Vuoden peli -voittajat 2022
Vuoden peli -palkintojen voittajat on valittu. Voittajissa nähtiin odotusten mukaisia pelejä, yllättävän paljon vanhan kierrätystä ja vähän odottamattomia valintoja.
Vuoden perhepeli on Pelaa kuin miljonääri. Brion julkaisema peli on nimestään huolimatta uusi versio vanhasta tutusta Finanssi-pelistä (ja nimenomaan Finanssista, ei Uudesta Finanssista). Kyse on siis 1940-luvulla ilmestyneen pelin uudelleenlämmittelystä.
Sarjan finalistit olivat Category X -tietovisailu, MicroMacro – Rikospaikalla ja Kids Chronicles: Kuukiven metsästys eli Chronicles of Crimen lastenversio.
Vuoden strategiapeli on ranskalaisten ensikertalaisten Dinner in Paris, jossa kilvoitellaan ravintolaterassien rakentamisesta pariisilaiselle aukiolle. Parin vuoden takainen peli ei ole saavuttanut muuten suurempaa huomiota.
Sarjan finalistit olivat 7 Wonders: Architects, Sagrada ja Living Forest.
Vuoden partypeli on Bezzerwizzer, joka on sekin uudelleenjulkaisu vähän yli kymmenen vuoden takaa. Tietovisat ovat perinteisesti olleet suosittuja ja Bezzerwizzerillekin oli jossain vaiheessa kovasti kysyntää ensimmäisen painoksen loputtua, mutta tätä nykyä Smart10 hallitsee tietovisapelimarkkinoita.
Sarjan finalistit olivat Fake Artist, Mikä Sotku?! ja iKnow 2.0 (kymmenen vuoden takaisin pelin uudelleenjulkaisu sekin).
Vuoden lastenpeli on yllätyksettömästi Dragomino. Tämä Kingdominon menestyksekäs lastenversio on voittanut lukuisia parhaan lastenpelin palkintoja. Dragominoa onkin helppo suositella kaikille, jotka hakevat kiinnostavaa peliä noin esikouluikäisille lapsille
Sarjan finalistit olivat Laiva on lastattu ja Lumottu metsä.
Deutscher Spiele Preis -voittaja 2022
Saksalaisen peliharrastajaäänestyksen Deutscher Spiele Preisin voittajat on julkistettu.
- Ark Nova
- Cascadia
- Dune: Imperium
- Living Forest
- The Red Cathedral
- Witchstone
- Beyond the Sun
- Scout
- Golem
- Terraforming Mars: Ares Expedition
Parhaan lastenpelin palkinnon sai Quacks & Co.: Quedlinburg Dash.
Lähde: Deutscher Spiele Preis
Vuosiäänestyksen tulokset
Vuosiäänestyksen tuloksissa nähtiin harvinainen tasapeli. Äänestyksen päätyttyä ykkössijan jakoivat Terraforming Mars ja Wingspan. Sinänsä näiden pelien ykköspaikassa ei ole mitään yllättävää: Terraforming Mars on hallinnut vuosiäänestystä käytännössä ilmestymisestään lähtien ja Wingspan on puolestaan noussut tasaisesti kohti listan kärkeä. Jos nykyinen kehitys jatkuu, Wingspan nousee ensi vuonna ykköseksi.
Ark Nova nousi parhaimpana uutena tulokkaana suoraan kolmannelle sijalle. Sen osalta äänestyksen alku vaikutti erittäin hyvältä ja on hyvin mahdollista, että loppuvuodesta ilmestyvä suomenkielinen painos nostaa pelin ensi vuonna kilpailemaan jo ykkössijasta.
Katso koko vuoden 2022 tulosraportti.
Pelaajien valinta -finalistit
Suomalaisen lautapelibloggaajien ja -vloggaajien Pelaajien valinta -palkinnon raati on julkaissut palkinnon finalistit.
Perhepelien sarjassa finaaliin pääsivät Family Inc., Kingdomino Origins, Living Forest, Sagrada ja 7 Wonders: Architects.
Harrastajasarjan finalistit ovat Arnak – Kadonneet rauniot, Paleo, Nidavellir ja Azul: Queen’s Garden.
Voittajat julkistetaan marraskuun alussa. Valikoimasta ei ole suuremmin valittamista. On mukava nähdä Family Inc.:n menestyvän perhepelien sarjassa toisin kuin Vuoden pelissä, jossa se oli ilmoitettu partypelien sarjaan, missä se ei pärjännyt alkuunkaan.
Living Forestin päätyminen perhepelien sarjaan tuntuu hieman erikoiselta, mutta en ole kyllä itse pelannut peliä – kuulemma se on suoraviivaisempi kuin miltä se näyttää.
International Gamers Awards 2022 -voittajat
Vuoden 2022 International Gamers Awardsien voittajat on julkistettu. Palkinto jaetaan kolmessa kategoriassa: paras moninpeli, paras kaksinpeli ja paras yksinpeli. Kauden ykköshitti Ark Nova oli ehdolla jokaisessa kategoriassa. Se ei kuitenkaan voittanut kategorioista kuin yhden.
Parhaan moninpelin palkinnon voitti Carnegie. Parhaan kaksinpelin sarjan voitti odotetusti Ark Nova ja parhaaksi yksinpeliksi valittiin Cascadia. Ark Nova tuli moninpelien sarjassa toiseksi. Kaksinpelien sarjassa sen kovin kilpailija oli It’s a Wonderful Kingdom. Soolopelien sarjan kakkonen oli kauhuaiheinen Final Girl, joka on puhdas yksinpeli.
IGA-palkintojen voittajat valitsee parinkymmenen lautapeliasiantuntijan ja pitkän linjan peliharrastajan joukko. Tämän vuoden äänestysprosessia avattiin Opinionated Gamersin artikkelissa.
Nederlandse Spellenprijs 2022 -finalistit
Nederlandse Spellenprijs 2022 -palkinnon eli Alankomaiden vuoden peli -palkinnon finalistit on nimetty.
Perhepelisarjan finalistit ovat Cascadia, The Adventures of Robin Hood ja Living Forest (perhepelisarjassa täälläkin!).
Vaativampien pelien sarjassa ehdolla ovat Honey Buzz, Aquatica ja Libertalia: The Winds of Galecrest.
Peliharrastajien sarjassa finaaliin pääsivät Terraforming Mars: Ares Expedition, Carnegie ja Ark Nova.
Voittajat julkistetaan lokakuun lopussa, eli palataan asiaan ensi kuun uutiskatsauksessa. Viime vuonna paras perhepeli oli CuBirds, vaativampien pelien sarjan vei It’s a Wonderful World ja harrastajien sarjan Everdell.
Sotapelipäivä la 8.10.2022 Sellon kirjastossa, Espoossa
Lauantaina 8.10.2022 Huoltoreitti-blogi ja Suomen lautapeliseura ry järjestävät sotapelipäivän Espoossa Sellon kirjaston Akselisalissa (sama tila, jossa Leppävaaran pelikerho kokoontuu). Sali on varattu tapahtuman käyttöön klo 10–18.
Sotapelipäivän tarkoituksena on tarjota tila ja tilaisuus pelata historiallisia konfliktiteemaisia lauta- ja korttipelejä. Tapahtuma on ilmainen, eikä siihen ole ennakkoilmoittautumista.
Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta.
Litsan lautapeliviikonloppu 14.–16.10.2022 Kaarinassa
Littoisten seurakuntatalolla Kaarinassa järjestetään taas pelitapahtuma. Ohjelmassa on vapaata pelaamista perjantai-illasta klo 18 sunnuntaihin noin klo 15 asti.
Lisätietoja löytyy Lautapeliseuran foorumilta. Tapahtuma on myös Facebookissa.
JokiCon 22.–23.10.2022 Joensuussa
Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan lautapelikerho Joensuu Board Gamers järjestää Joensuussa kaksipäiväisen pelitapahtuman. Ovet ovat auki lauantaina 11–22 ja sunnuntaina 10–19. Tapahtuman pääsymaksu on 3 € päivältä tai 5 € kahdelta päivältä. Ohjelmassa on vapaata pelaamista.
Lisätietoja löytyy Facebook-tapahtumasta ja Lautapeliseuran foorumilta.
Unlock! Game Adventures
Palasin pitkästä aikaa Unlock-pelien pariin ja sarja on kokenut melkoisen muodonmuutoksen vuosien aikana. Alun perin sarja tuntui vähän köykäiseltä ja epätasaiselta huvilta, sillä paketin kolmesta pelistä vähintään yksi oli epäselvä tai muuten vain huono, yksi keskinkertainen ja kolmas ihan kiva. Pelatessa lähinnä haikaili muiden pakolautapelien pariin.
Nykyään tilanne on toinen. Exitit raivostuttavat, kun niiden pelaaminen ilman tuhoamista vaatii hirveää työtä, mutta kertapelaamisena ne ovat turhan tyyriitä ja laadultaan kovin ailahtelevia. Sama epätasaisuus laadussa vaivaa Escape Roomia, Deckscapea ja muita vastaavia viritelmiä. Unlockin selkeä yhden korttipakan taktiikka jaksaa säätämisen rinnalla jälleen viehättää. Erityisesti, kun uusien osien sisältämät pakopelit ovat mukavan tasalaatuisia ja sovellusta on opittu käyttämään järkevästi hyödyksi.
Pääsin siis pelaamaan Unlock: Game Adventuresia, joka on sarjan kymmenes osa. Tässä osassa aiheissa mennään melko metatasolle – lautapelipakopelien innoittajana kun ovat muut lautapelit. Vaikka toisaalta tämä haiskahtaa Asmodeen mainoskampanjalta (peleistä on omat esittelyt ohjekirjan lopussa), niin pakko myöntää, että samalla lautapelisielua kutkuttaa tällainen sisäänpäinkääntyneisyys. Vaikea on valittaa, kun kokonaisuus on näin hyvä.
Ensimmäisenä pakopelinä on Ticket to Ride (minulle aina Menolippu), joka on kastin helpoin ja suoraviivaisin tapaus. Aika vähän tässä on alkuperäistä peliä mukana, mikä ei lähdemateriaalin tuntien ole ihme. Perheen kanssa tämä olisi varmaan parhaimmillaan, jos peli olisi käännetty suomeksi, pulmat kun ovat sen verran selkeitä ja aloittelijaystävällisiä. Toisaalta harrastajan näkökulmasta peli oli mukava ja leppoisa, eikä yhtään niin tylsä ja mauton kuin jotkut helpot pakopelit.
Mysterium oli kokemuksena jo hieman lähempänä alkuperäistä peliä, sillä tunnelma on jännittävämpi ja epämääräiset näkykortit ovat nekin mukana. Näkyjä olisi saanut kyllä olla enemmänkin, nyt niitä tarjoillaan aika niukasti.
Pakopelin edetessä ratkaistaan samalla murhaa. Loppuratkaisu jäi meiltä hoksaamatta, vaikka se ei lopulta kovin vaikea ollutkaan. Mutta kuten kaikki paketin pakopelit, myös tämä oli oikein mainio ja tasaisen hyvä kokemus. Melkein kaikki pulmat aukesivat ilman apuja, mutta pähkäiltävää oli silti sopivasti. Ainoastaan jostain syystä juuri tässä osassa Unlockin yksi suurimmista kompastuskivistä, eli pakan läpikäyminen oikeaa korttia etsiessä, tuntui erityisen vaivalloiselta. Olen kovasti miettinyt, että miksi kortteja ei voi vain lajitella valmiiksi pitkälti oikeaan järjestykseen? Plärääminen on vain niin tuskastuttavan tylsää.
Pandemic on laatikon paras pakopeli. Hirveän paljon Mysteriumia vaikeampi se ei ole, vaikka vaikeusaste on laitettu korkeimmaksi, mutta pisin se on. Meidän rauhallisessa seurassa peliin upposi vajaa 90 minuuttia. Alkuperäinen peli on vahvimmin läsnä, kun kartat, roolit ja muut tilpehöörit ovat mukana. Peli ei kuitenkaan ole mikään pastissi, vaan ihan ehta pakopeli, joka muuttuu loppua kohden jopa jonkinlaiseksi kissa-ja-hiiri -leikiksi. Monta erinomaista ideaa, hyvin käytetty lähdeaineisto ja ihan veikeä lopetus. Tykkäsin tästä kovasti.
Unlock: Game Adventuresista jäi jopa niin hyvä fiilis, että hankin jo toisen kahdesta pelaamattomasta Unlockista itselleni. Eiköhän koko sarja ole taas kahlattu pian läpi. Lisäksi pakko kehua sitä, että paketin mukaan on laitettu myös läpipeluuopas, jossa käydään kaikki ratkaisut läpi kohta kohdalta. Näitä on tullut joskus kaivettu netistä ensimmäisten Unlock-pelien kohdalla, joten on oikein hyvä, että ne löytyvät heti paketista valmiina.
Mikon pelaamaa
Syyskuu oli aika hiljainen pelikuukausi. Yksi mielenkiintoinen uutuuspeli kuukauteen kuitenkin mahtui: Reiner Knizian tikkipeli Voodoo Prince. Pelillä on ikää jo viisi vuotta. Olen kuullut siitä moneen kertaan puhuttavan hyvää erityisesti viiden pelaajan tikkipelinä, joten mielenkiinto heräsi.
Schmidtin julkaisemaa peliä ei tällä hetkellä saa oikein mistään tolkulliseen hintaan, mutta eipä hätää: pelin säännöt ovat saatavilla, eikä pelaamiseen tarvita kuin korttipakka, jossa on viidestä maasta kortit 0–15. Sellainen löytyy vaikkapa Stichelnistä. Kokeilemaan siis pääsee vaivattomasti.
Voodoo Prince on hauska sekoitus tikkien keräämistä ja välttelyä. Viisinpelissä jokaiselle pelaajalle jaetaan 14 korttia – ihan koko pakkaa ei siis jaeta, yli jää kymmenen korttia – ja kierroksen tavoitteena on voittaa kolme tikkiä. Kun pelaaja nappaa kolmannen tikkinsä, hän poistuu pelistä ja saa pisteitä muiden pelaajien siihen mennessä keräämien tikkien verran. Poikkeus tähän sääntöön on viimeiseksi jäävä pelaaja, joka saa pisteitä vain omista tikeistään.
Jutun juoni on siis selvä: parasta on saada kolmas tikkinsä neljäntenä pelaajana, mutta missään nimessä et halua olla viimeinen, jolle jää kortteja käteen. Se on kammottava katastrofi. Pelissä on pari pikkujippoa tämän lisäksi: nollalla voi voittaa viidentoista mutta ei muuta, ja jos tikin voittaa viitosella tai seiskalla, se lasketaan kahdeksi tikiksi. Viiden kierroksen jälkeen eniten pisteitä kerännyt voittaa.
Voodoo Prince vaatii nykäisemään aivot uuteen asentoon. Miten jako pitää navigoida läpi? Siinäpä miettimistä. Ensimmäisten pelikertojen perusteella olen oppinut ainakin sen, että jos jaon loppupuolella miettii, pitäisikö poistua jo vai jäädäkö vielä väijymään, oikea vastaus on lähes poikkeuksetta poistua; muuten jää herkästi luu käteen.
Vaikuttaa siis oikein hyvältä ja vastaanotto pelille oli omassa peliporukassa mainio, joten eiköhän tätä pelata toistekin, kun pöydässä on viisi pelaajaa ja tikkipeliä kaivataan.
Kun Sticheln-pakka on kerran mukana kulkenut, olen pelannut pari kertaa sitäkin. Sekin on mainio, omituinen tikkipeli. Tämä vähän vanhempi peli täyttää ensi vuonna 30 vuotta! Stichelnissä yritetään kerätä kortteja voittamalla tikkejä. Jokainen kortti on yhden pisteen arvoinen. Jaon alussa valitaan kuitenkin kipumaa, jonka kortit ovat numeroarvonsa verran miinusta. Tätä maata on siis vältettävä viimeiseen asti.
Sehän on helppoa, paitsi että – Stichelnissä kaikki maat ovat valttia, paitsi ajettu maa, ja tikkiin saa pelata mitä tahansa. Pelata saa kieli keskellä suuta, ettei tule antaneeksi muille pelaajille mahdollisuutta syytää tikkiin kivuliasta roskaa. Kolminpelinä Sticheln on erinomaisen tiukka, viisinpeli osoittautui muistojen mukaisesti hitaaksi ja vähän sekavaksi. Jatkossa siis viidellä Sticheln-pakalla mieluummin Voodoo Princeä. Kolmella pelaajalla aito Sticheln sen sijaan vie voiton.
Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen
- Sampsa arvioi Unlock!-pelisarjan tuoreimman osan, Unlock! Game Adventures -pelin.
- Veeti testasi iKnow 2.0 -tietovisailun, eli Tacticin vanhan tietovisapelin uusimman version.
- Kaisa arvioi Kingdomino Originsin, joka vie suosikkipelin kivikaudelle ja tarjoaa uusia pelitapoja.
- Mikko arvioi Res Arcanan lisäosat.
- Juho esitteli Yhdysvaltojen kansallispuistoja mainostavan retkeilypeli Parksin.
- Joonas vertaili Vuoden peli -voittaja Pelaa kuin miljonääriä alkuperäiseen Finanssiin.
- Juho arvioi viikinkiaiheisen sotapelin 878 Vikings – Invasions of England.
- Joonas testasi vartin mittaisen Ticket to Ride: San Franciscon.
- Tiina ja Esa arvioivat pääkaupunkiimme sijoittuvan Helsinki-pelin.
Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.
Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.
Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.
Lautapeliblogien päivitykset
- Miiran ja Annikan hyvin draftatuissa korteissa on puhuttu top 10 -listan peleistä, aikaratapeleistä, hyvistä peleistä joissa on jotain ärsyttävää, kaksinpeleistä uudestaan ja erinomaisista lisäosista.
- Pöydällä arvioi Scythen junioriversion My Little Scythe.
- Nopparallissa avattiin ISS Vanguardin boksia.
- Tapani on aloittanut pelikerhon Kankaanpään kirjastolla.
- Tuomo teki vuoden 2022 top 30 -listansa.
- Todellisuuspaon Kaitsu julkaisi oman top 100 -listansa.
- Tero listasi Essenin messujen kiinnostavimpia uutuuksia.
- Nopparallissa katsastettiin Terraforming Marsin lisäosat.
- Tero esitteli Ticket to Riden ja Ticket to Ride Europen.
- Nopparallissa arvosteltiin Terraforming Mars.
- Huoltoreitissä esiteltiin Operational Combat Series -sotapelisarja.
- Tero esitteli parinkymmenen vuoden takaisen Keythedral-pelin.
- Pöydällä arvioi Arnakin kadonneet rauniot.
- Nopparalli arvioi Lost Ruins of Arnakin Expedition Leaders -lisäosan.
- Mikko kirjoitti värimieltymyksistään Magicissa.
- Nopparalli arvioi Lost Ruins of Arnakin.
Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.