Kickstarter on maailmalla yleistynyt lautapelien julkaisukanavana, mutta suomalaisia Kickstarter-menestyksiä ei ole vielä kovin monta nähty. Roll D6:n julkaisema Troll Hunt on kuitenkin yksi sellainen: peli onnistui saavuttamaan rahoitustavoitteensa niukasti.
Tällä hetkellä peli on vielä tuotannossa ja ilmestyy vasta syksyllä, mutta pääsin kokeilemaan ennakkokappaletta Ropeconissa. Testipelin perusteella Troll Hunt vaikuttaa oikein mielenkiintoiselta tuttavuudelta.
Pelin idea
Kuten kaikki tietävät, auringonvalo muuttaa peikot kiveksi. Paras ase peikkometsälle onkin kivettävää valoa lähettävä lyhty ja joukko peilejä, joilla ohjata valonsäde suoraan peikkojen silmiin.
Pelilauta kootaan kuusikulmaisen kehyksen sisälle pienistä paloista sattumanvaraiseen järjestykseen, joten sen puolesta vaihtelua riittää. Pelaajat laittavat kukin kaksi lyhtyä pelilaudan reunoille ja sitten arvotaan joukko peikkoja esiin. Peikot ilmestyvät tiettyihin paikkoihin pelilaudalla, mutta suunta, mihin ne katselevat, riippuu nopanheitosta, joten peikkojen tarkkaa ilmestymistä on vaikea ennustaa.
Vuorollaan pelaajat yrittävät saada peikkoja kivetetyksi. Se tapahtuu ohjaamalla lyhdystä lähtevä valonsäde peileillä peikkojen silmiin. Lyhdyt pysyvät koko pelin ajan siinä, mihin ne on aluksi laitettu, ja pelaajat toimivat asettamalla ja siirtämällä peilejä. Jokaisella pelaajalla on joukko peilejä, joista vuorolla voi pelata laudalle yhden. Toisena vaihtoehtona on siirtää peiliä, joko vähän, jos kaikki peilit eivät ole vielä pelissä, tai vähän enemmän, jos kaikki omat peilit ovat jo laudalla.
Aina kun pelaaja saa ohjattua valonsäteen peikon silmiin (eli yhteen tiettyyn sivuun kuusikulmaisesta peikkolaatasta, selkäpuolelta ei siis voi sokaista), peikko kivettyy ja pelaaja nappaa sen itselleen pisteiksi. Kuudella pisteellä voittaa kolminpelin, kaksinpelissä pitää kivettää yhdeksän peikkoa.
Rauhallista pohtimista
Troll Hunt ei siis ole mikään vauhdikas ajojahti, vaan rauhallista pähkäilyä: mitä kautta saan valon ohjattua peikkoihin? Valonsäde kulkee niittyjen ja järvien ylitse, mutta törmää peileihin, peikkoihin ja vuoriin. Joskus säteen ohjaaminen peikkoon vaatii paljon virittelemistä – ja jos yhden peikon saalistamiseen käyttää monta peiliä, rakennelman purkaminen vie aikaa kun pitäisi siirtyä seuraavan peikon kimppuun.
Pelilaudan voi koota erittäin monella eri tavalla, mikä tuo pelille ikää. Samoin peikkojen ilmestyminen on sopivan sattumanvaraista: jokaiseen peikonpesään voi ilmestyä peikko vain kerran pelissä, eli mitä pidemmälle peli etenee, sitä paremmin tietää, minne peikkoja voi ilmestyä, mutta ilmestyessäänkin peikon suunta on sattumanvarainen ja osin vuorossa olevasta pelaajasta kiinni, joten liikaa ei voi ennakoida sitäkään. Vaihtelua siis riittää, eikä peli ole kahta kertaa samanlainen.
Pelaajamäärä on viisaasti rajattu kahteen tai kolmeen. Troll Hunt on miettimistä ja pähkäilyä palkitseva peli, ja useammalla pelaajalla laudalla olisi tungosta ja vuorojen välillä kenties turhan pitkä aika. Pelaaminen ei ole erityisen vuorovaikutteista puuhaa, mutta fiksut pelaajat osaavat hyödyntää toisten peilejä ja välillä nokkela pelaaja voi varastaa peikkoja toisen nenän edestä. Toisten säteen blokkaamista on hieman rajoitettu säännöissä, mikä myös rajoittaa negatiivista vuorovaikutusta.
Toimiva aivopähkinä
Troll Hunt on mukava aivopähkinä. Rajoittuminen kaksin- tai kolminpeleihin rajoittaa jonkin verran mahdollisuuksia pelin pelaamiseen, kuten myös pelin melko vaativa luonne. Säännöt ovat onneksi sinänsä varsin yksinkertaiset, eikä pelin opettelu vaadi suurta vaivannäköä. Hyvin pelaaminen on sitten asia erikseen.
Jos kaipaa rauhallista aivojenvaivausta ja pelaajamäärän rajoittuminen korkeintaan kolmeen ei haittaa, Troll Hunt on tutustumisen arvoinen tapaus. Aina on myös mukava nähdä hyvin tehtyjä ja mielenkiintoisia kotimaisia lautapelejä, ja sellainen Troll Hunt kiistatta on. Hyvää työtä!
Faktat Troll Huntista
Suunnittelija: Veli-Matti Saarinen
Julkaisija: Roll D6 (2014)
Mutkikkuus: Säännöt ovat melko yksinkertaiset, eikä pelaaminen vaadi ensimmäisen pelin jälkeen juuri sääntökirjan pläräämistä. Hyvin pelaaminen on sitten toinen juttu.
Onnen vaikutus: Alkuasetelma on sopivasti satunnainen, jotta vaihtelua riittää. Pelin aikana tuuria on peikkojen ilmestymisen muodossa sen verran, että voisin kuvitella, että hyvällä tuurilla voi joskus voittaa.
Vuorovaikutus: Peli on hyvin rauhanomainen, toisille voi tehdä kiusaa hyvin rajallisesti. Säännötkin kieltävät osan kiusanteosta.
Teema: Peikkoteema on ihan hauska, sinänsähän pelin aihe voisi olla ihan mikä tahansa.
Uudelleenpelattavuus: Hyvä, pelilauta on joka kerta erilainen ja peikot ilmestyvät sattumanvaraisesti.
Kieliriippuvuus: Komponenteissa ei ole lainkaan tekstiä, pelaaminen ei edellytä edes lukutaitoa.
Pelaajamäärä: 2–3
Pituus: 30–45 minuuttia, pelissä on hivenen jäätymisen vaaraa.