Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 2.8.2021: Spiel des Jahres 2021

Vuoden 2021 Spiel des Jahres -palkinnot on nyt jaettu. Niiden lisäksi esitellään koko joukko uutuuspelejä ja Kickstarterin tarjontaa.

Vuoden 2021 Spiel des Jahres -voittajat

Vuoden 2021 Spiel des Jahresin voitti MicroMacro – Rikospaikalla ja Kennerspiel des Jahresin voittajaksi valittiin Paleo.

MicroMacro: Rikospaikalla -pelin kansi

Johannes Sichin suunnitteleman ja Pegasuksen julkaiseman MicroMacro: Crime Cityn voitto sarjassaan on täysin yllätyksetöntä – se vaikutti lähtökohtaisesti ilmeisimmältä voittajalta, sen luokan megahitti peli on ollut. Pidin ehdokkaista The Adventures of Robin Hoodia mahdollisena voittajana ja se olisi ollut melko selvä valinta, jos raati olisi halunnut voittajaksi enemmän pelin, mutta nähtävästi Spiel des Jahres -raadin silmissä MicroMacro: Crime City on peli siinä missä muutkin ehdokkaat.

Raati onkin selvästi kiinnostuneempi pelin aiheuttamasta kokemuksesta. Karttaa on yksinkertaisesti kiehtovaa tutkia ja elämyksiä syntyy, kun pelaajat keskustelevat tapahtumista ja tekojen motiiveista – tästä en osaa itse sanoa, koska minulle MicroMacro oli nimenomaan yksinäinen mysteeri, jonka ratkoin itsekseni, ja ehkä juuri siksi se ei tuntunut pienimmässäkään määrin peliltä, vaikka mukavaa olikin.

Kolmas Spiel des Jahres -ehdokas oli yhteistyöpeli Zombie Teenz Evolution.

Paleon kansi

Kokeneempien pelaajien Kennerspiel des Jahresin voitti Paleo, yhteistyöpeli sekin. Peter Rustemeyerin suunnittelema peli on Hans im Glückin julkaisema. Pelaajat ohjaavat kivikautista heimoaan, joka keräilee ruokaa ja resursseja, joista voi sitten tehdä jotain hyödyllistä ja hengissä pysymistä edistävää. Paleo on täynnä kaikenlaisia vaaroja ja heimo pitää tietysti ruokkia joka päiviä. Peliä on kehuttu kovin onnistuneeksi yhteistyöpeliksi juuri tällaiselle Kennerspiel-yleisölle, eli pelaajille, joilla on jo vähän kokemusta lautapeleistä, mutta ei suurta halua opiskella vaativia pelejä.

Tuomaristo piti peliä erinomaisen onnistuneena, miten se onnistuu luomaan dynaamisia tarinoita ja kuvia pelaajien mieleen. Peli on kova selviytymistaistelu, jossa menestyy vain yhteistyöllä. Erilaisten tapahtumien määrä pitää pelin mielenkiintoisena pitkään.

Päivitys 2.8.2021: Paleo ilmestyy jossain vaiheeksi suomeksi Lautapelit.fi:n julkaisemana.

Ehdolla olivat myös The Lost Ruins of Arnak ja Fantasy Realms.

Carcassonne-kuvakisa

Carcassonnen 20-vuotisjuhlien kunniaksi käynnissä on kuvakisa, josta voi voittaa matkan Carcassonneen. Tehtävä on yksinkertainen ja vaatii vain Instagram-tilin ja ainakin yhden meeplen: kuvaa meepleä erilaisissa ympäristöissä. Pisteitä kertyy sitä enemmän, mitä useamman erilaisen Carcassonnesta tutun elementin kuviin saat, ja luovuuspisteitäkin irtoaa.

Lautapelit.fi palkitsee Suomen kolme parasta kuvaajaaa Carcassonnen 20-vuotisjuhlapainoksella. Hans im Glück puolestaan arpoo kaikkien osallistujamaiden voittajien kesken viisi kolmen päivän matkapakettia Carcassonneen. Ainakin tämän palkinnon voittaakseen pitää olla täysi-ikäinen.

Kisan osallistumisohjeet löytyvät täältä. Kilpailun kansainväliset säännöt.

Lautapelit.fi-uutuus: Box Monster

Box Monsterin kansi

Lautapelit.fi:n tuorein uutuuspeli on Box Monster, korealaisen Mandoo Gamesin julkaisema Romain Caterdjianin peli. Caterdjian ei ole tähän asti tehnyt mitään erityisen tunnettua, joten pelin kuvittaja, Dixitistä tuttu Marie Cardouat, voi olla kannessa se kovempi vetonaula.

Peli on söpö lasten yhteistyöpeli, jossa pelaajat etsivät monsterin vatsasta tehtäväkorttien mukaisia esineitä. Jos pelaajat onnistuvat ajan puitteissa ratkaisemaan kolme tehtävää, he saavat monsterin parannettua ja voittavat pelin. Pelissä haetaan siis esineitä monsterin eli pelilaatikon sisältä sokkona pelkästään muodon perusteella tunnustelemalla.

