Kategoriat
Peliarvostelut

Telepaattori

Kuinka hyvin tunnet pelikaverisi? Vuoden partypelivoittaja Telepaattori paljastaa, kuka on porukan paras ajatustenlukija.

Partypeleissä erilainen ajatustenlukeminen ja toisten pelaajien aivoitusten arvailu on arkipäivää. Aihetta käsittelee myös Tacticin julkaisema Telepaattori.

Jotain tässä on tehty oikein, sillä peli pokkasi Vuoden peli -palkinnon partypelien sarjassa vuonna 2024. Taakse jäivät toinen Tacticin peli Tiskijukka Retro, sekä Pelikon Okay, Genius.

Telepaattorin kansi

Arvaa vastaus

Telepaattorissa pelaajien on pyrittävä arvaamaan, mitä vuorossa oleva pelaaja tulee vastaamaan tälle esitettyyn kysymykseen.

Vuorossa olevalle pelaajalle luetaan kortista kysymys. Pelaajalta voidaan kysyä esimerkiksi lempiväriä. Vuorossa oleva pelaaja vastaa kysymykseen, ja asettaa ajatuskuplansa näyttämättä vastaustaan muille pelaajille.

Sen jälkeen muiden pelaajien on kirjoitettava ajatuskuplaan se vastaus, jonka ajattelee vuorossa olevan pelaajan vastaavan. Pelaajat paljastavat vastauksensa heti. Samaa vastausta ei saa paljastaa useampi pelaaja, joten nopeus on valttia.

Kun kaikki ovat paljastaneet vastauksensa, vuorossa oleva pelaaja arvioi vastaukset. Hän asettaa kolme erilaista merkkiä kuvapuoli alaspäin valitsemansa ajatuskuplien päälle. Kolme merkkiä ovat ”lähimpänä”, ”kauimpana” ja ”hämäys”.

Sen jälkeen muut pelaajat asettavat samat kolme merkkiä yrittäen arvata, mitä vuorossa oleva pelaaja on vastannut. Lopulta vastaukset paljastetaan ja pisteytetään. Muut pelaajat saavat pisteen jokaisesta merkistä, joka on asetettu samoin kuin vuorossa olevan pelaajan vastaava merkki. Jos joku pelaaja onnistuu vastaamaan kysymykseen tismalleen samoin kuin vuorossa oleva pelaaja, saa hän kaksi pistettä. Vuorossa oleva pelaaja saa yhtä monta pistettä kuin kierroksen paras pelaaja.

Kahdentoista kierroksen jälkeen eniten pisteitä kerännyt pelaaja julistetaan ajatustenluvun mestariksi.

Kysymyskortti, vastaustaulu ja pelaajien arviot vastauksen oikeudesta.
Oliko tämä vastaus oikein, väärin vai hämäystä? Kuva: Tatu Isotalo

Saippuasarjoja ja julkkiskokkeja

Telepaattorilla on monia hyvän partypelin piirteitä. Peli on nopeasti selitetty ja pelattu. Pisteidenlasku on toissijaista ja keskiössä ovat ihmiset. Peliin kuuluu ehdottomasti vastausten perusteellinen purku pisteidenjaon jälkeen. Ohjekirjakin kannustaa pelaajia keskustelemaan aiheista. Telepaattori onkin loistava keino tutustua muihin pelaajiin paremmin. Peli sopii mielestäni silti parhaiten melko tiiviille kaveriporukalle.

Telepaattorin kysymykset aiheuttavat pieniä haasteita etenkin kohderyhmän suhteen. Lukioikäisten porukassa tietämys julkkiskokeista tai musikaaleista voi olla hyvinkin rajattu. Kun Gordon Ramsay tulee kaikille ensimmäisenä mieleen, tulee pelistä hölmö nopeuskilpailu. Toisaalta varttuneemmassa seurassa kysymys parhaisiin meemiaiheisiin liittyen ei välttämättä soita kelloja. Lisäksi moniin kysymyksiin on tarjolla vähänlaisesti varteenotettavia vastausvaihtoehtoja. Jotkut kysymykset siis vaativat kohtuullista yleistietoa.

Toisaalta kysymyksiä on kiitettävä määrä, joten epämieluisia kysymyksiä on helpohko ohittaa. Suuri osa kysymyksistä on kuitenkin ihan hyviä.

Telepaattori ei ole missään nimessä parhaimmillaan kolmen pelaajan pelissä, jolloin hämäysmerkit eivät ole käytössä. Koska oikean vastauksen keksiminen on vaikeaa, erojen saaminen on vaikeampaa. Parhaimmillaan peli lieneekin monien partypelien tapaan suuremmalla pelaajamäärällä.

Telepaattori on ykisnkertainen, mutta toimiva viihdyke illanviettoihin ja kevyempiin peli-iltoihin. Siinä mielessä vuoden partypelin titteli on helppo perustella. Okay, Geniukseen en ole tutustunut, mutta Tiskijukka nousee omissa papereissa silti Telepaattorin edelle. Molemmat ovat kuitenkin kelpo pelejä ja tutustumisen arvoisia.

Faktat Telepaattorista

Julkaisijat: Tactic (2024)

Mutkikkuus: Säännöt ovat helpot. Jonkinlainen yleistieto olisi hyvä olla.

Onnen vaikutus: Voitto ei ole keskiössä. Arvailustahan pelissä on lopulta kyse, etenkin jos ei tunne pelikavereita hyvin.

Vuorovaikutus: Toisiin pelaajiin tutustuminen ja heidän mielipiteidensä pähkäileminen on pelin ytimessä.

Teema: Kysymykset voivat olla kaikkea maan ja taivaan väliltä.

Uudelleenpelattavuus: Kysymyspinkka on paksu. Joka pelin vaatiessa 12 kysymystä vaihtelua riittää.

Saavutettavuus: Peli on saatavilla suomeksi.

Pelaajamäärä: 3–6. Ei paras kolmella.

Pituus: 20–30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *