Kategoriat
Uutiset

Uutiskatsaus 1.8.2022: Spiel des Jahres -voittajat 2022

Spiel des Jahres -palkinto on myönnetty. Voiton veivät Cascadia ja Living Forest. Aiemmin tukipalveluja tarjonnut BackerKit ryhtyy täysimittaiseksi joukkorahoitusalustaksi. Lautapelit.fi on julkaissut uusia pelejä.

Spiel des Jahres -voittajat

Vuoden 2022 Spiel des Jahres ja Kennerspiel des Jahres -voittajat julkis­tettiin 16.7. Berliinissä pidetyssä seremoniassa. Voittajat eivät olleet suurensuuria yllättäjiä, muun muassa Opinionated Gamers ennusti ne aivan oikein.

Cascadian kansi

Spiel des Jahres -palkinnon voitti Randy Flynnin suunnittelema Cascadia (Flatout Games, Saksassa Kosmos). Kennerspiel des Jahresin voittajaksi valittiin Aske Christiansenin Living Forest (Ludonaute, Saksassa Pegasus). Kumpikin peli on suunnittelijansa esikoisjulkaisu.

Living Forest on ilmestynyt jo suomeksi Lautapelit.fi:ltä. Cascadia on tulossa Poromagian verkkokaupan mukaan loppuvuodesta.

Cascadia on erinomaisesti menestynyt kepeä abstrakti peli, jonka aiheena on Yhdysvaltojen luoteisosien ja Kanadan länsirannikon luonto. Pelissä rakennellaan omaa maastoa ja asutetaan sitä eläimillä. Tavoitteena on tehdä yhtenäisiä alueita ja asetella eläimet niin, että ne tuottavat pisteitä mahdollisimman paljon. Spiel des Jahres -raati kiitteli kaksiosaisen puzzlen hyvää toteutusta: menestyminen edellyttää tasapainottelua maaston ja eläinten välillä.

Peli on BoardGameGeekissä abstraktien pelien listan ykkösenä ja kymmenen parhaan perhepelin joukossa. Beth Sobelin kaunis kuvitus on varmasti edistänyt pelin menestystä.

Spiel des Jahres -ehdokkaina olivat myös Scout ja Top Ten.

Living Forestin kansi

Kennerspiel-voittaja Living Forest on metsänhenkien välinen kilpajuoksu, jossa yritetään pelastaa metsää ja sen pyhää puuta liekeiltä. Pelissä on mukana onnenkoetusta, kun pelaajat nostavat kortteja pakastaan kunnes lopettavat tai ovat pakotettuja lopettamaan. Pelissä on erilaisia tavoitteita, joita voi jahdata. Raati arvosti pelin jännittävyyttä ja runsasta pelaajien välistä vuorovaikutusta.

Living Forest on pärjännyt toistaiseksi hyvin: Kennerspielin lisäksi se on voittanut As d’Or -palkinnon uuden Initié-sarjan, joka vastaa Kennerspieliä.

Kennerspiel des Jahres -ehdokkaina olivat myös Cryptid ja Dune: Imperium.

Aske Christiansen halaa Peter Berneiseriä riemukkaasti
Living Forestin suunnittelijan Aske Christiansenin syleilyssä Pegasus Spielen edustaja Peter Berneiser. Kuva: Thomas Ecke / SdJ (CC BY-SA 4.0)

Palkintoseremoniassa lähettiin erityisiä terveisiä Ukrainaan Mikhail Malyutenkolle, jonka upeita lautapelikuvia voi katsella Instagramista nimimerkillä magic_geek. Malyutenko on joutunut pakenemaan sodan vuoksi kotikaupungistaan Harkovasta pienem­pään Krementšukiin. Kotitalo Harkovassa sai osuman raketista ja siinä sivussa meni Malyutenkon pelikokoelma, josta löytyi muun muassa kaikki aikaisemmat Spiel des Jahres -voittajat. Spiel des Jahres -komitea lahjoitti ilomielin Malyutenkolle pelejä, jotta tämä saa järjestettyä Krementšukissa asuville pakolaisille lautapelitoimintaa paikallisessa kirjastossa.

Seremonian kunniavieraana nähtiin Michel Matschoss, joka teki 40 vuotta sitten Spiel des Jahresilla palkitun Sagaland-lautapelin yhdessä Alex Randolphin kanssa. Vuonna 2004 menehtynyt Randolph olisi täyttänyt tänä vuonna 100 vuotta.

Bernhard Löhlein, Harald Schrapers, Thea Matschoss ja Michel Matschoss Sagaland-lautapelin äärellä
Spiel des Jahres -raadin puheenjohtaja Bernhard Löhlein, Spiel des Jahres -organisaation puheenjohtaja Harald Schrapers ja Thea ja Michel Matschoss Sagalandin äärellä. Kuva: Thomas Ecke / SdJ (CC BY-SA 4.0)

BackerKit ryhtyy joukko­rahoitusalustaksi

BackerKit on tähän asti toiminut apuvälineenä Kickstarter-kamp­panjoille. Nyt BackerKit ottaa seuraavan askeleen ja ryhtyy itse tar­joamaan joukkorahoituspalveluja.

Crowdfunding by BackerKit on haalinut tuekseen koko joukon ni­mekkäitä tekijöitä: muiden muassa Cephalofairin, Unstable Gamesin, Restoration Gamesin, Leder Gamesin, Thundergryphin, Wehrlegig Gamesin ja Greater Than Gamesin seuraavat kampanjat tulevat BackerKitille.

Toisin kuin Gamefound, BackerKitin alusta ei ole pelkästään pe­leille, vaan tarjolla on muitakin projekteja. Alusta näyttää toistai­seksi hyvin vahvasti Kickstarterilta. BackerKitin palvelu on tällä hetkellä beta­testauksessa ja aukeaa laajemmin vuoden 2023 alussa.

Cephalofairilta on tulossa BackerKitiin Miniatures of Gloomhaven -tuotesarja Gloomhaveniin eli yli 500 miniatyyriä, joilla voi korvata kaikki standeet ja tokenit Gloomhavenissa, Jaws of the Lionissa ja Frosthavenissa. Samassa kampanjassa on mukana myös Frosthavenin toinen painos.

Greater Than Games on ilmoittanut Spirit Islandin seuraavan lisäosan Nature Incarnaten tulevan lokakuussa BackerKitiin.

Introducing Crowdfunding by BackerKit -banneri

KeyForge vaihtoi omistajaa

Ghost Galaxy on ostanut KeyForgen Fantasy Flight Gamesilta. Ko­vin kauas kotoa ei peli lentänyt, Ghost Galaxyn perustaja kun on Fantasy Flightin perustaja Christian T. Petersen. Petersen oli vielä FFG:llä, kun sopimus KeyForgen julkaisemisesta tehtiin ja hän oli mukana pelin alkuperäisessä julkaisussa. Ghost Galaxylla on myös töissä pelin alunperin toteuttaneet avainhenkilöt.

Pelin tilahan oli Fantasy Flightillä hankala: algoritmi oli rikki, jonka vuoksi KeyForgea ei ollut mahdollista tehdä lisää. Uusia pakkoja ei pystytty luomaan, koska vuosien työn tuloksena kehitelty ohjelmis­to katosi. Ghost Galaxy oli kehitellyt omaa ohjelmistoaan vastaa­vien pelien luomiseen, kun Asmodee tarjosi KeyForgea.

Mitä tästä nyt sitten seuraa? Ghost Galaxyn on saatava pakkojen kehittely kuntoon, mikä voi viedä kuukausia. Tauon jälkeen on saa­tava taas kaupallinen jakelu ja organisoitu pelaaminen pyörimään. On hyvin mahdollista, että peli ilmestyy jatkossa vain englanniksi; Ghost Galaxyn mukaan on varmaa, että osa lokalisoinneista jää pois ja mahdollisesti kaikki.

Lisätietoja prosessista löytyy Ghost Galaxyn FAQ-sivulta.

Ghost Galaxy ja KeyForge

Meeples Choice Awards 2021

Meeples Choice Awards -palkinnot on jaettu. Voittajat olivat:

Ark Nova oli selvä ykkössuosikki: puolet äänestäjistä valitsi sen kolmen suosikkinsa joukkoon. On harvinaista, että mikään yksit­täinen peli hallitsee äänestystä näin vahvasti.

Palkintoa on jaettu vuodesta 1995 asti. Se oli alunperin Spielfrieks-postituslistan jäsenten äänestämä lista; nykyään en ole ihan varma, missä Spielfrieks majailee ja mikä sen tilanne on, mutta äänestäjä­kunnalla on todennäköisesti aika lailla yhtäläisyyksiä Opinionated Gamersin tekijöiden kanssa ja joukossa on paljon pitkän linjan lautapeliharrastajia.

Lautapelit.fi-uutuuksia

London, Next Stationin kansi

Lautapelit.fi on taas julkaissut nipun uutuuspelejä. Next Station: London on Matthew Dunstanin suunnittelema ja alunperin Blue Orangen julkaisema kupongintäyttöpeli, jossa rakennellaan metro­verkkoja Lontooseen. Pelissä pelataan neljä kierrosta ja jokaisella kierroksella pelaajat piirtävät lapulleen uuden metrolinjan, pelin ai­kana yhteensä siis neljä linjaa.

Pisteitä kertyy metrolinjoista sen mukaan, miten monessa kaupun­ginosassa ne käyvät ja kuinka paljon asemia on siinä kaupunginosas­sa, jossa linjalla on eniten asemia. Bonuksia tulee myös Thamesin alittamisesta ja turistikohteissa vierailemisesta ja pelin lopussa pal­kitaan myös asemista, joissa useampi linja risteää. Vaikuttaa kaikki­aan ihan perusnäppärältä kupongintäyttelyltä.

MicroMacro 2: Itse teossa -pelin kansi

MicroMacro 2: Itse teossa on jatkoa MicroMacro – Rikospaikalla -pelille. Edelleen ratkotaan rikoksia, tarjolla on 16 jännittävää rikosmystee­riä pieniä yksityiskohtia täyteen pakatun rikoskaupungin kaduilla. Erona alkuperäiseen tapaukset on merkitty symbolein, jotka anta­vat vanhemmille osviittaa siitä, mitkä tapaukset eivät välttämättä sovellu lapsille (tämä on sittemmin lisätty myös alkuperäisen pelin uusiin laitoksiin). Tarjolla on siis lisää samaa ja jos tykkäsit edellises­tä, pidät varmasti tästäkin.

Bubble Storiesin kansi

Bubble Stories on myös Matthew Dunstanin ja Blue Orangen yh­teistyötä. Tämä on yksinkertainen tarinallinen seikkailupeli pienille lapsille – vähän kuin pakohuonepeli neljävuotiaille. Seikkailuissa pitää löytää tiettyjä asioita tutkailemalla korteista löytyviä kuplia. Vähänlaisestihan tässä on varsinaisesti peliä, mutta Bubble Stories voitti Ranskan As d’Or -palkinnon lastenpelien sarjan, joten jotain tässä on tehty oikein.

Taco Hattu Kakku Lahja Pizza on uusi versio vanhasta tutusta Taco Katti Pukki Juusto Pizzasta. Sinisestä boksista löytyy ihan sama peli, kortit vain ovat erinäköisiä, sanalitania on vaihtunut ja erikoiskortit vaativat vähän erilaisia muuveja. Jos pidät edeltäjästä, tämäkin maistunee ja tuo vaihtelua.

Family Inc. on mafiateemainen perhepeli ja kerrassaan oivallinen onnenkoetuspeli onkin. Pelissä on vähänlaisesti mitään turhaa, vain tiukka onnenkoetushaaste, jossa yritetään kerätä pelimerkkejä. Rohkeudesta palkitaan, sillä pelissä on mahdollista ryöstää toisten pelaajien keräämät pelimerkit nostamalla itse samoja merkkejä – mutta jokainen nostettu merkki kasvattaa riskiä epäonnistua.

Arnak – Kadonneet rauniot eli Lost Ruins of Arnakin suomenkielinen laitos ehti myös ilmestyä aivan heinäkuun lopussa. Mukavaa, että tällainenkin peli saadaan suo­meksi: Arnak on näyttävä, iso ja vai­keustasoltaan vähän vaativampi lautapeli, mutta kuitenkin Kenner­spiel des Jahres -tasoa eli ei erityi­sen vaikea. Suomenkielinen laitos on mukavasti vieläpä kymmenen euroa englanninkielistä edullisempi.

Arnak – kadonneet rauniot -pelin kansi

Ennakkotilauslistaakin on päivitetty. Lautapelit.fi:ltä on syksyllä tulossa kaikenlaista kiinnostavaa. Näissä julkaisuajankohdat ovat arvioita, jotka voivat pitää paikkansa tai voivat olla pitämättä.

Akropoliksen kansi

Jules Messaud’n Akropolis on alkujaan Gigamicin julkaisema laat­tojenasettelupeli, joka sai myönteistä pöhinää tämän vuoden UK Games Expossa, missä se voitti perhepelien sarjassa sekä raadin että yleisön puolelleen.

Pelaajat ottavat vuorollaan yhden kolmesta heksasta muodostuvan laatan ja asettevat sen kaupunkiinsa yrittäen maksimoida pistear­von. Akropolis tarkoittaa ”yläkaupunkia” eli kaupungin linnavuorta ja tässäkin pääsee rakentamaan ylöspäin eli pinoamaan laattoja päällekkäin. Mitä korkeammalle rakentaa, sitä enemmän saa pistei­tä. Akropolis tulee myyntiin noin lokakuussa.

Exit-sarja saa taas pari uutta suomenkielistä nimikettä. Länkkäriai­heinen Sieppaus Fortune Cityssä on vaikeusasteeltaan 3,5/5 ja Taru sor­musten herrasta -aiheinen Varjoja Keski-Maan yllä on helpompi 2/5. Molemmat ilmestyvät marraskuussa.

Exit: Sieppaus Fortune Cityssä -pelin kansi
Exit: Varjoja Keski-Maan yllä -pelin kansi

Panda Splash on alunperin nimeltään Turtle Splash, mutta kansiku­vassa on sekä kilpikonna että panda, joten Lautapelit.fi lienee pää­tynyt suomalaisten suuhun helpommin taipuvaan pandaan. Yhtä kaikki tämä on pienten lasten näppäryys- ja muistipeli, jossa nepa­taan kilpikonnaa tai pandaa ramppia pitkin uimalampeen. Mitä lä­hemmäs keskustaa pääset, sitä useamman laatan saat kääntää. Laa­toista paljastuu eläimiä ja oikeilla eläimillä pääsee etenemään piste­radalla. Peli ilmestyy syyskuun puolivälissä.

Uusi lehti ja palkinto

San Diego Historical Games Convention eli SDHistCon on San Diegossa Yhdysvalloissa toimiva yhteisö historiallisaiheisten lautapelien pelaajille. Nyt SDHistCon on laajentanut toimintaansa.

Conflicts of Interest -lehden numero 1

Ensinnäkin, yhteisö on julkaissut ensimmäisen numeron uutta Conflicts of Interest -verkkolehteä. Ilmaiseksi jaettava lehti käsittelee erilaisia historiallisaiheisia pelejä. Lehteä päätoimittaa Bobby Nunes. Ensimmäisen numeron pääjuttuna on Cole Wehrlen tekemä haastattelu Joseph Kellystä, jonka Molly House -peli käsittelee Lontoon queer-yhteisöä 1720-luvulla. Peli oli Zenobia-palkinnon finalistina ja etsii nyt julkaisijaa.

Iso juttu käsittelee keskiaikaista sotaväenottoa lautapelien näkö­kulmasta. 42-sivuisessa lehdessä on paljon luettavaa erityisesti sotapelien ystäville. Lehti on ammattimaisen näköinen. Uusia numeroita ilmestyy satunnaisesti, liittymällä postituslistalle saat tiedon uudesta numerosta aina kun sellainen ilmestyy.

Summit Award -logo

Lisäksi yhdistys aloittaa vuosittaisen Summit Award -palkin­non. Sen tarkoitus on nostaa esiin historiallisaiheisia pelejä, jotka par­haiten laajentavat harrastusta joko pelaamisen ja opettamisen help­pouden, aiheen omaperäisyyden tai muun uutuusarvon myötä.

Palkinto voidaan myöntää lautapelille, jonka säännöt eivät edellytä tuomaria tai roolipelaamista ja joka simuloi historiallista aihetta pelimekaniikkojen kautta. Arvostelukriteerejä ovat opettamisen helppous, pelaamisen helppous, aiheen uutuusarvo ja ainutlaatui­suus, lähestysmistavan uutuusarvo ja toimivuus historiallisaiheisena pelinä.

Ehdotuksia sopivista vuonna 2021 ilmestyneistä peleistä otetaan vastaan. Raati nostaa esimerkeiksi hyvistä palkintoon sopivista peleistä Undaunted: Normandyn, Watergaten, Pax Pamirin, Twilight Strugglen ja Memoir ’44:n.

Dungeons & Dragonsia suomeksi

Legendoja & Lohikäärmeitä -pelin Pelaajan kirjan kansi.

Suomalaiset roolipeliharrastajat ovat tehneet Dungeons & Dragonsin pohjalta suomenkielisen Legendoja & Lohikäärmeitä -roolipelin. Se ei ole suora suomennos Dungeons & Dragonsista, vaan rakennettu D&D:n pohjalla olevan vapaasti käytettävissä olevan sääntöjärjestel­män päälle. Se on siis säännöiltään yhteensopiva nykyisen Dungeons & Dragonsin kanssa. Uusi peli julkaistiin Ropeconissa 30.7.2022.

Uratyön takana ovat Jonas Mustonen, Miska Fredman ja Jukka Sorsa, jotka aloittivat projektin vuonna 2016. Kuvitustyötä on johtanut arvostettu fantasiakuvittaja Hans Zenjuga. Legendoja & Lohikäärmeitä on saatavilla painettuna kirjana ja e-kirjana. Sen on julkaissut Myrrys.

Peliä on kehitelty alkuperäisestä omaan suuntaansa. Tekijät ovat halunneet tehdä pelistä alkuperäistä inklusiivisemman. Kuvituk­sessa esimerkiksi näkyy enemmän eri sukupuolia ja ihonvärejä, ja tekstistä on poistettu sukupuolioletukset. Lopputulos on tekijöi­den mielestä hiotumpi, tuoreempi ja helpommin lähestyttävä.

Lohikäärmeitä & Legendoja Myrryksen sivuilla. Ropesatama haastatteli pelin tekijöitä, Helsingin Sanomissa oli myös juttu aiheesta.

Pelattua

Heinäkuun teemana ovat olleet korttipelit. Mökkireissu tarkoitti vilkasta korttipelien lätkimistä. Ykkössuosikki oli jälleen kerran L.A.M.A., jonka erinomaisuus kirkastuu kerta kerran jälkeen. Peli on yksinkertaisen nerokas.

Vuosikausien tauon jälkeen palasin pari kertaa kokeilemani beziquen pariin. Peli oli 1840-luvulla suurinta huutoa Pariisissa, mutta ajan mittaan se monimutkaistui niin, että kun ginirommi ilmestyi 1900-luvun alussa kuvioihin, sen yksinkertaisuus pyyhkäisi beziquen pois kartalta.

Bezique on kehittynyt ässäkymppitikkipeleistä, mistä muistuttaa se, että korttien arvojärjestyksessä kympit ovat toiseksi arvokkaim­pia kortteja ässien jälkeen ja ne ovat myös ainoita kortteja, joista saa pisteitä. Vaikka bezique teoriassa tikkipeli onkin, se on siitä eriskummallinen tapaus, ettei tikkien voittaminen ole itse asiassa erityisen tärkeää. Valtaosa pisteistä saadaan esittämällä kädestä erilaisia korttiyhdistelmiä. Pitää siis pelata kädestä huonoja kortteja pois, nostaa pakasta parempia tilalle ja kun sopiva setti on saatu aikaiseksi, pitää voittaa tikki ja näyttää ja pisteyttää setti.

Beziquessa on jotain samaa kuin vaikkapa Battle Linessä ja Lost Citiesissä. Pelissä on selvästi taitoelementti, mutta samalla menestys on kiinni siitä, mitä kortteja pakasta nousee. Pelaajan on odotetta­va ja odotettava, kunnes jossain kohtaa on pakko sitoutua ja tehdä valinta – ja usein vasta jälkeenpäin voi tietää, valitsiko järkevästi. Leppoisa peli.

Lapset haikailivat Gang of Fourin perään, mutta kortteja ei ollut, jo­ten katselimme, mitä kiipeämispeliä Korttipelioppaasta löytyi. Kol­mella toimi zheng fen, jossa yritetään kerätä pisteitä voittamalla vii­tosia, kymppejä ja kuninkaita. Pelissä oli jokunen outous, esimer­kiksi korttiyhdistelmissä ei tunnettu suoraa, mutta sen sijaan tarjol­la oli kolmossuorat ja nelossuorat – pikkuisen epätodennäköi­seltä tuntuu, että kukaan sellaista käytännössä tekisi.

Kiinalaisten kiipe­ämispelien reiluja perinteitä ylläpitämisen nimissä zheng fenissä ensimmäi­seksi korteistaan eroon päässyt saa viimei­seksi jääneen pelaajan kaikki kerätyt kortit. Tilanne ei siis ole selvä, ennen kuin jako on lopussa. Kolminpelissä varsinkin sääntö tuntui aika brutaalilta. Ei tämä nyt ihan omien suosikkieni joukkoon noussut. Ehkä kolme pelaajaa ei muutenkaan ole ihan ideaali määrä kiipeämispeleihin. Krass Kariert sentään toimii, ja sitäkin muutama erä mökillä pelattiin.

Potion Explosion -pelin marmorikuulateline.
Potion Explosionin kuulateline on temppu, mutta se on hyvä temppu. Kuva: Mikko Saari

Potion Explosionin nappasin talteen, kun sellaista kaupiteltiin ennak­kona eräässä keskusteluryhmässä ennen myynti-ilmoituksen laa­jempaa jakelua. Peli on ollut mielessä potentiaalisena perhepeli­nä sitten ensikontaktin Lauta­pelaamaan-tapahtumassa vuonna 2019 ja nyt sitten sattui sopiva tilaisuus kohdalle. Peliä ehdimme jo ko­keilla ihan koko perheen voimin ja vastaanotto oli siinä määrin suo­pea, että sijoitus vaikuttaa ihan hyvältä.

Mukava peli tämä kyllä on, pidän siitä, miten tässä pääsee olemaan nokkela. Aika suoraviivaista menoahan peli lopulta on, pitää vain tykitellä menemään täysillä, mutta mikäpä siinä. Saa nähdä, miten Potion Explosion sitten kestää käyttöä. Selvää on, ettei tätä voi pelata liian perinpohjaisten pelaajien kanssa, tästähän saa aivan sietämät­tömän odottelupainajaisen, jos joku pelaaja intoutuu analysoimaan pelitilannetta liian huolella.

Lautapelioppaan uudet jutut edellisen katsauk­sen jälkeen

Haluaisitko nähdä oman nimesi tällä listalla? Julkaisen mielelläni Lautapelioppaassa kaikenlaista lautapelisisältöä: peliarvosteluja, top-listoja, pelisuunnittelujuttuja, mitä ikinä mieleen tulee. Lue lisää Lautapelioppaan avustamisesta. Avustajia varten on nyt oma Telegram-ryhmä, johon voi liittyä. Listalla kerrotaan muun muassa tarjolla olevista arvostelukappaleista.

Lautapeliopasta voi seurata monissa eri kanavissa. Lautapeliopas löytyy Telegramista. RSS-syötekin löytyy. Jos haluat varmasti tiedon kaikista uusista jutuista heti kun ne ilmestyvät, Telegram on varmin kanava, jossa viestit eivät huku algoritmien jalkoihin.

Voit myös tilata Lautapelioppaan uutiskirjeen. Uutiskirje toimittaa Lautapelioppaan uutiskatsaukset suoraan sähköpostiisi.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Lautapeliblogien päivi­tykset

Lautapeliblogeja löytyy myös Lautapeliseuran blogilistalta ja lautapelijuttusyötteestä.

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *