Warhammer: Invasion on kaksinpelattava korttipeli, joka sijoittuu Warhammerin synkkään fantasiamaailmaan, jossa kääpiöt, ihmiset, haltiat, örkit, kaaoksen voimat ja monet muut käyvät taistelua keskenään maailman herruudesta.
LCG (Living Card Game) on keräilykorttipeli, jota ei keräillä. Sen sijaan, että pelaajat ostaisivat booster-paketteja, joissa on satunnainen otos kortteja, pelaajat voivat hankkia lisäosia, joista löytyvät aina tietty korttivalikoima. LCG tarjoaa keräilykorttipelien pakanrakennusta ilman jatkuvaa rahanhukkaa ja harvinaisten korttien metsästämistä.
Pelin kulku
Pelimekaniikka on suhteellisen yksinkertainen ja helppo oppia. Ulkokuori kuitenkin kätkee sisälleen monipuolisen pelin, jossa on mahdollista suunnitella hienoja taktiikoita.
Warhammer: Invasionissa molemmilla pelaajilla on edessään pieni pelilauta. Pelilaudalla on kolme aluetta: Kingdom, Battlefield ja Quest. Pelin alussa kumpikin pelaaja nostaa käteensä seitsemän korttia ja saa kolme resurssia.
Kingdom-alueella pelaajan on mahdollista saada käyttöönsä enemmän resursseja kierrosta kohden. Kingdom-alueelle on myös erikseen pelattavia kortteja, jotka antavat lisäominaisuuksia kyseiseen alueeseen. Kingdom-alueelle pelatut joukot eivät voi hyökätä, mutta antavat lisää resurssituotantoa ja puolustavat aluetta.
Quest-alue määrittelee pelaajan käteen vuoron alussa nostettavien korttien määrän. Kun alueelle pelaa rakennuksia tai joukkoja, antavat ne käteen jokaisella vuorolla enemmän kortteja. Quest-alueella on lisäksi mahdollisuus lähettää yksiköitä tekemään tehtäviä. Tehtävien suorittamiseen kuluu muutama vuoro, jonka jälkeen saa käyttöönsä esimerkiksi erikoisen kyvyn tai ominaisuuden.
Battlefieldillä olevat yksiköt voivat hyökätä. Pelaajan päättäessä hyökätä hän valitsee haluamansa yksiköt hyökkäykseen ja päättää vastustajan pelilaudalta alueen, jonne hyökkää. Hyökkäyksen tulos selviää vertailemalla hyökkääjien joukkojen vahinkoarvoa puolustajien puolustusarvoon. Yksiköillä on myös erilaisia erikoisominaisuuksia. Pelaajat voivat käyttää taktiikkakortteja, joilla saa pientä taktista etua.
Pelaajat siis pelaavat vuorotellen yksiköitä, rakennuksia tai taktiikkakortteja ja maksavat niistä resursseilla. Yksiköiden pelaamisessa on rajoituksensa: pelaajalla täytyy olla pelilaudallaan tarpeeksi Command-pisteistä, jotta hän voi yksikön pelata. Jos pisteet eivät riitä, joutuu hän maksamaan lisäksi erotuksen osoittaman määrän resursseja.
Peli päättyy, kun toinen pelaajista onnistuu tuhoamaan kaksi aluetta toisen pelaajan pelilaudalta.
Koukuttavaa?
Warhammer: Invasion on helppo ja nopea ja taktiikoiden löytäminen tuo onnistumisen iloa. Peruspelillä pystyy hyvin pitkälle pelaamaan ja pakantekosääntöjen ottaminen mukaan antaa mukavaa vaihtelua.
Peli on erittäin hyvin tehty ja säännöt ovat kohtuullisen hyvin tasapainossa, poikkeuksena mainittakoon kääpiöt, jotka ovat syystä tai toisesta hieman ylivoimaisia, jos käytetään vain peruspelin kortteja.
Koska peli on nopea, tulee useasti pelattua muutaman peli peräkkäin.
Yhteenvetoa
Kokemukseni LCG-peleistä rajoittuu toistaiseksi Warhammeriin ja A Game of Thrones LCG -peliin. Pelit ovat yllättävänkin erilaisia luonteiltaan. Voin kuitenkin suositella molempia kaikille korttipeleistä pitäville, jos Magic: The Gathering ei kiinnosta tai vaikka kiinnostaisikin – Warhammer: Invasion on helpommin lähestyttävä ja mielenkiintoinen peli.
Erilaisten korttien ja niiden toimintojen tunteminen on pelin ydin. Tuuria on mukana pelissä, mutta itse tehdyllä pakalla voi asiaan vaikuttaa ja taktiikoita suunnitella. Suurin miinus on pelaajamäärän rajoittaminen vain kahteen. Monien korttien tekstit viittaavat siihen että ainakin jossakin vaiheessa suunnittelua on ajateltu useamman pelaajan mahdollisuutta, joten ehkä näemmä sen tulevaisuudessa.
Korttien taide on laadukasta ja sopii Warhammerin synkkään ja rosoiseen fantasiamaailmaan. Taidetta löytyy monesta muusta Fantasy Flight Gamesin tuotteesta kuten Warhammer Fantasy Roleplay -roolipelistä. Itseasiassa kuvat ovat samoja, vain hieman eri rajauksilla.
Peliin on julkaistu suuri määrä lisäosia, osa pienempiä ja osa suurempia. Lisää rotuja on mahdollisuus hankkia perusosassa tulevien neljän lisäksi. Warhammerin maailmaa enemmän tuntevat saavat pelistä enemmän irti, koska nimet ja kuvat ovat tuttuja.
Warhammer: Invasionin puitteissa järjestetään ”ison järven” takana turnauksiakin. Suomessa turnauksia ei ole vielä nähty, mutta jos pelin suosio kehittyy sopivasti, täälläkin päästään turnauspeleihin.
Faktat Warhammer: Invasionista
Suunnittelija: Eric M. Lang
Julkaisija: Fantasy Flight Games (2009)
Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat melko yksinkertaiset, mutta korttien tunteminen on sen verran vahvassa osassa, että satunnaisille pelaajille peli ei paljon tarjoa.
Onnen vaikutus: Tuuria on, kuten korttipeleissä aina, mutta pakanrakennus ja ovela taktikointi auttavat.
Vuorovaikutus: Peli on tiivistä kaksinkamppailua.
Teema: Fantasiateema on vahva, etenkin jos tuntee ja on kiinnostunut Warhammer-maailmasta.
Uudelleenpelattavuus: Pelattavaa riittää, etenkin jos investoi lisäosiin.
Kieliriippuvuus: Peli vaatii englannin osaamista.
Pelaajamäärä: 2.
Pituus: 45 min.
4 vastausta aiheeseen “Warhammer: Invasion LCG”
Arvostelussa unohtui maininta eräästä hauskasta örkkien taktiikkakortista, jota itse suosin. Kortin pelaamalla se tuhoaa kaikki yksiköt pelissä. Tämä kortti on hyvä, jos omat joukot ovat vähissä ja vastustaja aikoo vyöryä päälle ylivoimalla ja kääntää pelin kulun.
Täytyi käydä nostamassa oma arvosana yhdellä ylös päin. Peli tuntuu paranevan kun sitä enemmän pelaa ja malttaa hankkia pari lisäosaa.
Sain ko. pelin lahjaksi melkein kolme vuotta sitten, mutta jostain syystä pelasin ensimmäisen kerran vasta kaksi viikkoa sitten.
Pitää sanoa, että nyt kyllä vähän harmittaa, että heräsin näin myöhässä, sillä kyseessä on ihan loistopeli. Nopea, temaattinen ja interaktiivinen ainakin casual playna.
Samantien piti hankkia lisurit ja pari Battlepackia joidenkin korttien takia. Peruspeli toimii, mutta pakat ovat aika kuraa, ja uudet kortit piristävät peliä mukavasti.
Harmi vaan, että peli taitaa olla kuolemassa pystyyn, ja pelaajia ei juuri taida olla, ellei Puolaa oteta lukuun. Toivottavasti seuraava lisuri (Cataclysm) ja moninpeli puhaltaa vähän henkeä peliin.
Luulen että moninpelin tekee tästä pelistä loistavan. Suurin harmi minulle tässä pelissä tosiaan oli se että sitä voi pelata vain kaksi, nyt lisäosan myötä tulee varmasti uutta pontta.