Joka vuosi sekalainen lauma eläimiä lähtee laskemaan jokea puisella lautalla. Yksikään eläimistä ei halua jäädä rannalle ruikuttamaan, mutta onko lautalla tilaa kaikille? Tämä on kysymys, jota Zoobaloossa arvuutellaan onnistuneella ja kiinnostavalla tavalla. Komeat komponentit ja mielenkiintoinen pelimekaniikka on tuonut pelille tunnustusta muun muassa Norjassa, jossa peli valittiin vuoden lasten peliksi.
Pelin alkuperäinen nimi on Zoowaboo. Sen julkaisi alunperin Selecta vuonna 2009, jolloin Competo julkaisi pelin suomeksi. Vuonna 2016 Pegasus Spiele julkaisi pelin uudestaan, jolloin Lautapelit.fi julkaisi pelin suomeksi.
Pelin kulku
Peli kestää kuuden kierroksen ajan ja jokaisen kierroksen aluksi paljastetaan yksi kuudesta lautasta, joihin eläinten tulee mahtua sekä 10 eläinkorttia ja niitä vastaavat puiset eläinhahmot. Pelaajat arvioivat silmämääräisesti mahtuvatko kaikki eläimet lautalle ja tekevät päätöksensä vihreän ja punaisen valintalaatan avulla – vihreä merkitsee sitä, että eläimet mahtuvat lautalle ja punainen luonnollisesti päinvastaista.
Valintalaatat paljastetaan samanaikaisesti ja jos kaikki näyttävät vihreää laattaa, paljastetaan pakasta uusi eläinkortti, jota kuvaavan eläimen pitäisi mahtua lautalle mukaan. Näin jatketaan, kunnes joku tai jotkut pelaajista pelaavat punaisen valintalaatan ja lautan täyttäminen aloitetaan.
Lautan täyttämisen toteuttavat vihreän laatan näyttäneet pelaajat yhdessä ja heillä on yhden tiimalasillisen verran aikaa täyttää lautta eläinhahmoilla. Jos he onnistuvat tehtävässä, he saavat kierrosluvun mukaisen määrän pisteitä (ensimmäisellä yhden, toisella kaksi, jne.). Jos vihreä joukkue epäonnistuu eläinten sovittamisessa lautalle, pisteet annetaan punaisen puolen pelaajille.
Pelissä on kuusi kierrosta ja viimeisen kierroksen jälkeen lasketaan kerätyt pisteet. Pelaaja, joka kuuden kierroksen aikana keräsi eniten pisteitä, voittaa pelin.
Kyllä lautalle vielä yksi eläin mahtuu…
Zoobaloo on onnistunut peli. Siinä on houkuttelevat komponentit ja pelikin on sellainen, että sitä pelaavat mielellään niin lapset kuin aikuiset. Pelissä käytettävät lauttakehikot ja puiset eläimet ovat sen verran erimuotoisia ja -kokoisia, että lautalle mahtuvan eläinkatraan arviointi on sopivan hankalaa ja virhearvioiden tekeminen on hyvinkin mahdollista. Tämä tuo jännitystä peliin. Pelin kesto on myös juuri sopiva niin, että lapset eivät pääse pitkästymään.
Täydellinen peli ei tietenkään ole: itse olisin toivonut hieman enemmän vaihtelua joko rakennettavien lauttojen muotoihin ja kokoihin tai vastaavasti eläinhahmojen muotoihin ja kokoihin. Tämä olisi tuonut haastetta ja monipuolisuutta peliin ja lisäisi siten myös pelin uudelleenpelattavuutta. Pelin pisteytys on myös siinä mielessä erikoinen, että alkukierrosten merkitys pelin lopputuloksen kannalta on vähäinen ja käytännössä menestyäkseen pelaajan on pärjättävä kahdella viimeisellä kierroksella.
Kaiken kaikkiaan Zoobaloo on kuitenkin erinomainen esimerkki lastenpelistä, joka houkuttelee niin lapsia kuin aikuisia lautapelien pariin ja pienellä askartelulla peliin on helppo rakentaa omia lauttoja, jotka tekevät pelistä entistä hauskemman ja houkuttelevamman.
Jopa kahdeksan pelaajaa
Suunnittelija Carlo Rossi kertoo BoardGameGeekissä Zoobaloon olleen alunperin 3–8 pelaajan peli. Selecta pudotti kuitenkin testiensä perusteella pelaajamäärän 2–4 pelaajaan, koska jos ongelmaa ratkomassa on enemmän kuin kolme lasta, osa jää herkästi ulkopuolelle aktiivisimpien hoitaessa homman.
Tekemällä lisää äänestyslätkiä ja laskemalla pisteet paperilla peliin mahtuu siis lisää pelaajia. Rossin mielestä pelissä kiinnostavinta on pohtia, mahtuvatko eläimet lautalle vai eivät ja siinä lisäpelaajat eivät haittaa lainkaan. Ei siis kannata jättää Zoobaloota kokeilematta sen vuoksi, että neljän pelaajan maksimi on liian vähän.
Faktat Zoobaloosta
Suunnittelija: Carlo A. Rossi
Julkaisija: Competo, Selecta (2009), Pegasus, Lautapelit.fi (2016)
Mutkikkuus: Lyhyet ja ytimekkäät säännöt, kuten hyvässä lastenpelissä kuuluu ollakin
Onnen vaikutus: Pelissä ei ole varsinaista tuurielementtiä, joskin toisinaan käteen sattuu väärä eläinhahmo ensin ja lauttaa on vaikea saada täytettyä (jotkut tosin väittävät, että tämä on enemmän taitokysymys).
Vuorovaikutus: Ryhmätyöskentely tuo runsaasti vuorovaikutusta mukanaan.
Teema: Eläinten mahduttaminen lautalle ei teemana ole kovin kantava, mutta söpöt puiset eläinhahmot korvaavat tätä puutetta tehokkaasti
Uudelleenpelattavuus: Lauttojen samankaltaisuus tekee pelistä suhteellisen nopeasti ennalta arvattavan aikuisille, mutta lapsille peli toimii sellaisenaan pidempään. Mikään ei kuitenkaan estä tekemästä omia lauttoja peliin ja pidentämään siten pelin uudelleenpelattavuutta.
Kieliriippuvuus: Komponentit ovat kielivapaat.
Pelaajamäärä: 2–4 (suunnittelijan mukaan 3–8)
Pituus: 20–30 min