Triqueta on yksinkertainen peli. Omalla vuorollasi sinulla on kaksi vaihtoehtoa: voit nostaa uuden eläinlaatan ja lisätä sen jollekin riville, tai voit ottaa rivin itsellesi. Jos otat rivin, putoat pois kierrokselta; jokainen saa siis yhden rivin. Pisimpään kierroksella sinnittelevä saa yhden lisäpisteen palkinnoksi.
Kolme ilman neljättä
Triquetan kiinnostava piirre on sen pisteenlasku. Yksi mikä tahansa eläin on yksi piste ja kaksi samanlaista antaa kaksi pistettä. Kolmella eläimellä tekee triquetan ja saa eläinlaatan pisteet (5–10). Neljäs eläin romuttaa sitten pisteet: useammasta kuin kolmesta eläimestä menettääkin yhden pisteen. Joten yksi ja kaksi on ok, kolme on täydellinen, mutta kaikki sitä isommat määrät on ehdoton ei.
Pelin ensimmäiset kierrokset ovat leppoisia ja helppoja, mutta pelin edetessä pitää kuitenkin miettiä enemmän mikä on kannattavaa ja mikä ei. Viimeinen kierros ratkaisee kaiken. Yksi asia, josta itse tykkäsin kovasti oli se, että pelin aikana saa nostaa kaksi eläinlaattaa muilta salassa. Muut eivät siis tarkkaan tiedä, mitä oikeasti keräät.
Itse ajaudun turhan usein tilanteeseen, jossa tiedän, että häviän jos en nosta juuri oikeaa eläintä. Tähän tilanteeseen joutuu helposti, jos nostaa alussa liikaa laattoja.
Kaunis ja käytännöllinen
Triquetan eläinlaatat on kauniit ja miellyttävän tuntuiset kädessä. Uskon myös että nämä kestävät hyvin pelikertoja ja pysyvät hyvinä. Pelilaatikko on mukavan pieni ja todella kaunis.
Peli toimii mainiosti eri pelaajamäärillä. Kaksinpelissä on erittäin tärkeää seurata tiiviisti myös mitä toinen pelaaja tekee. Moninpelissä oma peli on tärkein, toki muiden pöytiä voi ja kannattaakin vähän vilkuilla.
Triquetan idea voi kuulostaa tutulta: tämähän on versio Colorettosta. Pelaaminen toimii samalla tavalla: lisää kortti riviin tai poimi itsellesi rivi. Coloretto on kuitenkin aavistuksen kiltimpi pisteytyksensä kanssa.
Lasten kanssa kokeilimme pelistä myös versiota, jossa neljäs samanlainen toi viisi miinuspistettä, mutta eläimen pisteet sai silti. Vasta viidennestä samanlaisesta laatasta menetti eläimen antamat pisteet kokonaan. 7-vuotias oppi kuitenkin nopeasti myös oikeat säännöt.
Meillä Triqueta tulee pöydälle niin lasten kanssa kuin myös aikuisten kesken pelattavaksi nopeaksi lämmittelypeliksi.
Faktat Triquetasta
Suunnittelija: Ralf zur Linde, Stefan Dorra
Julkaisija: Deep Print Games, Lautapelit.fi (2023)
Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot ja pelaamaan pääsee nopeasti.
Onnen vaikutus: Pelissä on enemmän kyse riskinottamisesta kuin varsinaisesti tuurista, mutta toki laattojen nostamiseen aina jonkin verran tuuria liittyy.
Vuorovaikutus: Muiden pelaajien liikkeet vaikuttaa vahvasti myös sinuun. Voit myös estää helposti muita, mutta meneekö siinä oma peli pipariksi?
Teema: Pelin kuvituksena on suloisia eläimiä, mutta pelissä ei ole varsinaista teemaa.
Uudelleenpelattavuus: Triqueta on mukava filleri, jota jaksaa pelata uudelleen ja uudelleen.
Kieliriippuvuus: Pelaaminen ei edellytä lukutaitoa.
Pelaajamäärä: 2–5.
Pituus: 10–20 min.