Kultaisena kimalteleva laatikko näyttää upealta – mutta on pirullisen hankala valokuvata – ja nimi The Gang herättää kenties mielleyhtymiä The Crew’stä. Epätavallisesta yhteistyöpelistä tässäkin on kyse, sillä pelaajat toteuttavat pankkikeikkaa pelaamalla pokeria. Nyt ei kannata bluffata, sillä tavoitteena on nimenomaan saada toiset pelaajat ymmärtämään, mitä kädessäsi on.
The Gang on todella helppo opettaa, jos osaa jo valmiiksi pelata Texas hold’em -pokeria. Vaikka ei osaisikaan, The Gang on vaivaton johdatus pokeriin ja ilahduttavan helposti lähestyttävä peli.
Lautapelit.fi julkaisee The Gangin suomeksi nimellä Kultakopla tammikuussa 2025.
Yksinkertaista pokeria
Otetaan pikakertaus Texas hold’emista, jos peli on vieras. Tämä yhteiskorttipokeripeli kehittyi seitsemän kortin sököstä, joka tuli Las Vegasiin 1960-luvulla ja ohitti televisiosuosion vuoksi edeltäjänsä kasinoiden suosituimpana pokeripelinä 2000-luvun alussa.
Tässä pokeripelissä pelaajille jaetaan kaksi salaista käsikorttia. Seuraa panostuskierros, jonka jälkeen pöytään jaetaan kolme yhteistä korttia eli flop. Pöytään tulee vielä neljäs kortti, turn, ja viides kortti, river, jonka jälkeen pelaajat muodostavat parhaan mahdollisen viiden kortin pokerikäden käyttäen omia ja yhteisiä kortteja.
The Gang siivoaa pelistä kaiken monimutkaisuuden pois, koska pokerissa on kaikista eniten kyse rahapanoksista, eikä niistä tarvitse nyt välittää. Sen sijaan pelaajilla on yksinkertainen tehtävä: jokaisella panostuskierroksella pelaajat ottavat pöydältä numeroidun pokerichipin, joka kertoo pelaajan senhetkisen arvion oman kätensä vahvuudesta muihin verrattuna.
Riverin jälkeen pelaajien kädet paljastetaan huonoimmasta parhaimpaan ja jos järjestys on tässä vaiheessa arvioitu oikein, jako on suoritettu voitokkaasti. Yksikin virhe tarkoittaa epäonnistumista. Onnistumalla kolme kertaa pelaajat voittavat, muuten tulee tappio.
Kortit puhuvat, pelaajat eivät
Hommahan olisi helppo, jos pelaajat saisivat paljastaa korttinsa. Säännöt eivät tietoisesti määrittele kovin tarkkaan, minkä verran keskustelua on sallittu, mutta omia korttejaan ei luonnollisesti saa paljastaa, eikä oman kätensä arvosta saa kertoa liian tarkkaan. Pääasiallinen viestintätapa on käsien arvoa osoittavien pokerichippien ottaminen: niitä voi ottaa pöydän keskeltä, mutta myös muilta pelaajilta. Jos joku säntää heti ottamaan parhaan käden merkin tai ei suostu ottamaan huonointa merkkiä parempaa, se kertoo jo paljon.
Ihan hiljaisuudessakaan ei ole tarkoitus pelata. Pelaajat saavat spekuloida näkyvän informaation perusteella ja etenkin kokemattomien pokerinpelaajien kanssa jonkun on syytäkin mainita, kun pöydässä on värin- tai suoranvetoja. Yleisesti ottaen pöytäpuheiden tason voi virittää pelaajille mieluisaksi ja sopivaksi: höllemmällä otteella peli on helpompi ja jos pelistä haluaa vaikeamman, voi pitää tiukempaa hiljaisuutta.
Vaikeustasoa voi muutenkin säätää. Pelaajamäärä on tietysti yksi elementti: peli toimii 3–6 pelaajalla ja isommalla porukalla on tietysti vaikeampi, kun on enemmän käsiä, jotka pitää saada juuri oikein. Texas hold’em toimii hyvin isommallakin pelaajamäärällä, mutta pelimerkkejä on vain kuudelle. Askartelemalla lisää pelimerkkejä pelaajamäärää voi periaatteessa kasvattaa vaikka kymmeneen, mutta siinä kohtaa vaikeustaso lienee jo melkoinen.
Peruspelin lisäksi The Gangissa on ”advanced mode”, ”professional mode” ja ”master thief mode” syventämässä pelikokemusta. Näihin kannattaakin siirtyä varsin pian, kokeneilla pelaajille jo heti ensimmäisestä pelistä.
”Advanced mode” tuo peliin haasteet ja spesialistit. Jos jako onnistuu, seuraavaan jakoon otetaan mukaan lisävaikeutusta ja epäonnistumisesta saa avukseen spesialistin. Nämä kortit ovat pieniä lisävaikeutuksia ja -apuja, jotka muuttavat pelin sääntöjä hieman. Haaste voi esimerkiksi tarkoittaa sitä, että pelaajien on osattava sanoa, minkä arvoinen käsi paras käsi on. Avuissa tulee esimerkiksi mahdollisuuksia paljastaa vähän tietoa kädestään.
”Professional mode” on muuten sama, mutta jokaisessa jaossa on mukana sama haastekortti. Onnistumisen jälkeen haasteita on sitten kaksi, epäonnistumisen jälkeen on haaste ja spesialisti. ”Master thief modessa” spesialisteja ei ole ja haasteita on aina kaksi. Lisäksi peli päättyy tappiona jo kahdesta epäonnistumisesta.
Haasteet ja spesialistit ovat sen verran hauskoja, että vähintään ”Advanced mode” kannattaa olla käytössä heti, kun pelaajat ovat siihen valmiita.
Helposti lähestyttävä helmi
The Gang on ilahduttavan yksinkertainen peli. Pokeria pelanneille sen opettaa sekunneissa. Pokeritausta ei missään nimessä ole välttämätön: useimmilla on joku käsitys pokerikäsistä ja pelin kulku on niin yksinkertainen, että sen opettaa helposti. Vähemmän kokeneiden pelaajien kesken kannattaa lähteä siitä oletuksesta, että turpiin tulee, mutta kunhan vähän jaksaa hakata päätä seinään, homman juju löytyy kyllä nopeasti ja onnistumisiakin alkaa tulla.
The Crew tuntuu melko ilmeiseltä vertailukohdalta, mutta pelit ovat sittenkin aika erilaisia luonteiltaan. The Gang onkin ennemmin The Mind, jossa on ihan oikeasti peli mukana. Onnistuminen käsien arvojärjestyksessä tuntuu vähän ajatustenlukutempulta, etenkin kun oikeaan järjestykseen saadaan vaikkapa kuutospari, seiskapari ja kasipari.
The Gang on koukuttavan hauska peli. Minulle riitti näytöksi pelin hienoudesta, kun esittelin sen vähän kasuaalimmalle peliporukalleni, jolla oli tavanomainen kevyt ymmärrys pokerista. Päädyimme pelaamaan yksitoista peliä putkeen. Aluksi hävisimme jokaisen jaon, mutta kolmen pelin jälkeen voittoja alkoi kertyä enemmän kuin tappioita. Puhuimme luultavasti käsistämme vähän enemmän kuin tiukemmassa porukassa sallittaisiin, mutta ihan sama, meillä oli todella hauskaa.
The Gangissa yhdistyy pokerin vetovoima ja The Mindin kaltainen oivaltavan elämyksen tarjoaminen. Tämä peli on helppo esitellä kenelle tahansa ja se toimii hienosti sekä pääruokana kevyemmistä peleistä nauttiville porukoille että fillerinä kokeneille peliharrastajille.
Faktat The Gangista
Suunnittelija: John Cooper, Kory Heath
Julkaisija: Kosmos (2024)
Mutkikkuus: Pokeria osaaville säännöt opettaa hetkessä, eikä peli kokemattomillekaan ole säännöiltään vaikea. Käsien arvon hahmottaminen vaatii harjoitusta, mutta harjoitteleminen on hauskaa.
Onnen vaikutus: Tuurilla on oikeaa pokeria suurempi merkitys. Pelin vaikeusaste riippuu paljon siitä, miten lähekkäin pelaajien kädet osuvat.
Vuorovaikutus: Peliä voi pelata hiljaa pähkäillen tai ääneen pohdiskellen, mikä nyt peliporukalle sopii. Tämä on yhteistyöpeli, jossa jokaisen panosta tarvitaan, eikä yksi pelaaja voi päsmäröidä muita.
Teema: Pankkikeikkateema ei mitenkään liity itse pelaamiseen, mutta näyttää hyvältä. Pelissä on mukavasti kullankiiltoa ja luksusta.
Uudelleenpelattavuus: The Gang on koukuttava peli, joka ei tyhjene yhteen onnistumiseen.
Saavutettavuus: Pelinappuloista vihreä ja vaaleanruskea voivat sekoittua puna-vihersokealla keskenään.
Pelaajamäärä: 3–6. Lienee paras viidellä; en olisi yhtä innokas pelaamaan kolmella.
Pituus: 15–20 minuuttia.