Kategoriat
Peliarvostelut

Team3

Yksi apina ei näe, toinen ei kuule ja kolmas ei puhu – ja tämän porukan pitäisi saada rakennettua palikoista rakennelmia kortin ohjeiden mukaan.

Team3 kääntää lautapelimuotoon japanilaisen sananlaskun kolmesta viisaasta apinasta, joista yksi ei näe, toinen ei kuule ja kolmas ei puhu. Nyt kaikki apinat ovat samassa joukkueessa ja rakennuspuuhissa: mykkä apina näkee, mitä pitäisi rakentaa, mutta ei voi kertoa näkemäänsä sanoin, vaan viittoo kuurolle apinalle, joka puolestaan ohjeistaa varsinaisesta rakennustyöstä vastaavaa sokeaa apinaa puhumalla näkemänsä viittomat ääneen.

Välillä tulee vastaan pelejä, joissa kuuloaisti on tarpeen. Harvinaisempia ovat tällaiset pelit, joissa viittomakielen osaamisesta on näinkin konkreettista hyötyä.

Team3-kannet

Rajoitettua viestintää

Sokea apina saa eteensä rakennuspalikat. Muoviset palikat ovat kuutioista koottuja polyominoja ja ihan mukavan isokokoisia sokkona käsiteltäväksi. Mykkä apina taas näkee ohjekortin, joka kertoo millainen rakennus palikoista pitää koota. Kolmen minuutin ajastin pistetään käymään ja mykän apinan on viitottava kuurolle apinalle ohjeet, jotka tämä sitten välittää puhumalla sokealle apinalle.

Jos rakennus saadaan kasaan kolmessa minuutissa, vaihdetaan osia ja otetaan uusi kortti. Tavoitteena on valitusta vaikeustasosta riippuen saada suoritettua tietty määrä rakennuksia. Pelaajat häviävät pelin, jos epäonnistumisia tulee tarpeeksi. Kolmella pelaajalla ja kakkosvaikeustasolla pitäisi esimerkiksi onnistua viisi kertaa ja kolmannesta epäonnistumisesta peli loppuu.

Peliä on mahdollista pelata myös kuudella pelaajalla kahtena joukkueena. Silloin rakennetaan helpoimpia tehtäviä (koska palikat riittävät vain niihin) ja pisteen vie joukkue, joka saa rakennelman ensin valmiiksi. Ensimmäiseksi kuusi kertaa onnistunut joukkue voittaa.

Team3-rakennus koossa
Tehtävä on suoritettu onnistuneesta, mikäli rakennelma vastaa korttiin painettua kuvaa. Kuva: Mikko Saari

Pinkkiä ja vihreää hupia

Team3 on hauska idea oikein näppärästi toteutettuna. Pelaajamäärä rajoittaa aika lailla, mutta jos tarjolla on juuri sopiva määrä pelaajia, apinapelistä saa kyllä varmaa hupia. Eri roolit ovat selvästi erilaisia. Sokkona rakentaminen oli aika paljon helpompaa kuin odotin, etenkin ykköstason korteilla, viittojan rooli on taas herkemmin turhauttava, kun tuntuu, että viesti ei vain mene perille. Selittäjänä on sitten kahden varsinaisen tekijän välikädessä.

Peli on myynnissä kahtena versiona. Pinkki ja vihreä ovat olennaisesti sama peli, mutta erilaisin tehtäväkortein. Lisäksi kummassakin boksissa on oma pikkulisäosa. Vihreän version minipeliä pelataan viidellä pelaajalla. Siinä on yksi rakentaja, joka rakentaa eri rakennusta kummallakin kädellä ja kumpaakin kättä ohjaa oma tiiminsä. Pinkin boksin minipelissä rakennetaan kolmiulotteisia rakennelmia (muuten rakennukset ovat kaksiulotteisia, eli niillä on leveys ja korkeus, mutta ei syvyyttä).

Yhdistämällä molemmat boksit voi pelata kolmen tai neljän joukkueen pelejä helpoilla tehtävillä tai kahden joukkueen pelejä vaikeammilla tehtävillä.

Vaikeita kortteja
Vaikeampien korttien rakennelmat ovat jo melko hankalia käsitellä ja hahmottaa sokeana rakentajana. Kuva: Mikko Saari

Faktat Team3:sta

Suunnittelija,

Julkaisija: Brain Games, Lautapelit.fi (2019)

Mutkikkuus: Pelin säännöt ovat erittäin helpot oppia ja opettaa. Vaikeammissa rakennuksissa on kyllä oma vaikeutensa, mutta se on hauskaa vaikeutta.

Onnen vaikutus: Varsinaisia tuurielementtejä pelissä ei ole, kaaosta ja sekavuutta kyllä sitten siitäkin edestä.

Vuorovaikutus: Perinteiset yhteistyöpelien vuorovaikutusongelmat katoavat, kun pelaajilla on määritelty tietyt, tiukat roolit.

Teema: Abstraktia rakentelua.

Uudelleenpelattavuus: Ehkäpä se isoin kysymys, johon en myöskään tässä kohtaa osaa ihan tarkkaan vielä vastata. Peli on toisaalta sellainen, että sitä on hauska esitellä uusille porukoille, joten jos tilaisuuksia tämänkaltaisten pelien pelaamiseen on useammin, Team3 on varmasti hyvä ostos.

Kieliriippuvuus: Kunhan sokea apina ymmärtää, mitä kuuro apina puhuu, kaikki sujuu.

Pelaajamäärä: 3 tai 6. Peliä voi pelata myös neljällä tai viidellä pelaajalla, mutta silloin kerralla osallistuu vain kolme ja ylimääräiset pelaajat katselevat sivusta. Kierrosten välillä sitten vaihdetaan rooleja ja pelaajia.

Pituus: 30 minuuttia.

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *