As d’Or -voittajat 2022
Ranskan vuoden peli -palkinnon finalistit julkistettiin viimeksi, nyt on voittajien vuoro. Aakkosissa aikaisin oleminen näemmä palkittiin, jokaisen sarjan voitti nimittäin aakkosissa ensin tuleva peli. Voittajat olivat:
- Pääsarja: 7 Wonders: Architects (Antoine Bauza / Repos Production)
- Lastenpelit: Bubble Stories (Matthew Dunstan / Blue Orange)
- Initié-sarja: Living Forest (Aske Christiansen / Ludonaute)
- Harrastajasarja: Dune: Imperium (Paul Dennen / Dire Wolf)
7 Wonders: Architects on 7 Wondersin kevytversio, joka on useimmille peliharrastajille reippaasti turhankin kevyt, mutta palkinnon kohderyhmälle varmasti aivan erinomainen versio maailman ihmeiden rakentelusta. Siitä voi sitten ponnistaa alkuperäisen 7 Wondersin pariin, kun hiekkalaatikon rajat tulevat vastaan.
Bubble Stories on tarinavetoinen korttipeli ilman tekstiä. Pelissä valitaan, mitä paikkoja halutaan tutkia ja käännellään kortteja auki yksi kerrallaan. Seikkailuna voi olla vaikka olla piilosilla koulukavereiden kanssa ja etsiä näitä koulusta. Soololastenpeli kuulostaa freesiltä. Tämä on ilmeisesti tulossa jossain vaiheessa Lautapelit.fi:ltä suomeksi (pelissä itsessään ei ole mitään tekstiä).
Living Forestissa pelaajat ovat vuodenaikoja edustavia luonnonhenkiä, joiden tehtävänä on pelastaa metsä ja pyhä puu liekeiltä. Se tapahtuu rekrytoimalla suojeluseläimiä. Nämä eläimet tuottavat elementtejä, joilla voi sitten suorittaa tehtäviä. Paremmat kortit ovat usein yksinäisiä eläimiä, jotka rajoittavat sekä pelattavien korttien että korteilla tehtävien toimintojen määrää. Mukana on siis vähän pakanrakennusta ja onnenkoetusta. Living Forest on beta-testauksessa Board Game Arenassa.
Dune: Imperium on hyvin suosittu Frank Herberin kirjaan ja tuoreeseen elokuvaan perustuva pakanrakennus- ja työläistenasettelupeli, joka on kilvoitellut Lost Ruins of Arnakin kanssa vuoden 2020 kovimman harrastajapelin tittelistä. Lost Ruins of Arnak veti pidemmän korren Deutscher Spiele Preis -äänestyksessä, tällä kertaa voiton vei Dune.
Serotonin Gamesin suomenkielisiä uutuuksia
Uusi norjalainen toimija Serotonin Games toimii lautapelien jakelijana ja joukkorahoituskampanjoiden tukena. Serotonin Games julkaisee myös pohjoismaisia laitoksia peleistä. Vuoden 2022 aikana Serotoninin kautta on tulossa ainakin kolme peliä.
Ensimmäisenä ilmestyy Betta, oletettavasti toukokuussa. Alan harrastajat tietävät, että betta on taistelukalan toinen nimi.
Kovin vahvan kalaisaa teemaa tässä korealaisen Ikhwan Kwonin suunnittelemassa ja Synapses Gamesin julkaisemassa pelissä ei kuitenkaan ole: pelissä asetellaan kaloja omalle pelilaudalle tietynlaisiin 3×3-asetelmiin tavoitekorttien suorittamiseksi. Kepeää, abstraktia ja nättiä, eli sikäli varmasti vetoaa moniin.
Kesäkuussa pitäisi ilmestyä Spicy, Győri Zoltán Gáborin suunnittelema ja HeidelBÄR Gamesin jo pari vuotta sitten julkaisema peli. Tässä kiipeämispelissä saa bluffata ja valehdella, koska kortit pelataan kuvapuoli alaspäin. Kaikki valepaskahousun ystävät osannevat tätä arvostaa.
Kolmas uutuuspeli on elokuussa ilmestyvä Potion House, uusi Blue Orangen julkaisu Frédéric Lamylta. Tästä on vähänlaisesti vielä tietoa tarjolla, mutta pelissä ollaan noidan oppilaita, jotka kilvoittelevat taikajuomien valmistamisesta. Mukana on ainakin muistielementtiä ja mahdollisesti nopeustestiäkin.
Lautapelit.fi:n peliuutuuksia
Lautapelit.fi:kin on julkaissut uutuuksia. Perinteiseen lupaus-korttipeliin perustuva Rage on vanha juttu ja täyttää ensi vuonna jo 40 vuotta, mutta kummasti tämä vain toimii. Peli on siis perinteinen tikkipeli, jossa pitää luvata etukäteen montako tikkiä ottaa jaon aikana. Mukana on sitten kaikenlaista erikoiskorttia sekoittamassa kuvioita. (Rage-pakka on ollut aika suosittu myös siksi, että siinä on numerot 0–15 kuudessa värissä, eli sillä voi pelata hyvin monia eri pelejä.)
Catan Junior -matkapeli on matkakokoinen versio lapsille suunnatusta Catan Junior -pelistä. Merirosvoaiheinen peli tarjoaa Catanin peruskuvioita lapsille sopivassa muodossa ja tämä uusi versio on sitten pienikokoisempi ja matkaystävällisempi.
Pictures-seurapeli sai ensimmäisen lisäosansa Pictures Orangen. Mukana on ensinnäkin 55 uutta valokuvakorttia. Tärkein lisäys on kuitenkin kaksi uutta materiaalisettiä. Toinen on läjä mustavalkoisia akryylitiiliä (kuten Azulissa), joista ladotaan taideteos kehyksiin, toinen on oranssia huopaa ja pyykkipoikia. Näistä saa peliin lisää vaihtelua ja pelaajamäärääkin on mahdollista kasvattaa kuuteen.
Power Gridiin on tullut Eurooppa- ja Pohjois-Amerikka-kartat. Nämä kartat ovat ilmestyneet alunperin vuonna 2014 ilmestyneessä Power Grid Deluxe -juhlaversiossa, nyt ne saa myös erikseen peruspelin seuraksi.
Bohnanzasta on tullut 25-vuotisjuhlamalli, jossa on peruspeli, kaksinpelisäännöt ja lisäkortit seitsemän pelaajan peleihin. Lisäksi mukana on kaksi ennennäkemätöntä pelimuunnelmaa. Kultainen papukolikko antaa omistajalleen lisäetua ja harakkapavuilla voi varastaa papuja muiden viljelyksiltä.
Heroes & Hexes on ensimmäinen lisäosa The Quest for El Doradoon. Lisäri tuo peliin urheita sankareita, joista saa apua ja uudenlaisen ruututyypin. Kirottuihin demoniruutuihin on helppo siirtyä, mutta seurauksena on aina jotain vähän ikävää. Vastineeksi voi kuitenkin päästä vähän oikaisemaan reitillä, joten joskus harmit kannattaa vain niellä.
Lautapelit.fi:n tulevien julkaisujen listalle on ilmestynyt kaikenlaista mielenkiintoista. Ensinnäkin Lautapelit.fi näyttäisi julkaisevan Oink Gamesin pelejä suomeksi: listalta löytyy Fake Artist, joka voisi olla A Fake Artist Goes to New York, ja Insider.
Nimi Flamme Rouge BMX on omiaan herättämään mielenkiintoa. Siitä ei ole kuitenkaan vielä muuta tietoa kuin nimi. Helsinki taas on kesällä ilmestyvä Copenhagenin näköinen peli samoilta tekijöiltä. Ruudukon täyttämistä korteilla pelattavilla polyominoilla tämäkin näyttäisi olevan.
Murano – Valon mestarit ilmestyy lähiaikoina ja lienee suomennos Carlo Camarottan ja Francesco Testinin Murano: Light Mastersista. Peli on Azulin tyylinen kepeähkö abstrakti strategiapeli, jossa kerätään värikästi lasia ja yritetään tehdä hienoja lasiesineitä.
Neoville on Phil Walker-Hardingin suunnittelema Blue Orangen peli, kepeää scifi-henkistä kaupunginrakentelua, jossa pitää rakentaa kaupunki, jossa pilvenpiirtäjät ja luonto ovat tasapainossa.
Joensuussa järjestetään JokiCon 9.–10.4.2022
Koronarajoitusten poistuminen avaa myös pelitapahtumia. Joensuussa järjestetään pitkästä aikaa JokiCon-pelitapahtuma. Tapahtuma järjestetään Itä-Suomen yliopiston tiloissa. Auroran A-puolella (Yliopistonkatu 2).
Peliaikaa on lauantaina klo 12–22 ja sunnuntaina klo 10–19. Yhden päivän pääsymaksu on 3 €, kahdelta päivältä 5 €.
Laiska Pelikaani on avannut ovensa
Uusi pelikauppa Laiska Pelikaani on avannut ovensa Tampereella. Kivijalkakauppa löytyy Lakalaivasta teollisuusalueelta ja on avoinna rajatusti, mutta verkkokauppa palvelee paremmin.
Kaupan valikoimista löytyy runsaasti lautapelejä fiksun näköisin hinnoin, lisäksi löytyy roolipelejä, korttipelejä, palapelejä, musiikkia, kirjoja ja fanituotteita.
Ravensburger yhteistyöhön Gamefoundin kanssa
Ravensburger ilmoitti helmikuussa sijoittavansa neljä miljoonaa euroa Kickstarterin kanssa lautapelien julkaisussa kilpailevaan joukkorahoitusalusta Gamefoundiin.
Gamefound on alkujaan Awaken Realms -pelijulkaisijan omia pelejään varten kehittämä alusta, mutta yhä useammat muut lautapelijulkaisijat ovat löytäneet tiensä Gamefoundin puolelle.
Ravensburger liittyy nyt toimintaan sijoittajana ja strategisena partnerina. Aikaisemmin Ravensburger ei ole joukkorahoitusta harjoittanut, mutta yhteistyö on sinänsä luontevaa. Ravensburger arvioi vuosittain yli tuhat lautapeli-ideaa, joista vain kourallinen voidaan julkaista. Kuitenkin näistä ideoista sadat voisivat hyvinkin olla julkaisukelpoisia. Kenties Ravensburger ohjaa näitä ideoita sitten jatkossa Gamefoundin suuntaan?
Neljä miljoonaa euroa ei ole Ravensburgerille hirveän iso sijoitus. Vuoden 2021 aikana Ravensburger Group sai kasvatettua myyntiään noin prosentilla 636 miljoonaan euroon. Kasvua jarruttaa se, että Ravensburger käy jo nyt täydellä kapasiteetilla: kaikki mitä voidaan tehdä omissa tuotantolaitoksissa tehdään jo, eikä tuotantoa voida kasvattaa ilman lisäinvestointeja.
Niitäkin on toki tehty, jo vuonna 2020 yli 100 miljoonan euron edestä, mutta tuotantokapasiteettia ei toki tuosta noin vain lisätä. Lisäksi raaka-ainepulat haittaavat myös lautapelialaa – niinkin arkisesta materiaalista kuin harmaasta kartongista on ollut välillä pulaa.
Niinpä Ravensburger on ratkaissut liiallisten käteisvarojen ongelmaa Next Ventures -sijoitusohjelmalla, jossa rahoja sijoitetaan erilaisiin peli- ja lelualan yrityksiin. Ravensburger pystyy tarjoamaan sekä pääomaa että operatiivista tukea ja yhteistyötä. Tämä Gamefound-sijoitus on osa tätä Next Ventures -ohjelmaa.
Steve Jackson Gamesin vuosikatsaus
Steve Jackson Games on julkaissut jokavuotisen Report to the Stakeholders -raporttinsa. Raportin on tehnyt firman toimitusjohtaja Phil Reed. Reedin mukaan vuosi 2021 oli hankalampi kuin 2020. Bruttotulot laskivat edellisvuodesta vähän alle 10 prosenttia. Vuosi jäi hieman tappiolliseksi.
Hyvistä puolista Reed mainitsee ikivihreiden (Munchkin ja sen lisäosat, Zombie Dice, Illuminati) hyvän menestyksen, pelit onnistuttiin pitämään saatavilla. GURPS Girl Genius valmistui yli kymmenen vuoden työn jälkeen ja muutenkin GURPS On Demand -sarja on nyt kunnossa: yli sadan GURPS-roolipelin kirjan sarja on nyt tarvepainatuksen piirissä ja käytännössä pysyvästi saatavilla.
Epäonnistumisista mainitaan ensimmäisenä Car Wars Sixth Editionin viivästyminen. Kickstarter-julkaisun toimittaminen tukijoille ei onnistunut vuoden loppuun mennessä. Kansainvälinen jakelu on loputon turhautumisen lähde, aikasyöppö ja raharohmu.
Reedin mukaan kansainvälinen rahtitilanne muuttui vuoden 2021 aikana haasteesta painajaiseksi. Car Wars Sixth Editionin viisi konttia maksoivat kymmeniä tuhansia dollareita suunniteltua enemmän.
Isoin ongelma oli kuitenkin Warehouse 23 -verkkokaupan siirtyminen Shopify-alustalle. Tähän projektiin upotettiin paljon aikaa ja rahaa, eikä se vieläkään ole käytössä. Reed itse kokee epäonnistuneensa siinä, että hänen aikansa menee tämän päivän, huomisen ja ensi viikon asioissa, kun toimitusjohtajan pitäisi pystyä tarkastelemaan enemmän puolen vuoden, vuoden ja kahden vuoden aikajaksolla.
Yleisesti pelialasta Reed kommentoi että roolipelaaminen voi todella hyvin. Reedin mukaan Twitchistä vuotanut data paljastaa, että Critical Role -roolipelikanava tienasi kahden vuoden aikana syyskuusta 2019 syyskuuhun 2021 Twitchistä melkein kymmenen miljoonaa dollaria. Se on huikea summa se.
Vuoden 2022 tavoitteina Steve Jackson Gamesille on selviytyminen. Se tarkoittaa Munchkin jatkuvaa tukemista ja edistämistä. Luvassa on uusia opetusvideoita ja pelin tuomista uusille pelaajille. Car Wars Sixth Edition ja The Fantasy Trip -roolipeli ovat myös tärkeitä. Kolmas prioriteetti on GURPS, aikaisemmin pelkästään PDF-muodossa ilmestyneitä teoksia tullaan tuomaan tarvepainatuksen pariin ja vanhoja kirjoja paremmin myyntiin.
Koko raportti löytyy Steve Jackson Gamesin sivuilta.
Mikon pelaamaa
Sama aihe jatkuu kolmatta kuukautta putkeen: Kamigawa: Neon Dynasty, Magic: The Gatheringin tuorein setti, on nyt vihdoin ilmestynyt. Kyberpunk-Japani on joillekin liian scifi eikä istu Magicin tunnelmaan, mutta minusta tämä on oikein hauska ja mielenkiintoinen setti.
Mekaanisesti vahvoja teemoja ovat artifaktit ja enchantmentit. Setistä löytyy runsaasti varsin kekseliäitä kulkupelejä ja uusia equipment creatureja, jotka ovat itsenäisiä otuksia, jotka voi kuitenkin kiinnittää toisen olennon parannukseksi. Kyberneettisiä lisäosia, siis!
Uusia pakkaideoita on tarjolla runsaasti; kovin pitkälle en ole itse vielä ehtinytkään, sen verran niukasti rare-jokerikortteja on tarjolla. Punaisen aggro-pakan sentään ennätin jo rakentaa, siihen tuli paljon mielenkiintoisia aineksia, joista kiitettävän iso osa oli uncommon-tasoisia. Mielenkiintoa olisi myös vihreä-valkoista enchantmenteihin ja +1/+1-tokeneihin perustuvaa pakkaa kohtaan ja miksei monomustan aggronkin suuntaan.
Lautapelejäkin on toki pelattu, vähemmän vain (laskeskelin pelanneeni viimeisen puolentoista vuoden aikana Magicia keskimäärin puolitoista tuntia päivässä). Alkuvuosi on ollut melko hiljaista peliaikaa, kun en ole vielä korona- ja muista syistä päässyt palaamaan oman peliporukan pariin ja kotonakin on tullut pelattua lähinnä lyhyitä pelejä satunnaisesti.
Päädyin harkinnan jälkeen hankkimaan Res Arcanan toisen lisäosan Perlae Imperiin, ja se on tuonut Res Arcanaa takaisin pöydälle. Perlae Imperii on ”lisää samaa”-lisäri: siinä on uusia velhoja, uusia monumentteja, uusia kortteja, uusia voimanpesiä – siis samaa, kuin ennenkin, mutta lisää. Jotain ihan uuttakin mukana on, sentään, eli uusi resurssi, helmet. Helmet ovat kultaakin kalliimpia: ne ovat suoraan yhden pisteen arvoisia ja lisäksi niitä voi koska tahansa muuttaa muiksi resursseiksi korttien tapaan.
Koska pisteitä saa uusin tavoin, peliä on myös pidennetty: nyt voittaminen vaatii kymmenen pisteen sijasta 13 pistettä. Se avaa hieman uusia strategioita, kun peliä ei tarvitsekaan saada neljässä kierroksessa päätökseen menestyäkseen.
Res Arcanan faneille Perlae Imperiitä on helppo suositella. Lisäosa tuo peliin uusia ulottuvuuksia mutkistamatta sitä liikaa. Uudet kortit ovat kiinnostavia ja toteutuksen laatu on pysynyt entisellään. Isoin miinus tässä lienee se, että kun uudet kortit sekoittaa vanhojen joukkoon, ilman lisäosan käyttämistä pelaaminen hankaloituu. Meillä se ei liiemmin haittaa, kun keskenämme pelaisimme ehdottomasti molempien lisäosien kanssa, mutta jos haluaisi vaikkapa uuden pelaajan kanssa pelata laajentamatonta Res Arcanaa, se on vähän työlästä.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Mikko on pelannut Escape Team -pakohuonepeliä.
- Kaisa testasi vanhan suosikkipelin uuden version. Vieläkö Ghost Castle toimii?
- Tarkastelimme, miltä vuoden 2012 pelit näyttävät näin kymmenen vuotta myöhemmin.
- Joonas testasi Stonemaier Gamesin tiimalasipeli Pendulumin.
- Lautapeliartistit arvioivat Tapestryn Arts & Architecture -lisäosan.
Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Twitteristä ja Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Lautapeliblogien päivitykset
- Miiran ja Annikan hyvin draftatuissa korteissa on puhuttu Carcassonnesta, toivepeleistä 20, 50 ja 80 eurolla, peleistä, joissa on ruokaa, abstrakteista peleistä ja työläisenasettelupeleistä.
- Huoltoreitti-blogi täytti kolme vuotta.
- Lautakunnassa puhuttiin sotapeleistä.
- Koko perhe pelaa arvioi Unstable Unicorns -korttipelin.
- AntonVS esitteli kehittämänsä Rolling Realms -lisäosan.
- AntonVS pikakatsasti MicroMacro Rikospaikalla -pelin.
- Pöydällä julkisti Pöydällä Digital 2022 -tapahtuman.
- Mikko arvioi blogissaan Escape Team -pakohuonepelin.
- Varros Dominus katsasti Star Wars Legionia.
- Mikko listasi blogissaan vuoden 2012 parhaat pelit.
- Huoltoreitissä pelattiin kolmatta maailmansotaa The Dogs of War -pelissä.
- Lunkisti kävi teekauppaa Ceylon-pelin parissa.
- Lautakunnassa puhuttiin legacy-peleistä.
- Mikko kirjoitti blogissaan Perlae Imperiistä.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.