Lautapelaamisen SM-kisojen pelit valittu
Vuoden 2022 Lautapelaamisen SM-kisat pelataan 23.4.2022 Turussa. Perinteiseen tapaan kisa käydään nelihenkisin joukkuein ja kisoissa pelataan neljää peliä. Kaikki pelaajat pääsevät siis pelaamaan jokaista peliä ja eniten pisteitä kerännyt joukkue vie voiton.
Kisaan valitut pelit ovat:
- The Quest for El Dorado
- Terraforming Mars (Prelude-lisäosalla, Corporate Eralla ja draftilla)
- Tiny Towns (Town Hall -variantilla)
- Brass: Lancashire
Menestyneille on luvassa pelipalkintoja ja voittajajoukkue on tavannut päästä edustamaan Suomea Europemasters-kisoissa Saksassa syksyllä.
Kyseisenä viikonloppuna pääsee pelaamaan myös turnauksen ulkopuolella. Turnaus on lauantaina, ja sen ympärillä järjestetään koko viikonlopun kestävä pelitapahtuma.
Lisätietoja löytää Lautapeliseuran foorumilta.
Oink Gamesin pelejä Switchille
Oink Games on japanilainen pelijulkaisija, joka tunnetaan pienissä laatikoissa olevista peleistään. Lautapelioppaassa on arvioitu sukelluspeli Deep Sea Adventure ja osakepeli Startups; muuten tunnetuimpia lienee A Fake Artist Goes to New York.
Oink Games on julkaissut pelejään nyt Nintendo Switchille. Let’s Play! Oink Games on kokoelma Oinkin pelejä, joita voi pelata yksin ja moninpelinä, joko paikallisesti tai verkon yli. Toistaiseksi kokoelmassa ovat mukana Deep Sea Adventure, Moon Adventure, Startups ja A Fake Artist Goes to New York.
Tästä on Anton VS tehnyt videoarvion, mikäli aihe kiinnostaa enemmän.
Asmodee myyty Ruotsiin
Asmodee on ollut tapetilla yrityskauppojen suhteen, mutta yleensä ostavana tahona. Nyt Asmodee on jälleen myyty. Edellisen kerran kauppoja tehtiin lokakuussa 2018, kun Eurazeo myi Asmodeen PAI Partnersille. Hyvällä voitolla, vieläpä, sillä Eurazeo oli maksanut Asmodeesta 143 miljoonaa euroa vuonna 2013. PAI Partners osti Asmodeen 565 miljoonalla eurolla.
Kauppa kuitenkin kannatti, sillä nyt PAI Partners myi Asmodeen eteenpäin ruotsalaiselle Embracer Groupille 2,75 miljardilla eurolla. Kauppahinnasta 350 miljoonaa maksetaan Embracerin osakkeina ja loput käteisenä ja velkajärjestelyinä.
PAI:n tavoitteena oli pitää Asmodeeta 5–7 vuotta ja myydä sitten eteenpäin; kaupat saatiin tehtyä nyt suunniteltua nopeammin. Uusi omistaja Embracer on Tukholman pörssissä listattu videopelialan konserni, jolla on omistuksessaan yli 250 videopelibrändiä, muun muassa Saints Row, Goat Simulator, Dead Island, Darksiders ja niin edelleen. Kotimaisista pelistudioista Bugbear Entertainment kuuluu Embracerille. Aikaisemmin Embracer on tunnettu Nordic Games Publishingina ja THQ Nordicina.
Embracerin liikevaihto on noin miljardin euron luokkaa. Asmodee-kauppa vahvistaa Embracerin pyrkimyksiä nousta Euroopan suurimmaksi pelialan firmaksi. Sinänsä on paljonpuhuvaa, kun keskikokoinen pelialan firma pystyy ostamaan harrastajalautapelipuolen jättiläisen.
Mitä tämä kaikki nyt sitten vaikuttaa lautapeliharrastajan näkökulmasta? Sitä on vielä vaikea sanoa. Suhtkoht helppoa on sanoa, ettei Asmodeen pelibrändien videopeliversioiden määrä varmastikaan käänny laskuun, lautapelipuolella läpilyöneiden brändien hyödyntäminen videopeleissä tulee varmasti lisääntymään entisestään.
Paineita tehdä rahaa Asmodeella on varmasti kuten ennenkin, mutta toisaalta, Embracer ei ole pelkästään sijoitusyhtiö kuten Eurazeo ja PAI Partners, vaan on nimenomaan pelialan firma, joka tekee rahaa tekemällä pelejä.
On Asmodee taas ostoksillakin ollut. Jossain vaiheessa vuoden 2021 aikana Asmodee osti yhdysvaltalaisen Miniature Market -pelikaupan. Uutinen tuli yllätyksenä monille, ostoksesta ei ole hirveästi huudeltu. Suurensuuri yllätys ei ole, että Asmodee jonkun pelikaupan osti, vuonna 2020 Asmodee nappasi Euroopasta itselleen Philibertin ja nyt on taskussa myös yhdysvaltalainen pelikauppa. Sopii kuvaan: Asmodeehan halunnee hallita koko vertikaalia pelistudioista jakelun kautta myyntiin.
Asmodee keräsi Breast Cancer Research Foundationille yli 184 000 dollaria. Ticket to Riden vaaleanpunaisia Play Pink -junasarjoja myytiin yli 40 000 kappaletta ja Humble Bundlessa myytiin yli 67 000 Play Pink -digitaalipakettia.
Joukkorahoituspalvelujen uudet kuviot
Kickstarter on ollut tapetilla ilmoitettuaan siirtyvänsä lohkoketjutekniikkaan. Let’s Build What’s Next for Crowdfunding Creative Projects -artikkelissa hehkutettiin uutta teknologiaa:
That’s why we’re supporting the development of a decentralized crowdfunding protocol that will make it possible for people to launch and fund creative projects anywhere, whether it’s on Kickstarter.com or someplace else on the web.
No, tässähän on muutama ongelma: ensinnäkin lohkoketjuilla on ympäristötietoisten kuluttajien silmissä erittäin huono maine ja toisekseen kukaan ei oikein tuntunut kykenevän selittämään, miksi Kickstarter lohkoketjuun siirtyisi ja mitä merkitystä sillä olisi. Oma kyynikkoselitykseni on venture capital -rahan houkutteleminen: joukkorahoitus on jo vanha juttu, eikä sillä saa enää pääomaa, joten siirtymällä lohkoketjuun uusi riskisijoitusraha on taattu.
Reaktio uutiseen oli kuitenkin nopea ja äärimmäisen negatiivinen. Kickstarterin vastaus kritiikkiin on ollut lähinnä ylimielistä ”me toimitaan oikein ja te ette vain ymmärrä, joten tässä FAQ, jossa emme oikeastaan vastaa mihinkään kritiikkiin”.
No, lautapelipuolella Kickstarterin isoimmaksi kilpailijaksi noussut Gamefound ei aikaillut, vaan julkaisi nopeasti oman Our Vision of the Future of Crowdfunding -artikkelinsa. Siinä linjataan Gamefoundin suuntaa, joka on kohti parempaa käyttäjäkokemusta sekä ostajille että myyjille: vähemmän töitä projektien luojille ja enemmän turvallisuutta tukijoille.
Pelien tekijöille huomattava uudistus on eurooppalaisen arvonlisäveron käsittely. Vuodesta 2022 alkaen Gamefound voi huolehtia arvonlisäveroista EU:n ulkopuolisten firmojen puolesta, eli kerää ALV:t ostajilta ja tilittää ne eri maiden veroviranomaisille. Tämä on iso juttu, sillä verojen tilittäminen eri EU-maihin on todella vaivalloinen prosessi, jonka olen itsekin yrittäjänä ulkoistanut erillisille maksunvälittäjälle.
Jos Kickstarter jatkaa sekoilua lohkoketjujen parissa, odotettavissa on, että lautapeliprojektit siirtyvät entistä enemmän Gamefoundin puolelle.
Tabletop Spirit -lehden uusi numero
Brittiläisen Tabletop Spirit -lehden joulunumero ilmestyi joulukuun puolivälissä. Satasivuisesta lehdestä löytyy taas nippu peliarvosteluja ja muita juttuja.
Lehdestä löytyy muun muassa Stephen Buonocoren haastattelu ja parikin raporttia syksyn Spiel-messuilta. Mielenkiintoinen juttu on haastattelu ranskalaisen Hachette-kustantamon Flavien Loisieristä, joka kertoo, miksi ja miten ranskalainen kirjakustantamo on lautapelimarkkinoille siirtynyt.
Pelisuunnittelijan toimeentulosta
Matthew Dunstan kirjoitti Twitterissä vuoden 2021 tuloistaan lautapelisuunnittelijana. Dunstan kertoi tienanneensa 14 aiemmin julkaistusta pelistä tai pelisarjasta yhteensä 44 244 euroa rojalteja.
Summa ei tietenkään jakautunut tasan, vaan noin 85 % rojalteista tulee kolmesta pelistä tai pelisarjasta. 61 % tuli Adventure Games -sarjasta, 14 % Chocolate Factory -pelistä ja 10 % Echoes -sarjasta. Jos siis haluaa elää pelisuunnittelulla, täytyy saada aikaiseksi edes pari peliä tai pelisarjaa, jotka myyvät tasaisesti vuodesta toiseen.
Huomionarvoista on, että valtaosa Dunstanin peleistä on yhteistyössä tehtyjä, eli rojalteja kertyy puolet pelin tuottamista tuloista – toisaalta Dunstan on vakaasti sitä mieltä, että yhteistyössä hän pystyy saamaan valmiiksi ja myytyä enemmän kuin kaksi kertaa sen määrän pelejä kuin yksin.
Ennakoita Dunstan kuittasi yhdeksästä pelistä noin 9 800 euroa. Dunstan edellyttää nykyään saavansa vähintään 500 euron ennakon myydystä pelistä. Rojaltiprosentit Dunstanilla ovat 6–8 % julkaisijan bruttomyynneistä, enimmäkseen 8 %. Uudelle suunnittelijalle Dunstan suosittelee vähintään 6 % rojaltien pyytämistä.
Lautapeliartistit arvioi: Legendary: A Marvel Deck Building Game
Supersankarit kokoavat joukkonsa taistellakseen tuttuja vihollisia vastaan. Viholliset värväävät vahvistuksia ja kaappaavat sivullisia. Jos sankarit eivät ole tarpeeksi nopeita, vihollisten suunnitelmat toteutuvat ja tuho on koittaa.
Mekaniikoiltaan Legendary: A Marvel Deck Building Game on perinteinen pakanrakennuspeli. Peliin tulee tietty määrä sankareita ja yksi päävihollinen. Pelissä on sankareita valittavissa 15 ja päävihollisia neljä. Alussa kaikilla pelaajilla on sama pakka kortteja. Alkukortteja on kahta erilaista, toisessa on yksi värväyspiste ja toisessa yksi hyökkäyspiste. Vuorolla kädestä pelataan kortit, joilla voi joko värvätä tuttuja sankareita itselle tai hyökätä joko päävihollisen kimppuun tai apurien kimppuun. Uusien sankarien värvääminen on koko pelin suola. Mitä fiksummin värväät uusia kortteja, sitä tehokkaampi pakka on pahiksia vastaan. Tasapaino osto- ja hyökkäysvoiman välillä pitää olla kokoajan kunnossa. Jos hyökkäysvoima riittää päävihollisen kimppuun hyökkäämiseen, saa hyödyn ja kun kaikki nämä on onnistuttu saamaan, on peli voitettu. Jos taas sankareiden pakka tai vihollisen pakka loppuu, häviävät sankarit pelin. Joissakin skenaarioissa on myös muita tapoja hävitä peli.
Legendary: A Marvel Deck Building Game on simppeli, helposti opittava ja nopeahko pelata. Täydellinen peli esimerkiksi hiukan nuoremmille Marvel-faneille; laatikossa lukee 14+ mutta varmasti suurin osa 10-vuotiaistakin tästä jo selviäisi ja tykkäisi. Meille peli oli liian simppeli, muttei missään nimessä jäänyt paha maku suuhun. Soolona tämä ei ollut erikoinen, mutta kolmella pelaajalla toimi. Kyllä tämä meiltä myyntiin lähtee, mutta jää korvan taakse muistiin, jos joku joskus kyselee simppeliä pakanrakennuspeliä.
Alkuperäinen arvio Instagramissa.
Lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.
Mikon pelaamaa
Joulukuun kuumin peli oli ilman epäilystä Lost Ruins of Arnak, joka ilmestyi huusholliin joululahjana ja keräsi kymmenkunta pelikertaa viikon sisään. Mikäpäs tätä pelatessa, oikein maistuva pelihän tämä on. Arnak yhdistelee pakanrakennusta ja työläistenasettelua, mutta se varsinainen pihvi on resurssienhallinnassa: kuinka saada kerättyä kasaan ne resurssit, joita tarvitaan temppelintutkimusradalla etenemiseen.
Tämä resurssien kerääminen on sikäli hauska tehtävä, että se vaikuttaa ensin likimain mahdottomalta. Ai tuolla nappulalla pitäisi päästä tuonne asti, ja vielä tuo toinenkin nappula perässä? Mutta niin se vain onnistuu, kun oppii niistämään pelin tarjoamista mahdollisuuksista kaiken irtoavan. Lopuksi tarvitaan vain ripaus hyvää tuuria.
Toki olemme vielä kaukana todellisista huippupisteistä. Lautapeliseuran foorumilla linjattiin yli 70 pisteen suorituksen olevan hyvää tasoa, jonka alle kokeneen pelaajan ei juuri pitäisi jäädä. 80 pistettä mainittiin hyväksi tavoitteeksi aloittelijalle ja yli 90 on jo sitten huippupisteet. Meillä kahdeksikolla alkavat lukemat ovat vielä todellakin tavoitteita, eikä 70 pistettäkään ylity vielä joka pelillä.
Oivallinen peli, siis, ja toimii hienosti sekä kahdella pelaajalla että nelinpelinä. BGG:ssä parhaana pidetty kolminpeli on vielä kokeilematta, mutta nelinpelissä ja kaksinpelissä on molemmissa puolensa. Lisätungos laudalla ei ole pahasta, toisaalta kaksinpeli on nopea alle puolen tunnin kisa, joten hyvä niinkin.
Nautinnollinen peli siis, ja kyllä tälle rohkenee ennustaa vuodelle 2022 hyvinkin parikymmentä pelikertaa ainakin.
Magic: the Gatheringin puolella Arenaan on tullut taas uutuuksia. Seuraavaa uutta settiä, Kamigawa: Neon Dynastya, saadaan odotella vielä helmikuulle. Tämä futuristinen tulkinta 2000-luvun alussa tutuksi tulleesta japanilaistyylisestä Kamigawa-blokista on Magicin ensimmäinen scifisetti. Odotan mielenkiinnolla.
Sitä odotellessa käsillä on vain Arenassa tarjolla oleva Alchemy-formaatti. Se seuraa Standard-formaattia samalla rotaatiolla, mutta perustuu kahteen lisäykseen: tasapainotettuihin kortteihin ja digitaalisiin pelimekaniikkoihin. Ensimmäisenä siis ilmestyi Alchemy: Innistrad, jossa on 63 uutta korttia ja 11 tasapainotettua korttia.
Tasapainotetut kortit ovat yksinkertaisesti vanhoja kortteja, joita on fiksattu. Iso osa muutoksista on parhaiden korttien huonontamista: Alrund’s Epiphany on nyt kalliimpi pelata foretellinä, eikä tee lintutokeneita kädestä pelattuna; Esika’s Chariot tekeekin vain yhden kissatokenin (ja on vastaavasti Crew 2); Luminarch Aspirant antaa +1/+1-tokenin vasta kierroksen lopussa – ja niin edelleen. Mukana on myös parannuksia, esimerkiksi Druid Classin ja Wizard Classin kolmostasot ovat nyt halvempia.
Uusien korttien digitaaliominaisuudet ovat mekaniikkoja, joita olisi vaikeaa tai mahdotonta toteuttaa paperikorteilla. Spellbook-mekanismilla saa uusia kortteja tietystä valikoimasta, Conjure luo kortteja tyhjästä, Perpetually tekee muihin kortteihin pysyviä muutoksia ja Seek nykäisee pakasta kortteja tietyin ehdoin sattumanvaraisesti.
Alchemy on mielenkiintoista vaihtelua. En ole vielä ihan varma, mitä siitä pitäisi ajatella. Noin teorian tasolla korttien tasapainottaminen on tietysti hyvä asia ja monet fiksauksista ovat järkeviä ja tekevät liian hyvistä korteista tasapainoisempia. Mieluummin tasapainotus kuin kieltäminen kokonaan. Uusien, yllättäviä asioita tekevien korttien kanssa pelaaminen on taas alkuun vähän tylsää, kun ei ole ihan täysin perillä, mitä kaikkea vastapuolen pakasta oikein voikaan tulla.
Mutta saapa nähdä – aika näyttää, missä suhteessa jatkossa pelaan Standardia ja Alchemyä. Toistaiseksi pääpaino on Standardissa, mutta Alchemyn puolella olen kyllä pyörittänyt oikein hauskaa Inquisitor Captain -pakkaa.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Heikki esittelee CV-noppapelin, jossa Yatzy-mekaniikalla eletään vaihtoehtoista elämää.
- Heikki arvioi Smartphone Inc. -pelin, jossa yritetään menestyä älypuhelinbisneksessä.
- Veeti testasi Survivors of Hellapagosin, jossa jopa 12 pelaajaa voi puukottaa toisiaan selkään trooppisella saarella.
- Pauli esitteli Western Legendsin, joka on western-teemainen hiekkalaatikkopeli.
- Tapani arvioi Box Monsterin, jossa pelaajat penkovat sokkona laatikkohirviön sisuskaluista syötäväksi sopimatonta tavaraa ulos.
- Antti-Ville testasi Under Falling Skiesin, soolopelaajien suosikin, jossa torjutaan maapalloa avaruudesta uhkaavaa vaaraa.
- Sampsa arvioi Dragominon, palkintoja voittaneen lastenpelisuosikin.
- Kaisa testasi Gobblet Gobblersin, lapsille sopivan värikkään ristinollamuunnelman.
- Joonas arvioi Scythen lisäosat, eli ulkomaanvalloittajat, ilmalaivat ja kampanjapelin.
Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Lautapeliblogien päivitykset
- Miiran ja Annikan hyvin draftatuissa korteissa on puhuttu kirppislöydöistä, lisävarustelusta, syksyn 2021 pelihankinnoista, kupongintäyttöpeleistä ja joulun 2021 peleistä.
- Mikko kävi läpi pelivuotta 2021.
- Varros Dominus katsasti Epic Card Gamen.
- Mikko kertoi ensifiiliksiä Lost Ruins of Arnakista.
- Pelaajani arvioi viisi lautapelimattoa – tekeekö niillä mitään?
- Varros Dominus retrokatsasti Tornado Rex -pelin.
- Tapani suoritti vuoden 2021 lautapelihaasteen.
- Lautakunnassa käytiin läpi lautapelivuotta 2021.
- Lunkisti teki pelivuoden 2021 välitilinpäätöksen.
- Koko perhe pelaa esitteli koululaisten suosikkipelit.
- Anton VS esitteli Switchin Let’s Play! Oink Gamesia.
- Varros Dominus esitteli 3d-tulostetun fantasiatalon.
- Mikko pelasi Great Western Trailia lisärin kanssa.
- Tapani jatkoi matkaa tuhanteen pelireittaukseen.
- Varros Dominus maalasi Star Wars Legionin figuja.
- Lautakunta esitteli pukinkonttiin sopivia pelejä.
- Nopparalli esitteli Unfathomablea.
- Lautapelihelvetti listasi Advanced Squad Leaderin huonoja puolia.
- Lunkisti.fi arvioi Kramer & Kiesling -kaksikon Savannah Parkin.
- Pelaajani jälkimulkoili vanhoja top 10 -listojaan.
- Varros Dominus esitteli Spellfire-keräilykorttipeliä.
- Nopparalli katsasti klassikkopelin Pekingin mysteerit.
- Mikko pohdiskeli Fields of Arlea ja teenjuontia.
- Nopparallissa opetettiin hahmoluontia D&D:n vitosedikkaan.
- Mikko pelasi Monikersia ja Oathia.
- Lunkisti.fi arvioi Cascadiaa.
- Nopparalli käsitteli A Game of Thrones 2nd Editionia nopeasti.
- Mikko pääsi Magic: The Gatheringissa Mythic-tasolle.
- Anton VS pelasi Tapestrya BGA:ssa.
- Lautakunta käsitteli pelimaun muuttumista.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.