Sota leviää Keskimaassa

Spreading War -lisäosan kansi

The Lord of the Ring: Journeys in Middle-Earth laajenee uudella Spreading War -lisäosalla, jossa sota saapuu ihmisten valtakuntaan. Uuden kampanjan tapahtumat sijoittuvat Gondoriin ja Rohaniin, jossa päästään seikkailemaan viidentoista skenaarion verran torjumassa vihollisjoukkoja.

Mukana on myös kuusi uutta sankaria, muun muassa karhuksi muuttuva Beorn ja Boromir, yli 20 vihollisfiguuria, 18 karttalaattaa ja paljon muuta uutta lisäystä.

Lisäosa saapuu lokakuussa 2021. Lisätietoja löydät FFG:n julkaisu-uutisesta.

Spreading Warin komponentteja

Machi Koro 2 tulee syksyllä 2021

Machi Koro 2:n kansi

Pandasaurus Games julkaisee Machi Korosta uuden version. Machi Koro 2 on hyvin paljon edeltäjänsä kaltainen, mutta muutaminen muutoksin. Peli muistuttaa nyt suoraan sitä, mitä alkuperäinen Machi Koro oli Harbour-lisäosan jälkeen, eli pöydälle arvotaan sattumanvarainen setti rakennuksia ostettavaksi. Rakennukset on jaettu kolmeen pakkaan (1–6, 7–12 ja maamerkit), joista jokaisesta nostetaan viisi erilaista korttia saataville.

Pelin alussa ei ilmeisesti ole mitään tiettyjä rakennuksia, vaan peli alkaa kolmella rakennuskierroksella, joiden aikana vain ostetaan suoraan kortteja. Iso ero on myös siinä, että maamerkit ostetaan pakasta, eikä pelaajilla siis ole joka pelissä samoja rakennuksia ostettavana. Peli on siis jonkinlainen reippaasti uusittu versio alkuperäisestä pelistä ja lisäosista ja mukana on aikaisempaa enemmän vaihtelua ja erilaisia strategioita.

Catan-pulmapeli

Viimeksi uutisissa mainittiin Ticket to Ride: Track Switcher -pulmapeli. Samaa on tarjolla nyt Catanista: Catan: Logik Rätsel on 40 vaikeutuvan logiikkapulman paketti Catan-teemalla.

Tämäkin on saman Mixloren käsialaa kuin Track Switcher. Pulmapeli ilmestyy myös englanniksi lokakuussa 2021, nimellä Catan Logic Puzzle.

Catan: Logik Rätselin kansi

Jamaicasta uusi versio

Jamaicasta ilmestyy uusi versio. Tämä Malcolm Braffin, Bruno Cathalan ja Sébastien Pauchonin merirosvoaiheinen kilpajuoksupeli ilmestyi alun perin sveitsiläisen GameWorksin julkaisemana vuonna 2007. Uuden version julkaisee Space Cowboys.

Uusi versio on entisen kaltainen, mutta sääntökirja on uusittu ja yhtä sääntöä – josta Cathala vielä 14 vuoden jälkeenkin saa kysymyksiä – on yksinkertaistettu.

Jamaican kansi ja komponentit

Kuningattaren dilemma

The King’s Dilemma oli melkoinen menestys Horrible Guildille, joten peli saa jatkoa. Uusi peli, The Queen’s Dilemma, sijoittuu samaan Ankistin valtakuntaan ja käyttää samaa pelimekaniikkaa, mutta tarina on uusi. Peli on kehityksen alla ja ilmestyy kun ilmestyy.

The Queen's Dilemman kansi

Uutta pakohuoneilua ja tikkiä Ravensburgerilta

Ravensburgerilta tulee uudenlaista pelattavaa pakohuonepelien genreen. Dave Nealen ja Matthew Dunstanin suunnittelema Echoes-pelisarja on äänivihjeisiin perustuva peli. Pelaajien on saatava tarinan 24 osaa oikeaan järjestykseen. Jokaisessa osassa on esine (kuvattuna kortissa tai pelilaudalla) ja siihen liittyvä kaiku.

Skannailemalla esineitä sovelluksella pääsee kuulemaan kaikuja ja niissä kuuluvia ääniä ja keskusteluja kuuntelemalla pitää keksiä, miten asiat ovat järjestyksessä.

Sarjassa on ensi alkuun kolme peliä. The Cocktail kertoo New Yorkin alamaailman rötöksistä, The Dancer skotlantilaisessa kartanossa kummittelevasta nuoresta naisesta ja The Microchip tulevaisuuden sivilisaation raunioista. Itse pelissä ei ole mitään tekstiä ja sovelluksen englanninkielinen versio on jo saatavilla App Storesta.

Echoes: Der Cocktailin kansi
Echoes: Die Tänzerinin kansi
Echoes: Der Mikrochipin kansi
Der Verfluchte Geburtstagin kansi

Ravensburgerilta tulee myös Inka ja Markus Brandin suunnittelema Mystery Games: Der verfluchte Geburtstag, joka on uuden appivetoisen mysteeripelisarjan avaus. Kyse ei ole pakohuonepelistä, vaan tämä on moneen kertaan pelattava peli, joka on sovelluksen myötä joka kerralla vähän erilainen.

Pelissä tutkitaan kartanoa, kuljetaan ympäriinsä ja pengotaan huoneita. Kuvauksen perusteella tämä itse asiassa kuulostaa jonkinlaiselta perhepeliversiolta Mansions of Madnessista.

Stichtagin kansi

Ravensburgerilta ja Brandeilta – mukaan lukien tytär Emely – tulee myös tikkipelien ystäville kiinnostava uutuus. Stichtag on yksinkertainen tikkipeli: jokaisella on 12 korttia kädessä, punainen on valttia ja eniten tikkejä kerännyt voittaa.

Pelin mukana tulee lisäksi pöytäkalenteri, jossa on kolme käännettävää korttia, eli päivämäärän kaksi numero ja kuukausi. Näistä kelataan esiin oikea päivä ja kortit kertovat, millaisilla säännöillä peliä tarkalleen ottaen pelataan!

Carolus Magnus palaa

Leo Colovinin ikivanha, mutta aivan kelpo Carolus Magnus (yksi ensimmäisistä arvostelemistani peleistä, muuten) tekee paluun. Cranio Creationsin uusi versio Eriantys uusii pelin graafisen ilmeen täysin. En ole suuri fani.

Aikaisempaan verrattuna peliä on hieman pienennetty ja nopeutettu, kuten ajan henkeen sopii. Tarkempi kuvaus eri versioiden eroista löytyy BGG:stä.

Pelin idea on yhtä kaikki sama: pelaajat kierrättävät yhteistä nappulaa (tässä Luontoäiti, ennen Kaarle Suuri) saarilla ja aluetta hallitseva pelaaja saa asettaa saarelle torninsa. Jos sama pelaaja hallitsee vierekkäisiä alueita, ne yhdistetään.

Fernando Pessoa -lautapeli

Pessoan kansi

Pessoa on työläistenasettelupeli, jonka aiheena on portugalilainen runoilija ja kirjailija Fernando Pessoa. Pessoa kirjoitti monilla eri nimillä ja tässä Orlando Sán suunnittelemassa pelissä pelaajat ovat näitä Pessoan heteronyymejä. Työläistenasetteluun tulee oma kiemuransa, kun pelaajat ovat eri heteronyymejä, mutta toisaalta sama fyysinen Pessoa.

Hämmentävän kiehtovaa ja hienon omaperäinen teema. Voittaakseen pelaajien on kerättävä voittopisteitä liikkumalla Pessoan mielen metafyysisessä tilassa ja Lissabonin kaduilla kahviloissa, kirjakaupoissa ja inspiroitumassa muuten vain.

World of Warcraft ja Pandemic kohtaavat

World of Warcraft: Wrath of the Lich Kingin kansi

World of Warcraft: Wrath of the Lich King – A Pandemic System Game on melkoinen nimihirviö, mutta toisaalta se kertoo heti mistä on kyse: uudesta World of Warcraftin maailmaan sijoittuvasta Pandemic-pelistä, jossa taistellaan lich-kuningasta vastaan.

Peli perustuu tuttuun pelimekaniikkaan uusin viilauksin. Ihan uutena ominaisuutena ovat tehtävät, joita pelaajat voivat suorittaa pitkin ja poikin Northrendiä. Mukana on myös taistelua hirviöitä vastaan. Komponentit ovat ison maailman mukaisia, eli pelilauta on mittava, pelinappulat ovat miniatyyrejä ja kaikenlaista pahvihärpäkettäkin riittää.

Peli ilmestyy loppuvuodesta 2021. Sen julkaisee Z-Man Games ja pelin ovat suunnitelleet Alexandar Ortloff, Justin Kemppainen ja Michael Sanfilippo. Sääntökirja on jo luettavissa ja lisätietoja löytyy Z-Manin tuotesivulta ja julkaisu-uutisesta.

WizKidsin uutuuksia

Summertimen kansi

Yksi vuoden omituisimmista lautapeliteemoista on ehdottomasti Omari Akilin ja Hamu Dennisin suunnittelemassa Summertime-pelissä. Se nimittäin perustuu DJ Jazzy Jeffin ja Fresh Princen samannimiseen biisiin vuodelta 1991.

Itse peli vaikuttaisi olevan melko tutunoloista korttien pelaamista, toisten korttien torjumista ja sensellaista, eli kohderyhmä lienee peliharrastajien sijasta teemasta innostuville kepeiden korttipelien ystäville.

Turbo Sleuth on murhamysteeri, jossa on Dobblen piirteitä. Ratkaisu löytyy korteista, joissa on erilaisia ikoneita ja joita tarkastelemalla pitää nopeasti keksiä kuka teki murhan ja millä välineellä.

Dungeon Scrawlersin kansi

Dungeons & Dragons: Dungeon Scrawlers – Heroes of Undermountain on kreikkalaisten Vangelis Bagiartakisin ja Konstantinos Karagiannisin tekemä D&D-teemainen reaaliaikainen kilpajuoksupeli, jossa ratkotaan luolaholveja piirtämällä niihin viivoja kynällä.

Mike Fitzgerald tunnetaan Mystery Rummy -peleistä. Fitzgerald on työstänyt sarjan viimeisintä peliä vuosikausia ja nyt se on tulossa. Detective Rummy tarjoaa paitsi nipun itsenäisiä rommipelejä, myös seitsemän tapauksen kampanjan, jossa tapaukset pelataan järjestyksessä ja tapauksista saatavat uudet kortit vaikuttavat myöhempiin tapauksiin, joten kampanja ei mene koskaan samalla tavalla.

Detective Rummyn kansi

Board Game Party Schedule

xkcd:n Board Game Party Schedule -sarjakuva
Several of the guests are secretly playing Meta Board Game Party. Every minute of parallel debate in the breakaway faction earns double victory points!

Board Game Argument: Legacy

xkcd:n Board Game Argument: Legacy -sarjakuva
Listen, you need to get over your reluctance to permanently alter a game. Now roll 2d6 to determine how many ounces of soda to spill into the box.

(Jos muuten kiinnostaa, mitä pelejä kuvassa on, BGG:ssä on tunnistettu tätä kirjoittaessani yhtä lukuunottamatta kaikki.)

Lautapeliartistit arvioi: Paladins of West Kingdom

Testissä: Paladins of the West Kingdom

Paladins of the West Kingdom on West Kingdom -pelisarjan toinen osa. Pelaajan tehtävänä on saada mahdollisimman korkeat pisteet esimerkiksi nostamalla träkkejä, rakentamalla muuria ja käännyttämällä villejä.

Vuoron alussa jokainen nostaa 3 paladiinia, joista yhden saa käyttöön kierrokselle, yksi jää pakan päälle ja yksi pakan pohjalle, sekä valitaan yksi tavernakorteista. Näistä saa kierroksella käytössä olevat workkerit sekä paladiinin erikoiskyvyn, jolla saa alennusta tai parannusta johonkin toimintoon.

Kierroksen aikana pelaajat tekevät vuorollaan yhden toiminnon, kunnes haluavat passata tai eivät pysty enää toimintoja tekemään. Toiminnot suoritetaan omalla laudalla muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Eri toimintoihin tarvitsee erivärisiä workkereita, joita ei vuorolla mahdottomasti ole saatavilla. Jokainen toiminto tuottaa pisteitä jos sen saa suoritettua tarpeeksi monta kertaa, ja jokaiseen peliin arvotaan Kuninkaan määräys -kortit, jotka suorittamalla saa lisäpisteitä. Kierroksia on seitsemän, joiden päätteeksi lasketaan pisteet ja eniten saanut voittaa.

Tykättiin Paladiineistä enemmän kuin Arkkitehdeistä. Paladinsin parhaita puolia on mahdollisuus suunnitella seuraavaakin kierrosta paladiinikorttien avulla. Vuorolla joutuu usein vaikeiden valintojen äärelle ja peli on melkoinen brainburner, josta kaikki eivät pidä.

Kehittämällä ja värväämällä kyläläisiä saa paranneltua toimintoja, josta myös pidimme. Huonoja puoliakin löytyy, peli on neljällä hengellä pitkä ja sisältää paljon odottelua. Vaihtelua pelien välillä ei hirveästi ole. Soolona tämä oli loistava.

Meidän arvio: 8.0 (asteikolla 4-10)

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Paladinsin pelilauta
Paladinsin komponentteja

Lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Kickstarter-pelit

Kickstarterin logo

Alla esiteltävät pelit ovat rahoitusta kerääviä Kickstarter-kampanjoita. Ennen kuin annat rahojasi Kickstarter-kampanjoihin, kannattaa tehdä vähän pohjatöitä. Lautapelioppaan Mitä huomioida Kickstarter-kampanjoita tukiessa -artikkeli on oivallinen aloituspiste.

Tähän on valikoitu mielestämme kiinnostavimpia ja parhaimpia kampanjoita, mutta mitään takeita ei näistäkään voi antaa.

?? Lands of Galzyr

Lands of Galzyr on Sami Laakson ja Snowdale Designin seuraava peli, joka on ollut pitkään työn alla. Tarinavetoinen seikkailu vie pelaajat Galzyriin, joka on osa muista Snowdalen peleistä tuttua Daimyrian maailmaa.

Galzyrissa seikkaillaan lukemalla tarinoita digitaalisesta tarinakirjasta ja tekemällä valintoja. Onnistuminen riippuu hahmon taidoista ja kykyheitoista, ja usein tilanteisiin on monia eri lähestymistapoja, jotka vastaavat erilaisia vahvuuksia.

Lautapelioppaassa on pelistä pitkä ennakkoarvio, josta saa hyvin lisätietoa pelistä.

Kampanja löytyy Gamefoundista. Gamefound ei eroa olennaisesti Kickstarterista, se vain tässä tapauksessa mahdollistaa sen, että Snowdale Design pystyy hoitamaan kampanjan itse; Kickstarteriin suomalaiset tekijät eivät ole edelleenkään tervetulleita ilman ulkomaisia välikäsiä. Gamefound tarjoaa myös pledge managerin eli tilaustenhallinnan suoraan sisäänrakennettuna palveluna.

Lands of Galzyr

Splendorin tekijän soturimaagit

Soul Raidersin kansi

Soul Raiders on Splendorin suunnittelijan Marc Andrén tekemä tarinavetoinen yhteistyöpeli, jossa tarjolla on immersiivinen maailma ja kolmeosainen tarina, jota voi pelata uudestaan ja uudestaan. Pelaajat ovat voimakkaita sankareita, jotka pieksevät vihollislaumoja tieltään.

Soul Raiders on kunnianhimoinen peli, joka on kustannuksiensa vuoksi mahdotonta tehdä perinteisen jälleenmyynnin kautta. Tarinan eteneminen perustuu vahvasti pelimekaniikkaan ja pelaamista on suoraviivaistettu muun muassa luopumalla vuoroista: sankarien toimintavaiheessa pelaajat saavat toimia vapaasti toisistaan riippumatta. Yhteistyö on kuitenkin tarpeen, sankareilla on muun muassa yhteiset terveyspisteet, eli kun yksi ottaa turpiinsa, muutkin kärsivät seuraukset.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 6.8.2021 asti.

Pakanrakennuspelin evoluutio

Volfyirion Guilds on pakanrakennuspeli, jonka tapahtumat sijoittuvat samaan Mysthea-maailmaan kuin useamman muun pelin. Lähin sukulainen pelisarjassa on vuonna 2019 ilmestynyt Volfyirion, jonka kanssa Volfyirion Guilds onkin siinä määrin yhteensopiva, että pelit voi yhdistää.

Pelaajat edustavat vallasta taistelevia kiltoja, jotka hyökkäävät joukoillaan ja yrittävät houkutella Volfyirion-lohikäärmettä tuhoamaan vastapuolen kaupunkeja.

Aikaisempaan verrattuna mukana on uudenlaisia kortteja ja peliä on suoraviivaistettu ja nopeutettu. Mukana on myös yksinpelihaaste. Sääntökirja on luettavissa. BGG:ssä on myös kerrottu pelin eroista edeltäjäänsä.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 6.8.2021 asti.

Volfyirion Guildsin sisältö

19xx-peli Intiassa

1947:n kansi

1947 on 18xx-peli, joka sijoittuu Intiaan. Vuosiluku on poimittu pelin käsittelemän ajanjakson lopusta, eli peli kuvaa Intian rautateiden kehitystä vuosina 1836–1947 eli Intian ensimmäisestä rautatielinjasta maan itsenäistymiseen.

Saman pelistudion 1883 on saanut toisaalta kehuja omaperäisyydestään, mutta myös kovia moitteita luokattoman kehnosta sääntökirjasta (joka on sittemmin korjattu kuntoon) ja genrelle vieraista satunnaiselementeistä.

Pelissä on kaikenlaista omaperäistä, kuten asiaan kuuluu:

  • Tavallisten osakkeiden lisäksi on säästöosakkeita, jotka ovat 10% osakkeita, jotka lasketaan puolikkaiksi ja maksavat puolikkaita osinkoja.
  • Vaihtovelkakirjalainat tuottavat firmoille lisää rahaa ja antavat mahdollisuuden suojata yhtiön osakkeiden kurssia.
  • Operaatiokierroksilla huomioidaan vuodenaikojen vaihtelu, eli kuivat kaudet ja monsuunikaudet.
  • Ulkomailta saa työläisiä (joilla voi ohittaa tokeneita tai rakentaa nopeammin), osakemeklareita (joilla voi nostaa yhtiön kurssia) ja hyviä tilaisuuksia pörssissä.
  • Isojen junien myötä firmojen toisen junan tuottamat tulot lasketaan ottamalla tietty prosenttiosuus arvokkaimman junan tuotosta.

Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 4.8.2021 asti.

Rottakuningattaret

Rat Queensin kansi

Rat Queens: To the Slaughter on Rat Queens -fantasiasarjakuvaan perustuva lautapeli, jossa jotain kamalaa on tapahtumassa ja rottakuningattaret tarvitsevat pelaajien apua asian ratkaisemisessa. Peli on yhteistyössä pelattavaa pakanrakennusta ja pomotappelua.

Jokainen rottakuningatar on omanlaisensa ja peli on siten vahvasti asymmetrinen. Jokaisella pelaajalla on tietty erikoisvoima, jota vain muut pelaajat voivat aktivoida, eli yhteistyö on paikallaan. Taistelusysteemi on yksinkertaistettu versio perinteisistä roolipelitaisteluista.

Peli löytyy Tabletop Simulatorista ja sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 4.8.2021 asti.

Villin lännen hiekkalaatikko

Bantam West on taas uusi hiekkalaatikkopeli, jossa pääsee elämään seikkailuja villissä lännessä. Vaihtelua piisaa, kun pelissä on viisi erilaista pelitapaa, paloista rakentuva pelilauta, vaihtelevia pelaajavoimia ja hahmonkehitystä.

Lännessä voi viljellä maata, palkata väkeä omaan posseen, jahdata erilaisia tavoitteita ja taistella selviytymisestään.

Sääntökirja on luettavissa. Edistyneiden pelitavoista on oma sääntökirjansa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 12.8.2021 asti.

Bantam Westin kansi

Taisteluja QR-koodeilla

Taelmoor on yhteistyönä pelattavaa luolaholvausta, jossa jokaisessa komponentissa on QR-koodi. Koodin skannaamalla aktivoi sovellusta, jossa esimerkiksi käydään taisteluja videopelien tyyliin.

Pelin tekijät lupaavat, että kolmen vuoden sisällä pelin julkaisemisesta sovelluksesta julkaistaan nettisivuversio, joka on optimoitu pitkäikäisyyttä varten ja että tämä versio julkaistaan avoimena lähdekoodina, niin että pelin pitkän aikavälin toimivuus ei ole kiinni siitä, tukevatko tekijät sovelluksen kehitystä. Tämä on erinomainen tapa ratkaista sovelluspeleihin liittyviä ongelmia.

Peliä voi kokeilla Tabletop Simulatorissa ja Tabletopiassa. Print-n-play-demokin on saatavilla. Sääntökirja on luettavissa.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 13.8.2021 asti.

Taelmoorin osat

Massiivista luolaholvausta

Chronicles of Drunagor: Age of Darkness on viimeksi vuoden 2019 lopussa Kickstarterissa ollut luolaholveuspeli, jolla on BGG:ssä toistaiseksi melko kovat reittaukset. Nyt on tarjolla uusintapainos ja uutta sisältöä peliin, tällä kertaa Gamefoundin puolella, ja miljoonapotti on jo koossa.

Peli on yhteistyössä pelattavaa luolaholvausta ja taktista taistelua 1–5 pelaajalle. Pelissä on useita skenaarioita ja sitä voi pelata yksittäisinä peleinä tai yli 200 tuntia kestävänä kampanjana.

Uutta sisältöä on tarjolla Apocalypse-paketin muodossa. Se sisältää 16 uutta seikkailua kampanjaan eli noin 70 tuntia lisää pelattavaa. Tarina syvenee ja vastaan saadaan uusia hirviöitä, varusteita, taitoja, karttoja, ovia ja yksinkertaisemmat pimeyssäännöt.

Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 5.8.2021 asti.

Chronicles of Drunagorin lisäosan sisältöä

Lyhyesti

すべてがちょっとずつ優しい世界 -pelin kansi

すべてがちょっとずつ優しい世界 (A World Where Everything Is a Little Kindler) on Daisuke Nishijiman samannimiseen mangaan perustuva pieni korttipeli. Kuvitus on kaunista ja omintakeista ja mangan saa PDF-muodossa englanninkielisenä pelin mukana. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 1.9.2021 asti.

Orosin kansi

Oros on puzzlemainen lautapeli, jossa on työläistenasettelua, laattojen siirtelyä, alueiden kehittämistä ja toimintojen tehokkuuden edistämistä. Pelaajat valitsevat vapaita toimintoja ja siirtävät työläisensä toimintoruutuun ja tekevät sitten muutoksia pelilaudalle. Sääntökirja on luettavissa ja demo löytyy Tabletopiasta. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 12.8.2021 asti.

Works of Wonderin kansi

Architects of the West Kingdom: Works of Wonder on lisäosa Architects of the West Kingdomiin. Lisärissä peliin tulee uusi elementti, uljaiden monumenttien rakentaminen kaupungin kaunistamiseksi. Tähän projektiin saavat kuitenkin osallistua vain hyvämaineiset arkkitehdit. Sääntökirja on luettavissa. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 13.8.2021 asti.

Earthborne Rangersin kansi

Earthborne Rangers on yhteistyökorttipeli, joka sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen. Peli tarjoaa avoimen maailman narratiivisen kampanjan ja oman hahmon kehitystä pakanrakennuksen myötä. Peli tuotetaan mahdollisimman ekologisesti kestävällä tavalla. Kampanja löytyy täältä ja on avoinna 17.8.2021 asti.

Pelattua

Mikko

Tulipa tässä Niina Meron Romanssin sankari -kirjaa lukiessa vastaan hauska lautapeliviittaus:

Illalla pelaamme nelistään korttia keittiönpöydän ääressä, miellyttävästi laskeutuneessa hämärässä. Mökin ikkunat ovat tihkusta sameat, ja Ozzy kiehää jaloissani pöydän alla. Olen juuri luovuttamassa, kun nostan pakasta räjähtävä kissanpentu -kortin.

– Kappas vain, sanon ja lasken loput korttini pöydälle.

– Eikö sinulla ole laserosoitinta tai kissajoogaa? Mikko kysyy. Hän on edelleen täysin pelin lumoissa ja vähän tyrmistynyt siitä, että lysti päättyy.

– Ei, sanon ja viikkaan korttini huolellisesti pinoon niin etteivät he näe alimpia vihreäreunaisia kortteja.

– Niina Mero: Romanssin sankari (Gummerus 2021), s. 261

Vaikka en yleensä kannusta huijaamaan peleissä, tällaiseen saattaisin itsekin sortua. Kohtaus oli siinä määrin yksityiskohtainen, että oli ihan pakko kysyä Merolta, onko taustalla kenties jotain omakohtaista kokemusta. Olihan siellä, Mero myönsi kohtauksen perustuvan omiin kokemuksiin ja ettei ole koskaan oikein ymmärtänyt Exploding Kittensin hienoutta.

Oathin pelilauta
Kuva: Mikko Saari

Oath: Chronicles of Empire and Exile. Pelaamisen suhteen heinäkuussa yksi on ylitse muiden: Oath. Peli teki vaikutuksen jo ensiesiintymisestään lähtien ja Kickstarter-kampanjaan oli osallistuttava. Siitä seurasi sitten vuoristorata odotusta ja epätoivoa, osin ulkopelillisistä syistä, ja lopulta hirvitti, onko pelistä tullut niin pitkä ja raskas ettei sitä ylipäänsä saa pöytään.

No, saihan sen. Heinäkuussa sattui tilaisuus pitkälle pelipäivälle ja silloin Oath iskettiin pöydälle heti ensimmäisenä. Sääntöjen selitys oli yllättävän siedettävä operaatio ja pelin sai hyvin alkuun valmiiksi skriptatulla ensimmäisellä kierroksella, ja ensimmäinen peli vaati tehokasta peliaikaa kolmisen tuntia.

Siihen mahtui aika paljon sääntökirjan pläräämistä, etenkin taisteluiden osalta, mutta kyllä se siitä notkeutui, ja kun ensimmäinen peli oli hyvä kokemus, pelasimme saman tien toisen pelin perään, eikä se ollut kuin parin tunnin keikka se, vaikka kierroksissa mitattuna lähes yhtä pitkä olikin.

Oath on kiehtova peli. Ensimmäisessä pelissä pakolaiset nousivat tyrannimaista hallitsijaa vastaan. Tyranni soti erityisesti keltaista pakolaista vastaan samalla kun sininen pakolainen kietoi valtakuntaa salajuoniinsa. Tyranni nosti punaisen pakolaisen avukseen kansalaisen asemaan ja lopulta sodan uuvutettua tyrannin tämä nousi tyrannin seuraajaksi taikuuden keinoin.

Seuraavassa pelissä kansansuosiossa paistatteleva hallitsija ajoi punaisen kansalaisen maanpakoon, jonka seurauksena kansan suosio (ja valtion kassa) lähtivät punaisen matkaan. Punainen keksi myös uuden suunnan uskonnosta. Nousukas kuitenkin murskattiin hallitsijan ja muiden pakolaisten hämäräperäisen kaupankäynnin seurauksena. Valtaan nousi kansansuosion saanut keltainen pakolainen. Valtakunta rapistui voimakkaan johtajan puuttuessa ja vuorille jäi vain sortunut torni vanhan valtakunnan loiston muistoksi. Kansan mieliala otti askeleen kurin ja järjestyksen suuntaan.

Nyt kun olen parissa pelissä (Oath ja Lands of Galzyr) törmännyt pelimekaniikkaan, jossa on iso valikoima kortteja, joista peliin otetaan vain pienempi osa, ja jossa pakan tila säilyy pelistä toiseen pienin muutoksin, olen ihastunut ja haluaisin nähdä tätä mekaniikkaa käytettävän enemmänkin. Heti heräsi mieleen esimerkiksi ajatus Innovationin kaltaisesta pelistä, jossa pakka eläisi pelistä toiseen pelaajien toimintojen mukaan.

Kaikki huoli Oathin toimivuudesta on siis onneksi saatu pois niskasta. Nyt kun pelin osaa, sen sääntöjen selittäminen on aivan siedettävän yksinkertaista ja pelin kestokin on sellaisissa rajoissa, että sen pystyy arki-iltoina pelaamaan. Peli on kyllä melkoinen kingmaking-festivaali, pitkälti on kyse siitä, kenen voitontavoittelu onnistutaan estämään ja kenen ei. Tätä voisin toisissa olosuhteissa pitää sietämättömänä, mutta Oathissa auttaa kaksi asiaa. Peli on ensinnäkin määrämittainen, kahdeksan kierroksen jälkeen peli päättyy ja Chancellor voittaa, jos kukaan muu ei onnistu hallitsijaa valtaistuimelta kampeamaan. Lisäksi jos joutuu itse valinnanpaikkaan, tukena voi käyttää pelin metaa, eli pohtia sitä, mikä lopputulos olisi mielenkiintoisinta seuraavan pelin kannalta.

Adventures in the Forgotten Realms -boosteri

Magic: the Gathering. Magicin puolella ajankohtaista on tietysti uusi setti, Adventures in the Forgotten Realms, joka yhdistää Magicia ja Dungeons & Dragonsia. Yhdistelmä on melko ilmeinen, etenkin kun Wizards of the Coast omistaa molemmat, joten kas kun yhdistelmää ei ole vielä aikaisemmin tehty.

Minulle D&D yleensä ja Forgotten Realms erityisesti eivät ole olleet kovinkaan merkityksellisiä sitten 1990-luvun, mutta onhan tästä setistä ollut ihan hauska bongailla tuttuja hahmoja ja nimiä. Setti sinänsä vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta.

Uutta mielenkiintoista setissä on muun muassa mahdollisuus seikkailla luolaholveissa. Kortit antavat mahdollisuuden mennä syvemmälle luolaholviin ja etenemällä holvissa saa aina vain parempia palkintoja. Osa korteista muuttuu paremmiksi, jos on suorittanut jonkun luolaholvin kokonaan.

Pack tactics -kortit tekevät jotain kiinnostavaa, jos yhdellä kertaa hyökkää vähintään kuuden voiman edestä olentoja. Zendikarissa esitelty party-mekanismi olisi tietysti sopinut hienosti tännekin, mutta tässä on sentään vähän jotain yhteistyön henkeä.

Mukana on myös nopanheittelyä, ensimmäistä kertaa ikinä mustareunaisessa setissä. 20-sivuista noppaa pääsee heittelemään ja usein tuloksia on kolme-neljä erilaista, isompi on parempi ja heittämällä 20 saa erityisen hyvän onnistumisen.

Setissä on paljon tietysti lohikäärmeitä ja aarteillakin on tavallista isompi rooli.

Iso juttu on tietysti myös syksymmällä edessä oleva Standardin rotaatio, jossa pois putoavat Throne of Eldraine, Ikoria: Lair of Behemoths, Theros Beyond Death ja Core Set 2021. Tätä olen jo vähän odotellutkin, etenkin Throne of Eldrainen tehokorttien putoaminen rotaatiosta on aivan tervetullut muutos. Olenkin itse jo siirtynyt pitkälti Standard 2022 -peleihin.

Petri

Puolentoista vuoden koronatauon jälkeen saimme vihdoin viimein PitchCarin pöydälle. Tämä neppailu- ja kilpa-ajopelien aatelinen on ollut ilmestymisestään saakka yksi suosikkipeleistäni.

Olihan sitä tauon jälkeen ruosteessa, varsinkin kun ensimmäiset pelit kasattiin kesämökin pihapöydälle. Rata oli pakko rakentaa pitkäksi ja kapeaksi ettei se leviä kahta pöytälankkua leveämmälle, sillä lankkujen korkeuserot tekivät röykkyjä rataan.

Jälleen kerran pelit olivat pullollaan yllättäviä ohituksia ja karmeita pettymyksiä.

Video: Janne Kiiskinen

Sampsa

Pelirintamalla on kolmannen lapsen syntymän vuoksi ollut ”yllättäen” hiljaisempaa. Ainoa uusi peli on ollut Cloud City, jonka Amo julkaisee suomeksi syksyllä. Peli on Phil Walker-Hardingin käsialaa, joten odotettavissa on yksinkertaiset säännöt, mutta niiden takana jotain ideaakin. Ja tämähän toteutuu.

Pelissä siis sommitellaan pilvenpiirtäjiä niin, että niiden välille saa aseteltua mahdollisimman monta pisteitä nettoavaa ylikulkusiltaa (Bärenparkin lisäosaa pelanneet ovat heti kuin kotonaan). Onnistuessaan pelaajalle syntyy nätti, kolmessa eri tasossa kulkevien siltojen verkosto. Epäonnistuessaan monet potentiaaliset sillat jäävät rakentamatta, kun myöhemmin kaupunkiin lisätyt pilvenpiirtäjät ja sillat ilmestyvät esteiksi.

Vuorovaikutukseton, zenimäinen pulmailu muistuttaa erehdyttävästi kupongintäyttöpelejä, niin hyvässä kuin pahassa. Pelissä mukana olevat tavoitekortit pakottavat seuraamaan muiden peliä edes jonkun verran, muuten aika menee omaa kaupunkia väkertäessä. Kolmiulotteisuus erottaa pelin kuitenkin massasta ja peli etenee älyttömän nopeasti. Kaksinpelin pelaa parhaimmillaan varttiin, neljästään menee puolisen tuntia.

Tässä olisi siis potentiaalia sellaiseksi lautapelaajien tehofilleriksi ja sitä se osittain onkin. Harmi, että laatikko on järkyttävän iso ja pelin alkuvalmisteluihin kuluu vähän liian kauan, jotta peli lunastaisi vakituisen paikan omasta hyllystäni. Menestystä voisin kuitenkin odottaa Vuoden perhepeli -kategoriassa, sinne Cloud City on aika omiaan.

Cloud Cityn taloja ja pahvisiltoja
Kolmiulotteisten pelien ongelmana on aina tietty romahtamisherkkyys. Pilvikaupunki ohuine kartonkisiltoineen on onneksi kesy tapaus. Kuva: Sampsa Ritvanen

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Facebookista, Twitteristä, Telegramista ja Instagramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *