Ticket to Ride: Northern Lights vie sinut ja kaverisi junailemaan läpi Pohjoismaiden ja Baltian. Ticket to Ride -sarjasta löytyy jo pohjoismaisella teemalla enintään kolmelle pelaajalle suunnattu Nordic Countries (Menolippu Pohjoismaat), joka ilmestyi jo vuonna 2007, mutta Northern Lights on täydellinen 2–5 pelaajan Pohjoismaihin suunnattu erikoispaketti, eikä sitä ole ainakaan toistaiseksi saatavilla englanniksi.
Perinteistä Ticket to Rideä pienin poikkeuksin
Northern Lights noudattelee melko hyvin perinteistä Ticket to Riden kaavaa: nosta kortteja, kerää värisuoria ja rakenna menolippujen mukaisia ratoja ympäri pohjolan. Mikäli pelaajalla ei ole ennestään kokemusta Ticket to Ride -pelisarjasta, se ei ole ongelma. Pelissä on hyvä, lyhyt ja ytimekäs ohjekirja, jonka perusteella myös ensikertalaiset pääsevät kiinni pelin juoneen.
Pelissä on erikoispiirteenä bonuskortteja sekä länsirannikon radoista saatavia ylimääräisiä kortinnostoja. Bonuskortteja arvotaan pelin alussa neljä kappaletta yhdentoista kortin valikoimasta odottamaan pelin päättymistä ja pisteytystä. Bonuspisteitä voi saada pelaaja, joka on rakentanut eniten lyhyitä reittejä, eniten pohjoisen reittejä, lauttareittejä ja niin edelleen. Joidenkin bonuskorttien osalta on myös merkitystä, minkä valtion alueella ratoja rakentaa: keskittyykö vain tietyn valtion sisäiseen rataverkostoon vai ottaako haltuun kansainvälisen rataverkoston.
Länsirannikon rataosuuksilla on tarjolla myös lisänostoja. Kun reitti kahden kaupungin välillä on valmis, saa pelaaja nostaa lautaan merkityn määrän junakortteja pakasta käteensä. Reitin pituudesta riippuen ylimääräisiä nostoja on tarjolla yhdestä kolmeen.
Tässä pelissä veturikortit ovat korvattavissa kahdella samanvärisellä junakortilla. Tavallista rajoitusta esillä olevien veturikorttien määrästä ei ole: kaikki viisi korttia nostopakan näyteikkunassa voivat olla veturikortteja. Kortteja nostaessa saa kuitenkin ottaa vain yhden veturikortin kierroksella avoimista korteista, eikä veturia saa ottaa toiseksi kortiksi.
Ei tunneleita, mutta revontulia
Ticket to Ride Europesta tuttuja rautatieasemia, sen enempää kuin Rails & Sails -pelin satamaterminaalejakaan ei tässä pelissä nähdä. Myöskään Europesta tai Nordic Countriesista tutut tunnelit puuttuvat, mikä hieman jopa ihmetyttää Norjan kohdalla, jossa ennemmin lauttaillaan vuonoissa kuin mennään vuoriston läpi tunnelia pitkin.
Revontuliteemaa on valitettavasti hyödynnetty vain kansikuvituksessa ja pelilaudassa, joka tekee laudasta äärimmäisen raskaan ja vaikeasti tulkittavan. Jos olisi haluttu hyötyä revontulista pelin kehittelyssä, olisivat esimerkiksi revontulien väreissä olevat junanvaunut olleet parempi ratkaisu kuin tuoda kaikki se kirjavuus pelilautaan. Revontulet olisi voinut piirtää sinne pohjoisen taivaalle taustagrafiikkaan tai yksityiskohdiksi jättäen kuitenkin itse karttapohjan maltillisemman väriseksi.
Tämä, kuten mielestäni muutkin sarjan pelit, vaatii lisäpanostuksena muovit etenkin junakortteihin, jotka muutaman pelikerran jälkeen näyttävät jo melko käytetyiltä, mikäli muoveja ei ole.
Nordic Lights vs Nordic Countries
Jos pelaat useimmiten vain kahdella tai kolmella pelaajalla, valitse Nordic Countries. Pienempi reittimäärä on passeli maksimissaan kolmelle pelaajalle, sekä rauhallisempi pelilaudan taustaväritys tekee reiteistä selkeämmät erottaa taustastaan. Oman jännityksensä antaa myös Lieksa–Murmansk-rata: kuka ehtii ensin rakentamaan huikean yhdeksän vaunun mittaisen radan pohjoiseen?
Mikäli peliin pitäisi useinkin mahtua neljä tai viisi pelaajaa, valitse Northern Lights. Reittejä sekä rinnakkaisratoja on riittävästi, ellei jopa liikaa. Parhaimmillaan kolmen rinnakkaisradan reitit ja lähekkäin olevat etelän kaupungit sekä pelilaudan värillinen taustagrafiikka saavat pelialueen näyttämään vähän väkisin täyteen tungetulta ja tukkoiselta. Kunnollista kiusantekoa on vaikea harrastaa edes viiden pelaajan kesken, mikäli kaikki rinnakkaisradat on jo varattu, ei kiertotietä joudu kovin kaukaa hakemaan päästäkseen haluamaansa kohteeseen. Toki matkalipuissa on reilusti etelän lyhyitä reittejä, jotka siten myös nopeasti täyttyvät.
Faktat Ticket to Ride: Northern Lightsista
Suunnittelijat: Alan R. Moon
Julkaisija: Days of Wonder (2022)
Mutkikkuus: Yksinkertainen. Ohjevihko on lyhyt ja ytimekäs ja peli on helppo oppia ilman muuta kosketusta sarjan peleihin.
Onnen vaikutus: Korttien nostamisessa on aina tuurista kiinni, mitä sattuu tulemaan. Hyvä tuuri ei tässä pelissä tarkoita voittoa.
Vuorovaikutus: Rinnakkaisratoja sekä pieniä kiertoreittejä on riittävästi, eli reiteistä kilpaileminen ja vuorovaikutus jää aina vähäisemmäksi mitä vähemmän pelaajia. 4–5 pelaajalla vuorovaikutusta tulee jo huomattavasti enemmän kuin kaksinpelissä.
Teema: Revontulien kanssa pelillä ei ole juurikaan mitään tekemistä, teeman olisi saanut ihan kivasti mukaan valitsemalla vaikka vaunujen värit revontulien mukaan sekä piirtämällä laudan taustagrafiikkaan.
Uudelleenpelattavuus: Hyvä. Jokainen pelikerta on kuitenkin erilainen, menolippuja on riittävästi ja pelaajamäärät vaikuttavat peliin.
Kieliriippuvuus: Pelin osissa ei ole tekstejä.
Pelaajamäärä: 2–5
Pituus: 30–60 minuuttia.