Kategoriat
Peliarvostelut

Triple Pentago

Suositun Pentago-lautapelin uusi versio Triple Pentago tekee pelistä moninpelin, jossa yritetään rakentaa korttien mukaisia suoria pelilaudalle. Mukana on Pentagon tuttu pelimekaniikka, mutta tällä kertaa pelin paino on aikaisempaa enemmän virheiden välttelyssä.

Moninkertainen palkintovoittaja Pentago on saanut vuosien varrella muutaman sisarpelin. Triple Pentago on uusin malli, jossa perusidean päälle on lisätty mahdollisuus useamman pelaajan peleihin. Pelaajilla ei ole enää omia värejä, joista yritetään tehdä laudalle rivejä, vaan nyt kaikki pelaajat tavoittelevat samoja, korttien määräämiä suoria.

Triple Pentago on edeltäjänsä tavoin näyttävä, tyylikäs ja helposti lähestyttävä abstrakti peli.

Kortti kertoo, mitä tehdään

Triple Pentagon kansiPelilaudalle pelataan omalla vuorolla uusi kuula valittua väriä ja sitten käännetään jotain pelilaudan neljästä ruudusta 90 astetta. Tämä on tuttua tavallisesta Pentagosta. Tavoite vain on uusi: kuulia on kolmea eri väriä ja tavoitteena on saada toteutettua yksi pelissä olevista korteista.

Kortteja on yksi vähemmän kuin pelaajia ja niissä on kuvattuna erilaisia viiden kuulan suoria. Jos kortissa on kuvattuna vaikkapa suora sininen, sininen, punainen, keltainen, punainen, sellaista pelaajat sitten yrittävät rakentaa.

Jos onnistut vuorollasi saamaan valmiiksi jonkun kortin suoran, kortti poistetaan pelistä ja edellinen pelaaja putoaa pelistä – onhan onnistumisesi tämän pelaajan moka. Edellisen pelaajan olisi joko pitänyt huomata sama paikka tai sitten olla petaamatta sinulle voittopaikkaa.

Peli päättyy, kun jäljellä on enää yksi pelaaja.

Nelinpeli vauhdissa. Kuva: Mikko Saari
Nelinpeli käynnissä (koska kortteja on tarjolla kolme). Vielä on matkaa valmiisiin riveihin. Kuva: Mikko Saari

Varo virheitä

Triple Pentago on ennen kaikkea virheidenvälttelypeli. Tämä korostuu varsinkin useamman pelaajan peleissä. Ei ole niin tarkkaa, edistätkö omaa peliäsi: tärkeintä on, että seuraava pelaaja ei voita.

Tämä tekee pelistä suoraan sanottuna vähän ankean. On aina mukavampaa pelata positiivista peliä, jossa voi huoletta edistää omaa peliään kuin sellaista peliä, jossa menestys on suoraan kiinni muiden pelaajien virheistä ja jossa tärkeintä on vältellä virheiden tekemistä.

Tämä piirre korostuu etenkin useamman pelaajan peleissä. Kaksinpelinä Triple Pentago toimii paremmin, etenkin kun peli päättyy välittömästi voittoon kun toinen pelaajista saa suoran rakennettua. Nelinpelissä ensimmäiset pelistä putoajat voivat joutua odottelemaan pitkään.

Ainakin testipeleissämme kävi lopulta niin, että toinen kahdesta viimeisestä pelaajasta yksinkertaisesti luovutti, koska pelin jatkaminen ei ollut enää hauskaa. Tämä ei ole koskaan hyvä juttu pelissä, jonka pelaamisen pitäisi olla hauskaa.

Itse en suostuisi enää pelaamaan Triple Pentagoa useammalla kuin kahdella pelaajalla, loppupeli on sen verran kamala. Kaksinpelinä tämä toimii, mutta ei juurikaan erotu edukseen abstraktien kaksinpelien massasta.

Näin Triple Pentago voitetaan. Kuva: Mikko Saari
Näin Triple Pentago voitetaan: pelilaudalle pitää saada sama kuvio kuin korttiin. Kuva: Mikko Saari

Faktat Triple Pentagosta

Suunnittelija: , ,

Julkaisija: Mindtwister, Peliko (2016)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot, ainoastaan se jää hieman auki, voiko linjoja tehdä vinoon (oletan, että ei; säännöt eivät kerro).

Onnen vaikutus: Tuuria pelissä ei ole, useammalla pelaajalla toki tiettyä sattumanvaraisuutta.

Vuorovaikutus: Lauta on ahdas ja toisten virheillä voittaa, joten tarkkuutta peli vaatii. Mitään kiusantekoa pelissä ei kuitenkaan ole.

Teema: Peli on täysin abstrakti.

Uudelleenpelattavuus: Satunnaiseen sohvapöytäkäyttöön Triple Pentago toimii, mutta on vaikea kuvitella kenenkään pelaavan tätä antaumuksella ja paljon.

Kieliriippuvuus: Pelissä ei ole tekstiä.

Pelaajamäärä: 2–4; puhtaimmillaan kaksinpelinä.

Pituus: 15 minuuttia, voi tosin nelinpelinä venyä paljonkin.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *