Kategoriat
Peliarvostelut

The Kingdoms of Crusaders

Ristiretket olivat synkkää aikaa — tai ainakin sen kuvan The Kingdoms of Crusaders antaa, sillä korttien kuvitukseksi on valittu Gustave Dorén taidetta. Tuloksena on kieltämättä näyttävä, mutta myös erittäin synkkätunnelmainen peli.

The Kingdoms of Crusaders ilmestyi Venäjällä jo vuonna 2007 ja kuittasi samana vuonna BoardGamer.ru-saitin vuoden parhaan venäläisen pelin palkinnon. Pelin alkuperäinen venäjänkielinen nimi on ytimekkäämpi Ордонанс, joka tarkoittaa kuninkaallista asetusta tai määräystä. Englanninkielinen laitos ilmestyi vuonna 2011. Sain The Kingdoms of Crusadersista arvostelukappaleen pelin julkaisijalta, joka yrittää kovasti tehdä läpimurtoa Venäjän ulkopuolella, arvostelukappaleita on jaeltu todella avokätisesti.

Pelin idea

The Kingdoms of Crusadersin kansiPelissä käydään taistelua viidestä alueesta, jotka kuvaavat ristiretkeläisten kohteita. Teema loppuukin sitten  suunnilleen tähän. Kumpikin pelaajista pelaa alueille neljä korttia ja se, kumman kortit ovat kullakin alueella paremmat, voittaa alueen. Pelin voitto menee sille, joka voittaa kolme aluetta viidestä.

Korttien yläreunassa on viisi eri symbolia, joista yhdessä kortissa voi esiintyä yhdestä viiteen. Paras muodostelma, jonka alueelle voi pelata, on rykmentti, jossa jokaisessa neljässä kortissa esiintyy sama symboli. Pataljoonassa sama symboli on kolmessa kortissa, komppaniassa kahdessa.

Kun kumpikin on pelannut alueelle neljä korttia, vertaillaan. Taistelun voittaa se, jolla on enemmän rykmenttejä paikalla. Jos kummallakin on yhtä monta rykmenttiä, katsotaan kumman rykmentti on parempi (symboleilla on yksinkertainen arvojärjestys vasemmalta oikealle). Jos rykmentit ovat tasan, vertaillaan pataljoonia ja niin edelleen.

Kaksi joukko-osastoa. Vasemmanpuoleinen on parempi. Kuva: Mikko Saari
Kaksi joukko-osastoa. Vasemmanpuoleinen on parempi (siinä on parempi pataljoona). Kuva: Mikko Saari

Battle Line uudessa kuosissa

Kuulostaako tutulta? The Kingdoms of Crusaders on uusi muunnelma Reiner Knizian Battle Linestä. Plagioinnista ei ole kyse, sen verran erilaisia pelit ovat, mutta perusidea on tismalleen sama. Tämä on harmi The Kingdoms of Crusadersille, koska se pistää heti vertailemaan pelejä ja valitettavasti vertailussa Battle Line vie voiton kirkkaasti.

Siinä missä Battle Line on usein jännittävä peli, joka ratkeaa vasta aivan loppumetreillä, The Kingdoms of Crusaders on paljon suoraviivaisempi. Kyse on paljolti alueiden määrästä: kun Battle Linessä alueita on yhdeksän ja voittaa voi joko valtaamalla yhteensä viisi tai kolme vierekkäistä, peli on mielenkiintoisempi.

Lisäksi Battle Linessä joutuu tekemään ihan aitoja päätöksiä siitä, millaisia muodostelmia yrittää rakentaa. The Kingdoms of Crusadersissa on käytännössä mahdotonta voittaa aluetta ilman rykmenttiä, koska rykmenttien tekeminen on niin helppoa. Katsot siis vain, millaista rykmenttiä kaveri aloittaa alueelle tekemään ja teet itse paremman. Päätöksenteko on tässä pelissä paljon yksinkertaisempaa.Kingdoms of Crusadersin kortteja. Kuva: Mikko Saari

Kiinnostava moninpeli

Yhdistämällä kaksi The Kingdoms of Crusadersia peliä voi pelata kolmella tai neljällä pelaajalla. Arvelen, että tämä piristäisi peliä kummasti, sillä silloin pelkät voitot eivät ratkaisi, vaan myös pisteet, joita saa myös toisesta ja kolmannesta sijasta. Tämä tekisi taisteluista varmasti mielenkiintoisempia, kun pitäisi pohtia onko rahkeita voittoon ja millä eväillä kakkossija napataan.

Pidän vähän epätodennäköisenä, että vastaan tulee toista kappaletta peliä ihan heti, joten kiinnostava nelinpeli jää nyt kokeilematta. Kuulisin mielelläni kommentteja mahdollisesti nelinpeliä testanneilta. Kaksinpelinä asia on selvä: Battle Line on niin selvästi parempi peli, ettei The Kingdoms of Crusadersille yksinkertaisesti ole sijaa. Huono peli ei ole, joten jos Battle Linea ei kaapista löydy ja The Kingdoms of Crusaders sattuu vastaan, se ei ole ollenkaan huono tapa viettää kymmenkunta minuuttia.

Faktat The Kingdoms of Crusadersista

Suunnittelija: ,

Julkaisija: RightGames (2007, englanniksi 2011)

Mutkikkuus: Säännöt oppii nopeasti, peli on hyvin yksinkertainen.

Onnen vaikutus: Peli taitaa olla pohjimmiltaan tuuripeli, jossa nostetut kortit ja onnistuneet arvaukset vievät voittoon. Taitoa tarvitaan vähän, mutta oppimiskynnys ei ole kovin jyrkkä.

Vuorovaikutus: Peli on tiukkaa vuorovaikutusta alusta loppuun.

Teema: Ristiretkiteema on vähän yhdentekevä, mutta minun makuuni Gustave Dorén taide on nappivalinta.

Uudelleenpelattavuus: Kohtalainen, lyhyitä eriä jaksaa kyllä aikansa läiskiä.

Kieliriippuvuus: Peli on kielivapaa.

Pelaajamäärä: 2, kahdella pelillä 2–4

Pituus: 10 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *