Kategoriat
Peliarvostelut
Suosikki – yli 5 vuotta suosiossaSUOSIKKI

Taru sormusten herrasta (Lord of the Rings)

Elokuvien myötä Taru sormusten herrasta on ollut kovin suosittu aihe pelimarkkinoilla. Tämä peli ehti kuitenkin kauppoihin jo ennen elokuvia. Tyyli on silti elokuvat katsoneelle tuttu, sillä pelin kuvitus on maestro John Howen käsialaa.

Taru sormusten herrasta on erikoinen peli, sillä se on yhteistyöpeli. Pelaajat ovat hobittiseurue, joka yrittää viedä sormuksen Tuomiovuoren liekkeihin. Vastassa on Sauronia kuvaava pelimekaniikka. Matsit voivat olla tiukkojakin, vaikka ihmisälyä ei vastassa olekaan.

Pelin idea

Taru sormusten herrasta kansiPeli jakautuu matkan vaiheita kuvaaviin skenaarioihin. Kussakin ideana on matkustaa laudalla reittien halki pelaamalla oikeanlaisia kortteja. Pelin tahtia määräävät joka vuoron alussa nostettavat laatat, jotka tuottavat monenlaista harmia, etenkin käynnistäessään kirjan tapahtumia kuvaavia pelitapahtumia. Pelissä onkin mukavaa kauhun tuntua, kun pelitapahtumat tuntuvat jyräävän pelaajat.

Kysymys on pitkälti resurssinhallinnasta. Pelaajien on tasapainotettava tarve pelata kortteja ja tarve levätä keräten voimia. Toisaalta on tärkeää osata uhrata oma hobitti oikealla hetkellä yhteisen hyvän eteen sormuksenkantajan suojelemiseksi.

Yhteistyö on siis kaikinpuolin poikaa. Pelaajat eivät saa esitellä korttejaan toisilleen, mutta korteistaan saa puhua vapaasti. Tällä on luultavasti pyritty saamaan pelaajat tekemään omat päätöksensä. Varsinkin jos pelissä on kokeneita ja vähemmän kokeneita pelaajia, vaarana on, että kokeneet pelaajat kertovat muille, mitä heidän tulee tehdä, jolloin on sama kuinka monta pelaajaa pelissä oikeasti on mukana. Tämä on toki useimpien yhteistyöpelien ongelma, jonka vakavuus riippuu paljon pelitilanteesta.

Lisäosat

Peliin on saatavilla kolme lisäosaa, Friends & Foes, Sauron ja Battlefields. Friends & Foes lisää kaksi skenaariolautaa (Brii ja Isengard) ja vihollisia, joita vastaan taistella. Sauron-lisäosa tekee yhdestä pelaajasta Sauronin ja antaa tälle uusia konsteja hobittien hätyyttämiseksi. Battlefields lisää joka skenaarioon taistelukentän, jolla menestyminen parantaa asemia.

Peruspeli menee takuuvarmasti vanhaksi ennemmin tai myöhemmin, joten pelin ystävien kannattanee hankkia lisäosat tuomaan peliin eloa. Niitä ei ole saatavilla suomeksi, mutta englanninkieliset laajennokset ovat yhteensopivia suomenkielisen peruspelin kanssa. Lue Friends & Foesin suomenkieliset säännöt.

Suunnittelija:
Julkaisija: Kosmos, Fantasy Flight Games, Tactic
Ilmestymisvuosi: 2000
Pelaajamäärä: 2-5
Pituus: 60 min

Kiinnostaako tämä peli? Katso myös nämä:

Katso lisätietoja BoardGameGeekistä

Kirjoittanut Mikko Saari

Lautapelioppaan perustaja ja päätoimittaja Mikko fanittaa Uwe Rosenbergin isoja pelejä. Jos haluat lukea tiivistetyn katsauksen Mikon pelimausta Mikon top 20 -lista on paras lähtökohta.

5 vastausta aiheeseen “Taru sormusten herrasta (Lord of the Rings)”

Onkohan tämä peli vaikeustasoltaan kuinka vaativa yhteistyöpeli? Osaako joku verrata esim. salaisuuksien saaren tai pandemian vaikeustasoon? Tuttu hankki tämän jouluna ja sanoi nyt, että tuntuu siltä, ettei pelissä tunnu pärjäävän, vaikka yrittää miettiä kunnollakin. Itse en ole vielä peliä testannut.

Joo, täytyy sanoa että tässä äsken kokeilen. Pelin säännöt hyvin epäselkeitä… tai niinku todella haastava peli, että oikeasti jos peliä haluis oppia pelaaman, ni tarttis video-ohjeistuksen tai jonkun joka on aiemmin pelannut ja osaa homman. Vihkosessa tulevat säänöt ja ohjeet tosi niukat. Olisi kiva kyllä pelata, ja näyttää mielenkiintoiselta ja varmasti hyvä idea. Ehkä vähän huonosti toteutettu tämä sääntöjen kannalta. Ärsyttää… arg!

Suomenkielisiä sääntöjä on haukuttu; itse opettelin aikoinaan englanninkielisistä, eikä peli niin kovin vaikealta tuntunut. Jos siis jostain löytyisi englanninkieliset säännöt, peli saattaisi aueta helpommin, luulen.

Onhan tuo sopivan haastava peli, mutta ollaan kyllä kahdellakin pelaajalla se päästy läpi. Meille ei suomenkieliset säännöt tuottanut suurempia ongelmia. No, piti toki ajatusten kanssa ne lukea… Jos haluaa niitä englanninkielisiä sääntöjä tutkia, niin vaikka tuosta löytyy: ”http://freespace.virgin.net/chris.lawson/rk/lotr/rules.htm”. Olemme toki pitäneet itsekin noita sääntöjä rinnalla.

Mutta kuitenkin mielestäni kyseessä on hyvä ja haastava yhteistyöpeli, jota voin kernaasti suositella =)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *