Pienestä ja värikkäästä peltipurkista paljastuu kaksi pinkkaa pienikokoisia kortteja. Kortit ovat kooltaan vain 5×5 cm ja täynnä erilaisia tyylikkäitä kuvioita oranssin, keltaisen, ruskean ja sinisen sävyissä.
Nimi antaa jo vihjeen siitä, mitä pelissä tehdään. Korteille on onnistuttava löytämään pareja. Jos näkee pöydällä kaksi samanlaista korttia, kumpaakin on tökättävä sormella. Nopeimmin tästä tempusta suoriutunut vie voiton ja saa kortit itselleen. Viidellä korttiparilla vie voiton.
Konstikasta kuviontunnistusta
Kortit sekoitetaan ja jaetaan jokseenkin tasan pelaajien kesken. Sen jälkeen pelaajat alkavat kääntää kortteja pöydälle pakkansa päältä vuorotellen kortti kerrallaan. Tässä kohtaa käy ilmi, että pienille korteille on hyvä syy. Pelin aikana pöydälle ladotaan kortteja sen verran paljon, että isompien korttien kanssa tila kävisi ongelmaksi.
Jossain vaiheessa joku toivottavasti huomaa parin ja kerää kortit itselleen tökkäämällä. Tämä pelaaja jatkaa sitten korttien kääntämistä ja näin mennään, kunnes joku on kerännyt viisi paria.
Paitsi että! Peliin mahtuu pari pikku jippoa. Ensinnäkin kortit ovat kaksipuolisia, kuviot on molemmilla puolilla. Niinpä pelaajien omien pakkojen päälläkin näkyy joku kuvio ja nekin ovat vapaata riistaa – ja kun pakan päältä otetaan kortti pois, se voi luoda uuden parin ja tästä voi syntyä pieni ketjureaktio. Toinen kääntöpuolien hauska ominaisuus on se, että pelaajat muistelevat nähneensä kuvioita, mutta ne on nähty kortin sillä puolella, joka kääntyy piiloon.
Lisäksi osa kuvioista on pakassa kolme kertaa. Se tarkoittaa sitä, että kun joku nopea on napannut parin ja laittaa sen oman pakkansa viereen, sekin on itse asiassa vapaata riistaa. Jos kolmas kortti ilmestyy jossain vaiheessa, toisen pelaajan saaliin voi käydä varastamassa. Kolmen settejä on sen verran vähän, että tämä jää pelissä pieneksi lisämausteeksi. Hyvä niin.
Yksinkertaisen toimivaa
Twin It! ei tee mitään ihmeellistä tai tyystin ennennäkemätöntä, mutta se tekee oman versionsa kuviontunnistuksesta ja nopeustesteistä tavalla, joka toimii erittäin hyvin. Pelin toimivuudesta ei ole valituksen sanaa.
Olen sattuneista syistä kokeillut peliä vain kolmella pelaajalla, mutta en näe mitään syytä, miksei se toimisi useammallakin. Virallinen pelaajamäärä on 2–6 ja koko skaala toiminee ihan mukavasti. Kuusi ei ole mikään tiukka yläraja, mutta sitä isommalla porukalla tila kyllä loppuu kesken ja peli voi mennä turhan kaoottiseksi.
Yksilöpelin lisäksi tarjolla on myös joukkuepeli, jossa korttiparin kumpaankin korttiin pitää koskea joukkueen eri jäsen. Tämä lienee huvittavaa. Peliä voi myös pelata yhteistyönä, jolloin on minuutti aikaa löytää korttien joukosta mahdollisimman monta paria. Tämä on yllättävän hauska haaste, jota voi pelata myös kilpailullisena.
Twin It! on mukavasti sen verran kiharainen haaste, ettei se vaadi ihan niin salamannopeita refleksejä kuin jotkut toiset nopeustestipelit. Meillä tällaisten pelien dynamiikka on tavallisesti mennyt niin, että minä kisaan tytärtäni vastaan ja poikani katselee sivusta (Blitz on erinomainen esimerkki), mutta tässä pelit ovat olleet tasaisempia ja kiinnostavampia. Se on hyvä asia se.
Varsinaisena partypelinä Vuoden partypeli -kisan ehdokkaista oma suosikkini olisi ollut Just One tai finalisteista Team3, mutta kun pääsin kokeilemaan, en todellakaan jää harmittelemaan Twin It!:n voittoa.
Faktat Twin It!:stä
Suunnittelijat: Nathalie Saunier, Rémi Saunier, Thomas Vuarchex
Julkaisija: Cocktail Games (2017), Enigma (2020)
Mutkikkuus: Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset. Pelin opettaminen vaatii noin kaksi lausetta ja sen oppii aivan mainiosti vaikka katselemalla vierestä.
Onnen vaikutus: Peli on armottomasti taitopeli, mutta toisaalta tehtävä on sen verran vaikea, että kukaan ei ole tässä ainakaan valmiiksi huippuhyvä.
Vuorovaikutus: Nopeus ratkaisee, mutta toisten reaktioihin reagoiminen voi auttaa. Jonkin verran pääsee varastelemaan, mutta siinä ei ole mitään henkilökohtaista, se napataan mistä tilaisuus tulee.
Teema: Kuvitus on psykedeelistä, omituista, kiehtovaa ja juuri sopivasti harhaanjohtavaa ja hämäävää.
Uudelleenpelattavuus: Kyllä tässä jotain hyvin koukuttavaa on.
Kieliriippuvuus: Peli ei edellytä lukutaitoa.
Pelaajamäärä: 2–6.
Pituus: 5–10 minuuttia, mutta todennäköisesti pelit eivät jää yhteen erään.
Yksi vastaus aiheeseen “Twin It!”
Tätä peliä voi suositella varauksetta. Peli on niin halpa, että hinta ei varmaan muodostu esteeksi kenellekään. Ja tämä on säännöiltään erittäin yksinkertainen, joten opettamiseen ei mene aikaa. Parasta on, että tässä voi menestyä ihan kuka vaan; lapset on nopeita, aikuiset muistavat korttien paikat hyvin, mutta isovanhemmat pärjäävät hahmottamalla kokonaisuuden parhaiten. Tätä on siis pelattu laajalla skaalalla, eikä kukaan ole noussut voittamattomaksi mestariksi jota ei viitsi edes haastaa. Tämän vuoksi pelikertoja on kertynyt lyhyessä ajassa kymmeniä. Ja tämä on kyllä ihan partypeli, raskaat europelit löytyy seuraavalta osastolta.