TransAmerica on junapelinä niin yksinkertainen, ettei juuri yksinkertaisempi voi olla. Pelaajat yrittävät yhdistää omat kaupunkinsa samaan rataverkkoon ensimmäisenä. Pelin jujuna on saada muut pelaajat auttamaan omassa pelissä.
Pelin idea
Jokainen pelaaja saa joukon kaupunkeja, jotka on tarkoitus yhdistää rataverkolla. Radanrakennus alkaa valitusta aloituspisteestä, josta rataa lähdetään rakentamaan kaksi palikkaa kierroksessa. Kaikkien pelaajien rataverkko on yhteistä. Kun pelaaja saa omat raiteensa kiinni muiden pelaajien rakentamiin, säästyy työtä paljon.
Kierros päättyy, kun joku saa kaupunkinsa yhdistettyä. Muut saavat silloin sakkopisteitä puuttuvista radoistaan. Kierrokset ovat ohi nopeasti, eikä peli usein kestä montakaan kierrosta. Pelaajamäärä kuitenkin vaikuttaa, sillä useammalla pelaajalla rataverkot ovat laajempia ja kierrokset ovat tasaisempia. Peli kestääkin helposti paljon pidempään kuin pienemmillä pelaajamäärillä.
Ultrakevyttä rakentelua
TransAmerica on erittäin kevyt peli, Menolipun kaltaisiin kevyisiin peleihin verrattunakin. Siten se sopii pelattavaksi oikeastaan aivan kenen tahansa kanssa. Pelin säännöt oppii hetkessä, eikä taktisten hienouksienkaan oivaltamisessa kestä pitkään. Tämä auttoi varmasti peliä voittamaan Mensa Select -palkinnon.
Tyypillisin peliä kohtaan kohdistettu moite liittyy siihen, kuinka peli tavallaan pelaa itse itseään. Kriitikot väittävät, että lopputulos riippuu yksinomaan pelaajien saamista korteista. Vaikka väite ei täysin totta olekaan, tuurilla on paljon osuutta pelissä. Se ei silti estä nauttimasta pelistä kevyenä pikkuviihteenä. Kuudella pelaajalla toimiva helppo peli sopii kieltämättä moneen väliin.
Lisäosat
Peliin on olemassa jatko-osa TransEuropa, joka on täysin identtinen pelilautaansa lukuunottamatta. Euroopan kartalta löytyy myös Helsinki!
Suunnittelija: Franz-Benno Delonge
Julkaisija: Winning Moves, Rio Grande Games
Ilmestymisvuosi: 2001
Pelaajamäärä: 2-6
Pituus: 20-45 min
2 vastausta aiheeseen “TransAmerica”
TransEuropan mukana tuli kullekin pelaajalle kolme värillistä radanpätkää joita muut eivät saa käyttää hyödykseen. Nämä toivat myös lisää taktikointia mukaan.
Ari, tuo on Vexation-lisäosa, jota on joskus kaupiteltu erikseenkin. Se on myös erinomaisen helppo tehdä itse. En ole kuitenkaan itse suuremmin kaivannut, TransEuropa on ollut ihan hyvä ilmankin värillisiä tikkuja.