Kategoriat
Peliarvostelut

Turn the Tide (Land Unter)

Land Unter pureutuu yhteen korttipelien perusongelmista yksinkertaisella tavalla. Kortit jaetaan pelin alussa tavalliseen tapaan. Kun jako on pelattu, kortteja ei sekoiteta vaan annetaan eteenpäin. Jokainen pelaa siis kaikilla korteilla. Joku käsi on taatusti toista parempi tai huonompi, joten kyse on siitä, kuinka hyvin onnistuu hyvällä kädellä ja kuinka hyvin pystyy minimoimaan tappiot huonolla kädellä.

Idea on nokkela ja melko ainutlaatuinen. Kilpa-bridgeä pelataan joka pöydässä samoilla korteilla, mutta muuten en ole ideaan muualla törmännyt. Aivan tasan eivät onnen lahjat tässäkään käy, sillä myöhemmillä kierroksilla kädet ovat paremmin pelaajien muistissa. Ensimmäisillä kierroksilla riittää vielä yllätyksiä.

Pelin idea

Turn the Tiden kansiJaot kestävät kaksitoista kierrosta. Joka kierroksella pelaajille on tarjolla kaksi vedenkorkeutta osoittavaa korttia. Isoimman kortin pelannut saa korteista paremman, toiseksi isoimman pelannut joutuu ottamaan huonomman.

Kierroksen päätteeksi pelaaja, jonka edessä on korkein vedenkorkeuskortti menettää yhden pelastusrenkaistaan. Pelastusrenkaiden loputtua pelaaja on poissa pelistä. Jäljelle jääneet pelastusrenkaat ovat pisteitä.

Isoimman kortin pelaaminen on siis yleensä hyvä asia, kun taas toiseksi suurimman kortin pelaaminen on huono juttu. Pelatun kortin tähtääminen oikeaan väliin onkin sitten haastavampi juttu, etenkin kun kortit pelataan yhtä aikaa.

Tasapainotusta

Pelastusrenkaisiin liittyy tyylikäs detalji. Pelastusrenkaiden lukumäärä määräytyykin pelaajan käden mukaan. Kortteihin on kuvattu kokonaisia ja puolikkaita pelastusrenkaita. Huonoissa korteissa on pelastusrenkaita, joten jos käsi on huono, on varaa mokaillakin.

Toisaalta huonolla kädellä, jossa on paljon pelastusrenkaita voi voittaa huikean määrän pisteitä, jos onnistuu pelaamaan paremmin kuin kortit antaisivat odottaa.

Jakoja pelataan yhtä monta kuin on pelaajiakin, jotta kaikki saavat kokeilla kaikkia kortteja. Aivan identtisiä jaot eivät ole, sillä vedenkorkeuskortit tulevat satunnaisessa järjestyksessä. Lopuksi lasketaan pisteitä yhteen, eniten pelastusrenkaita säästänyt voittaa. Pisteiden laskeminen on poikkeuksellisen mielenkiintoista, kun pelkän yhteenlaskun sijasta voi vertailla, miten itse kukin on kullakin kädellä pärjännyt.

Land Unter on omaperäinen peli, jossa on raikas idea. Ihan loputtomiin se ei kuitenkaan kanna, yhtäaikainen korttien pelaaminen tekee pelistä vähän väärällä tavalla tuuripitoista pidemmän päälle.

Lue Land Unterin suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Amigo
Ilmestymisvuosi: 2001
Pelaajamäärä: 3-5
Pituus: 30 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Turn the Tide (Land Unter)”

Itse pidän pelistä sinänsä paljon, mutta peli tuntuu valitettavan usein aina himpun turhan pitkältä eritoten viidellä pelaajalla, joka muuten olisi se hauskin määrä. Tätähän voisi tietty rajoittaa sillä, etteivät kaikki pelaisikaan kaikilla käsillä, mutta kun se on juuri vähän niinkuin pelin jekku ja tuntuu väärältä siksi tehdä niin. Pelistä pitämisen edellytyksenä kyllä on, että tykkää näistä ”arvaa mitä muut pelasivat” -peleistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *