulostaa kovin paljon hirviöteemaiselta Heck Meckiltä.
Stephen Buonocore, Stronghold gamesin perustaja ja johtaja, jäi eläkkeelle 1.8.2020. Buonocore perusti Stronghold Gamesin vuonna 2009 ja on toiminut yrityksen johdossa suurimman osan ajasta. Vuoden 2018 puolivälissä Stronghold ja Indie Boards & Cards fuusioituivat Indie Game Studiosiksi ja Buonocore jatkoi Strongholdin johdossa ja yhdistyneen yhtiön puhemiehenä.
Indie Game Studiosin toimitusjohtaja Travis Worthington jatkaa Indie Game Studiosin johdossa. Stronghold Gamesin johtoon nousee Sydney Engelstein, joka lienee toistaiseksi Lautapelioppaan lukijoille tutuin Ludologyn pitkäaikaisen juontajan Geoff Engelsteinin tyttärenä. Engelsteinillä on pelisuunnittelijakrediittejä isänsä kanssa yhteistyössä tehdyistä peleistä ja hän on työskennellyt pari vuotta Indie Game Studiosilla Manager of Product Development and Design -tittelillä.
Buonocore ei aio jättää pelialaa tyystin ja jatkaa esimerkiksi Board Games Insider -podcastin tekemistä edelleen.
7 Wondersista tulee uusi versio syyskuussa 2020. Pelin ulkoasu uusitaan täysin ja lisäosat Leaders, Cities ja Armada saavat myös uuden käsittelyn. Pohjoismaiset versiot lisäosista tulevat vuoden 2021 alkupuolella.
Santorini New York on uusi versio Santorinista, joka siirtää pelin muinaisen Kreikan saaristosta pilvenpiirtäjien New Yorkiin. Pelin perusidea on sama kuin ennenkin: pelaajat liikkuvat kahdella työläisellään laudalla ja rakentavat rakennelmia ja jos pystyy nousemaan kolmanteen kerrokseen, voittaa pelin. Nyt vain pitää ohjastaa Vapaudenpatsasta niin tehdessään.
Myös lisäkortit toimivat eri tavalla. Santorinissa pelaajilla oli yksi jumalakortti, joka antoi jonkun erikoiskyvyn. Santorini New Yorkissa kortteja on viisi jokaisella pelaajalla. Joka vuoro käytetään yksi, kunnes jäljellä on vain yksi, jolloin jaetaan neljä uutta.
Joka vuoro käytettävät kortit paljastetaan yhtä aikaa. Pienimmän numeron pelannut siirtää ensin, isoimman numeron pelannut saa Vapaudenpatsaan ja on ainoa pelaaja, joka voi voittaa sillä kierroksella.
Peli ilmestyy lokakuussa ja sen julkaisee Roxley Games.
Kickstarter-pelit
Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.
Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.
The Fuzzies on uusi peli Wavelengthin tekijöiltä eli Alex Haguelta, Justin Vickersiltä ja Wolfgang Warschilta. Peli on yksinkertaisesti Jengaa pienillä pörröisillä karvapalloilla, jotka tarttuvat toisiinsa.
Eihän tämä nyt mitenkään erityisen mullistava tapaus ole ja pelisuunnittelullisesti varsinkin peli vaikuttaa kovin köykäiseltä, mutta noin tuotteena tämä on kyllä vekkuli. Kampanja löytyy täältä.
Ascension Tactics: Miniatures Deckbuilding Game on Ascension-pakanrakennuspeliin perustuva yhdistelmä taktista miniatyyritaistelua ja nopeatempoista pakanrakennusta.
Peliä voi testata Tabletop Simulatorissa ja sääntökirjakin on luettavissa.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 7.8.2020 asti.
Roll Camera! The Filmmaking Board Game on peli elokuvien tekemisistä. Pelaajat ovat yhdessä tuottajia kaatuvassa tuotantoyhtiössä, jolla on viimeinen tilaisuus tehdä onnistunut elokuva. Peli on noppatyöläisten asettelua ja resurssinhallintaa.
Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa ja säännötkin ovat luettavissa.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 10.8.2020 asti.
The Night Cage on kauhupeli, jossa pelaajat yrittävät päästä pimeästä labyrintistä ulos. Pelaajien on jokaisen löydettävä itselleen avain, löydettävä portti ja paettava yhdessä.
Pelihahmojen pienet kynttilät valaisevat vain vieressä olevat laatat. Varjoon jäävät laatat katoavat ikuisiksi ajoiksi pois, vieden mennessään niillä olevat avaimet ja portitkin.
Sääntökirja on luettavissa. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 5.8.2020 asti.
The Shivers on pakohuoneseikkailu talossa, jonka huoneet ovat pop-up-kirjan tapaan tehtyjä 3D-lavasteita. Peli koostuu episodeista, joissa pelaajat etsivät vihjeitä, esineitä ja puzzleja. Yhden pelaajista on toimittava pelinjohtajana, joka johtaa peliä kuin roolipelissä, mutta ilmeisesti käytännössä vain lukee tarinaa kirjasta.
Eri huoneet yhdistyvät toisiinsa monin eri tavoin, jolloin jokaisessa episodissa on vähän erilainen asetelma. Huoneisiin tulee vaihtelua tarinakorteista, jotka sujautetaan seinän sisään, jolloin eri paikoissa on eri esineet. Episodit ovat kertakäyttöisiä samoilla pelaajilla.
Sääntökirja on luettavissa, samoin esimerkki episodista. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 8.8.2020 asti.
Northgard: Uncharted Lands on viikinkimytologiaan perustuva virtaviivainen 4X-peli, joka perustuu samannimisen videopelin maailmaan.
Pelaajat kartoittavat uusia maita ja mantuja, laajentavat vaikutusvaltaansa kasvavalla laudalla, keräävät resursseja ja taistelevat vihollisia vastaan.
Sääntökirja on luettavissa. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 1.9.2020 asti.
Petrichor on kohtuullisen hyvin menestynyt aluehallintapeli, jossa pelaajat ovat pilviä, jotka pyrkivät kastelemaan maata sateella mahdollisimman hyvin.
Nyt tarjolla on uusi Collector’s Edition -laitos ja lisäksi pelin viimeinen lisäosa Cows, joka lisää peliin märehtivät lehmät, jotka tuottavat lantaa ja vaikuttavat ilmastoon metaanipäästöillään.
Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 17.8.2020 asti.
Lizard Wizard on sukua samojen tekijöiden Raccoon Tycoonille, nyt vain taikuudentäyteisessä fantasiamaailmassa.
Raccoon Tycooniin verrattuna Lizard Wizard on vain syvempi ja strategisempi. Pelaajat rekrytoivat puolelleen velhoja seitsemästä eri taikakoulusta, rakentavat mystisiä torneja, tutkivat voimakkaita taikoja ja etsivät kultaa ja taikaesineitä.
Sääntökirja on luettavissa ja peliä voi kokeilla Tabletopiassa. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 26.8.2020 asti.
Ohi menneitä kampanjoita
Tässä on kesäloman aikana ohi menneiden Kickstarter-kampanjoiden kiinnostavimpia paloja, kiinnostuneiden kannattaa tsekkailla, onko myöhäistä osallistumismahdollisuutta tiedossa, aika usein on.
Rallyman: DIRT on uusi versio alkuperäisestä Rallymanista ja sen Dirt-lisäristä. Rallyman: GT:n menestyksen jälkeen peli palaa rallijuurilleen, mutta päivitettynä versiona. Pelin julkaisee Holy Grail Games.
Myöhäistä osallistumismahdollisuutta on luvassa, kunhan BackerKit aukeaa.
Shadow Kingdoms of Valeria tarkastelee muista peleistä tuttua Valerian maailmaa sen varjopuolelta: hirviöt ovat kyllästyneet ihmisten, haltioiden ja kääpiöiden valloituksiin ja haluavat ottaa omansa takaisin.
Perseverance: Castaway Chronicles on haaksirikkoisten elämää dinosaurusten asuttamalla saarella Anachronyn, Trickerionin ja Yedon tekijöiltä. Peli muodostaa lopulta neliosaisen saagan, tässä on kaksi ensimmäistä osaa. Molemmissa osissa on noppadraftia ja noppien asettelua, mutta myös omia elementtejään.
Dead Reckoning on John D. Clairin uusin card crafting -peli (Mystic Valesta tuttu korttienpäivitysmekanismi sujauttamalla korttimuovin sisään läpinäkyviä kerroksia) merirosvoteemalla.
Peli on 4x-henkinen viritys, jossa tutkitaan mystisiä saaria, taistellaan, päivitetään omaa laivaa ja miehistöä ja rakennetaan linnoja omistusten suojelemiseksi. Pelissä voi olla merirosvo, löytöretkeilijä tai kauppias.
Whale Riders on Reiner Knizian suunnittelema ja Vincent Dutrait’n kuvittama peli Grail Gamesilta.
Peli on uusi versio vuonna 2000 ilmestyneestä melko vähän tunnetusta Trendy-pelistä. Pelaajat ratsastavat valaillaan jäärannikolla ja ostavat ja myyvät tavaraa rikastuakseen.
Daimyo: Rebirth of the Empire on noppadraftia, pakanrakennusta ja kädenhallintaa pseudo-japanilaisella scifiteemalla.
Klaanit kilpailevat alueen hallinnasta. Noppia draftaamalla aktivoidaan toimintoja ja omaa klaanilautaa voi kustomoida pelin aikana.
Mikon pelaamia
Everdell on paljon kehuja kerännyt työläistenasettelupeli, joka on kivunnut BoardGameGeekin perhepelien ranking-listan kakkoseksi asti. Tästä olen hiukkasen eri mieltä, ainakaan näin suomalaisesta näkökulmasta Everdelliä en perhepeliksi laskisi – Lautapelioppaassakin se on luokiteltu visusti harrastajapelien puolelle.
Mutta nyt kun pääsin kirjaston kappaleella testaamaan, niin ihan kelpo pelihän se on. Ensimmäinen mielleyhtymä on Imperial Settlers, johon Everdellin yhdistää pelin lumipalloluonne. Ihmettelimme Everdellin alussa, miten peli voi alkaa niin nihkeästi – pelin alussa pelaajilla ei ole mitään resursseja, joten ensimmäinen neljästä sesongista on hyvin hiljainen, kun alussa on vain pari työläistäkin.
Vauhti kuitenkin kiihtyy ja sopivasti kombottelemalla ei olekaan kovin vaikeaa saada 15 kortin kaupunkiaan rakennettua täyteen. Ensimmäinen peli meni minulta harjoittelun piikkiin, lopputuloksena joku reilu 30 pistettä, kun sääntökirjan pisteenlaskuesimerkissä päästiin 62 pisteeseen. Toisessa pelissä onnistuin jo paremmin ja pääsin sentään yli 50 pisteen. Ilman lisäosia kaksinpelissä pitäisi kai pystyä saavuttamaan joku 70–80 pistettä, eli vähän on vielä harjoittelemista.
Kesäloman kuumin peli on kuitenkin ollut Magic: the Gathering, jota on tullut pelattua yksinomaan nettipelinä Arenassa, se kun vihdoin saatiin Macille. Mac-versio on vielä aika laho ja kaatuilee vähän turhan usein, mutta kyllä se riittävän hyvin toimii ja pelaaminen on ollut sen verran mukavaa, että huomaan olevani Magicista innostuneempi kuin vuosikausiin.
Ajattelin, että pelaisin ensisijaisesti drafteja, mutta eihän se niin mennyt. Arena on rakennettu sillä tavalla, että pelkän draftin pelaaminen on hankalaa, tai vaatii oikean rahan käyttämistä. Pääsyliput drafteihin maksavat sen verran, että jos niitä ei oikealla rahalla maksa, constructedia saa jauhaa aika lailla. Siltä ei siis voi välttyä, joten siitä voi vaikka innostua. Onnistuin heinäkuussa nousemaan constructedin rankingissa platinatasolle, kiitos varsin toimivan monovihreän pakan, jonka kehittelin alussa saadusta valmispakasta.
Standard-ympäristössä pelaaminen on minulle uusi juttu. Sellaiselle ei ole oikein ollut tilaisuutta: Standard eli silloinen Type 2 esiteltiin kyllä jo vuonna 1995, mutta niihin aikoihin sillä ei ollut minun ympyröissäni juuri merkitystä. Uudella kierroksella taas olen pelannut lähinnä kotipelejä. Nyt Arenassa pelaan yksinomaan Standardia, koska sen korttimäärä on paljon helpommin hallittavissa. Nytkin Core Set 2021:n, Throne of Eldrainen ja Theros: Beyond Deathin korteissa on ollut opettelemista.
On kuitenkin hauskaa tunnistaa vallitsevia arkkityyppejä ja tietää vähän, mitä on tulossa. Ilahdun aina, kun huomaan vastapuolen pelaavan Teferi Milliä, koska sille en ole vielä koskaan hävinnyt, mutta kiroan, kun vastaan tulee vampyyreitä, jotka ovat heikko kohtani (tosin vihreän pakkani uusi mutanttiversio näyttäisi hoitelevan vampyyritkin ja isompi kiroilu alkaa, kun pöytään pelataan Heliod). Odotan myös mielenkiinnolla syyskuussa edessä olevaa rotaatiota, kun Core Set 2020, Ravnicat ja War of the Spark poistuvat ja Zendikar Rising tulee mukaan ja pakat muuttuvat.
Undaunted: North Africa tuli meille nuoren herran kokoelmaan. Viime jouluna lahjaksi saatu Normandy pelattiin läpi joulunpyhinä ja tämänkään kanssa ei aikailtu: pelin saapumisen jälkeen se oli pitkään ykkösvaihtoehto pelattavaksi – no, ainakin sen verran kun meiltä kesti pelata skenaariokirja kertaalleen läpi.
Sen jälkeen emme ole vielä pelin pariin palanneet, mutta tällä kertaa syytä lienee, koska peli on sen verran asymmetrisempi kuin Normandy – en ole pelannut kertaakaan italialaisilla ja kiinnostaisi kyllä. Peli on kaikkiaan ollut varsin kelpo päivitys Normandyyn nähden ja on pitänyt olennaiset hyvät asiat samoina ja tuonut toisaalta uutta mielenkiintoista pelattavaa.
Tulevat lautapelitapahtumat
- 4.–6.9.2020 järjestetään LitsaCon Kaarinassa Littoisten seurakuntatalolla. Ohjelmassa on koko viikonloppu avointa pelaamista pe klo 18 alkaen. Tapahtuma on ilmainen, ikärajaton ja päihteetön. Lisätietoja tapahtuman Facebook-sivulta tai Lautapeliseuran foorumilta.
- 9.–11.10.2020 järjestetään Lautapelaamaan-tapahtuma, olettaen että Covid-19-tilanne pysyy hallinnassa ja uusia rajoituksia ei tule. Lisätietoja Lautapeliseuran foorumilta.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Bermuda Pirates on hauskaan magneettijippoon perustuva lastenpeli.
- Myyräpeli on lastenpelien klassikko 1990-luvulta ja edelleen oiva kirppislöytö.
- Cogbug on virolaista käsityötä oleva peli, jossa rakennetaan hammasrataskoneistoa.
- Detective Club on seurapeli, joka yhdistelee Dixitiä ja Spyfallia varsin hauskaksi taideanalyysielämykseksi.
- Undaunted: North Africa on pakanrakennusta ja epäsymmetristä sissisotaa Pohjois-Afrikassa.
- Ticket to Ride: Amsterdam on uusin Ticket to Ride -minipeli, nyt 1600-luvun Amsterdam-teemalla.
- Smart10 on helposti mukana kulkeva tietovisailupeli.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Lautapeliblogien päivitykset
- Todellisuuspaossa arvioitiin It’s a Wonderful World.
- Huoltoreitissä arvioitiin Comanchería: The Rise and Fall of the Comanche Empire -soolopeli.
- Todellisuuspaon Annika teki top 30 -listan.
- Anton VS -kanavalla arvioitiin Dead of Winter: The Long Night.
- Koko perhe pelaa -blogissa listattiin koululaisten suosikkipelit kesällä 2020.
- Todellisuuspaon podcastissa puhuttiin viime aikoina pelatuista peleistä.
- Todellisuuspaon podcastissa tehtiin aikamatkaa vuoteen 2017.
- Nopparallissa avattiin Forgotten Waters.
- Anton VS -kanavalla arvioitiin Bluff-noppafilleriä.
- Nopparallissa esiteltiin miniatyyrien maalaamista.
- Puutyöläinen vertaili Cartographersia ja Welcome To…:ta.
- Lunkisti.fi:ssä arvioitiin Solenia.
- Todellisuuspaon podcastissa tuumailtiin tikkipelejä.
- Nopparallissa avattiin Star Wars: Edge of Empire Beginner Game.
- Pöydällä arvioi Roxley Gamesin Iron Clays -pelimerkkejä.
- Anton VS -kanavalla Youtubessa pelattiin Escape Room -pakohuonepeliä.
- Lunkisti.fi arvioi Carnival of Monstersin.
- Lautapelailua-blogissa oli lautapelihaasteen puolivuotiskatsaus.
- Koko perhe pelaa -blogissa arvioitiin Etanaralli-lastenpeli.
- Tuomo jutusteli vlog-hengessä peliasioita videolla.
- Todellisuuspaon podcastissa puhuttiin väärin pelaamisesta.
- Pelaajani vertaili Marvel Championsin sankarit.
- Mitä pelataan -podcastissa on käyty läpi vuoden 2020 top 90 -listaa: intro, osa 1, osa 2, osa 3.
- Tuomo esitteli videolla Vuoden peli 2020 -ehdokkaat.
- Pöydällä järjestää kyselyn epäasiallisesta kohtelusta lautapeliharrastuksessa.
- Todellisuuspaossa arvioitiin Tapestry.
- Todellisuuspaon podcastissa puhuttiin peleihin liittyvistä tunteista.
- Todellisuuspaossa listattiin kesän 2020 kymmenen kuuminta.
- Lunkisti.fi arvioi Team3-yhteistyöpelin.
- Tasoa Ylempi kävi läpi kesäkuulumisia.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.
2 vastausta aiheeseen “Uutiskatsaus 3.8.2020: Spiel des Jahres 2020”
Tuli MtG innostuksestasi mieleen kuinka itse olen tällä hetkellä hyvin koukuttunut sellaisesta pakanrakennus rogue lite pelistä kuin Slay The Spire. Tunnit menee kuin siivillä kun sitä hinkkaa menemään. Hieno peli.
Joo, kyllä mäkin Slay the Spireä oman aikani olen pelannut, tykkäsin kyllä sen verran että ostinkin sen kahteen kertaan (ensin Switchille, sitten Steamista). Oikein kelpo peli kyllä, kannattaa ehdottomasti tsekata jos pakanrakentelu kiinnostaa.