Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Tyrants of the Underdark

Mustien drow-haltioiden valtataistelu Underdarkin pimeydessä on juonikasta puuhaa. Tyrants of the Underdark on aluehallintaa ja pakanrakennusta yhdistelevä Dungeons & Dragons -lautapeli.

Mustien haltioiden sukujen välinen valtataistelu synkissä maanalaisissa luolastoissa toimii Tyrants of the Underdarkin kantavana teemana. Peli sijoittuu Dungeons & Dragonsista tuttuun Faerunin maailmaan.

Roolipeleistä tutusta maailmasta ja jopa nimenomaan näistä drow-haltioista on kirjoitettu myös kasapäin kirjoja.

Suoraviivainen ja syvällinen

Tyrants of the Underdarkin kansiPelissä jokainen pelaajista valitsee itselleen pelattavan suvun; tällä ei sinänsä ole mitään suurempaa merkitystä, sillä jokainen suku aloittaa samoista lähtökohdista. Tämä on harmi, sillä drow-haltioiden suvuilla on omia vahvuuksiaan kirjoissa.

Jokainen pelaaja saa myöskin saman aloituspakan, joka koostuu sotilaista (hyökkäysvoima) ja aatelisista (vaikutusvalta). Aloituspakka sekoitetaan ja jokainen nostaa käteensä viisi korttia. Vaikutusvallalla ostetaan omaan pakkaan kortteja, jotka mahdollistavat parempien korttien ostamisen, vakoojien pelaamisen tai vastustajan joukkojen tuhoamisen. Jotkut kortit sisältävät myös muita erikoistoimintoja, kuten lisäkorttien nostamista tai voimakkaampien ominaisuuksien käyttöä.

Hyökkäysvoima taas mahdollistaa joukkojen pelaamisen ja oman alueen vahvistamisen tuomalla sotilaallisen läsnäolon kyseiseen paikkaan. Pelissä ei siis varsinaisesti sodita, vaan kortteja käyttämällä toisen joukkoja tuhotaan ja joskus vaihdetaan omiin joukkoihin.

Omalla vuorollaan pelaaja pelaa käsikorttinsa pöytään ja tekee niiden mahdollistamia asioita, kuten esimerkiksi laittaa lisää joukkoja tai ostaa marketissa olevia kortteja itselleen. Tällä tavoin jatketaan, kunnes kaikki kortit marketin nostopakasta loppuvat tai jokin pelaajista laittaa viimeisen joukkonsa pelilaudalle. Tällöin muilla pelaajilla on vielä yksi vuoro aikaa toimia.

Kun kaikki pelaajat ovat toimineet lasketaan pisteet ja suurimman pistesaaliin saanut pelaaja voittaa.

Siniharmaata
Tyrantsin maailma on kovin sini-harmaa-violetti. Kuva: Daniel Thurot / BGG

Pakanrakennusta ja alueiden hallintaa

Tyrants of the Underdark on mielenkiintoinen sekoitus pakanrakennusta ja aluehallintaa. Peli yhdistää nämä elementit hyvin, vaikka ne voivat ensimmäisellä kerralla tuntua irrallisilta. Useamman testipelin aikana huomasin, että vakoojat ovat hyvinkin merkittävässä roolissa pelissä, mutta tähän löytyy myös vastataktiikoita. Niitä ei kannata väheksyä, etenkin jos joku pelaajista on mieltynyt vahvasti vakoojien hyödyntämiseen.

Lisäksi myynnissä olevat kortit ovat yksi pelin tärkeimmistä elementeistä. Parhaimmillaan niillä saa tehtyä pitkiä komboja, jolloin toiset vaan katsovat kauhulla vierestä, kun tämä pelaaja aloittaa laajenemisen ja muiden joukkojen tuhoamisen laudalta.

Pelissä on riittävästi tuurielementtiä mukana, mutta se ei missään nimessä määrää pelin lopputulosta. Aloituspaikka ja pelaajan kokemus ovat avainasemassa. Vaikka toinen pelaajista olisi huomattavastikin kokeneempi pelaaja, voi kokemuseroa vähentää käyttämällä erilaisia pakkayhdistelmiä.

Pelin mukana tulee neljän eri ryhmittymän pakka. Kaksi näistä pakoista yhdistetään peliin kauppatavaraksi. Mahdollisuutena on yhdistää esimerkiksi drow-haltiat ja demonit tai vaikkapa elementaalit ja lohikäärmeet. Pakkojen yhdistäminen vaikuttaa pelitaktiikkaan hivenen, sillä yksikään pakoista ei toimi täysin samalla tavalla.

Alueiden hallinta on pelin pisteytyksen kannalta tärkeä elementti. Sen osuus on noin 25–30 % pisteistä yleisesti ottaen. Lisäksi pisteitä saa korteista (pakassa olevat kortit ja ylennetyt kortit), sekä vastustajan joukkojen tuhoamisesta. Lisäksi pääkaupunkien hallinnasta saa lisäpisteitä, kuten myös tietyistä korteista pelin aikana.

Vakoojat
Vakoojien avulla voi soluttautua minne tahansa laudalla. Kuva: Daniel Thurot / BGG

Yleistä

Onko Tyrants of the Underdark vain uudelleen pinnoitettu Lords of Waterdeep? Siltä voi näyttää, mutta kyseessä on täysin erilainen peli. Pelin maailma on sama, mutta siihen yhtäläisyys sitten loppuukin.

Vaikka peli onkin aluehallintaa ei siinä tule oloa armeijataisteluista. Konfliktilta pelissä on lähes mahdoton välttyä, sillä viimeistään pelin viisi viimeisintä kierrosta ovat tilan loppumisen myötä armotonta taistelua alueiden hallinnasta ja kontrolloinnista. Nämä kun pisteytyksessä huomioidaan.

Peli toimii hyvin kahdella ja kolmella. Neljällä en ole päässyt peliä vielä testaamaan. Peli on sopivan tiivis pelattava ja luvattu peliaika pitää kohtuullisen hyvin kutinsa.

Tyrants of the Underdark oli virkistävä uutuus. Lisää pakkoja ostettaviksi korteiksi (Aberrations ja Undead) on luvattu ilmestyvän vuoden 2017 puolella. Odotankin näitä innolla. Tyrants sijoittuu omissa peleissäni ehdottomasti kärkikymmenikköön, osittain kohtuullisen tunnin mittaisen peliaikansa vuoksi, osittain suoraviivaisista mekaniikoista johtuen ja osittain pelin mahdollistamista taktiikoista johtuen.

Tori
Underdarkin torilla on tavaraa tarjolla – no, ainakin hirviöitä. Kuva: Daniel Thurot / BGG

Faktat Tyrants of the Underdarkista

Suunnittelija: , ,

Julkaisija: Gale Force Nine (2016)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat suoraviivaiset. Perusasiat oppii nopeasti.

Onnen vaikutus: Tuuria on mukana sopivasti, muutoin hyvin taktinen peli.

Vuorovaikutus: Jokaisessa pelissä mukana vahvasti.

Teema: Aluehallintaa fantasiamaailmassa, Dungeons & Dragons -teema välittyy kyllä.

Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Toki lisäosia vaaditaan jossakin vaiheessa.

Kieliriippuvuus: Englanninkielinen. Korteissa on aika paljon tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4.

Pituus: 60 minuuttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *