Friedemann Friesen tietovisailupeli Fauna on pidetty peli, jonka jo loppuunmyyty suomenkielinen laitos on haluttua tavaraa käytettyjen lautapelien markkinoilla. Fauna on nyt saanut jatkoa Terran muodossa: Terra on pelimekaniikaltaan lähes sama peli kuin Fauna, mutta uusin kysymyksin ja aiheena eläinten sijasta maantieto.
Laatikon sisältö
Säännöiltään helppo tietovisailu
Sääntöjen monimutkaisuudella Terraa ei ole pilattu. Kysymyksiin vastataan pelaamalla kuutioita pelilaudalle joko kartalle tai lukuradoille. Jokainen pelaaja saa vuorollaan pelata yhden kuution ja kierroksia jatketaan, kunnes kukaan ei halua enää pelata lisää tai kuutiot ovat loppu.
Aivan jokaista kuutiota ei kannata arvailla laudalle, sillä väärien vastausten kohdalle asetettuja kuutioita ei saa takaisin heti. Joka vuoro palautuu takaisin yksi menetetty kuutio ja aina on vähintään kolme kuutiota käytössä, eli aivan pulassa ei ole, vaikka ei tietäisikään.
Jokaiseen kysymykseen liittyy vastaukseksi yksi tai useampi alue ja kaksi numerotietoa, jotka ovat joko vuosia, etäisyyksiä tai lukumääriä. Esimerkiksi kun kysytään viimeisintä itsenäistynyttä valtiota, pitää osata sijoittaa valtio kartalle ja lisäksi tietää itsenäistymisvuosi ja väkiluku.
Aivan tarkkaan ei onneksi tarvitse tietää. Täsmälleen oikea vastaus palkitaan seitsemällä pisteellä, mutta viereen osuneesta vastauksesta saa kolme pistettä. Jos siis vaikuttaa, että joku tietää vastauksen eikä itsellä ole hajuakaan, voi yrittää peesata. Varsinkin kartalla on helppo arvailla sinne päin.
Monenlaisia kysymyksiä
Kysymyksissä on kaikennäköistä, maantieto on käsitetty varsin laajasti, eikä kukaan varmastikaan tiedä kaikkea. Vaikkapa urheilutietämykselle voi olla käyttöä, kun kysellään F1-kisoista tai Dakar-rallista. Usein arvaamalla pääsee kuitenkin lähelle ja korttien kuvatkin voivat antaa vihjeitä.
Osa kysymyksistä on vähän väkinäisiä ja esimerkiksi viimeksi itsenäistyneen valtion itsenäistymisvuodeksi on varsin helppo veikata ”2010+” vaikka ei mitään muuta tietäisikään. Aloittajalla on siis etua, usein ensimmäiselle on tarjolla helppoja pisteitä. Toki jokainen pääsee aloittamaan yhtä monta kertaa, joten se tasoittaa tilannetta.
Pienemmillä pelaajamäärillä tämä on muutenkin pienempi ongelma, toisaalta pienemmillä pelaajamäärillä voi tulla vähän erikoisia kierroksia silloin kun kortissa on paljon alueita tarjolla.
Enimmäkseen peli kuitenkin toimii mainiosti ja on isommallakin porukalla kelpo viihdettä. Vaikeusasteita on neljä erilaista, osassa annetaan vihjettä mistä päin maailmaa haettu kohde löytyy. Pelaaminen on sen verran helppoa, että peliä on vaivatonta pelata muidenkin kuin peliharrastajien kanssa.
Hyvää tietovisailupeliä etsivien kannattaa ehdottomasti tutustua Terraan.
Faktat Terrasta
Suunnittelija: Friedemann Friese
Julkaisija: Competo, Huch & Friends (2015)
Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat hyvin yksinkertaiset, pelaamaan pääsee nopeasti ja peli on helppo opettaa uusille pelaajille.
Onnen vaikutus: Tuuria on, mutta ei paljon enempää kuin tietovisailupeleissä yleensäkin; ainahan se on vähän tuurista kiinni, mikä on kenellekin helppoa ja vaikeaa. Hyvä tietäjä voittaa silti useammin.
Vuorovaikutus: Toisten pelaajien tietämystä pitää vähän arvioida, että tietää ketä peesata.
Teema: Maantietoaiheesta monipuolisesti kiinnostuneille Terra on mainio peli.
Uudelleenpelattavuus: Kysymyksiä on useita satoja, eikä niitä yhden pelin aikana kulu kovin monta. Pelattavaa riittää siis toviksi, mutta ei loputtomiin.
Kieliriippuvuus: Kortit ovat suomenkieliset.
Pelaajamäärä: 2–6
Pituus: 30–45 minuuttia.
3 vastausta aiheeseen “Terra”
Kannattaako ostaa suomenkielinen vai englanninkielinen painos? Muistan jostain lukeneeni/kuulleeni, että englanninkielisessä olisi parempi kartta tai jotain?
Upi, minä en ole tuollaisesta kuullut, minun tietääkseni noiden pitäisi olla identtiset. Suomenkielisessä toki suomenkieliset kysymykset. Kysymyksiä ei sinänsä ole lokalisoitu millään tavalla. Jos kielellä ei ole pelaajien kannalta väliä, osta kumpi tahansa.
Sekä Terra (1.10.2020) että Fauna (1.9.2020) saavat uudet laitokset suomeksi. Näin ainakin lupaili Lautapelit.fi -sivusto. Kiva niin, ei tarvitse näitäkään enää vahtia kirppareilta.