Kategoriat
Peliarvostelut

Timeline

Vuosiluvut… kukapa ei rakastaisi historiasta nimenomaan vuosilukujen pänttäämistä. Nyt se palkitaan, sillä Timeline-pelissä täytyy osata pistää asiat järjestykseen, jossa ne ovat tapahtuneet. Paras historian tuntija vie voiton, mutta tehtävä ei ole aivan helppo, sillä järjestettävät tapahtumat alkavat maailman synnystä ja päätyvät nykyaikaisiin keksintöihin.

Suomalainen Timeline perustuu kolmeen aikaisempaan ranskalaiseen Timeline-peliin, joiden korteista on yhdistelty uusi laitos. Mukana tulee CD-levy, jossa on pelin tietokoneversio (PC ja Mac).

Pelin idea

Timelinen kansiJokainen pelaaja saa neljä korttia, jotka kuvaavat jotain tapahtumaa tai keksintöä. Kortit pidetään kaikkien nähtävänä, sillä niiden toisella puolella kerrotaan se kaikista tärkein tieto: vuosiluku. Sitä ei saa vielä nähdä kukaan. Pöydälle käännetään yksi tapahtuma, vuosiluku ylöspäin.

Sen jälkeen pelaajat lisäävät kukin vuorollaan yhden kortin aikajanalle, joko ennen, jälkeen tai väliin, niin että pelattu kortti asettuu vuosijärjestyksessä oikeaan paikkaan. Tilanne tarkistetaan välittömästi. Väärin pelattu kortti poistetaan ja pelaaja joutuu nostamaan pakasta uuden kortin. Oikein pelattu kortti saa pysyä pöydällä, eikä uutta korttia tarvitse nostaa.

Pelin voittaa, kun pääsee eroon korteistaan. Koska pelaajilla on alussa vain neljä korttia, tämä voi tapahtua nopeastikin, vain neljässä kierroksessa. Vuosiluvuissa on yleensä sen verran haastetta, että ihan näin nopeasti tehtävästä ei selviydy, mutta Timeline on erittäin nopea peli, eikä yhden erän parissa tarvitse juuri varttia pidempään viipyä.

Suoraviivaista vuosilukuilua

Idea on tuttu muista peleistä. Suomeksi on nähty paikkatietoa mittaava Miksi juuri Mäntsälä…? ja saksaksi on ilmestynyt parikymmentä settiä vuosilukupeli Anno Dominia. Timeline on samantyylinen, mutta yhdellä perustavalla erolla: Mäntsälä ja Anno Domini sisältävät bluffauselementin. Kortteja ei käännetä, ennen kuin joku epäilee, että väärin meni. Timelinessä tilanne tarkistetaan heti.

Bluffaaminen tekee pelistä vähän värikkäämmän, mutta Timelinen suoraviivaisuudellakin on puolensa. Pelin nopeus oli oikein hauska juttu ja pelasimmekin heti neljä erää putkeen. Tämä peli lähes pakottaa ottamaan revanssia. Bluffausversio on haastavampi ja hidastempoisempi. Jos peliä ajattelee seurapelinä, Timelinen yksinkertaisempi versio toimii selvästi paremmin: pelin säännöt opettaa nyt suunnilleen yhdellä lauseella.

Historian opiskelua

Pelin kortteihin – joita on 220 – on kerätty kaikenlaisia tapahtumia, joista löytyy monia yllättäviäkin käänteitä. Monet keksinnöt ovat paljon vanhempia kuin mitä kuvittelisi, joten jos ei tunne historiaa hyvin yksityiskohtaisella tasolla, tulee yllättymään. Tämä tarkoittaa myös, että pelissä pärjää parhaiten, kun on yleistietoa asioista ja on hyvä arvaamaan – tarkkojen vuosilukujen osaaminen ei ole avain voittoon, korteissa on paljon sellaisia asioita, joiden tarkkaa vuosilukua kukaan ei tiedä etukäteen.

Peli on suomennettu, mutta ei lokalisoitu. Korteissa ei siis ole erityisen suomalaisia tapahtumia. Se on pieni puute. Mikä muka on vuosilukupeli, jossa ei Pähkinäsaaren rauhan vuosilukua kysytä? Toivottavasti peli käy kaupaksi sen verran hyvin, että lisäosia tulee ja toivon mukaan lisäosiin saadaan sitten vähän suomalaisiakin tapahtumia ja keksintöjä.

Lisäosiin liittyy toinenkin ongelma – kortteja on 220. Yhdessä pelissä niitä ei kaikkia näe, mutta pakan kiertämiseen menee ehkä kymmenen peliä. Kaikkia vuosilukuja ei tietenkään kertanäkemältä opi ja paljon vaikuttaa se, millaiseen pöytään joku tietty kortti pitää pelata, mutta korttien tuttuus käy ongelmaksi ennen pitkää. Toivotaan siis, että lisäosia on tulossa (Anno Dominiin – joka selvästi on käynyt vuosien varrella ihan hyvin kaupaksi – on olemassa joku kuutisen tuhatta korttia, joita ei opettele ulkoa kukaan).

Pelin kortteja. Kuva: Mikko Saari
Pelin korteissa on monenlaisia asioita. Kuva: Mikko Saari

Hauska seurapeli

Timeline on erinomaisen hauska seurapeli aikuisille. Säännöt ovat erittäin yksinkertaiset, mikä tekee pelin opettamisesta ja pelaamisesta helppoa. Jos joku osaa säännöt, pelaamaan pääsee sekunneissa ja vaikka kukaan ei osaisi sääntöjä valmiiksi, peli on käynnissä minuuteissa. Ahkeralla pelaamisella korttien tutuksi tuleminen on ongelma, satunnaisemmassa käytössä se ei ole suurikaan pulma.

Faktat Timelinestä

Suunnittelija:

Julkaisija: Lautapelit.fi (2012)

Mutkikkuus: Erittäin helpot säännöt, jotka opettelee lennosta parissa minuutissa ja opettaa alle minuutissa.

Onnen vaikutus: Hyvällä tuurilla saa helpot kortit – jos muiden korteissa on paljon tiettyä aikakautta ja itse saa joukosta selvästi erottuvia kortteja, voitto on varma. Onneksi peli on silloin myös lyhyt, jolloin uusintaerä on helppo ottaa.

Vuorovaikutus: Kaikkien kortit ovat näkyvillä, joten fiksu pelaaja katselee muiden kortteja ja pelaa omansa oikeassa järjestyksessä.

Teema: Peli on testattu toimivaksi myös niille, joita historia ja vuosiluvut eivät kiinnosta.

UudelleenpelattavuusTimeline on koukuttava peli. Koska yksittäinen erä on niin lyhyt, uusintaerä on lähes pakollinen. Korttien oppiminen ulkoa tulee jossain vaiheessa ongelmaksi, jos peliin ei tule lisäosia.

Kieliriippuvuus: Peli on suomen- ja ruotsinkielinen.

Pelaajamäärä: 2–8.

Pituus: noin 15 minuuttia, isommalla porukalla vähän pidempään.

Tilaa Lautapelioppaan uutiskirje

Suoraan sähköpostiisi toimitettavassa uutiskirjeessä on Lautapelioppaan uutiskatsaus ja muuta ajankohtaista tietoa Lautapelioppaan toiminnasta.

Tilaamalla uutiskatsauksen hyväksyt, että lähetämme sinulle sähköpostia ja lisäämme sähköpostiosoitteesi osoiterekisteriimme. Lue lisää tietosuojaselosteestamme ja rekisteriselosteestamme. Voit peruuttaa tilauksesi koska tahansa.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Yksi vastaus aiheeseen “Timeline”

Todella mukavaa, että näitä laadukkaita tietopelejä on ruvettu kääntämään suomeksi. Ehkä vielä koittaa aika, jolloin ihmiset ymmärtävät laajemminkin ruveta pelaamaan näitä ja ruodaavat Trivial pursuitinsa kaatopaikalle, mikä on sille pelille oikea sijoituspaikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *