Kategoriat
Peliarvostelut

Villit kuviot

Perjantai-illan huumaa ja muutaman neuvoa antavan jälkeen mielessä on ainakin sinkkumiehillä villit kuviot. Nimensä perusteella näin voisi Villeissä kuvioissa ollakin, mutta tällä kertaa mielessä eivät ole ne villit kuviot, vaan varsin tavanomainen abstrakti laattojenasettelupeli, jossa tavoitteena on pisteyttää mahdollisimman monta ja vaikeaa tehtävälaattaa pelilaudalle.

Pelin idea

Villit kuviot -pelin kansiVillit kuviot -pelin tavoitteena on pisteyttää omassa kädessä olevia tehtäväkortteja, joissa on kuvattuna pelilaudalle muodostuvia eri kokoisia laattakuvioita. Kuviolaattoja on kolmessa eri värissä ja tehtävälaattojen koot ovat kolme–kuusi värilaattaa kortissa esitetyssä järjestyksessä.

Pelin alussa pelaajat ottavat yhden kortin 3, 4 ja 5 kokoisista tehtäväkorteista (koko viittaa värilaattojen määrään). Tämän jälkeen vuorossa oleva pelaaja joko nostaa uuden kortin yhdesta tehtäväkorttipinosta (3, 4, 5 tai 6) tai siirtää yhtä värilaattaa pelilaudalla. Korttien nostamista rajoittaa 4 kortin käsirajoitus ja pelaajan on nostettava kortti, jos hänellä ei ole yhtään tehtäväkorttia kädessään. Laatan siirtämistä puolestaan rajoittaa sääntö, jonka mukaan seuraavana vuorossa oleva pelaaja ei saa siirtää edellisellä vuorolla siirrettyä laattaa omalla vuorollaan. Kun pelaaja saa laudalle muodostettua tehtäväkortin mukaisen muodostelman kuviolaatoista (myös toisen pelaajan vuorolla valmistuvat kuviot voi pisteyttää), hän saa pisteyttää kortin paljastamalla sen.

Peli päättyy, kun tehtäväkortit loppuvat eikä pelaaja omalla vuorollaan voi enää nostaa uutta tehtäväkorttia käteensä. Tämän jälkeen pelaajat laskevat pistyttämiensä tehtäväkorttien pisteet yhteen (kortin koko on kortin pistemäärä) ja vähentävät käteen jääneistä korteista kaksi pistettä 3,4 ja 5 kokoisista korteista per kortti ja neljä pistettä jokaisesta 6 kokoisesta kortista. Pelin voittaa pelaaja, jolla on eniten pisteitä.

Kuinka villejä kuviot olivatkaan?

Villit kuviot on mielenkiintoinen lisä suomalaiseen lautapelikenttään. RollD6 on tuore suomalainen lautapelijulkaisija ja Villit kuviot on mielenkiintoinen esikoisjulkaisu huolimatta nimestä, joka ei vastaa nimestä väistämättä välittyvää mielikuvaa. Abstraktit pelit löytävät yleisönsä ja Villit kuviot on kiinnostava lisä kyseisten pelien joukkoon.

Pelin tuotantoarvo on kelvollinen ja komponentit ovat kaukoidässä valmistetuiksi erittäin hyvää tasoa. Peli itsessään on kahtiajakoinen, sillä pelin alkuvaihe on vauhdikas ja alussa pisteytys sujuu ripeästi, mutta valitettavasi lopussa pisteytykset vievät enenevän määrän aikaa ja siten pelin loppuminen viivästyy harmillisesti.

Pelaajat voivat toki vähentää tehtäväkorttien määrää ja siten nopeuttaa pelin päättymistä ja tämä onkin suositeltavaa erityisesti isompien tehtäväkorttien kohdalla, joiden valmistumisen estäminen on pelin loppuvaiheessa suhteellisen helppoa.Villit kuviot -promokuva. Kuva: RollD6

Näppärä perhepeli

Villit kuviot on näppärä perhepeli, jota on hyvä pelata myös teini-ikää lähestyvien ja sen jo ohittaneiden lasten kanssa. Pelin säännöt ovat riittävän yksinkertaiset nopeaa pelin aloittamista silmällä pitäen ja tehtäväkortit luovat haastetta useaan pelikertaan.

Villien kuvioiden ainut ongelma on, että peli saattaa loppuvaiheessaan jämähtää paikalleen, mutta tätä ongelmaa pelaajat voivat lääkitä vähentämällä isojen tehtäväkorttien määrää pelissä.

Nopeana kuvionhahmottamispelinä Villit kuviot on mielenkiintoinen, mutta pitkittyessään se menettää valtaosan hohdostaan eikä tarjoa riittävää palkintoa pelaajille toistuviin pelikertoihin. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen peli siis on kyseessä, mutta vain vauhdikkaasti pelattuna.

Faktat Villeistä kuvioista

Suunnittelija:

Julkaisija: Roll D6 Games (2012)

Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja pelaamaan päästään lyhyen sääntöselityksen jälkeen.

Onnen vaikutus: Korttien pisteytyksessä tuurilla on iso rooli.

Vuorovaikutus: Kaverin kortteja ei näe, mutta omalla pelaamisella voi kuitenkin helposti vaikuttaa vastustajan peliin.

Teema: Peli on abstrakti nimestään huolimatta.

Uudelleenpelattavuus: Niille, jotka keveämmistä abstrakteista peleistä pitävät, pelissä riittää pelattavaa useampaan pelikertaan.

Kieliriippuvuus: Säännöt suomeksi, muutoin peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 30–60 min

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *