Kategoriat
Peliarvostelut

Villa Paletti

Villa Paletti kierrättää Jengasta ja Huojuvasta tornista tuttua torninrakennusideaa, mutta astetta näyttävämmässä muodossa. Tornia rakennetaan nostamalla pylväitä alemmilta tasoilta ylemmille. Kun mitään ei saa enää nostettua, laitetaan uusi taso ja taas mennään. Poikkeuksellisesti Villa Paletissa selviää myös voittaja, eikä pelkästään häviäjää.

Lautapelaajien närkästykseksi Villa Paletti voitti Spiel des Jahresin vuonna 2002 Puerto Ricon ja TransAmerican nenän edestä. Kummankin kilpailijan voiton puolesta voisi puhua, mutta Villa Palettikin on kelpo perhepeli, ja siitähän Spiel des Jahresissa on kyse.

Pelin idea

Villa Palettin kansiPelaajat siis rakentavat tornia nostamalla omia palikoitaan ylemmille tasoille. Kun pelaaja on sitä mieltä, ettei hän pysty nostamaan enää omia palikoitaan ylimmälle tasolle, hän voi ehdottaa uuden tason lisäämistä. Muut pelaajat voivat haastaa tämän väitteen ja yrittää siirtää palikkaa. Jos se onnistuu, kyseinen palikka poistetaan pelistä.

Pelaajat saavat pisteitä ylimmällä tasolla olevista palikoistaan. Eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa, jos joku toinen pelaaja kaataa tornin. Isoimmat ja painavimmat ovat arvokkaimpia. Tämä kannustaa pelaajia nostamaan painavat palikat tornin huipulle, mikä tekee tornista melkoisen kiikkerän.

Pylväiden pituudet vaihtelevat hieman ja levytkin taitavat olla vähän kieroja. Pylväiden pituuksien vaihtelu tuo peliin mukavaa lisäpotkua, luonnollisesti paksuimmat ja tukevimmat pylväät ovat myös lyhyimpiä, jolloin niitä on helppo nostaa ylös… Tornin ”kaataminen” nojaamaan vastapuolen paksujen pylväiden päälle kuuluu pelin perustaktiikoihin.

Sotkuiset säännöt

Näinkin huterasti torni voi pysyä pystyssä.
Näinkin huterasti torni voi pysyä pystyssä.

Suomenkieliset säännöt ovat epämääräiset ja huonosti käännetyt. Ruotsinkieliset säännöt ovat paremmat. Asian ydin on se, että jos esimerkiksi punainen pelaaja väittää, että ei voi siirtää enää palikkaa, haastajan on yritettävä siirtää punaista palikkaa, ei omaansa.

Villa Paletti onnistuu lisäämään yksinkertaiseen näppäryyspeliin hitusen strategiaa, vaikka luultavasti useimmat eivät välitä tuon taivaallista siitä, kuka pelin voittaa – tärkeintä on se, kuka tornin kaataa. Voittajan ratkaisemisen tapa tuntuu hieman päälleliimatulta ja kömpelöltä, mutta toisaalta palikoilla taktikointi tuo peliin lisäsisältöä.

Mielenkiintoisemmat palikat kohottavat Villa Paletin kuitenkin selvästi Jengan ja vastaavien yläpuolelle. Harvassa pelissä on tällaista vuorojännitystä. Kun peli etenee ja torni nousee, omia vuorojaan alkaa toden teolla pelätä.

Pelistä on olemassa myös jättikokoinen Palazzo Paletti -versio.

Suunnittelija:
Julkaisija: Zoch, PlayMix
Ilmestymisvuosi: 2002
Pelaajamäärä: 2-4
Pituus: 30 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Villa Paletti”

Villa Paletti on osoittautunut hienoksi lastenpeliksi. Olen pelannut tätä paljon nyt nelivuotiaan poikani kanssa kaksinpelinä, jolloin strategiset hienoudet jäävät syrjään ja kyse on näppäryyspelistä.

Voittajalla ja häviäjällä ei ole tässä oikeastaan mitään väliä, joten tappiotkaan eivät pikkupelaajaa harmita. Lisäksi isä kyllä kaataa oman osuutensa torneista ihan ilman mitään tietoista tasoittamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *