Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 2.5.2022: Wingspanin huippumenestys

Wingspan on myynyt jo yli miljoona kappaletta. Stonemaierilla menee muutenkin hyvin. Love Letter täyttää vuosia, Lautapelit.fi on taas julkaissut uutuuksia ja pelipalkintojakin on jaettu.

Wingspan on myynyt yli miljoona kappaletta

Wingspanin kansi

Eric Lang kirjoitti huhtikuun alussa Twitterissä arvioineensa aikoinaan, että Wingspan myisi hyvin (jopa sata tuhatta kappaletta), mutta veikanneensa, että pelin korkeahko suositushinta ja monimutkaisuus estäisivät sitä lyömästä kunnolla läpi.

Twiitissään Lang myöntää hyvillä mielin olleensa todella väärässä asian suhteen: Langin mukaan Wingspania on myyty 1,4 miljoonaa kappaletta. Se on huikea määrä.

Lang täsmentää, että hän on edelleen sitä mieltä, että hinta ja monimutkaisuus eivät ole pelin menestymisen syitä – mutta selvästikään ne eivät myöskään ole esteitä menestykselle. Yksi selitys Wingspanin menestykselle voi olla se, miten peli vetoaa naisiin vetoamatta naisiin: pelissä on paljon elementtejä, jotka toimivat aikuisten naisten kohderyhmälle, ilman että peliä suoranaisesti markkinoidaan naisille (”sama kuin miesten tuote, mutta pinkki!”).

Stonemaier Gamesin stakeholder-raportti 2021

Lähteenä Eric Langin tiedolle Wingspanista oli Stonemaier Gamesin stakeholder-raportti, jossa Jamey Stegmaier kertoo muun muassa kaikkien pelien myyntiluvut. Wingspan on ylivoimaisesti myydyin Stone­maierin peli: sitä on myyty hieman enemmän kuin kaikkia Stone­maierin pelejä yhteensä (lisäosat poislukien). Stone­maierin toiseksi myydyin peli on Scythe yli puolen miljoonan myynnillä ja yli sataan tuhanteen myytyyn peliin pääsevät myös Viticulture ja Red Rising. Red Rising on myynyt hämmentävän hyvin uudeksi julkaisuksi, mutta sitä on vauhdittanut pääsy Targetin hyllyille.

Ruutukaappaus Stonemaierin Stakeholder-reportista

Stonemaier Gamesin liikevaihto vuonna 2021 oli noin 25 miljoonaa dollaria. Sillä pyöritetään firmaa, jolla on kolme täysipäiväistä työn­tekijää, kolme osa-aikaista työntekijää ja joka on työllistänyt yli sata freelanceria. Stonemaier on velaton ja voitollinen, mutta ei tee juurikaan voittoa: tuotot investoidaan vanhojen pelien uusiin painoksiin.

Vuodelle 2022 Stonemaierilta on luvassa uusina tuotteina peli­puolella erityisesti uusi iso lisäosa Viticultureen. Stonemaier edistää peliensä ympäristöystävällisyyttä ja tämä näkyy esimerkiksi muovisten komponenttilokerikkojen vaihtamisella pahvisiin.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä Stonemaier julkaisi uusimman tuotteensa: Innovan kanssa tehdyn sarjan Stonemaierin peleihin liittyviä frisbeegolfkiekkoja.

Viticulture World -lisäosan kansi

Viticulturen uusi lisäosa on Viticulture World: Cooperative Expansion, Mihir Shahin ja Francesco Testinin suunnittelema yhteistyö­lisäosa. Pelissä on seitsemän eri mannerta, joista jokaiseen liittyy omat pelimekaniikkansa.

Etelä-Amerikka on ehtinyt aiheuttaa jo pienimuotoisen skandaalin. Konkistadorit Cortes ja Pizarro liittyvät viinintuotantoon, sillä he toivat viiniviljelmät Etelä-Amerikkaan. Nykyään konkistadorit ovat kuitenkin kiistatta tarinan pahiksia ja näiden hahmojen sisällyttäminen peliin on herättänyt aiheellista närkästystä.

Jamey Stegmaier toteaa BGG:ssä kulttuurikonsulttien varoittaneen, että konkistadoreja ei pidä esittää pelissä myönteisessä valossa ja Stegmaier sanookin, että siinä kohtaa olisi pitänyt ymmärtää jättää nämä hahmot kokonaan pois. Stegmaier on päättänyt korjata tilanteen nyt jälkikäteen ja jokaisen Viticulture Worldin ostajan pitäisikin saada korvaavat kortit, jotka vaihtavat Cortesin ja Pizarron tilalle Isidora Goyenechean ja Don Silvestre Ochagavia Errazurizin.

Love Letter täyttää kymmenen vuotta

Love Letter täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta: pelin ensimmäi­nen versio ilmestyi Tokyo Game Market -tapahtumassa touko­kuussa 2012. Peli on ollut sen jälkeen jatkuvasti saatavilla ja pelin nykyisen japanilaisen julkaisijan Arclightin mukaan sitä on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Pelistä on julkaistu myös lukuisia eri versioita, tuoreimpana Star Wars: Jabba’s Palace.

Kymmenvuotisjuhlien kunniaksi Arclight julkaisee pelistä kolme uutta versiota. Love Letter: 2nd Edition sisältää kuusitoista uutta korttia, joita voi vaihtaa alkuperäisten korttien tilalle tai lisätä pakkaan. Kuvitus on alkuperäisen kuvittajan Noboru Sugiuran käsialaa.

Love Letter 2nd Edition

Myöhemmin vuonna 2022 tulee Love Letter: 10th Anniversary Edition, joka kokoaa yhteen pakettiin kaikkien Love Letter -versioiden erikoissäännöt ja komponentit. Samalla paketilla voi siis pelata kaikkia Love Letter -pelejä! Tästä tulee myöhemmin joukko­rahoituskampanja.

Kolmas uusi versio on vuonna 2023 ilmestyvä Love Letter: Stories, joka on jonkinlainen tarinavetoinen peli, jossa tarinat muuttuvat joka pelikerralla. Sen kummempia tietoja tästä ei ole, eikä muutenkaan näiden uusien pelien saatavuudesta englanniksi.

Lautapelit.fi-uutuuksia

Insiderin kansi

Lautapelit.fi on taas julkaissut nipun uutuuspelejä. Oink Gamesin peleistä uutisoimmekin jo aikaisemmin ja nyt ne ovat saapuneet. Insider on partypeli, joka on muunnelma perinteisestä ”20 kysymystä”-leikistä.

Yksi pelaajista on mestari, joka valitsee korttipakasta sanan. Muut pelaajat yrittävät arvata sanan kysymällä mestarilta viiden minuutin ajan kyllä tai ei -kysymyksiä. Yksi pelaajista on sisäpiiriläinen, joka tietää oikean sanan ja yrittää ohjata muut pelaajat kohti oikeaa sanaa, mutta kukaan ei tiedä kuka tämä pelaaja on. Jos sana arvataan oikein, muut pelaajat voittavat, jos he arvaavat oikein, kuka sisäpiiriläinen oli. Muuten sisäpiiriläinen voittaa.

A Fake Artist Goes to New Yorkin kansi

A Fake Artist Goes to New York on Spyfallin tapaan toimiva piirustus­peli, jossa kaikki pelaajat piirtävät yhteistä kuvaa. Jokainen piirtää omalla värillään vuorollaan yhden viivan kuvaan. Yksi pelaajista on kuitenkin huijari, joka ei tiedä, mitä kuvan pitäisi esittää. Lopuksi muiden pelaajien on arvattava, kuka oli huijari. Huijari puolestaan yrittää arvata, mitä piirrettiin.

Neoville on Phil Walker-Hardingin suunnittelema kaupungin­rakennuspeli, jossa asetellaan laattoja pelilaudalle ja yritetään luoda luonnon kanssa sovussa olevia kaupunginosia. Omaan kaupunkiin pelataan pilvenpiirtäjiä, jotka pitää saada riittävän isoille yhtenäi­sille alueille; mukana on pientä riskinottoa, koska jos pilven­piirtäjän alue ei ole riittävän iso, miinuksia tulee.

Neovillen kansi

Piccolo on puolestaan vanha tuttu Halli Galli uudella kuvituksella: korteissa on hedelmien sijasta matkalaukkuja.

Catapults on kaksintaistelupeli, jossa pelaajat ampuvat toistensa linnoituksissa piileskeleviä sotilaita kuminauhavetoisilla kata­pulteilla. Kuulostaa erittäin yksinkertaiselta ja toimivalta – eiköhän tämä ole varsin hauskaa tykittelyä, jos kaipaa elämäänsä toimintaa.

Catapultsin linnat
Catapultsin linnat. Kuva: Lautapelit.fi

Pelipalkintoja: Jogo do Ano, Japan Boardgame Prize, American Tabletop Awards

Jogo do Ano -palkinnon logo

Spiel Portugalin jakama Jogo do Ano -palkinto ei taaskaan petä: palkinto on ollut vuotuisista pelipalkinnoista sieltä raskaammasta päästä ja niin on tänäkin vuonna. Portugalilaiset valitsivat vuoden peliksi Ananda Guptan ja Jason Matthewsin suunnitteleman ja GMT Gamesin julkaiseman Imperial Strugglen.

Peli on kylmää sotaa kuvaavan Twilight Strugglen perillinen, joka kuvaa Britannian ja Ranskan välistä suurvaltakamppailua 1700-luvulla.

Japanissa U-More jakoi Japan Boardgame Prizen äänestäjien valinta -palkinnon Lost Ruins of Arnakille. Aloittelijoille ja perheille suun­nattu U-More-palkinto jäi jakamatta, koska koronarajoitukset estivät raatia toimimasta. Yleisöäänestyksessä Arnak voitti selvällä marginaalilla, kakkossijan jakoivat Canvas ja MicroMacro – Rikospaikalla.

The American Tabletop Awards -logo

American Tabletop Awards valitsi myös voittajansa vuodelle 2022. Voittajat olivat:

Ei mitään suuria yllätysnimiä täälläkään. Lost Ruins of Arnak on vuoden kovimpia palkintorohmuja ja ihan syystä. Cascadia on myös huippusuosittu: se on BoardGame­Geekin abstraktien pelien ranking-listan ykkösenä ja perhe­pelilistan kahdeksantena (ja tulossa suomeksi tänä vuonna!).

Cubitos on kohtuullisen pidetty onnenkoetus- ja kilpajuoksupeli. Japanilaistaustainen söpö kaupunginrakennuspeli Happy City oli ehdolla myös As d’Or -voittoon, mutta siellä joutui tyytymään ehdokkuuteen. Nyt voitto osui kohdalle.

Pelimiitti etsii vapaaehtoisia

Pelimiitin logo

Pelimiitti on eri ikäisille suunnattua, pelaamiseen ja pelikulttuurin eri muotoihin keskittyvää toimintaa. Toimintaa järjestetään sekä etänä että kasvokkain. Pelimiitti toimii täysin vapaaehtoisvoimin.

Pelimiitti etsii vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin kaudelle 2022–2023. Ilmoittautumisaikaa on 17.7.2022 asti. Uusien vapaaehtoisten perehdytys pidetään Discordin välityksellä elokuussa.

Pelimiitissä voi toimia yhdessä tai useammassa tehtävässä omien vahvuuksien, mielenkiinnon kohteiden ja mahdolli­suuksien mukaan. Tehtäviä pystytään muokkaamaan eri elämäntilanteisiin sopiviksi.

Tabletop Spiritin numero #16

Tabletop Spiritin nnumeron 16 kansi

Tabletop Spirit -lehdestä on taas ilmestynyt uusi numero. Täysin ilmaisessa netissä jaeltavassa lautapelilehdessä on taas reilu sata sivua asiaa peleistä.

Mukana on arvosteluja, Jamey Stegmaierin haastattelu, tapahtumaraportti AireConista, pohdintaa siitä ovatko pelit liian halpoja (ja onko tuotanto Kiinassa ongelma), paljon puhetta Kickstarterista, puzzleja ratkottavaksi ja niin edelleen.

Lehden voit ladata täältä.

Lautapeliartistit arvioi: Trismegistus

Testissä: Trismegistus

Alkemistien tavoitteena on valmistaa viisasten kivi ja sen kautta nousta kaikkien aikojen suurimmaksi alkemistiksi! Valittavana on neljä tunnettua historian tiedemiestä, joilla on hieman eroavia taitoja. Alussa kehitetään yksinkertaisia kaavoja, yksinkertaisten elementtien kuten raudan ja lyijyn avulla. Mitä pidemmälle pelissä edetään sitä parempiin ja harvinaisempiin elementteihin päästään esimerkiksi kultaan ja hopeaan.

Pelissä on kolme kierrosta, joiden aikana draftataan noppia. Nopat toimivat toimintopisteinä, ja nopan väri ja kuvake kertoo mitä toimintoja pystyt tekemään. Kaikilla nopilla ei voi tehdä läheskään kaikkia toimintoja. Noppavalinta on tärkeä vaihe, joka määrää usean seuraavan vuorosi mahdollisuudet. Toisten pelaajien toimin­non kopioiminen on mahdollista, joka antaa vähän liikkuma­varaa. Erilaisia toimintoja, tavoitteita ja keinoja suorittaa niitä on paljon!

Trismegistus on monimutkainen peli, mutta muutaman pelin jälkeen se alkoi sujumaan ja kompleksisuuden alta paljastui loistava brain­burner, joka on parhaimmillaan soolona. Pelaajien välistä toimintaa ei ole hirveästi, nopat draftataan ja aina silloin tällöin pystyy kopi­oimaan vastustajan toiminnon, mutta enimmäkseen teet omaa juttuasi.

Soolona peli on kuitenkin aivan loistava ja vaikeustasoa on helppo säätää, botille on tehty monta temppua, jolla siitä saa haastavam­man. Neljällä pelaajalla ei tätä ikinä suositella pelattavaksi, peli venyy varmasti sietämättömän pitkäksi. Tunti pelaajaa kohden on käytännössä minimi. Säännöt pelissä eivät ole mitenkään erityisen hankalat, mutta pelin symbolit ja ikonit on ilmeisesti teeman takia jäänyt melko epäselviksi ja hankaliksi tulkita. Myös pieniä juttuja joutui säännöistä tarkistelemaan vielä neljännen ja viidennenkin pelin aikana.

Jos kuitenkin pidät soolo- tai kaksinpeleistä ja tykkäät siitä, että pää saattaa mennä jumiin, on tämä oikein pätevä valinta!

Alkuperäinen arvio Instagramissa.

Trismegistuksen pelilauta
Trismegistuksen pelaajalauta

Lautapeliartistit on turkulainen viiden hengen porukka, joka pelaa ja arvioi pelejä Instagramissa.

Mikon pelaamaa

Ark Novan kansi

Kuukauden pelistä ei ole kahta sanaa. Hittipeli Ark Nova päätyi minun ostoslistalleni, kun sitä Tampereen Lautapelit.fi:hin erä saapui. Mietin jonkun tovin ostaako pelin, näkemyksiä oli puolesta ja vastaan, mutta onneksi päädyin ostoksille. Ark Nova on nimit­täin aivan nappiosuma omaan pelimakuuni ja sen jälkeen, kun peli pääsiäislomalla pöytään päätyi, emme ole juurikaan muuta pelanneet.

Isoimmat epäilyksenaiheet olivat pelin kesto ja sitä myöten se, ehtiikö sitä ylipäänsä pelata riittävästi, jotta ostos olisi perusteltu. Pelistähän on puhuttu paljon, miten se on hyvin pitkä ja voi kestää tunninkin pelaajaa kohden. Kahden tunnin kaksinpeli ei ole mahdotonta, mutta käytännössä tarkoittaa esimerkiksi arki-iltoina sen verran hankaluutta pelaamiseen, että pelikerrat jäisivät väistämättä vähiin.

No, olisihan se pitänyt tietää, ettei meillä mikään peli kestä niin pitkään kuin laatikossa lukee tai mitä BGG:ssä pelotellaan. Olemme sen verran nopeita pelaamaan, että peli kuin peli sujuu meiltä ripeään tahtiin. Ark Nova ei ole poikkeus. Sen sijaan, että pelit kestäisivät tunnin pelaajaa kohden, meillä aikaa menee 15–20 minuuttia, eli kaksinpeli on yleensä viimeistään 45 minuutissa pelattu.

Vuohikortti Ark Novasta
Vuohi. Kuva: Mikko Saari

Pelaaminen on ollut todella hauskaa. Ark Nova osuu monessa kohtaa hyvin napakasti omiin mieltymyksiini. Siinä on iso kortti­pakka, josta nousee milloin mitäkin, johon on sitten vain sopeu­duttava. Toiminnonvalinta on kiinnostava pulma, jossa pitää priori­soida ja pohtia, mitä oikeastaan haluaa tehdä. Kaiken kruunaa pelin kilpajuoksuluonne: Ark Nova ei ole rauhallinen koneiston­rakennus­peli, vaan nopea kilpajuoksu kohti kahden vastakkaisiin suuntiin kulkevan pisteradan törmäystä. Toistaiseksi jokaisen pelin on voittanut pelin katkaissut pelaaja, joten siksikin kannattaa kiirehtiä.

En siis ihmettele, miksi Ark Nova on ollut niin suosittu. Suosio varmasti kasvaa vain, kun pelin saatavuus paranee. Kuulemma kesän mittaan Eurooppaan pitäisi tulla lisää englanninkielisiä pelejä myyntiin, eli siinä vaiheessa oltaneen tilanteessa, jossa myyntiin tulevia pelejä ei välittömästi myydä loppuun.

Streets of New Capennan tunnuskuva

Magic: The Gatheringin puolella uusin setti, Streets of New Capenna, ilmestyi juuri perjantaina ennen uutiskatsausta. Siihen olen ehtinyt siis luoda vasta melko pintapuolisen silmäyksen. Setin villi art deco -tyyli ja 1920-luvun fantasiagangsterimaailma ovat edellisen setin Kamigawa: Neon Dynastyn tapaan reipas irtiotto perusfantasiasta; siitä Wizardsille täydet pisteet. Ihastuin heti Witness Protection -korttiin, jolla mikä tahansa olento muuttuu 1/1 Citizen-olennoksi nimeltä Legitimate Businessperson.

Olen nyt lähinnä kartuttanut villejä kortteja pakanrakennusta varten ja pohtinut, mihin uuden metan mahdollisuuksista tartun ensimmäisenä. Näissä tilanteissa Arenan taloudelliset realiteetit iskevät pahiten vastaan: Wizardsin ajatus on, että ilmaiseksi pelaava saa sen verran resursseja, että voi mukavasti kehitellä yhtä pakkaa. Minulla on vielä aiemmistakin useampi projekti kesken ja esimerkiksi iso läjä rare-tasoisia peruslandeja hankkimatta.

Uutuutena joku aika sitten myyntiin tuli paketti rare- ja mythic-tasoisia pakanrakennusjokereita, mutta ne on hinnoiteltu aivan poskettomasti. 50 dollaria paketista, jolla ei rakenna edes yhtä pakkaa? Älkää viitsikö naurattaa. Grindaan siis tavalliseen tapaan ja ostan kullalla korttipaketteja ja kerään jokerini sitä kautta.

Sitä odotellessa voin miettiä, mitä olisi mielenkiintoista kokeilla seuraavaksi. Kenties Simic Rampia tai Grixis Reanimatoria – keskeneräisissäkin projekteissa minulla on pari herkullista reanimator-tyylistä pakkaa. Sen verran olen jo saanut rareja ja mythicejä kokoon, että Grixis Reanimatoriin saisi ostettua välttämättömät Lord Xanderit ja Aven Heartstabberit ja loput voi sitten soveltaa. Olen siis häpeämätön netdeckaaja – mutta kun en viitsi latoa euroja tiskiin siinä määrin, että voisin vain ostaa kaiken mitä haluan, joudun kuitenkin soveltamaan ja säätämään.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauksen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta ja uusille avustajille luvassa olevista stipendeistä. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Twitteristä ja Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivitykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *