Kategoriat
Peliarvostelut

Wheels vs Doors

Kumpia on maailmassa enemmän, noppia vai meeplejä? Arvioi, tiedä tai veikkaa tiesi voittoon!

Erilaiset triviajohdannaiset pelit ovat pitäneet pintansa suosituimpien partypelien listoilla. Uusia tapoja loistaa tiedolla tai oman tietämyksen ulkopuolisella metapelaamisella on lisäilty vuosien varrella, ja nyt Wheels vs Doors pyrkii tuomaan oman mausteensa vedonlyönnillä ja lukumäärien vertailuilla.

Wheels vs Doorsin kansi

Kissat vai koirat?

Wheels vs Doorsin konsepti on todella yksinkertainen: kategoriakortista arvotaan kaksi kategoriaa, ja sen jälkeen joukkueet asettavat panoksensa sille vaihtoehdolle, jota on maailmassa enemmän. Omia pelimerkkejä saa panostaa 3–5 maksimipanoksen kasvaessa kierrosten kuluessa, ja oman panoksensa tietenkin voittaa tai häviää sen mukaan, osuiko oikeaan vastaukseen.

Pelimerkkejä on kahdenlaisia: ovia ja renkaita. Pisteitä saadessaan pelaajat saavat satunnaisia pelimerkkejä, mutta menettäessään saa itse valita, palauttaako pankkiin renkaita vai ovia. Peli päättyy, kun joukkue on kerännyt kymmenen ovi- tai rengaspelimerkkiä.

Suuruusluokkien arvuuttelu ja pohtiminen porukalla on oikein mainio pelimekaniikka. Kortin kategoriat ovat suuruusluokaltaan vertailtavissa, eli vertailuun eivät eksy esimerkiksi James Bond -elokuvat ja taideteosten määrä Louvressa. Samaan aikaan suuruusluokkien skaala vaihtelee reippaasti alle kymmenestä miljardeihin, jolloin iso osa pelistä painottaakin tuuria varsinaisen tietämyksen sijaan. Välillä ero on hiuksenhieno jopa isoilla luvuilla, mutta toisinaan suuruusluokkien ero pääsee yllättämään toden teolla.

Kysymyskortti ja numerokortit, jotka osoittavat, mitä asioita vertaillaan.
Tällä kierroksella arvuutellaan, onko Euroopassa enemmän sisämaavaltioita kuin sinfoniaorkesterissa viuluja. Koita arvata! Vastaus löytyy jutun lopusta. Kuva: Veeti Kainulainen

Joukkuepeli kannattaa

Vaikka Wheels vs Doors toimii myös yhden pelaajan joukkueilla, on mukaloogisten päättelyketjujen rakentaminen huomattavasti hauskempaa porukalla. Kuuteen joukkueeseen mahtuukin niin monta pelaajaa kuin on tarpeen, ja isolla porukalla peli onkin hauskempaa kuin parin pelaajan kesken.

Tuurin osuus on merkittävä niin arvausten kuin pelimerkkisaldon kanssa, ja viiden renkaan nostaminen silloin, kun joukkueella on viisi ovea, tuntuu melko ikävältä. Pelin luonteelle sopii kuitenkin tuuripohjaisuus, eikä peli kestä niin pitkään, että häviö ehtisi harmittaa.

Partypelinä Wheels vs Doors on yksinkertainen, mutta onnistunut, ja fillerinä tai illan aloittajana se toimii mainiosti etenkin isommalle porukalle. Insertti kaipaa hieman työstämistä (tai minigrip-pusseja), sillä perusmuodossaan pelimerkit leviävät liikaa koko laatikon alueelle.

Kuusi rengasmerkkiä ja kaksi ovimerkkiä.
Näillä pelimerkeillä ei päästä vielä voittoon, mutta neljä rengasta ei ole mahdoton tavoite. Kuva: Veeti Kainulainen

Faktat Wheels vs Doorsista

Suunnittelija:

Julkaisijat: Format Games (2022), Peliko (2023)

Mutkikkuus: Pelin idea ja säännöt ovat todella yksinkertaiset, eikä mukana ole vaativaa taktikointia.

Onnen vaikutus: Määrien arviointi ei aina ole helppoa, joten tuurilla on väistämättä vaikutusta lopputulokseen. Tuuripeliä on myös voittomerkkien saanti: viimeisen renkaan sijaan poolista voi nousta monta ovea, ja voitto on jälleen kierroksen kauempana

Vuorovaikutus: Jokainen joukkue tekee omat valintansa, eikä vastapuolta voi kiusata lainkaan. Kiertävä vastausjärjestys tarjoaa toki kaikille tasaisen tavan hyötyä toisten pohdinnoista.

Teema: Varsinaista isoa teemaa pelistä ei löydy, mutta ulkoasu on yhtenäinen ja pelin nimeen osuva.

Uudelleenpelattavuus: Kategorioita ja vaihtoehtoja on paljon, mutta pelin idea voi alkaa kyllästyttää useamman pelin jälkeen.

Saavutettavuus: Komponentit ovat mukavan kielivapaita kategorioita lukuun ottamatta, mutta pelaajien väreissä on pari todella toisiaan lähellä olevaa väriä, joita voi olla vaikeaa erottaa toisistaan.

Pelaajamäärä: 2–6 joukkuetta. Joukkueen sisäiset pohdinnat tuovat peliin mukavaa vuorovaikutusta, mutta peli toimii myös ilman joukkuekavereita.

Pituus: 20–30 minuuttia. Pelin kesto riippuu sekä pelimerkkien nostotuurista että arvausten osuvuudesta. 

Kaksi punaista panostusmerkkiä oikean vastauksen puolella, kolme muiden merkkiä väärän vastauksen puolella.
Viuluja on enemmän kuin sisämaavaltioita. Punainen joukkue tienaa kaksi pistettä, muut joukkueet joutuvat maksamaan. Kuva: Veeti Kainulainen

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *