Kategoriat
Peliarvostelut

The Builders: Middle Ages

The Builders: Middle Ages on yksinkertainen ja nopea rakentelupeli siivossa pienessä peltirasiassa. Keskiaikaiset grynderit kilpailevat paremmuudesta. Hienoimmat rakennukset tehnyt vie voiton, maineen ja kunnian.

Hauskaan pikku peltirasiaan pakattu The Builders: Middle Ages on nopea filleripeli, jossa rakennellaan perinteisiä keskiaikaisia rakennuksia ja tavoitellaan valtakunnan ykkösrakentajan titteliä. Aihe on tuttu ja puhki kulutettu, mutta The Buildersissa on onneksi jotain pientä omaa mutkaa matkassa.

Työläiset hommiin

The Buildersin kansiKortteja on kahdenlaisia: työläisiä ja rakennuksia. Rakennukset valmistuvat työläisten avulla. Molempien korttityyppien reunassa neljä mittaria: puusepäntyö, muuraus, arkkitehtuuri ja katonteko. Rakennuksissa mittarit kertovat, kuinka paljon kutakin ominaisuutta rakennuksen valmistumiseen vaaditaan ja työläisissä sen, kuinka paljon kyseinen työläinen ominaisuutta antaa. Rakennettaessa työläisiä pistetään rakennustyömaalle hommiin, kunnes työläisten yhteenlasketut mittarit näyttävät vähintään sen verran, mitä rakennus vaatii.

Valmistuva rakennus tuottaa pisteitä ja rahaa. Pisteillä voitetaan, rahaa taas vaaditaan työläisten palkkaamiseen. Uusia työläisiä saa noukkia ilmaiseksi, mutta työläisten lähettämisestä töihin pitää maksaa joka kerta erikseen. Työläisiä on useampaa tasoa: paremmat työläiset osaavat enemmän asioita, mutta maksavat enemmän. Rakennuttajan pitää olla tarkkana, kovin paljon ei parane turhia työläisiä työllistää, muuten rakennustyömaa päätyy tappiolle.

Rahaa saa onneksi laiskottelemalla: joka vuoro on kolme toimintoa ja mitä useamman jättää tekemättä, sitä enemmän tienaa rahaa. Toisaalta toimintoja voi myös ostaa lisää, jos rahaa on päässyt kertymään. Työläisten palkkaaminen ja rakennusten perustaminen on vaivatonta ja ilmaista, mutta työläisten usuttaminen hommiin paitsi maksaa rahaa, myös syö toimintoja: vuoron ensimmäinen työläinen samalle työmaalle menee yhdellä toiminnolla, toinen vaatii jo kaksi toimintoa ja kolmas kolme – ja kun lähtökohtaisesti toimintoja on se kolme, kolmen työläisen puskeminen samalle työmaalle kerralla vaatii melko läjän lisärahaa, jotta lisätoimintoja saa. Siksi viisas grynderi tekee yhtä aikaa useampaa rakennusta.

Peli päättyy, kun joku pelaajista saa kokoon seitsemäntoista pistettä. Silloin pelataan kierros loppuun ja eniten pisteitä kerännyt nappaa mestarirakentajan tittelin. Tämä kaikki käy melko nopeasti, pelissä ei pitäisi mennä puolta tuntia pidempään.

Rakennuksia tarjolla. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Rakennuksia tarjolla. Kuva: Daniel Danzer / BGG

Siivo pieni peli

The Builders: Middle Ages on helppo pelata ja kaikinpuolin aika sutjakka peli. Voisi se suoraviivaisempikin olla: jotenkin tuntuu tarpeettoman mutkikkaalta se, miten työläisten lähettäminen samalle rakennustyömaalle syö ylimääräisiä toimintoja. Ratkaisu ei ole erityisen intuitiivinen, vaikka se epäilemättä jollain tasolla onkin tarpeellinen. Olisi sen voinut silti paremminkin tehdä.

Ihan viihdyttävä pieni peli siis, mutta toisaalta vähän sellainen yhdentekevä: kyllähän tätä pelaa, mutta ehkä kuitenkin mieluummin jotain muuta. Lopputulos ei ole aivan riittävän hiottu ja toimiva, etenkin kun tässä pienten ja nopeiden korttipelien sarjassa on paljon kilpailua. Puolessa tunnissa pelaa monta muutakin peliä, vaikkapa erän Splendoria tai muutaman kierroksen The Cityä.

Syksyllä 2015 ilmestyy samaan sarjaan The Builders: Antiquity, jonka pitäisi ilmeisesti hieman raskaampi ja monipuolisempi.

Edullinen perustyöläinen ja tyylikkäitä muovikolikoita. Kuva: Daniel Danzer / BGG
Edullinen perustyöläinen ja tyylikkäitä muovikolikoita. Kuva: Daniel Danzer / BGG

Faktat The Builders: Middle Agesista

Suunnittelija:

Julkaisija: Asmodee, Bombyx (2013)

Mutkikkuus: Yksinkertainen peli, jonka säännöt oppii ja opettaa nopeasti. Aivan niin elegantti peli ei ole kuin se voisi olla.

Onnen vaikutus: Tuurilla on jonkin verran sijaa, mutta ei liikaa.

Vuorovaikutus: Pelaajien välillä ei oikeastaan ole vuorovaikutusta, kyseessä on varsin puhdas kilpajuoksu.

Teema: Köykäinen, tämä on niin tuttua ja toisaalta abstraktia tämä keskiaikainen rakentelu, ettei se juuri sykähdytä suuntaan jos toiseen.

Uudelleenpelattavuus: Melko heikko, itse kyllästyin jo ennen kymmenettä peliä.

Kieliriippuvuus: Korteissa ei ole tekstiä nimeä lukuunottamatta.

Pelaajamäärä: 2–4

Pituus: 30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *