SmartGamesilla on paljon yksin pelattavia logiikkapelejä. The Genius Square on kaksinpeli! Tämäkin on puzzle, jota voi ratkoa yksinkin, mutta varsinaisesti peli on tarkoitettu kahdelle pelaajalle. Kumpi on nopeampi? Yksi erä on hyvin nopea, joten tälle on aina aikaa.
Yksinkertainen ja nopea
Molemmilla pelaajilla on oma pelilauta, jossa on 6×6-ruudukko, ja samanlainen yhdeksän polyominopalan setti. Pelin alussa heitetään seitsemän noppaa ja asetetaan kuutiot omalle laudalle noppien osoittamiin kohtiin esteiksi. Sen jälkeen pelilauta on täytettävä polyominopaloilla.
Helpolla tasolla paloilla ei ole sääntöjä, vaan ne saa asettaa mihin tahansa. Vaikeustasoja on viisi ja mitä vaikeamman tason ottaa, sitä enemmän on sääntöjä ja rajoituksia. Säännöt on merkitty kätevästi paloihin: palat, jotka eivät saa koskea toisiinsa käännetään, jolloin niissä on pienet neliöt merkkinä.
Peliä voi pelata joko yhden yksittäisen erän tai sitten kokonaisen pelin. Kokonainen peli tarkoittaa, että molemmat aloittavat helpolta tasolta ja voittaja etenee seuraavalle tasolle. Peliä pelataan, kunnes jompikumpi ratkaisee vaikeimman tason.
Nopat määrittävät aina blokkien paikan, joten kahta samanlaista erää tuskin pelaatte. Erilaisia pulmia ratkottavaksi on yli 60 000. Peliä pelatessa kehittyy, joten paljon peliä pelaavalla on iso etu. Lasten kanssa pelatessa aikuinen voi pelata haastavampaa tasoa, tosin välillä lapset ratkaisevat tehtävät ällistyttävän nopeasti, kun itse jäät jumiin etkä meinaa löytää ratkaisua.
Perheenä tätä voi pelata myös niin, että voittaja saa aina jatkaa ja etenee seuraavalle tasolla, kun taas häviäjä joutuu jonon hännille ja ensimmäinen jonosta pääsee haastamaan voittajan. Erät ovat niin nopeita, etteivät katsojat joudu monta minuuttia katsomaan.
The Genius Squaresta tulee vahvasti mieleen Ubongo. Meidän hyllyyn peli on erittäin tervetullut eikä ole sieltä lähtemässä pois. Meillä on todella monta SmartGamesin yksinpeliä, joita usein pelaamme. Pelin ikäsuositus on 6+, mutta en keksi mitään syytä miksei jo neljä- tai viisivuotias voisi tätä pelata. Eikä tämä vain perhepeliksi jää, nopeutensa vuoksi The Genius Square sopii loistavasti vaikka lopun peliporukan odotteluun.
Faktat The Genius Squaresta
Suunnittelija: Salim Berghiche
Julkaisija: The Happy Puzzle Company (2018), SmartGames (2022)
Mutkikkuus: Säännöt ovat todella yksinkertaiset.
Onnen vaikutus: Joskus vahingossa kokeilet oikeita paloja oikeisiin kohtiin, mutta kyllä tämä peli logiikalla voitetaan. Muuten satunnaisuutta on vain alkuarvonnassa.
Vuorovaikutus: Pelaajat pelaavat vain omaa lautaa. Toki voit vähän kurkkia kaverilta apuja.
Teema: Peli on täysin abstrakti.
Uudelleenpelattavuus: Erilaisia alkuasetelmia on yli 60 000. Tehtävä itsessään on toki aina sama. Erän nopeus myös helpottaa pelin pääsyä pöydälle, eikä alkuvalmisteluihin kulu aikaa.
Saavutettavuus: Peli on nopeustesti, joten nopeita hoksottimia ja sorminäppäryyttä tarvitaan. Pelaajien on oltava suunnilleen samalla tasolla, muuten pelaaminen ei ole hauskaa.
Pelaajamäärä: 1–2.
Pituus: 5–30 minuuttia.