Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 31.10.2022: Pelaajien valinta 2022

Palkintoja on taas jaettu: Pelaajien valinta, Årets Spil, Guldbrikken, Årets Spel ja De Nederlandse Spellenprijs. Lautapelit.fi:ltä on tullut uusi yhteistyöpeli Carcassonnen maailmassa.

Pelaajien valinta 2022

Vuoden harrastajapeli 2022

Pelaajien valinta -palkinnon voittajat on valittu. Perhepelisarjan voittajaksi nousi Sagrada ja harrastajasarjassa ykköseksi tuli Arnak – Kadonneet rauniot.

Perhepelisarjan muut finalistit olivat Family Inc., Kingdomino Origins, Living Forest ja 7 Wonders: Architects. Harrastasarjassa ehdolla olivat Azul: Queen’s Garden, Nidavellir ja Paleo.

Lisätietoja löydät Pelaajien valinta -palkinnon sivuilta.

Tanskan vuoden pelit

Årets Voksenspil -palkintologo

Tanskan molemmat vuoden peli -palkinnot on jaettu. Virallisempi palkinnoista on Årets Spil, joka on paikallisen leluyhdistyksen jakama palkinto ja vastaa siten Suomen Vuoden peli -palkintoa. Tämän palkinnon voittajat olivat:

  • Vuoden lastenpeli: Lumottu metsä
  • Vuoden perhepeli: A Game of Cat & Mouth
  • Vuoden aikuistenpeli: Tegnespillet Tankestreger

Lumottu metsä on Tacticin peli, joka oli Vuoden peli -kisan finalisti. A Game of Cat & Mouth on hilpeä näppäryyspeli, jossa ammutaan katapultilla palloja kissan suuhun. Tankestreger (eli Ajatusviivat) on sananarvuuttelupeli, jossa joku piirtää ja joku arvaa ja mitä nopeammin vastaus löytyy, sen parempi tulos.

Lastenpelisarjan finalisteja olivat Løb, Fido Løb!, Grabbit, My First Monopoly, Kolort Katapult, Gobblet Gobblers, Zombie Kidz Evolution, Opetellaan taitoja ja Maailman lapset.

Perhepelisarjan finalistit olivat Sonic Super Team, Partners Duo, Mixing Box Deluxe, Coco Crazy, Piccolo, Catapults, Kingdomino ja 15 Minute Heist.

Aikuistenpelien sarjan finalistit olivat Quizzone Timeout, Pictures, Insider, Sure gamle mæend, Metro Domino London ja Crime Scene: Lazio 1356.

Lisätietoja löytyy palkinnon nettisivuilta.

Guldbrikken-logo

Tanskan toinen pelipalkinto on riippumaton Guldbrikken, joka vastaa enemmän Pelaajien valintaa. Kultanappuloita jaettiin kuudessa sarjassa, joiden voittajat olivat:

Perhepelien sarjassa ehdolla olivat Kingdomino Origins, Biotopia ja Sagrada.

Aikuistenpelien sarjassa ehdolla olivat Get on Board: New York & London, Paleo ja Partners Duo.

Lastenpelien sarjassa ehdolla olivat Maailman lapset, Lumottu metsä ja Unlock Kids.

Partypelien sarjassa ehdolla olivat Trial by Trolley, READ ja Hidden Games: Crime Scene.

Guldbrikkenistä löytyy lisätietoja palkinnon nettisivuilta.

Ruotsin vuoden peli

Årets Spel -logo

Ruotsissa paikallinen leluyhdistys jakaa Årets spel -palkintoa. Sen voittajat ovat:

Perhepelien sarjassa ehdolla olivat Stella: Dixit Universe ja Mikä Sotku?!.

Lastenpelien sarjassa ehdolla olivat Koala Walla Bing Bang ja Unlock Kids.

Aikuistenpelien sarjassa ehdolla olivat Sagrada ja Catan Duellen.

Lisätietoja löytyy Lek & Baby -yhdistyksen sivuilta.

De Nederlandse Spellenprijs 2022

Nederlandse Spellenprijs -palkinnon logo

Alankomaiden pelipalkinto De Nederlandse Spellenprijs on sekin jaettu. Voittajat ovat enimmäkseen yllätyksettömät:

Cascadian kohdalla raati arvosti pelin yksinkertaisuutta ja helppoutta selittää. Samalla peli kuitenkin tarjoaa muutaman kiperän pulman yhtä aikaa ja näiden tavoitteiden sommitteleminen yhteen on pelin suola.

Libertaliassa raati nautti erilaisten miehistönjäsenten laajasta määrästä, mikä tarjoaa valtavasti erilaisia yhdistelmiä. Jokainen peli on erilainen. Pelin värikäs ja eloisa kuvitus tekee kokonaisuudesta houkuttelevan.

Ark Novan kohdalla kehuttiin pelin kauneutta ja sitä, miten pelin elementit kietoutuvat toisiinsa tarjoten viihdyttävän haasteen. (Raadilla ei ollut kovin paljon sanottavaa Ark Novasta.)

Lisätietoja voittajista palkinnon sivuilla.

Lautapelit.fi:n uutuuksia

Carcassonne: Sumujen sankarit -pelin kansi

Carcassonne-peliperhe laajenee ensimmäistä kertaa yhteistyöpelien suuntaan. Uusi Carcassonne: Sumujen sankarit pistää pelaajat torjumaan sumuista nousevien kummitusten leviämistä Carcassonnen ympäristössä. Peliä voi käyttää myös tavallisen Carcassonnen lisäosana.

Lautapelit.fi:n esittelyvideosta näkee lisää. Yhteistyöpelissä on kuusi vaikeusastetta, joten haastetta riittää.

Speak Easy!:n kansi

Speak Easy! on partypeli, jossa pelaajat puhuvat höpökieliä ja yrittävät saada muut ymmärtämään korttiensa värin ja kuviot. Pisteitä kertyy, kun arvaa oikein – tai jopa ymmärtää, mitä muut pelaajat puhuvat.

Idea selviää Lautapelit.fi:n videolta.

Sampsan pelaamia

Pelipöydälle on eksynyt viimeisen kuukauden aikana sitä sun tätä. Kovin uutuus on Quest for El Doradon toinen lisäosa, Dangers & Muisca. Arvio lisäosasta on jo julkaistu, joten en lähde sitä sen tarkemmin esittelemään. Niille, jotka eivät jaksa arvostelua lukea, niin lyhyesti kyseessä on säännöiltään helppo, mutta hyvin viihdyttävä paketti, joka sopii erityisesti ensimmäiseksi lisäosaksi.

Quest for El Dorado: Dangers & Muiscan kansi

Meille Dangers & Muisca on siinäkin mielessä erityinen, että sen avulla Quest for El Dorado ylitti vihdoin tietyn maagisen rajan, jonka jälkeen peli jää kokoelmaan ja vakituiseen kiertoon. Alkuperäisessä pelissä oli kyllä potentiaalia ja imua, mutta ei tarpeeksi variaatiota. Yllätyksettömät karttapalaset ja staattinen torilauta saivat janoamaan lisäosia. Näistä ensimmäinen eli Heroes & Hexes paransi peliä kovasti, sillä kortteja oli jo enemmän (erityisesti, jos pelin hankkii promokorttien kanssa). Toinen lisäosa teki taas kartanrakentamisesta todella viihdyttävää, kun vanhojen palasten päälle lisäillään uusia ja rakentuville reiteille joko kauhistellaan tai nauretaan. En ole enää edes varma, pidänkö El Doradosta jopa eniten itse kartanrakennusvaiheessa.

Toinen suuri mullistus oli päästää irti peliin rakennetusta näennäisestä tasapainosta ja syleillä satunnaisuutta. Nykyisin nakkelemme karttapalaset ja niiden päälle laitettavat lisäosat miten sattuu ja tarvittaessa vain hieman korjaillaan. Valmiit reitit on heitetty roskakoriin. Samoin tehdään korttien kanssa. Ravensburgerin Golden Temples -sisarpelissähän on jo virallinen muunnelma, kuinka korttimarkkinaa voi satunnaistaa, mutta se on minusta edelleen aivan liian konservatiivinen. Meillä joka korttipakasta on yksi kortti erillään (niin kuin monella Dominionissa) ja ne jaetaan kahteen pakkaan – violetteihin ja muun värisiin kortteihin. Pakat sekoitetaan, napataan molemmista kuusi korttia ja ne sekoitetaan keskenään. Sitten kortit jaetaan summittain torilaudalle ja sen yläpuolelle. Näin ostettavaksi tulee kuusi korttia ja varastoon toiset kuusi.

Ymmärrän, että perhepelissä haetaan tasapainoa ja vältellään reiteille jumittamisia sekä rökälevoittoja. Harrastajille voin kuitenkin suositella tällaista revittelyä. Peli on jo muutenkin kortinnostoineen, kirouksineen ja luolamerkkeineen jokseenkin satunnainen, ettei pieni lisäkaaos haittaa. Stabiilin korttirivin hajotessa joutuu myös oikeasti miettimään, mitkä kortit ovat kriittisiä ja ostettava heti ja minkä ostamisen voi jättää myöhemmäksi. Tuttuja kortteja ei voi aina ostaa, vaan joskus kortit ovat pelissä, toisinaan taas eivät. Ja mitä väliä, vaikka joku arvokas kortti on tarjolla heti pelin alussa, kun se on kuitenkin tarjolla kaikille. Lähinnä se tekee pelikerrasta jännittävän ja muistettavamman.

Pelaamme yleensä kolmestaan, joten voi olla, että nelinpelissä varastossa olevia pakkoja voi joutua lisäämään. Toisaalta toisen lisäosan Muisca-heimon kortit lisäävät torilaudan korttien määrää ja kun mukana on vielä ensimmäisen lisäosan eläinystävät ja sankarit, niin kortteja on ollut aivan tarpeeksi. En edes usko, että reiteille  jumittuisi, vaikka jotain tiettyä korttia ei saisi – ja puolen tunnin pelissä se ei edes haittaa.

El Dorado Dangers & Muisca -pelin temppelilaatta ja nappula laatalla
Valkoinen pelaaja on vihreässä temppelissä Quest for El Doradossa. Kuva: Sampsa Ritvanen

Lasten kanssa pääsimme testaamaan Kids Chronicles: Kuukiven Metsästys -peliä. Takana on vasta kaksi ensimmäistä skenaariota, mutta tuntemukset ovat varsin positiiviset. Kyseessä on siis Chronicles of Crimen lastenpeliversio, jossa hyvin pitkälle tehdään samoja asioita, mutta vain lastentasoisesti. Samalla tavalla pelaajat saavat ratkaistavakseen ongelman, jota varten pitää jutella eri hahmoille, tutkia kolmiulotteisia tapahtumapaikoja ja yhdistellä esineitä ja hahmoja toisiinsa. Kaikki tehdään edelleen QR-koodeja skannailemalla. Teema on myös vaihtunut lapsille soveliaaseen, perinteiseen satufantasiaan, mikä on aikuiselle jo vähän kulunut. Lapset kyllä tykkäsivät.

Kids Chronicles : Kuukiven metsästys -pelin kansi

Meidän tytöille tämä oli ensimmäinen mobiililaitetta ja lautapeliä yhdistelevä peli, mikä aiheutti kovasti ihastusta. Tytöt jopa tappelivat siitä, kuka saa katsoa tapahtumapaikkoja kännykällä (paikkoja siis tutkaillaan virtuaalisesti mobiililaitteen kanssa ja etsitään sieltä uusia hahmoja ja esineitä) ja kuka saa laittaa uudet esine- ja hahmokortit laudalle. Mutta vaikka virtuaalimaailmat ovat lapsista pelin parasta antia, niin ovatpa he jaksaneet kuunnella myös hahmojen dialogia isin lukemana. Toki kirjoja lukeva 6-vuotias on ymmärrettävästi kiinnostuneempi interaktiivista kirjaa mukailevasta pelistä kuin neljävuotias siskonsa ja siinä mielessä pelin ikäsuositus +7 on kohdallaan. Mutta ihan onnistuneesti myös nelivuotias on mukana.

Pelihän oli Vuoden peli -kisailussa sijoitettuna perhepelien kategoriaan yltäen jopa finaaliin, mikä on hieman harhaanjohtavaa. Aikuiselle ainakin ensimmäiset kaksi tehtävää ovat aivan hirvittävän helppoja ja jos muut tehtävät jatkavat samalla linjalla (kuten ikäsuosituksesta voisi päätellä), niin perheen kanssa pelailuun peli on liian pliisu. Toisaalta todennäköisin syy kategoriavaihtoon on se, ettei kyseessä ole pienten lasten keskenään pelattava seikkailu, vaan se vaatii ainakin alle kouluikäisten kanssa aikuisen osallistumista. Lukemista on paljon, jotkut juonikiekurat ja dialogipätkät ovat nuorille lapsille turhan vaikeaselkoisia ja korttien sijoittelussa sekä niiden skannaamisessa tarvittiin meillä avustusta.

Koimme jopa ”nostalgisen” seikkailupelijumin, kun eräs henkilö vaati kahta esinettä ja ne eivät olleetkaan oikein. Reilun vartin huuhailun jälkeen tajusimme, että se esine, mitä luulimme vääräksi, olikin oikein ja se toinen olikin väärä (meillä oli hallussa kolme taikajuomalitkua ja olimme tarjonneet vahingossa väärää). Pieni hoksautus ei olisi haitannut. Pelissä on myös vinkkisysteemi, mutta vinkki toisti vanhaa asiaa, jonka olimme jo tehneet joku tovi sitten. Toivottavasti näitä ei tule kovin montaa vastaan.

Tästä huolimatta pelille voisi antaa sellaisen varovaisen ennakkopeukun. Aikuisesta pelinjohtajana toimiminen ja lasten pähkäilyjen seurailu ovat olleet ihan viihdyttävää ja lapset ovat innoissaan pelaamassa seuraavaa tehtävää. Saa nähdä, kestääkö lasten (ja aikuisen) innostus loppuun saakka.

Kids Chroniclesin pelilautaa ja kortteja

Tytöt ovat pelanneet myös Etsivä Hiiri: Hurja pakoyritys -peliä. Tästäkin on jo arvio luettavissa, mutta voin kertoa, että vaikka kovin innostus on jo hieman laantunut, niin peli nostetaan pöydälle edelleen tasaisesti. Kauneusvirheineenkin kyseessä on vallan vekkuli tapaus ja hyvä hankinta noin viisivuotiaalle etsivänalulle.

Mikon pelaamia

Essenin messujen Fairplay-listan ykköseksi kiipesi tänä vuonna japanilaisen Muneyuki Yokouchin suunnittelema tikkipeli Cat in the Box. Tikkipeleihin voi näemmä loputtomasti keksiä jotain uutta. Tässä pelissä uusi jippo on siinä, että kortit ovat lähtökohtaisesti värittömiä. Niillä on vain numerot.

Käsi, jossa kahdeksan Cat in the Boxin korttia.
Cat in the Boxin värittömiä kortteja. Kuva: Mikko Saari

Kun kortti pelataan, sille valitaan väri, toki normaaleja tikkipelin sääntöjä noudattaen: pelissä on maantuntopakko, eikä samaa korttia saa tietenkään pelata kahta kertaa. Jos vihreä viitonen on jo pelattu, sinun kädessäsi oleva viitonen ei enää voi olla vihreä.

Mikä hauskinta, jokaista numeroa on pakassa viisi kertaa. Värejä on vain neljä. Tämä saattaa johtaa hankaluuksiin. Etenkin viidellä pelaajalla useimmat jaot päättyvät paradoksiin, eli tilanteeseen, jossa kädessä olevaa korttia ei voi enää pelata: jos kädessä on viitonen, mutta kaikki viitoset on pelattu, niin hups, siihen päättyi. Luonnollisesti paradoksiin sortunut ei pisteitäkään kerää.

Cat in the Box on aivot nyrjäyttävä peli, jota on helppo suositella kaikille tikkipelien ystäville.

Cat in the Boxin pelilauta
Cat in the Boxin pelilaudalle merkitään pelatut kortit. Keltainen kakkonen ja punainen kuutonen olivat vielä vapaina. Näistä nappuloista yritetään myös muodostaa mahdollisimman isoja yhtenäisiä alueita pisteiden toivossa. Kuva: Mikko Saari

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivi­tykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Uutiskatsaus 31.10.2022: Pelaajien valinta 2022”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *