Thunderstone on alunperin vuonna 2009 ilmestynyt Dominionia muistuttava korttipeli, johon on vuosien varrella julkaistu useita lisäosia.
Vuonna 2012 peli päivitettiin uudeksi versioksi, joka on saanut nimekseen Thunderstone Advance: Towers of Ruin. Uudessa versiossa on uudet säännöt, siistimmän näköiset kortit ja uusi pelilauta.
Pelin kulku
Thunderstonessa pelaajat tutkivat hirviöiden asuttamaa luolastoa. Pelissä taistellaan, palkataan matkaseuraa sekä hankitaan esineitä. Pelaajat pyrkivät löytämään luolaston pomohirviön ja tappamaan sen.
Pelin alussa pelaajat saavat aloituspakan, johon kuuluu soihtuja, ruokaa, sotilaita ja aseita. Peli toimii kuten muutkin pakanrakennuspelit, eli joka vuoro kädessä on kortteja, joilla ostetaan uusia kortteja. Thunderstonessa voi myös taistella luolastossa olevia hirviöitä vastaan.
Pelilaudalla on omat paikkansa hirviöille ja kylässä oleville asioille. Kylästä voi ostaa esineitä, loitsuja tai vaikkapa palkata mukaan apuvoimia. Hirviöitä on luolastossa kolme kerrallaan. Laudan vasemmassa reunassa oleva hirviö on luolan suuaukon lähellä ja muut syvemmällä luolastossa.
Hirviöitä vastaan taistellaan luolastossa yksi kerrallaan, luolastossa liikkumiseen tarvitaan soihtuja ja mikäli pelaaja haluaa mennä syvemmälle luolastoon löytääkseen lisää hirviöitä tarvitaan lisää soihtuja. Voitetuista hirviöistä saa kultaa, jolla voi palkata lisää sankareita ja tehdä hankintoja kylässä.
Joskus pelissä voi käydä niinkin, että luolastossa olevat hirviöt ovat liian vaikeita vastustajia voitettaviksi kädessä olevilla korteilla. Pelaaja voi tällöin valmistautua, eli laittaa kädestään kortteja takaisin pakkaansa ja toivoa seuraavalle kierrokselle parempia kortteja.
Peliä pelataan kierros kerrallaan, poistaen kädestä kortit kierroksen päätteeksi ja tarvittaessa sekoittamalla pakkaa. Peli loppuu, kun luolaston pääpahis on tapettu. Tällöin pelaajat laskevat yhteen voittopisteensä, joita saa voitetuista hirviöistä.
Pasianssia fantasiateemasta ja pakanrakennuksesta pitäville
Thunderstone on vahvateemainen peli. Pelilauta tuo peliin lisää kromia, mutta se ei ole välttämätön, jos pakat muistaa muuten. Pelimekaniikka on peruspakanrakennusta ja eikä tuo genreen mitään merkittävää uutta, paitsi ehkä taisteluelementit. Peli on kuitenkin leppoisa pelata ja nopeutensa ansiosta sitä voi hyvin pelata useammankin pelin peräkkäin. Sääntöjenselityksen kanssa peli kestää noin tunnin, ilman vartin vähemmän.
Dominionia paljon pelanneille peli ei välttämättä tuo paljoa uutta, mutta antaa varmasti pieniä lisäelementtejä. Ainakin Thunderstoneen kannattaa tutustua. Jos Dominionia ei olisi, pelin suosio nousisi suuremmallakin yleisöllä varmasti toiselle tasolle. Peli yltää kärkikymmenikköön omassa pienessä pelikirjastossani.
Pelissä ei ole vuorovaikutusta nimeksikään. Dominioniin verrattuna Thunderstone tarjoaa ihan rehdin yksinpelimahdollisuuden, eli ryhmäpasianssia ei tarvitse pelata, jos peliporukkaa ei ole saatavilla. Yksinpelissä säännöt hieman muuttuvat ryhmäpelistä, jotta mielenkiinto pysyisi yllä. Peli skaalautuu hyvin eri pelaajamäärille, mikä ei ole itsestäänselvyys nykypeleissä.
Thunderstone vs. Thunderstone Advance
Advance on yhteensopiva alkuperäisen Thunderstonen kanssa. Pieniä muutoksia on ja Alderac on julkaissut yhteensopivuusoppaan. Korttien taidetta on muutettu. Uudet kortit ovat helppolukuisempia ja taide on kauttaaltaan hienompaa. Kortteihin on tuotu joitakin elementtejä lisää ja niiden ketjuttaminen onnistuu huomattavasti helpommin kuin aiemmin. Nyt on mahdollisuus tehdä hieman pidempiä ketjutuksia kuin ensimmäisessä versiossa.
Pelilautaa on uudistettu ja siitä on tehty selkeämpi. Sääntöjä on hieman muutettu. Peliin on lisätty valmistautumistoiminto, joka vähentää aiemmassa versiossa ollutta pelin pysähtymistä, jos vaikeampia vastustajia tulee luolastoon pelin alkupuolella. Tämä ei poista ongelmaa, mutta helpottaa asiaa. Luolastoon meneminen ei uudemmassa versiossa ole enää ainoa vaihtoehto kokemuksen keräämiseen.
Pelin pääidea on nyt tappaa pääpomo, ei kerätä Thunderstone-kiviä.
Jos pitää ensimmäisestä versiosta, uudemman version hankinta kannattaa ehdottomasti. Mikäli peliin ei vielä ole tutustunut, kannattaa aloittaa Advance-versiosta. Towers of Ruin toimii itsenäisenä pelinä ja laatikosta löytyy kaikki pelaamiseen tarvittava.
Lisäosat
Thunderstone Advanceen on julkaistu jo kolme lisäosaa, Thunderstone Advance: Root of Corruption, Thunderstone Advance: Caverns of Bane ja Thunderstone Avatars. Root of Corruption tuo mukaan yhteistyöpelin ja uusia kortteja, joten jos pasianssi alkaa kyllästyttämään kannattaa sitä katsoa. Caverns of Bane lisää hirviöitä, joilla on aarteita ja varusteita, joita ne käyttävät pelaajia vastaan – mutta onpa saalistakin sitten enemmän. Avatars on pieni lisäosa, joka tuo peliin roolipeleistä tutut hahmoluokat, eli pelaajat saavat hieman erilaiset lähtökohdat pelaamiseen.
Ensimmäiseen Thunderstoneen on julkaistu lukuisia lisäosia kuten Wrath of the Elements, Doomgate Legion, Thornwood Siege ja Heart of Doom. Lisäosat tuovat peruspeliin korttityyppejä lisää, sekä joitakin pieniä sääntömuutoksia.
Thunderstone: Dragonspire ei taas ole varsinainen lisäosa, vaan erillinen pelinsä. Pelissä on kosmeettisia muutoksia, joitakin uusia kortteja ja erilainen pelilauta. Kokonaisuus on kuitenkin yhteensopiva muiden Thunderstonen osien kanssa.
Faktat Thunderstone Advance: Towers of Ruin
Suunnittelija: Edward Bolme, Mark Wootton, Mike Elliott
Julkaisija: AEG (2012)
Mutkikkuus: Säännöt ovat yksinkertaiset ja ne opettaa nopeasti.
Onnen vaikutus: Korttipeliin sisältyy lähes aina tuuria, niin tässäkin tapauksessa.
Vuorovaikutus: Pelaajien välistä vuorovaikutusta on hyvin vähän, lisäosien myötä hieman enemmän.
Teema: Fantasiateema toimii mainiosti.
Uudelleenpelattavuus: Erittäin hyvä, etenkin lisäosien myötä.
Kieliriippuvuus: Pelissä on paljon tekstiä korteissa.
Pelaajamäärä: 1–5.
Pituus: 45 minuuttia.