Kategoriat
Peliarvostelut

Unstable Unicorns

Yksisarviset tulevat taas! Kevyessä keräilypelissä keräillään polleja ja sarvivalaita omaan talliin vastustajia sabotoiden.

Exploding Kittens räjäytti aikanaan Kickstarterin kevyen huumoripelin voimin. Räjähtävät kissat ovat sittemmin vahvistaneet kevyiden, söpöillä eläinkuvilla varustettujen korttipelien nousun. Viimeisin kotimaisille markkinoille tuotu peli on Unstable Unicorns, joka tarjoilee lisää eksentrisiä kortteja ja kavereiden kiusaamista.

Unstable Unicornsin kansi

Tallipojat töihin

Pelin alussa jokaiselle pelaajalle jaetaan viisi käsikorttia sekä yksi vauvayksisarvinen suoraan pöytään pelaajan pelialueelle eli talliin. Peli etenee yksinkertaisesti: vuoron alussa katsotaan, tekeekö joku pöydätty kortti jotain vuoron alussa, ja tämän jälkeen nostetaan kortti.

Omalla vuorollaan voi pelata yhden kortin tai nostaa toisen kortin pakasta, jonka jälkeen tarkistetaan, ettei kädessä oli yli seitsemää korttia, ja vuoro päättyy. Peli päättyy, kun joku saa pelattua 2–5 pelaajan pelissä seitsemän tai 6–8 pelaajan pelissä kuusi yksisarviskorttia pöytään.

Käsi Unstable Unicornsin kortteja
Aloituskäteen päätyi yksisarvisten lisäksi hyvä päivitys ja haittakortti. Kuva: Veeti Kainulainen

Pelissä on kolmenlaisia yksisarvisia: vauva-, perus- ja taikayksisarvisia. Jokainen pelaaja saa pelin alussa yhden vauvan, ja loput pienokaiskortit laitetaan erilliseen pinoon, jota kutsutaan lastenhuoneeksi. Jos vauvakortti poistuu tallista, se menee suoraan lastenhuoneelle, eikä voi siis päätyä esimerkiksi pelaajan käteen.

Perusyksisarviset ovat nimensä mukaisesti yksisarvisia ilman erityiskykyjä, ja taikayksisarvisilla on hyödyllisiä kykyjä, joilla voi esimerkiksi etsiä tietynlaisia kortteja pakasta, tuhota muiden pelaajien yksisarvisia tai pelata ylimääräisen kortin. Taikaponeilla saattaa olla myös pysyviä kykyjä, jotka vaikuttavat peliin isommin. Queen Bee Unicorn estää muita pelaajia pelaamasta perusyksisarvisia ja Ginormous Unicorn lasketaan kahdeksi yksisarviseksi.

Korttien kulmien seitsemän eri väriä.
Erilaiset korttityypit erottaa värikoodatuista kulmista. Kuva: Veeti Kainulainen

Talleihin voi pelata yksisarvisten lisäksi hyöty- ja haittakortteja. Hyötykortit saattavat sallia ylimääräisten korttien nostamisen tai suojata omia yksisarvisia, ja haittakorteilla voi esimerkiksi laskea toisen pelaajan tallin maksimikoon viiteen nelijalkaiseen tai muuttaa kaikki vastustajan yksisarviset pandoiksi, jolloin peliä ei kirjaimellisesti voi voittaa ennen kuin haitta on poistettu.

Kertakäyttöisistä korteista yleisimpiä ovat taikakortit, jotka tuovat hyötyjä korttien nostamisesta niiden tuhoamiseen. Mukana on myös Räjähtävistä Kisuista tutut kieltokortit, joilla voi estää vastustajaa pelaamasta kortteja myös näiden vuoroilla. Neigh-kieltokortteja voi käyttää myös toisten Neigh-korttien estämiseen, mutta Super Neigh -korttia ei voi estää.

Super Neigh -kortti
Kieltokorttien sarjan päätti Super-Ei, jota ei voi estää. Kuva: Veeti Kainulainen

Uniikin kornia menoa

Pelin kannalta tärkeintä on pöydän hallinta päivityskorttien avulla ja tasainen yksisarvisten virta. Nosta yksi, pelaa yksi -filosofialla toimiva peli voitetaan rikkomalla asetelmia. Vastapelaajalle voi esimerkiksi pelata haittakortin, joka pakottaa tämän uhraamaan yhden yksisarvisen joka vuoron alussa ylimääräistä korttia vastaan, mikä pysäyttää tämän etenemisen tehokkaasti. Haittakortteja voi myös uhrata tietyillä korteilla hyödyn saavuttamiseksi. Toiselta pelaajalta varastaminen on tehokas tapa kääntää häviö voitoksi.

Pelaajamäärällä on helppoa vaikuttaa pelin kulkuun. Kaksinpelissä pakasta poistetaan aimo annos kortteja tasapainotuksen takia, eikä se ole paras tapa pelata peliä. Yli viiden pelaajan pelejä en päässyt kokeilemaan, mutta uskon niiden venyvän todella pitkiksi odotteluiksi, vaikka voitto saapuukin vähemmillä korteilla kuin pienemmällä pelaajamäärillä. Parhaimmillaan peli on 3–5 pelaajalla, jolloin kiusa jakautuu tasaisesti, eikä omaa vuoroa tarvitse odotella liian kauaa.

Peli on selvästi suunniteltu voimakkaiden korttien ympärille, ja on parhaimmillaan todellinen voimafantasia. Se tarkoittaa myös sitä, että yhden pelaajan on helpompaa kombottaa itsensä voittoon, ja yhden pelaajan peli voidaan myös pilata melko tehokkaasti, jos kaikki muut pelaavat tälle haittakortteja kierroksen aikana. Tässä mielessä Unstable Unicorns eroaa Exploding Kittensistä, sillä räjähdyksiä vältellään viimeiseen asti, ja kiusa on ilman viimeisimpiä lisureita aina hetkellistä, kun Unicornsissa voitto vaatii aina pitkäaikaista voitontavoittelua ja hyöty- ja haittakorttien käyttöä.

Yksisarviskortteja ja Pandamonium-haittakortti.
Niin lähellä ollut voitto vesittyy Pandamonium-kortin myötä, joka estää voittoehdon täyttymisen muuttamalla kaikki yksisarviset pandoiksi. Kuva: Veeti Kainulainen

”Tuleeko hevosesta yksisarvinen, jos sille teippaa sarven otsaan?”

Pelin graafinen tyyli on toimiva. Yksisarvisia löytyy laidasta laitaan ritarista moottorisahamurhaan ja kauneuskuningattaresta oraakkeleihin. Yksisarvisen lajimääritelmää koetellaan ankarasti, sillä mukana on niin hanhiemo-, sarvikuono-, kuin laamayksisarviset, ja useita sarvivalaskortteja. Määritelmällä hassuttelu kuuluu toisaalta asiaan, ja muidenkin korttien kuvitukset pohjaavat leikittelyyn kofeiiniövereistä muulinpotkuihin ja glitterpommeista sopimuksiin paholais(yksisarvis)en kanssa.

Pohjoismainen painos perustuu pelin toiseen laitokseen, jossa on korjailtu jonkin verran korttien tekstejä ja vaihdettu tiettyjä kortteja toisiin. Kaikki kortit tiivistelmiä myöten ovat englanninkielisiä, ja mukana tulee ohjeet pohjoismaisilla kielillä englannin lisäksi. Korttien toimintojen ymmärtäminen vaatii englantia osaavia pelaajia, vaikkakin ohjekirja avaa kaikki termit nostamisesta (draw) lähtien. Kielikynnys tarkoittaa toisaalta sitä, että kaikki englanninkieliset lisurit toiminevat tämänkin version kanssa.

Korttien laatu ei ole paras mahdollinen, eivätkä ne ole kovinkaan tukevia. Kortteihin olisi voinut panostaa pelin ainoina komponentteina hieman enemmän, mutta kyllä näitä lätkii pöytään.

Kissayksisarvinen, feeniksyksisarvinen ja merenneitoyksisarvinen.
Mitenköhän yksisarviset määritellään, että nämä sopivat määritelmään? Kuva: Veeti Kainulainen

Yhteenveto

Kuten on huomattu, Unstable Unicornsista on vaikeaa puhua viittaamatta Exploding Kittensiin. Ne sopivat samaan huumoripitoiseen korttifillerislottiin, ja näistä kahdesta pelaan ehdottomasti mieluummin Kissoja lisureilla. Unicorns saattaa toki parantua lisäkorttien myötä, mutta peruspelin osaltakin Exploding Kittens on parempi valinta. Tämä peli toimii kyllä omalla tavallaan, ja jos söpöt sarvekkaat on kissoja mieluisampi teema, kannattaa tähän tarttua.

Parhaimmillaan peli on 3–5 pelaajalla, enkä välttämättä pelaisi tätä isommalla pelaajamäärällä lainkaan.

Faktat Unstable Unicornsista

Suunnittelijat:

Julkaisija: Unstable Games (2017), Asmodee Nordic (2021)

Mutkikkuus: Toiminnot ovat pääosin selkeitä, ja ohjekirja auttaa vaikeimmissa tapauksissa.

Onnen vaikutus: Kortti vie, kortti tuo. Tuuria on paljon, vaikkakin korttien etsiminen ja runsaat nostomahdollisuudet tasoittavat tilannetta hieman.

Vuorovaikutus: Toisten tallissa käydään usein varkaisilla tai jättämässä ikäviä yllätyksiä.

Teema: Toimiva, suloinen ja kaoottinen.

Uudelleenpelattavuus: Kyllä tätä useamman pelin pelaa ja lisäreillä uutuudenviehätys pysynee yllä.

Kieliriippuvuus: Kortit ovat englanninkielisiä, ja ohje kääntää suurimman osan perustermeistä. Kielitaito on kuitenkin tarpeen.

Pelaajamäärä: 2–8 pelaajaa, ei loista ääripäissä.

Pituus: Laatikon mukaan 30–60 min, oikea pituus 20–40 min.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *